איך קשורה צרבת לחיידק בקיבה

 

שאלה [מתוך פורום התמיכה של אתר טבע הריפוי]

שלום, אני בן 51 לא נוטל תרופות קבוע, משקל תקין פחות או יותר -עבודה קצת בלחץ אבל לא משהו יוצא דופן. בחודשים האחרונים התחלתי לסבול מצרבות כל יום ובנוסף כאבים בחזה, תחושת מלאות אחרי אכילה מועטה וכן כאבים ושריפה באזור הקיבה.

עשיתי תבחין נשיפה ויצא שיש לי חיידק הליקובקטר. הרופא נתן לי לקחת תרופה בשם אומפרדקס אותה אני לוקח כבר כחודשיים אבל לא מרגיש ממש שינוי משמעותי.

אני מבין שאפשרי להקל על הצרבות ושאר התסמינים על ידי תזונה נכונה - השאלה האם זה מחייב תפריט מסויים כי אני נמנע כרגע ממטוגן, אוכל חריף, עגבניות וכו' ולא רואה ממש שינויי.

מעבר לזה אני שוקל להחליף את האומפרדקס בנקסיום כי שמעתי שזו תרופה טובה יותר - מה ההבדל בין התרופות והאם יש מצב שנקסיום תעזור לי יותר?


ניווט מהיר:
מדוע לא כל אחד מרגיש את החיידק בקיבה?
חשיבותה של תזונה נכונה
תרומתם של צמחי מרפא
שאלות ותשובות נפוצות



תשובה

הדבר הראשון החשוב שצריך להבין ביחס לחיידק בקיבה הוא כיצד הוא משפיע עלינו בגילאים שונים. הליקובקטר הוא חיידק נפוץ מאוד אולם יש אי בהירות לגבי הסיבות הגורמות לו לשגשג בקיבה.

הליקובקטר נמצא בשכיחות גבוהה יותר ככל שאנו מתבגרים. מה שאומר שמעל גיל 40 יש להרבה מאוד אנשים את החיידק. אבל לא כולם סובלים מתסמינים ורבים לא מרגישים בכלל את הנוכחות שלו.

מה שמעניין הוא מדוע אנשים מסויימים מפתחים תסמינים ואחרים לא. הדבר דומה בגדול לכל מצב בו הגוף אמור להילחם במזהם כזה או אחר.

יש כאלו אשר מערכת החיסון והעיכול שלהם מאוזנות ולכן הגוף יודע לשמור על החיידק ברמה קטנה כך שלא יפריע. אצל אחרים ישנה חולשה אשר מאפשרת לחיידק לשגשג ולפתח בעקבות כך תסמינים שונים כמו שציינת.

מסיבה זו חשוב למקד את הטיפול ב-2 כיוונים עיקריים: מיגור החיידק מצד אחד, אבל לא פחות חשוב זה איזון וחיזוק מערכת העיכול והחיסון.


מדוע לא כל אחד מרגיש את החיידק בקיבה?


כאמור כמו בכל מצב זיהומי אחר הנגרם על ידי וירוס, חיידק, פטריה וכו' הגוף במרבית המקרים יודע לשמור על האיזון הבריאותי. יש לנו מנגנוני הגנה ספציפיים להתמודדות אל מול וירוסים, חיידקים וכו'.

מצד שני, כאשר מערכת החיסון והעיכול נחלשות [כתוצאה מגיל, אורח חיים לקוי, תזונה לקויה, מתח גבוה ועוד]
מזהמים שונים בהם חיידק הליקובקטר מצליחים להתגבר על מנגנוני ההגנה וליצור חוסר איזון על ידי שגשוג גבוה.


כיצד לשמור על מערכת עיכול מאוזנת וחזקה?


עם הגיל מערכת העיכול, כמו מערכות אחרות אצלנו בגוף, נחלשת והתפקוד שלה יורד. מסיבה זו, בעיקר, חשוב להתאים את אורח החיים כדי להמשיך ולשמור על היכולת להיות בריאים.

כל דבר אשר פוגע באיזון מערכת העיכול והחיסון הוא בעל משמעות כזו או אחרת. מדובר על תזונה לקויה, אורח חיים לקוי - הכולל חשיפה לסטרס גבוה, עישון, אלכוהול, זיהום אויר ועוד.

שילוב של אחד או יותר מהנושאים לעיל עלול להוציא מאיזון את מערכת העיכול אשר מלכתחילה מתפקדת שונה עם הגיל. כאשר עוברים את סף יכולת ההגנה נוצר חוסר איזון ומחלות בעקבות כך.

תסמינים כגון צרבת, מלאות או כבדות אחרי האוכל הם מהתסמינים הנפוצים ביותר בעולם המערבי אשר מאופיין יוצר מכל בתזונה הלקויה שלו ובעודף סטרס.


חשוב לזכור: גם היבטים גנטיים שונים עשויים להשפיע על מידת העמידות שלנו מפני מזהמים ומחלות. אבל תמיד אורח חיים בריא יותר יגדיל את הסיכויים לשמירה על איזון בריאותי.


מדוע תזונה חשובה במצבים של חיידק בקיבה?


תזונה נכונה חשובה תמיד. כל מה שאנו אוכלים תומך ומזין את הגוף שלנו ומספק לנו את חומרי הגלם מהם אנו מקיימים את כל מערכות הגוף השונות.

לא נתייחס כרגע לבעיות המורכבות אשר נוצרו עם ההתפתחות שלנו כמין אנושי ובמיוחד למצב בו המזון הפך למעובד וזמין במגוון וכמויות ברמה כזו שהגוף שלנו פשוט לא יודע איך להתמודד איתם.

אפשר להגיד מה שרוצים על תזונה ועל החשיבות שלה - דבר אחד ברור. כל אחד מאיתנו זקוק למזון מאוזן כדי להתקיים. מזון לא מאוזן קשור כמעט תמיד בבעיות בריאותיות שונות.

הדבר נכון במיוחד ככל שאנו מתבגרים ומערכות הגוף השונות כבר לא חזקות כמו שהיינו צעירים. זה הטבע ואלו החיים. אבל אלו דברים בשליטה ואנו יכולים בקלות גדולה ללמוד כיצד לחיות נכון ביחס למצב הבריאותי שלנו ולגיל שלנו.

גם אנשים בריאים אשר אינם סובלים משום בעיה של מערכת העיכול חוו לפחות פעם אחת בחייהם צרבת ברמה כזו או אחרת אשר נגרמה על ידי תזונה לא נכונה. מה המשמעות אם כך למי שיש רגישות בקיבה?

שורה תחתונה: תזונה היא בסיס משמעותי ורב השפעה על הבריאות שלנו וכתוצאה מכך על היכולת שלנו להתמודד מול זיהומים, משברים, מחלות וכו'.


תרומתם של צמחי מרפא לטיפול בצרבות והליקובקטר


עניינית המטרה היא להשיב את הבריאות ואת האיזון למערכת העיכול והחיסון. כאמור תזונה היא חלק מרכזי בתהליך אך היא לא הבלעדית. גם צמחי מרפא עשויים לתרום רבות למיגור החיידק ואיזון מערכת העיכול והחיסון.

צמחי מרפא הם שיטת טיפול עתיקת יומין. משך מאות שנים זו היתה הדרך הטיפולית הכמעט יחידה לטיפול בכל מצב בריאותי כזה או אחר.

עם השנים תפסו תרופות כימיות את המקום של הצמחים בעיקר בגלל החוזק העצום שלהם, אולם הבסיס לכל התרופות היה צמחי מרפא. למעשה עד היום תרופות רבות מבוססות על צמחים שונים.

לדוגמא התרופה אספירין - אולי מהתרופות הנפוצות והמוכרות ביותר בעולם. תרופה זו הופקה לראשונה מהצמח פילפנדולה, או בשמו הבוטני ספיראה.

הפיליפנדולה מוכרת בעיקר בשל המרכיבים האנטי דלקתיים אותם היא מכילה. זהו צמח מרפא נפוץ למצבים כגון צרבות, ריפלוקס, גסטריטיס, וכן למצבים בהם יש תהליך דלקתי כזה או אחר.


מה ההבדל בין אומפרדק לנקסיום?


אומפרדקס וגם נקסיום שייכים למשפחה של תרופות אשר עיקר הפעולה שלהם היא על תאי הקיבה כדי להפחית את רמת החומציות בקיבה עצמה.

ספציפית ההבדלים בין נקסיום לאומפרדקס הם קטנים מאוד אולם מעדויות ומעקבים נמצא כי השימוש בנקסיום כנראה מספק מענה טוב יותר לטווחים ארוכים.

כך או אחרת אלו תרופות לטיפול מקומי והשימוש בהם אמור להיות יחסית קצר מועד וזאת בעיקר עקב הרצון שלא להגיע למצב תלותי וכן להשפעות השליליות של התרופות עצמן על רירית הקיבה.


מדוע חשובה חומציות הקיבה?


בהיבטים אחרים חשוב לבחון את מידת ההשפעות שיש לתרופות אלו ביחס לחשיבות שיש לכמות נאותה של חומציות ומיצי עיכול אשר תפקידם משמעותי בתהליכי הפירוק הראשונים של הקיבה.

מסיבה זו תזונה מאוזנת חשובה ומשמעותית גם כאשר נוטלים תרופות ממשפחת האומפרדקס או נקסיום. שלא לדבר על מקרים בהם התרופות לא תורמות בצורה מורגשת.


טיפול טבעי לגסטריטיסלילך נהרי - טיפול טבעי לדלקת בקיבה


שאלות ותשובות נפוצות


האם נקסיום היא תרופה בטוחה?
כל תרופה המכילה חומרים כימיים היא בעייתית. לכל תרופה יש תופעות לוואי והשפעות שונות. עם זאת נקסיום נחשבת לתרופה בטוחה בשימוש לטווחים קצרים של מספר חודשים.

עדויות שונות כגון כאן ביחס לשימוש ארוך הטווח בתרופה כגון נקסיום. חשוב מאוד לזכור כי עדיין יתכנו גם השפעות אחרות אשר לא מורגשות מיד.


האם מותר לאכול עגבנייה כשיש צרבת?
עקרונית עגבנייה נחשבת למזון אשר עלול להעלות את גירוי רירית הקיבה ומכאן לאלו הרגישים ייתכנו צרבות. אבל יש מחקרים שונים אשר טוענים כי עגבנייה וגם לימון, במינונים קטנים, לא מפריעה.

האם זה רלוונטי? במידה מסויימת. מאחר ולכל אחד מאיתנו יש תעודת זהות תזונתית שונה לגמרי מהאחר. כל מזון אמור להשפיע שונה ולכן חשובה ההתאמה האישית האופטימלית לצורך ולאדם.


האם הליקובקטר הוא חיידק מסוכן?
חיידק זה נקשר ונבחנה השפעתו על תהליכים שונים בקיבה וכמו כל מזהם אחר הנוכחות שלו ברמה גבוהה עלולה לגרום לנזק לריריות הקיבה, לדלקות, כיבי קיבה ואף למצבים מורכבים יותר.

לכן ישנה חשיבות לטפל בכל מצב של הליקובקטר. עם זאת חשוב להבין את הגורמים לשגשוג של החיידק על מנת לספק מענה יסודי לסיבות אשר אפשרו את השגשוג שלו.


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..