חומציות בקיבה תסמינים • כיצד לטפל



הקיבה שלנו שייכת למערכת העיכול. לכל חלק והיבט במערכת העיכול יש תפקיד וחשיבות. לדוגמא, הרוק אותו אנו מפרישים בפה עם לעיסת המזון - מכיל אנזימי עיכול המסייעים לפירוק טוב יותר של המזון בקיבה.


מדוע יש חומציות בקיבה?


הקיבה עצמה היא מעין שק הנמצא בהמשך לצינור הוושט - תפקידה העיקרי של הקיבה הוא לפרק את המזון הנכנס מהוושט לחתיכות קטנות ולהעבירו הלאה אל המעי להמשך פירוק ובמיוחד ספיגה של רכיבי המזון החיוניים לנו.

תאי הקיבה מפרישים מיצי עיכול חומציים אשר כמו כל חומצה גורמת לתהליכים ביוכימיים ומפרקת את המזון לחתיכות. כמות החומצה המפורשת בקיבה תלויה בגורמים שונים וגם בהרגלי האכילה שלנו.. פירוט נרחב בהמשך.

בקצרה: תפקיד החומציות בקיבה הוא לפרק את המזון הנכנס מהוושט לחתיכות קטנות


מה גורם לחומציות גבוהה?


כמות מיצי העיכול [חומצה הידרוכלורית] אשר הקיבה מייצרת נקבעת כאמור על פי מידת הקושי של סוג המזון והכמות שלו: בשר למשל יצריך כמויות גבוהות יותר של חומציות ואילו בטטה מבושלת הרבה פחות.

גורמים שונים כגון תזונה לקויה וכן צריכת חומרים אחרים המזיקים ישירות לריריות הקיבה משפיעים על רמת וכמות החומציות. להלן מספר גורמים מרכזיים לחומציות גבוהה:

• הליקובקטר פילורי
• בעיות עיכול אחרות
• שומנים רווים
• מזון מעובד
• פחמימות ריקות
• צריכת סיבים קשים לעיכול
• שומנים מחומצנים
• עשן במזון
• אלכוהול
• עישון
• תרופות אנטי דלקתיות שונות
• סטרס


איזון חומציות -לילך נהריטיפול נטורופתי לחומציות


חומציות בקיבה טיפול טבעי


רמת החומציות בקיבה נקבעות על פי מספר פרמטרים ובהם סוג וקושי המזון הנאכל, הכמות שלו, כיצד אנו אוכלים את המזון [מהר או לאט] צורה הבישול ועוד. כך או אחרת תכנון תזונתי מותאם תוך התייחסות לנושאים קשורים המשפיעים על רמת החומציות בקיבה מהווה חלק נכבד בתהליך השיקום והרפוי של הקיבה ואיזון רמות החומציות.

תכנית תזונתית אישית המרוכבת תוך התייחסות למאפיינים אישיים של המטופל על מנת לשקם את תפקוד הקיבה ולאזן חומציות. מעבר לתזונה אנו משלבים פורמולות צמחי מרפא בהכנה אישית על מנת לזרז את תהליכי איזון החומציות ושיקום ריריות הקיבה.

צמחי המרפא בעלי פוטנציאל אנטי דלקתי גבוה והם תורמים להרגעת ריריות מרוגות וכן לעידוד הפרשת מיצי עיכול בצורה תקינה.

היבט שלישי בטיפול הוא התייחסות להפחתת סטרס -על ידי חיזוק מערכת החיסון ובלוטת האדרנל - אשר אחראיות למעשה על עמידות הגוף בפני מתח. פעולה זו מאפשרת הפחתת ההשפעה הל הסטרס ברמה הפיזיולוגית ועל מערכות שונות ובהם מערכת העיכול.

צמחי מרפא שונים יכולים אף הם לתרום לתהליכי הסדרת רמות חומציות בעיקר צמחי מרפא בעלי פעילות אנטי דלקתית וכאלו המסייעים להרגיע במקרים בהם סטרס גבוה הוא חלק מהבעיות בקיבה ברקע.


חומציות בקיבה תסמינים -איזון טבעי


כיצד תזונה נכונה מסייעת?


כאמור, לסוג המזון ולכמויות שלו יש השפעה מהירה וישירה על כמות ורמת מיצי העיכול המופרשים בקיבה. מזון אשר מטבעו קשה לעיכול יגרום להפרשה גבוהה יותר של מיצי עיכול - כל מזון סיבי, מזון מהחי, או מזון קשה מטבעו ידרוש פעולות עיכול יותר ארוכות ומורכבות ובכך ייצור מוגבר של חומציות ומיצי עיכול בקיבה.

לכמות המזון גם יש חשיבות: אכילה מהירה של כמויות מזון שונות [ במיוחד מזון קשה לעיכול] יגרור עומס גבוה על הקיבה ועל מנת להתמודד עם עומס זה יופרשו מיצי עיכול רבים ורמת החומציות בקיבה תעלה.


לאכול בריא לא תמיד מספיק


אני שומעת הרבה מטופלים הטוענים שהם אוכלים בריא.. אין ספק שמודעות תזונתית תמיד תורמת לבריאות שלנו בהיבטים רבים. אבל במצב של חומציות גבוהה בקיבה לא מספיק רק לאכול בריא - יש צורך לאכול נכון ביחס למצב. מה שאומר שיש הרבה מאוד מזונות הנחשבים לבריאים ויש להימנע מהם במצבי חומציות גבוהה בקיבה או במצבים של דלקת בקיבה - גסטריטיס


חומציות בקיבה תסמינים


ישנם מספר תסמינים העלולים להופיע עקב חומציות גבוהה בקיבה. התסמינים יכולים לכלול תחושת צרבת באזורים שונים באזור בית החזה, ריפלוקס - תחושה שהאוכל עולה מעלה לוושט.

במידה וישנה דלקת ברירית הקיבה [גסטריטיס] יתכנו גם כאבים, דקירות ועוויתות באזור הקיבה. כמו כן תחושת מלאות גבוהה גם לאחר אכילת כמויות קטנות של מזון.

לרוב חומציות גבוהה מלווה בתסמינים אלו:

• כאבי בטן
• גזים ונפיחות
• צרבות
• צואה רכה ושינויים ביציאות
• תיאבון נמוך וירידה במשקל


מה עלולה חומציות גבוהה לגרום?


חומציות גבוהה עלולה להחליש את שריר הוושט [השוער] ולגרום בכך להגברת הריפלוקס/GERD וכן לדלקת בריריות הוושט עצמן - אזופגיטיס.

מצב זה נחשב כבעיית עיכול בקיבה אולם הוא משפיע גם על אזור הוושט כאמור. במידה וקיימת דלקת בקיבה הרי שרמת החומציות וכמותה עלולים להשפיע על קצב ההחלמה של ריריות הקיבה. זו הסיבה שרושמים תרופות להפחתת חומציות כגון נקסיום, אומפרדקס, לנטון ועוד


חומציות גבוהה תרופות סבתא


מאחר וחומציות גבוהה גוררת בעקבותיה לרוב עליה של מיצי עיכול לכיוון הוושט בתהליך של ריפלוקס, הרי שכל תרופת סבתא למניעת ריפלוקס וכן מצבי צרבת תרופות סבתא יכולות לסייע להקלה מהירה:

מיץ כרוב
• מלפפון מקולף קר
• מים קרים מאוד
• חלב [הוא בסיס]
• שקדים קלופים לא קלויים או מומלחים


תרופות להפחתת חומציות בקיבה


משפחת התרופות הנפוצות למחלות דרכי עיכול עליונות ובהם גסטריטיס, ריפלוקס, דלקת בוושט ועוד - מיועדות בראש ובראשונה לאזן את כמות החומציות המופרשת מתאי הקיבה [תרופת ממשפחת PPI] ברשת הועלתה טענה בעניין רמת הבטיחות בשימוש של תרופות אלו למשך זמן ממושך.

השאלה הגדולה ביחס לתרופות אלו היא כיצד הן משפיעות על תהליכי עיכול אשר זקוקים ביסודם לחומציות על מנת לפרק את האוכל.

כמו בכל שימוש בתרופות ההמלצה הכי טובה היא לעקוב בצורה שוטפת אחרי יעילות ותרומת התרופה. שימוש ממושך בתרופות אלו עלול גם להוביל למצב של תת חומציות בקיבה [היפוכלורידריה] ניתן לקרוא בהרחבה על מצב זה כאן

מעבר לתרופות ממשפחת PPI ישנם מספר תוספים סותרי חומצה הניתנים ללא מרשם רופא כגון טאמס, רני ועוד. גם שימוש ממושך במוצרי סותרי חומצה אלו עלול להוביל לבעיות אחרות בתפקוד הקיבה.

שינוי ואיזון טבעיים של רמת החומציות בקיבה מסייעת לתהליכי עיכול קלים יותר. הקיבה שלנו מסוגלת לעבד בצורה יעילה סוגי מזון שונים ובכמויות מסוימות. כשהקיבה פועלת בצורה לא תקינה הקושי בעיכול המזון גובר וגורר עימו תופעות שונות המשפיעות על כלל תהליכי העיכול.

טיפול טבעי לחומציות תורם בצורה רחבה יותר לתקינות מערכת העיכול כולה.


מה מותר לאכול כשיש חומציות בקיבה


ההמלצה הגורפת במצב זה היא לעבור לתזונה קלה מאוד לעיכול עד לקבלת טיפול מקיף יותר. מדובר בסוגי מזון וכן בצורות הכנה של האוכל עצמו. הרעיון הוא להפחית למינימום האפשרי את העומס על ריריות הקיבה ובכך להקטין את גירוי הריריות והקטנת כמות החומציות עקב כך.

חשוב לנסות ולרכך את המזון ככל האפשר - בבישול, אידוי, אפיה או צליה בתנור. כמו כן יש צורך להוריד קליפות קשות בירקות. את הפירות יש לצרוך כשהם בשלים במיוחד ורכים. להימנע מכל צורות בישול הכוללות טיגון בשמן עמוק, צליה על גריל פחמים ומשון מעושן לכשעצמו.


מה אסור לאכול


במקביל לדגש על אוכל רך ומבושל יש לשים לב להימנע ממזונות קשים לעיכול וכאלו אשר עברו הכנה לא מתאימה. מדובר לרוב על מזון חריף, חמוץ, עתיר בשומן רווי, שומן צמחי, עתיר בחלבונים, סוכרים ריקים, צבעי מאכל ותוספים מלאכותיים.

חשוב לזכור כי יש לאפשר תקופת החלמה לריריות הקיבה - אחריה אפשרי לחזור לשגרת תזונה מאוזנת. אין חשש ולא צריך להיבהל מהעובדה שיש צורך להוריד מזונות מזיקים בשלב זה. אח"כ ניתן יהיה להחזיר אותם לתפריט.


מה מוריד או מנטרל חומציות בקיבה?


כל מזון בסיסי או תוסף סותר חומצה עשוי להקל על רמה גבוהה של חומציות, צרבות וכו'. למעלה הזכרנו כמה אפשרויות ביתיות מהירות ולהלן רעיונות נוספים העשויים לסייע להוריד ולנטרל חומציות וצרבות:

• שתיית מים קרים מאוד
• מיץ תפוחי אדמה - מסונן ללגום מעט כל כמה שניות.
• דייסת שיבולת שועל על בסיס מים



אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..