תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה - טיפול וריפוי טבעי
תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה - רקע כללי
תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה - הינו מצב בו תאים מהקיבה מייצרים מעט מידי חומצת קיבה -חומצה הידרוכלורית. תת חומציות הינו מצב שכיח, בעיקר אצל אנשים מבוגרים. ככל שהגיל עולה, קטנה יכול ייצור חומצת קיבה ומיצי קיבה של האדם.
בגלל חוסר המודעות לבעיה של היפוכלורידריה - תת חומציות, ובגלל שבחלק מהמקרים תת חומציות היא ללא סימפטומים או סימפטומים קלים, ברוב המקרים היא לא מטופלת, ובעיה עלולה לצוץ בשלבים מאחורים יותר בצורה חמורה יותר. נמצא קשר בין התפרצות של מחלות כרוניות מסוימות, כמפורט בהמשך, לבין היפוכלורידריה. כשהיפוכלורידריה אינה מטופלת, הסיכון למחלות כרוניות כגון גסטריטיס, אסטמה, אקזמה, טרשת נפוצה, אלרגיות למזון ועוד – גדל.
ללא מיצי הקיבה לא נוכל לעכל את המזון אותו אנו אוכלים. תפקידן העיקרי של מיצי הקיבה הוא התחלת עיכול החלבונים במזון. במצב של מיעוט מיצי קיבה מגיע החלבון לא מעוכל למעי, שם הוא מפורק על ידי חיידקים ונוצרת תסיסה המורגשת כגזים במערכת העיכול. כמו כן, עקב ההפרשה הנמוכה של החומצה ההידרוכלורית, יורדת חומציות הקיבה ופטריות רבות וחיידקים (כגון הליקובקטר פילורי ) משגשגים.
מיצי הקיבה חשובים ביותר לתהליכי הספיגה של מינרלים רבים ושל ויטמין B12. אנשים רבים הסובלים מ היפוכלורידריה - תת חומציות עלולים לפתח חסר בוויטמין B12 למרות שהינם אוכלי בשר, ואוסטיאופורוזיס, עקב חוסר ספיגה של סידן. תפקיד חשוב נוסף של מיצי הקיבה הינו לגרות את ההפרשה של מיצי לבלב ומיצי מרה למעי הדק. ללא הפרשה תקינה של מיצי מרה ומיצי לבלב הספיגה של פחמימות, חלבונים, שומנים ויטמין A ו E נפגעת וגורמת לחסרים תזונתיים, גם אם התזונה מאוזנת וטובה.
סימפטומים נפוצים להיפוכלורידריה - תת חומציות
1. נפיחות, גיהוקים, שיהוקים, צרבות וגזים מיד אחרי ארוחה
2. מלאות אחרי ארוחה (אפילו אחרי כמות קטנה)
3. כאבי בטן, שלשולים או עצירות
4. גרד בפי הטבעת
5. התרחבות נימים וכלי דם קטנים בלחיים ובאף
6. חסר בברזל, B12
7. זיהומים כרוניים של המעיים כמו פטרת שמרים, פרזיטים ובקטריות
8. מזון לא מעוכל בצואה
9. בחילות אחרי לקיחת תוספי מזון
10. תאבון מוגבר - בגלל חוסר ספיגה
מחלות העלולות להיות משויכות להיפוכלורידריה - תת חומציות
אסטמה, אקזמה , הפרעות אוטואימוניות כרוניות –טרשת נפוצה, ראומטואיד ארטריטיס, אלרגיות למזון, מחלות כיס מרה, אקנה, מחלת אדיסון, צליאק, סוכרת/סכרת, סרטן קיבה, גסטריטיס, הפטיטיס - דלקת כבד, אי סבילות למזון, אורטיקריה, אוסטאופרוזיס, נשירת שיער, פסוריאזיס, ויטילגו
גורמים עיקריים להיפוכלורידריה - תת חומציות:
סטרס –מצבי דחק ולחץ
במצבי לחץ הקיבה לא מייצרת חומצה הידרוכלורית בכמות מספקת. כשהגוף נמצא במצב של מצוקה, כל המשאבים מופנים לפתרון המצוקה. מצב זה הינו מנגנון הישרדותי הנקרא " הלחם או ברח" (FIGHT OR FLIGHT). הגוף פיתח מנגנון הישרדות שכשאדם נמצא בסכנה, לדוגמא, ניצוד על ידי חית טרף, יש לו 2 ברירות לפעולה – לברוח מהחיה או להלחם בחיה. בכל מקרה התגובה צריכה להיות מהירה. ולכן, במצב זה כל המשאבים של הגוף וכל האנרגיה מתמקדת בפעולה הנ"ל. דם, שבזמן מנוחה נמצא בחלק המרכזי של הגוף, יורד לגפיים, הלב פועם בחוזקה להזרים דם ולהיות מוכן לפעולה. בשלב זה מערכת העיכול מפסיקה לעכל והפרשה של חומצה הידרוכלורית פוחתת. כשיש סטרס אקוטי התגובה הזו הכרחית ותקינה. הבעיה מתחילה כשהמצב הזה הוא מצב כרוני. אנשים רבים בעולם המודרני חיים במתח יומיומי. אותו מתח יכול לפגוע בייצור של הפרשת חומצה הידרוכלורית באופן קבוע.
חוסר אבץ
האבץ הינו מרכיב חשוב ביצירת חומצה הידרוכלורית. מחסור באבץ גורם ל תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה וההיפוכלורידריה מעלה את המחסור באבץ מכיוון שהגוף לא סופג את המינרלים בצורה יעילה. כך החסר מזין את החסר והגוף נכנס לסחרחורת שלא ניתן להתגבר עליה לבד.
מזון אלרגני
מצב של תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה יכול להיות כתגובה לאי סבילות למזון. המזון האלרגני יוצר תגובה אלרגית שמונעת את ההפרשה של החומצה ההידרוכלורית, חומצת הקיבה.
אלכוהול
צריכה מוגברת של אלכוהול יכולה לדכא את ייצור החומצה ההידרוכלורית
חיידק הליקובקטר פילורי
חיידק ההליקובקטר פילורי הוא חיידק שקיים אצל כולם בקיבה. כשהמצע מתאים החיידק יכול התרבות ולגרום לסימפטומים רבים של בחילות, הקאות, כאבי בטן עליונה וכיב קיבה. תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה הינה מצב מצויין לחיידק להתפתח וככול שהחיידק מתפתח, כך הוא מונע הפרשה תקינה של החומצה ההידרוכלורית, כך שזה מעגל שלא נפסק שמזין את עצמו.
טיפול נטורופתי טבעי - תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה
במסגרת הטיפול הטבעי, ב תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה, המטרה היא להשיג איזון מערכת העיכול על מנת לאפשר הפרשה תקינה של חומצה הידרוכלורית ויכולת ספיגת אבץ תקינה לצד צמצום שגשוגו של חיידק הליקובקטר פילורי. איזון מערכת העיכול דורש התייחסות למספר נושאים.
עיקרי הטיפול הטבעי בתת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה
צמחי מרפא מרים
עיקר הטיפול הטבעי ב תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה, יעשה על ידי פורמולות מותאמות של צמחי מרפא מרים.
צמחים אלו, פועלים ישירות על מערכת העיכול, מגרים את הפרשת אנזימי העיכול ומעודדים הפרשה של חומצה הידרוכלורית.
תזונה
בניית תפריט תזונתי המורכב בעיקר ממזונות קלים לעיכול על מנת לסייע למערכת העיכול בתחילת תהליך השיקום.
תוספי תזונה
שימוש בתוספי מזון, במיוחד אנזימי עיכול, לסיוע בעיכול המזון.
הורדת מתחים
במידה ואורח החיים מתוח ולחוץ, חייבת להיעשות עבודה להורדת המתחים. הטיפול הנטורופתי מקנה כלים להרפיה ורגיעה כחלק מאורח חיים, בניהם: רגיעה לפני האוכל, הרפיה ועוד.
שאלות ותשובות אודות הטיפול הנטורופתי - תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה
שאלה:
אני סובלת מנפיחות בבטן, השמנה וכבדות אחרי האוכל. ביצעתי בדיקות ונמצאה רק אנמיה. האם זה קשור?
תשובה:
במידה ועשו לך בדיקות מקיפות ולא נמצא דבר, בהחלט יתכן כי את סובלת ממצב הנקרא היפוכלורידריה - תת חומציות בקיבה (מיעוט חומצה בקיבה) תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה, היא מצב יחסית שכיח אשר מאופיין בחוסר יכולת של תאי מערכת העיכול לייצר כמות מספקת של מיצי עיכול. בעיה זו גורמת למזון להישאר הרבה זמן בקיבה ולהתעכל בחוסר יעילות. יתכן מאוד כי מכאן גם הכבדות אחרי האוכל, ההשמנה והאנמיה. ויטמינים ומינרלים כגון B12 וברזל לא מתעכלים טוב בסביבה לא חומצית מספיק. הרבה אנשים הסובלים מחוסר B12, ברזל ואוסטאופרוזיס לא מודעים לכך שהבעיה מתחילה בעיכול לקוי. תשאול מקיף יכול לאמת את האבחנה או לשלול אותה.
שאלה:
האם יש קשר בין תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה, לפטריה בנרתיק?
תשובה:
תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה הוא מצב די שכיח בו הקיבה לא מייצרת מספיק חומצת כלור - HCl - בשביל להשלים ביעילות את שלב העיכול הקיבתי. אחד הביטויים של תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה, בטווח המיידי, הוא נפיחות וכובד אחרי אכילת כמות קטנה יחסית של מזון ולמשך זמן ארוך של עד כמה שעות, במיוחד לאחר ארוחה חלבונית כגון בשר וקטניות. כמו כן ניתן להבחין בהפרעות כלליות במערכת העיכול. בטווח הרחוק עלולה להיות הפרעה בספיגת רכיבי מזון מסוימים ומכאן היווצרות חסרים תזונתיים, בייחוד של B12 - אשר ספיגתו תלויה גם בחומציות הקיבה. (ניתן להסיק כי מחסור ב - B12 הוא עוד רמז עבה ל תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה) בעיה נוספת ארוכת טווח היא פיתוח אלרגיה למזון, מאחר והחלבון לא מתעכל באופן מלא ונספג לדם כפפטיד (שרשרת של כמה חומצות אמינו) – תהליך המביא לכמה תופעות לוואי במערכת הנשימה (נזלות אלרגיות, מחלות תכופות במערכת הנשימה), בעור (פצעונים, אקזמות) או במערכת העיכול.
כמו כן גרד בפי הטבעת גם כן יכול להיווצר כתוצאה מ תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה.
בעיה נוספת היא עמידות נמוכה יותר בפני זיהומים במערכת העיכול, מאחר והרבה פטריות וחיידקים שורדים את המעבר בקיבה (אשר באופן נורמאלי מחסלת את רב המזיקים עם החומציות הגבוהה שלה). יכולה להיווצר קנדידה מערכתית לבעלי תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה. מכאן הקשר לפטרייה – מצבים של תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה, מעודדים את התפתחות הפטרייה.
הטיפול הוא שבירת המעגל (של חומציות נמוכה --> ספיגה נמוכה --> מחסור ברכיבי מזון לייצור חומצת עיכול נאותה וחוזר חלילה) ע"י לקיחת תוספי מזון של חומצת עיכול HCl ו/או צמחי מרפא מרים למשך כמה חודשים, יחד עם מתן תוספים של ויטמינים חסרים.
שאלה:
האם יש מאכלים שלא רצוי לאכול הגורמים לנפיחות והרגשה של בלון בבטן והאם זה הגיוני שכל מה שאני אוכלת גורם לי להתנפח?
תשובה:
נפיחות וגזים אחרי האוכל יכולים לנבוע מכמה סיבות או משילוב של כמה סיבות.
1. מאכלים המעוררים גזים כגון קטניות וירקות ממשפחת המצליבים
2. הרגלי אכילה לקויים כגון אכילה מהירה, לעיסה חלקית של המזון, אכילת מנות גדולת, אכילת פירות על קיבה מלאה (גורם להתססת המזון בקיבה), שתיית הרבה מים עם הארוחה (מדלל את מיצי הקיבה ומפריע לעיכול), לעיסת מסטיקים או שתיית שתייה מוגזת (מכניס אויר למערכת העיכול)
3. בעיות במערכת העיכול: קנדידה, פלורה לא תקינה (כשחסרים חיידקים טובים עקב צריכת אנטיביוטיקה או תזונה דלה בסיבים תזונתיים לאורך זמן), תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה (חומציות נמוכה בקיבה, מה שמתבטא בכבדות ונפיחות אחרי כל ארוחה אך בעיקר אחרי אכילת חלבונים), מחלות מעי דלקתיות וכיוצ"ב. אם את מרגישה נפוחה אחרי כל מה שאת אוכלת, יתכן ומדובר בתת חומציות של הקיבה – היפוכלורידריה - ולכן יש לטפל במצבך על ידי חיזוק מערכת העיכול..
מחקרים רפואיים אודות יעילות הטיפול הטבעי - תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה
צמחי מרפא ותת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה
מחקר המוכיח את יעילותם של צמחי מרפא בטיפול וריפוי תת חומציות בקיבה - היפוכלורידריה
מתח וחרדה והשפעתם על חומציות הקיבה
מחקר המראה כי מתח וחרדה משפיעים בצורה שלילית על מערכת העיכול ורמות החומציות בקיבה
חיידק הליקובקטור פילורי, אבץ והקשר לרמות חומציות נמוכה בקיבה
מחקר העוסק בקשר בין חיידק הליקובקטור פילורי ואבץ והשפעתן על רמות חומציות הקיבה