ריפלוקס סמוי אצל מבוגרים - טיפול טבעי



ריפלוקס סמוי [laryngopharyngeal reflux] או ריפלוקס גרון-לוע שונה מריפלוקס קלאסי [GERD] בעיקר בהתנהגות התסמינים המופיעים.

בעוד שריפלוקס רגיל מבוטא בסימפטומים שונים המורגשים באזור בית החזה והוושט - בריפלוקס סמוי מרבית התסמינים יהיו סביב הגרון והלוע.

חשוב לזכור: בריפלוקס סמוי התסמינים מתבטאים לרוב בגירוי הגרון, אזור האף ומיתרי הקול בניגוד לריפלוקס קלאסי אשר התסמינים בו מורגשים באזור הוושט.


ניווט מהיר:

גורמים לריפלוקס סמוי
תסמינים אופייניים
כיצד מאבחנים ריפלוקס סמוי?
טיפול טבעי לריפלוקס סמוי
צמחי מרפא
שאלות ותשובות


כיצד נוצר ריפלוקס סמוי?


ריפלוקס סמוי דומה לריפלוקס רגיל [GERD] והוא נוצר לרוב עקב גירוי יתר של רירית הקיבה אשר מוביל לחומציות גבוהה בקיבה אשר עולים ביתר קלות אל עבר הוושט עקב רפיון וחולשה של שריר השוער במקביל.

שילוב זה של חומציות גבוהה לצד עומס גבוה על שריר הוושט יוצר מצב בו מיצי עיכול יכולים לעלות בקלות רבה יותר לעבר הוושט ואף להגיע עד לאזור הלוע והגרון.

כל צורה של ריפלוקס מחייב טיפול מאחר וריפלוקס כרוני עלול ליצור שינויים בתאי הוושט. אולם במצבים של ריפלוקס סמוי הרבה פעמים התסמינים לא מורגשים בצורה מובהקת וקשה יותר לאתר אותם.


מהם גורמי הסיכון לריפלוקס סמוי?


אורח חיים לקוי הוא הגורם המרכזי להיווצרות ריפלוקס בכלל וסמוי בפרט. ישנם מספר גורמי סיכון מובהקים אשר ההשפעה שלהם על היווצרות ריפלוקס עלולה להיות גבוהה במיוחד:

• תזונה לקויה עתירת שומן רווי ומזון מעובד
• הרגלי תזונה לקויים [בעיקר אכילת יתר וצורות אכילה לא נכונות]
• שימוש מופרז באלכוהול ועישון
• השמנת יתר / משקל עודף


תסמינים אופייניים לריפלוקס סמוי


הביטוי של ריפלוקס סמוי שונה אצל תינוקות וילדים מאשר אצל מבוגרים וחשובה ההבחנה. יתרה מזאת, התסמינים של ריפלוקס סמוי אצל מבוגרים עלולים להיות לא ברורים ואף ולשייך אותם בטעות לבעיות רפואיות אחרות - בעיקר כאלו של דרכי נשימה עליונות.

מקרים רבים של ריפלוקס סמוי באים לביטוי ללא תסמינים אופייניים כגון צרבת, כאבים באזור הוושט וכו'. עם זאת ישנם מספר סימפטומים שכיחים הכוללים:

שיעול יבש מתמשך
• כחכוח מתמיד בגרון [עם או ללא ליחה]
צרידות או שינויים בקול
תחושת גוש בגרון
• קשיי נשימה
• קשיים בבליעה
• כאבי גרון


חשוב לזכור: ריפלוקס סמוי כולל תסמינים רבים אשר אפשר לשייך בטעות לבעיות בדרכי בנשימה או זיהומים - דלקות בגרון בעיקר בגלל תסמינים מאוד דומים.


כיצד מאבחנים ריפלוקס סמוי?


אבחון ריפלוקס סמוי מבוצע על ידי שילוב של בדיקה אנדוסקופית, היסטוריה רפואית והשוואת תסמינים והתנהגותם לאורך זמן.

הטיפול התרופתי הקונבנציונאלי בריפלוקס סמוי כולל שילוב של תרופות המפחיתות את רמת החומציות בקיבה כגון נקסיום, אומפרזול, קונטרלוק, לוסק, לנטון וכו'


טיפול טבעי לריפלוקס סמוי


הטיפול הנטורופתי לריפלוקס סמוי דומה לטיפול בריפלוקס רגיל ואף בבעיות אחרות הקשורות למערכת העיכול העליונה כגון: דלקת בוושט -אזופגיטיס, דלקת בקיבה, אולקוס ועוד. הטיפול מכוון בעיקרו למספר נושאים:

• הפחתה ואיזון החומציות בקיבה
• הקטנת הגירוי על רירית הקיבה
• הגנה וסיוע בשיקום רירית הוושט
• פעילות אנטי דלקתית ממוקדת


חשוב לזכור: על מנת להגיע להחלמה שלמה של ריריות הוושט אנו משלבים בטיפול התייחסות לכל היבט באורח החיים אשר קשור לתפקודי הקיבה, מערכת החיסון, פעילות אנטי דלקתית ועוד.


במרבית המקרים כולל הטיפול הנטורופתי תכנית תזונה אישית, פורמולות צמחי מרפא, התייחסות למצבי סטרס גבוה או כרוני, רמת זרימת דם, איכות שינה ועוד.


טיפול טבעי לריפלוקסטיפול נטורופתי לריפלוקס


תזונה וחשיבותה במצבים של ריפלוקס סמוי


כל מזון אותו אנו אוכלים משפיע ישירות על מערכת העיכול ובמיוחד על הקיבה - אשר תפקידה העיקרי הוא לפרק את המזון לחתיכות קטנות ולהעבירו להמשך עיכול.

הקיבה היא למעשה מעיין שק אשר נמצא בהמשך צינור הוושט. תאי הקיבה מפרישים מיצי עיכול חומציים [חומצה הידרוכלורית] אשר גורמים לפירוק המזון.

רמת החומציות בקיבה אמנם גבוהה אך לעומת חיות אוכלי בשר היא עדיין נמוכה. סוגי מזון שונים דורשים תהליכי עיכול שונים ובעיקר זמן רב יותר על מנת לפרק את מרכיבי המזון.

ישנם סוגי מזון קלים יותר לעיכול וישנם כאלו הקשים יותר - זו עובדה שכולם יודעים ומכירים אותה. אכילת בשר או מזון מעובד דורשת מאמץ גבוה מהקיבה למשך ארוך יותר מאשר אכילת מזון רך וקל לעיכול.


מזונות טובים לריפלוקס סמוי


עודף חומציות מוביל לעליית מיצי העיכול כלפי הוושט


כאשר התזונה שלנו לקויה וכוללת סוגי מזון קשים לעיכול, הקיבה תייצר כמויות גבוהות יותר של חומציות אשר יגרמו לאורך זמן לעומס על שריר הוושט, הרפייה שלו ובסופו של תהליך לעליית מיצי העיכול לעבר הוושט.

ריריות הוושט אינן מוגנות כמו ריריות הקיבה ולכן כל מגע של מיצי העיכול החומציים עם רירית הוושט תוביל לגירוי גבוה ובמשך זמן גם להתפתחות אדמומיות המצביעה על תהליך דלקתי ובהמשך היווצרות כיבים.


מסיבה זו חלק מרכזי בטיפול מוקדש לאיזון החומציות בקיבה על ידי הפחתת גירוי רירית הקיבה הנוצר בעקבות צריכת מזון קשה לעיכול או מזון לא נכון במצב בו כבר קיים תהליך דלקתי בוושט או בקיבה.

כדאי לזכור: גם מזונות הנחשבים בריאים עלולים להעלות את גירוי הרירית ולהעלאת חומציות ולכן המטרה היא לאכול נכון ולא רק בריא.


מה נכון עבורך?


תכנית תזונתית לטיפול בריפלוקס סמוי שונה מאדם לאדם מאחר וכל אחד מאתנו הוא בעל הרגלי אכילה שונים, העדפות שונות, זמני אכילה שונים וכן הלאה.


שיטת הטיפול בקליניקה מבוססת על האמונה כי ישנו איזון אישי אופטימלי לכל אחד ואחת מאתנו ואליו אנו רוצים להגיע במסגרת הטיפול ואליו מכוונת בעיקר התכנית התזונתית.


איזון אופטימלי אישי משמעותו היכולת להגיע לבריאות שלמה מבחינת מערכת העיכול לצד אורח חיים ומסגרת תזונתית קלה ונוחה ליישום הכוללת מגוון רחב ככל האפשר של מזונות.


מדוע חשובה תזונה מאוזנת?


האוכל שאנו אוכלים מספק לנו הרבה מעבר לבריאות. אוכל קשור להיבטים הכי עמוקים אצל כל בני האדם. אוכל הוא מסורת, הנאה, אמונה, הרגלים, חברים ועוד.

מסיבה זו אנו מכוונים למסגרת תזונתית מגוונת על מנת לאתר את האיזון האישי הנכון עבורך אשר יאפשר החלמה של ריריות הוושט והמשך שמירה על הבריאות.


צמחי מרפא ותרומתם להחלמה מריפלוקס סמוי


במקביל לתכנית התזונה אנו משלבים בטיפול גם פורמולות של צמחי מרפא אשר מסייעים בצורה ממוקדת לתהליך ההחלמה בכמה היבטים:

• פעילות אנטי דלקתית ישירה
• סיכוך והגנה על ריריות הוושט
• הרגעה כללית
• תמיכה במערכת החיסון
• סיוע בתפקודי עיכול תקינים

פורמולות הצמחים מורכבות בהכנה אישית ובהתאמה מלאה לצרכי המטופל והטיפול. אנו לא עושים שימוש במוצרי מדף מוכנים והיתרון הגדול בהכנה רוקחית אישית היא ביכולת להתאים את הרכב הצמחים והמינונים לצרכים הטיפוליים.


שאלות ותשובות נפוצות


האם מותר לאכול עגבנייה כשיש ריפלוקס?
עגבנייה היא ירק אשר לא מומלץ במרבית המקרים אולם ישנן כיום סוגי עגבניות מיוחדות אשר ניתן בכל זאת לצרוך אותם מבלי שהם יגרמו לגירוי גבוה של רירית הקיבה. כמו כן כמות האכילה וצורתה תורמים להחלטה האם ניתן לשלב בתפריט עגבניות.


האם מותר שום או בצל כשיש ריפלוקס סמוי?
שום ובצל שייכים לאותה משפחה והם מכילים שמנים אתריים חריפים אשר מקנים להם את הריח האופייני. עם זאת כאשר מבשלים שום או בצל הם מאבדים מחריפותם וניתן לשלב אותם בתפריט.


מותר לשתות אלכוהול כשיש ריפלוקס?
כל צורה של אלכוהול לא מומלצת כלל במצבי ריפלוקס מאחר ואלכוהול הוא חומר חזק אשר עלול להגביר בצורה חריפה את גירוי הרירית ואף להחמיר את מצבה.


מחקרים רפואיים על תזונה ומחלות דרכי עיכול



זירוז החלמה אצל חולים באולקוס [כיב פפטי] על ידי צריכת מיץ כרוב טרי
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18104715/

תרומתו של מיץ כרוב לבן משומר בטיפול בכיב פפטי [אולקוס]
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/5492107/


ההשפעה של שמן קינמון (Oleum cinnamomi) על תאי הקיבה ופעילות נוגדת חימצון
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23868387

• ליקוריץ עשוי לעכב הליקובקטר פילורי בקיבה
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0024320502018647


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..