נקסיום לא עוזר  - מה התחליף הטבעי?



שאלה [מתוך פורום התמיכה של אתר טבע הריפוי]


אני בן 54 וסובל מזה כשנה מצרבות ושריפה בחזה. לעיתים מופיעים גם גרפסים, נפיחות ותחושת מלאות אחרי מעט אוכל. עשיתי את כל הבדיקות האפשריות ובכלל זה C.T, אנדוסקופיה ועוד.

אובחנתי עם גסטריטיס בקיבה, בקע סרעפתי גולש קטן וריפלוקס. בעקבות האבחנה הרופא רשם לי לקחת נקסיום 20 מ"ג.

אחרי כחודשיים של שימוש לא חל שינויי משמעותי ובהתייעצות נוספת הוחלט להעלות את המינון. עבר עוד חודש ואני מרגיש שהנקסיום לא משפיע כמו בהתחלה.

בהתייעצות עם הרופא, מאחר והנקסיום לא עוזר, הוא ייעץ לי לשנות את התזונה ולנסות לקחת תרופה אחרת מאותה משפחה - אולי היא תביא להקלה על התסמינים.

שאלתי האם יש מענה טבעי לבעיה כמו שתיארתי והאם אפשרי לפתור אותה במקביל לנטילת הנקסיום? למרות שכמו שציינתי הוא לא ממש עוזר לי.


ניווט מהיר:
מה עושה נקסיום?
מדוע להפחית חומציות?
חשיבות חומציות תקינה
מה זה תת חומציות
איך לאזן חומציות בדרך טבעית


מה נקסיום עושה בקיבה?


לאור מה שאתה מתאר הרי שקיבלת את הטיפול הנפוץ והמקובל במצבים בהם ישנה גסטריטיס ו/או אזופגיטיס עם ריפלוקס. נקסיום שייך למשפחת תרופות [PPI - מעכבות משאבות מימן] אשר עיקר תפקידן לפעול על תאי הקיבה ולהפחית את ייצור מיצי העיכול.

לא תמיד נקסיום עוזר - זה קורה. לא כל תרופה אכן משפיעה - מסיבה זו יש סוגים שונים, מנסים מינונים שונים.. האם זה הדבר המומלץ? לא בטוח יש דרכים טבעיות.


 תפקידה המרכזי של הקיבה, הוא למעשה לפרק את המזון, המגיע מהפה, לחתיכות קטנות, ולהעביר אותו בצורה מדורגת אל המשך עיכול אל המעי


נקסיום וחומציות הקיבה


מדוע להפחית את חומציות הקיבה?


במצב תקין - הקיבה מייצרת חומציות אשר נועדה לפרק את האוכל לחתיכות קטנות יותר ולהכינו להמשך פירוק וספיגה במעי.

רירית הקיבה מצופה שכבת הגנה מפני מיצי העיכול החזקים. אולם כאשר מתפתחת דלקת ברירית - היא הופכת לרגישה וחשופה וכל מגע עם מיצי העיכול החזקים מגבירה את הגירוי ומייצרת תסמינים כמו שאתה חווה: כאבים בחזה, שריפה, צרבות, תחושת מלאות וכו'.

מסיבה זו - הרעיון מאחורי נקסיום ושאר התרופות מאותה משפחה היא להקטין באופן מלאכותי את כמות החומציות בקיבה - על מנת להפחית את חשיפת הריריות למיצי העיכול החזקים.


טיפול טבעי לגסטריטיסלילך נהרי - טיפול טבעי לדלקת בקיבה


חשיבות חומציות תקינה


אבל רגע, לחומציות בקיבה יש תפקיד. למה להוריד מבלי לבדוק מדוע החומציות עלתה? ואם החומציות מהווה בעיה ומפחיתים אותה - האם זה משפיע על תהליכי העיכול עצמם?

חומציות הקיבה קיימת מסיבה טובה מאוד. התפקיד המרכזי שלה הוא לדאוג לפרק את האוכל המגיע מהפה ולנטרל בדרך כל מזהם פוטנציאלי שעשוי היה להגיע מהמזון.

אצל טורפים אוכלי בשר רמת החומציות גבוהה פי כמה מאשר אצל בני האדם. מערכת העיכול שלנו בנויה טוב יותר לעיכול מזונות קלים לפירוק. כל הפחתה של חומציות הקיבה משפיעה ישירות על היכולת שלנו לפרק באותה יעילות את המזון הנאכל. קל וחומר אם הוא קשה במיוחד לפירוק.


האם יש אפשרות להגיע לתת חומציות?


תת חומציות [היפוכלורידריה] זהו מצב בו רמת החומציות בקיבה נמוכה מידי. עקרונית זהו מושג נטורופתי. במצב של היפוכלורידריה תליכי הפירוק בקיבה לא תקינים וזה משליך על מספר דברים כמו:


• בעיות בספיגת B12
• בעיות בספיגת סידן
• חסרים תזונתיים


תת חומציות מאופיינת בתסמינים כגון:

מלאות מהירה גם אחרי ארוחה קטנה
נפיחות, גזים וכבדות
• אוכל לא מעוכל
• ריבוי זיהומים במעי
• כאבי בטן, שלשולים או עצירויות


איך לאזן את חומציות הקיבה בדרך טבעית?


הטיפול הטבעי לאיזון חומציות הקיבה ושיקום מערכת העיכול עוברת דרך התייחסות לכל גורם אשר יש לו השפעה על תפקוד הקיבה מלכתחילה. בעיקר אנו מדברים על תזונה נכונה, הפחתת סטרס, שיפור זרימת דם ושילוב של צמחי מרפא.


תזונה נכונה היא הבסיס לקיבה בריאה


למעשה תזונה נכונה היא הבסיס לבריאות כללית של כלל מערכות הגוף ולא רק הקיבה. אמנם התזונה לבדה לא אחראית על הבריאות שלנו אבל יש לה את התרומה אולי הגדולה מכולם.

כאשר אנו צורכים מזונות לא נכונים לנו או כאלו המכילים חומרים מזיקים עבורנו.. המערכת הראשונה בד"כ אשר תגיב לכך היא מערכת העיכול.

כשצצה בעיה עם רמת החומציות של הקיבה - יש צורך למצוא את השילוב הנכון של סוגי מזון אשר יסייעו לאיזון מחודש של החומציות. נכון זה דורש שינויים בהרגלי האכילה - אבל התוצאה שווה פי כמה.


צמחי מרפא לסיוע באיזון חומציות


צמחי מרפא מהווים חלק תומך בתהליך הטיפול לאיזון חומציות ותפקודי הקיבה השונים. אנו מבצעים התאמה של פורמולות הצמחים לצרכים האישיים של המטופל. בכך היכולת לדייק לצורך הספציפי גבוהה יותר.


איך אורח חיים משפיע על העיכול שלנו?


עשרות מחקרים העלו את הקשר בין אורח חיים מערבי למחלות ניווניות ובהם דלקת בקיבה, אולקוס, עצירות, מחלות מטבליות ועוד. מדוע זה?


סטרס והשפעתו על חומציות הקיבה


כאשר אנחנו נכנסים למתח מגנוני העיכול אצלנו פועלים בצורה שונה - יותר איטית. אם זה קורה אחת לשבוע, או אחת ליום.. איכשהו הגוף ידע לאזן את עצמו..

אבל מה קורה אם זה המצב כל הזמן? כל היום? מתח נמוך, לחץ.. להספיק לסידורים, לקניות, בפקקים, עם הילדים, בעבודה ועוד הרבה מאוד סיבות המייצרות אצל כולנו לחץ ברמה כזו או אחרת.

מחקרים רבים מצאו קשר הדוק בין רמות סטרס להתפתחות כיבים בקיבה [אולקוס] וגסטריטיס לדוגמא. מסיבה זו ישנה חשיבות גבוהה לעבוד על הפחתת הסטרס בכל דרך.


מה ההבדל בין נקסיום - אומפרדקס - לנטון או לוסק?


באופן עקרוני כל התרופות במשפחת ה PPI פועלות על אותו מנגנון. כך שלמעשה לכל המשפחה הזו יכולת משותפת והיא בהפחתת החומציות בקיבה.


נקסיום לא עוזר?


יתכנו הבדלים בהרכב המשלים של התרופה עצמה ובאינטראקציה שהיא יוצרת אצל אנשים מסוימים. מסיבה זו יתכן מצב שנקסיום לא עוזר אבל אומפרדקס או לנטון כן. כך או אחרת אלו תרופות שהפרסומים עליהם לא ממש חיוביים.

הרבה פעמים המינונים גם משפיעים על היכולת של תרופה כמו נקסיום לעשות הבדל ולתרום באופן פעיל לתהליך הפחתת החומציות והחלמה של רירית הקיבה.


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..