שלשול - טיפול וריפוי טבעי



שלשול - רקע כללי

שלשול הינו מצב בו לסובל יש יציאות תכופות ומימיות. מצב זה יכול להעיד על מגוון רחב של מחלות – מזיהום אקוטי ועד מחלה דלקתית כרונית. זהו סימפטום היכול להיגרם ממחלות שונות.


גורמים עיקריים לשלשול

זיהום
וירוס, טפיל או חיידק. שלשול לרוב נגרם עקב וירוס או חיידק. לרוב, עם ההיגיינה בעולם המודרני, אדם שחלה בשלשול אקוטי יחלים מהשלשול תוך ימים ספורים עד שבוע.

אלרגיה
לגלוטן למשל (מחלת צליאק)

אי סבילות למזון
האבחון הנטורופתי מזהה בעיה של אי סבילות למזון שמתפתחת עם השנים. אי סבילות זו אינה יכולה להיות מאובחנת על ידי בדיקות קונבנציונאליות. הבדיקה המהימנה ביותר הינה דיאטת אלימינציה ואתגר לזיהוי המזון הבעייתי. פירוט לגבי אבחנה זו בטיפול הנטורופתי.

אי סבילות ללקטוז
העדר של האנזים לקטז המפרק את הלקטוז במעי. לקטוז שאינו מפורק ומצטבר במעי עלול לגרום, בין השאר, לשלשול.

תוספי תזונה
צריכה מוגזמת של תוספי תזונה כגון ויטמין C ומגנזיום

תרופות נגד עצירות
צריכה עודפת של לקסטיבים (משלשלים)

דיזנטריה
שלשול דמי שיכול להיגרם מזיהום על ידי ממיקרו אורגניזמים שונים, משימוש בתרופות כגון סטרואידים ומסרטן.

אפנדיציטיס
במידה והאפנדיציט מודלק ולא מטופל יתכן שלשול

מחלות מעי דלקתי – קרוהן וקוליטיס
אלו מחלות אוטואימוניות בהם הגוף תוקף את עצמו ונוצרת דלקת במעי.


שלשול נוצר עקב תפקוד לא תקין של המעי הגס. כחלק מתהליך העיכול, האוכל מעורבב עם כמויות גדולות של מים. אוכל מעוכל הינו נוזלי לפני הגעתו למעי הגס, התחנה האחרונה לפני היציאה מפי הטבעת. המעי הגס סופג מים ומשאיר את החומרים המוצקים במעי, עד יציאתם דרך פי הטבעת. אם המעי הגס פגוע או מודלק, הוא לא סופג את המים, והתוצאה היא שלשול.

ברוב המקרים שלשול הינו כתוצאה מזיהום אקוטי ויחלוף עד שבוע. הוא אינו דורש התייחסות מיוחדת. התייחסות מיוחדת צריכה להיעשות במצבים הבאים:

• שלשול בתינוקות
• שלשול חמור בילדים
• שלשול הנמשך יותר משבועיים רצוף
• שלשול כחלק מסימפטומים נוספים כגון כאב בטן, חום, איבוד משקל
• שלשול המלווה בדם

שלשול גורם לאיבוד של אלקטרוליטים כגון נתרן ואשלגן. מצב זה עלול לגרום להתייבשות ולבעיות בתפקוד שרירים. במצבים חמורים חוסר באלקטרוליטים יכול לגרום לדום לב. לכן חשוב מאוד, בעיקר בתינוקות וילדים קטנים, המועדים יותר להתייבשות, לשתות הרבה במידה ויש שלשול. בנוסף למים כדאי לשתות נוזלים עשירי אשלגן כגון מי מרק.


ישנם לפחות 4 סוגי שלשול

שלשול הפרשתי
שלשול זה נגרם עקב הפרשת יתר של נוזלים או חוסר ספיגה של נוזלים. שלשול זה קיים בעיקר בכולרה, הנגרמת עקב חיידק.

שלשול אוסמוטי
שלשול זה קיים כשיש בעיות ספיגה או מחלת לבלב. המרכיבים של המזון נשארים במעי ועל ידי אוסמוזה (השוואת ריכוזים) הם "מושכים" את הנוזלים למעי.

שלשול הקשור לתנועתיות המעי
שלשול זה מופיע כשהתנועתיות במערכת העיכול אינה נורמאלית. אם המזון נדחק מהר מידי במעי, אין מספיק מגע בין המזון ורירית המעי ולכן אין זמן למרכיבי המזון ולמים להיספג. מצב זה קיים כשיש בעיה בעצב הוגוס, המעצבב את תנועתיות מערכת העיכול (כמו בתסמונת המעי הרגיז) או כשיש בעיה עצבית בעצבים המעצבבים את מערכת העיכול (כגון נוירופתיה סוכרתית).

שלשול דלקתי
שלשול זה מופיע כשיש נזק לרירית המעי. מצב זה מוביל לאיבוד של נוזלים עשירים בחלבון ומוריד את היכולת לספוג את הנוזל האבוד. מרכיבים של כל שלושת סוגי השלשול שהוזכרו לעיל יכולים להופיע בסוג שלשול זה. שלשול דלקתי יכול להיגרם מזיהום חיידקי, זיהום ויראלי, זיהום פרזיטי או מחלה דלקתית של המעי כגון קרוהן וקוליטיס.


טיפול נטורופתי טבעי - שלשול

תכנית הטיפול הנטורופתית נקבעת כמובן לפני האבחנה. הנחיות הטיפול הנטורופתי נחלקות לכמה מצבים:

שלשול אקוטי
שנמשך כמה ימים אינו מצריך טיפול מיוחד. שלשול כתגובה למזהם שפלש לגוף הינו תגובה תקינה וטובה. על ידי פעילות מוגברת של הפריסטלטיקה של המעי ועל ידי הפרשה מוגברת של נוזלים במעי, מנסה הגוף להפטר מהמזהם שתקף את מערכת העיכול. במידה ואכן השלשול הוא על רקע זיהומי, סביר להניח שזה יחלוף תוך כמה ימים ספורים. הכי חשוב בשלב של שלשול על רקע זיהומי לתת למערכת העיכול להשתקם - לאכול מזונות קלים לעיכול כגון אורז לבן, ירקות שורש, ומזונות בכלל שדלים בסיבים. הסיבים אינם מומלצים בתקופה הקצרה של השלשול האקוטי מכיוון שהם מקשים על מערכת העיכול ועלולים לפצוע את הרירית, במידה והיא מודלקת. כמו כן מומלץ להשתמש בתבלינים כגון כורכום וכמון, העוזרים בשיקום רירית המעי. ניתן גם לקחת תוסף של פרוביוטיקה לשיקום המעי. תוסף פרוביוטיקה מכיל חיידקים פרוביוטיים העוזרים בשיקום מהיר של המעי. בנוסף, חשוב לשתות הרבה, כי דרך השלשול הגוף מאבד הרבה מים ואיתו הרבה אלקטרוליטים. שתיית מרק צח שבושל עם הרבה ירקות ועשבי תיבול היא דרך מצוינת לקבל בחזרה נוזלים עתירי אשלגן.

שלשול כרוני
עקב מחלת מעי דלקתי כגון קרוהן או קוליטיס (IBD- Inflammatory bowel disease) יש לטפל בצורה מעמיקה. מדובר במחלה כרונית עמוקה ויש לטפל בה בצורה סיסטמית. הטיפול הנטורופתי במחלות מעי דלקתיות כולל כמה היבטים:


גישות תזונתיות לטיפול בשלשול

דיאטה היפואלרגנית
דיאטה זו הוכיחה עצמה כחלופה יעילה ולא-רעילה לקורטיקוסטרואידים. הדיאטה אמורה להכיל את כל אבות המזון החיוניים והחלבון מסופק כחומצות אמינו חופשיות.

דיאטת אלימינציה ואתגר
מחקרים הראו שדיאטת אלימינציה היא האמצעי העיקרי לטיפול ב- IBD כרוני. המזונות הפוגעים ביותר הם חיטה ומוצרי חלב.

דיאטה עתירת פחמימות מורכבות וסיבים - לא בשלב האקוטי!!!
לדיאטה עתירת סיבים יש השפעה חיובית על המהלך של מחלת קרוהן. הסיבים התזונתיים מעודדים צמיחה של פלורה ידידותית במעיים.

תוספי תזונה
IBD , בעיקר קרוהן, זו מחלה ששכיח לגלות בה חסרים תזונתיים ולכן מוצדק לתת תוספי מזון. האובדן הוא כתוצאה משלשולים, בעיות ספיגה ותרופות הגורמות לאובדן מרכיבים חשובים. יש לציין שעדיף לא לתת ברזל כתוסף מאחר והוא מעודד צמיחת פלורת מעי לא-ידידותית, ובמקום זאת עדיף לתת תוספים המעודדים את ספיגתו מהמזון כמו ויטמין C.

צמחי מרפא
משתמשים בצמחים אנטי-דלקתיים בעלי התכונות הבאות:
• פעילות אסטרינג'נטית, מכווצת רקמה – צמחים אלה מכילים טנינים, העוזרים בריפוי מהיר של הרקמה המודלקת.
• צמחים אנטי-אלרגיים.
• צמחים אנטי-ספטיים, שכן יתכן זיהום פטרייתי או חיידקי שמפר את איזון הפלורה וגורם להתפרצות של מחלת קרוהן.
• צמחים מוצילגיים, מסככי מערכת העיכול - מגן על הרירית הפגועה.


שלשול כרוני ללא אבחנה קונבנציונאלית ברורה – ישנם אנשים רבים הסובלים מבעיות במערכת העיכול המתבטאות בשלשול ולעיתים קרובות שלשול זה מתווסף לסימפטומים נוספים כגון כאבי בטן, עצירות, בחילות ועוד. במקרים רבים הרפואה הקונבנציונאלית עושה בדיקות רבות, חלקן פולשניות, על מנת לאבחן את הבעיה, אך לא תמיד ישנם ממצאים. הסיבה לכך היא כי הרפואה הקונבנציונאלית לא מודעת לכמה בעיות העלולות לגרום לשלשול. במסגרת הטיפול הנטורופתי, על ידי תשאול מקיף ויסודי, יכול לאבחן הנטורופת אם השלשול הכרוני והתופעות המלוות אליו נובעות מאי סבילות למזון מסוים על רקע אלרגי, תסמונת מעי רגיז או על רקע גופנפש. האבחנה הנכונה היא קריטית על מנת להשיג פתרון סופי לבעיה.


שאלות ותשובות אודות הטיפול הטבעי בשלשול

שאלה:
יש לי כבר 4 ימים וירוס של שלשולים הייתי מעוניין לדעת איך אפשר לטפל בזה
תשובה:
שלשול כתגובה למזהם שפלש לגוף הינו תגובה תקינה וטובה. על ידי פעילות מוגברת של הפריסטלטיקה של המעי הגוף מנסה להפטר מהמזהם שתקף את מערכת העיכול. במידה ואכן השלשול הוא על רקע זיהומי, סביר להניח שזה יחלוף תוך כמה ימים ספורים. אם השלשול לא נפסק או אם מופיע שלשול דמי, כדאי לגשת לרופא לבדיקה מקיפה. הכי חשוב בשלב של שלשול על רקע זיהומי לתת למערכת העיכול להשתקם - לאכול מזונות קלים לעיכול כגון אורז לבן, ירקות שורש, להשתמש בתבלינים כגון כורכום, העוזרים בשיקום רירית המעי. ניתן גם לקחת תוסף של פרוביוטיקה לשיקום המעי. חשוב לשתות הרבה, כי דרך השלשול הגוף מאבד הרבה מים.

שאלה:
לבתי בת ה-7 חודשים יש שלשול כבר פעם רביעית בחודשיים ,למשך 8 ימים כל פעם, איני יודעת מה לעשות מאחר ולא נמצא חיידק או וירוס בצואה. מה יכול לגרום לשלשול?
תשובה:
שלשול יכול לנבוע ממצבים רבים. אצל תינוקת קטנה, מכיוון שהשלשול חוזר על עצמו, חייבים לברר מה בתזונה גורם לה לבעייתיות. במסגרת טיפול נטורופתי יש להוריד את כל המזונות הבעייתיים, להכין לה פורמולה ביתית וקשר בין סוג המזון לתגובת השלשול. סביר להניח, במידה והתינוקת אינה יונקת מלא, שהיא פיתחה אי סבילות למזון מסוים או לפורמולה שהיא אוכלת . יש לעשות דיאטת אלימינציה ואתגר, להוריד את המזונות האלרגנים מתזונתה, ולראות איך שינוי זה משפיע על יציאותיה.

שאלה:
אני סובלת הרבה משלשול ושמעתי שיתכן ויש לי רגישות לחלב. איך אפשר לדעת האם יש רגישות למוצרי חלב, ובכלל לכל מאכל אחר?
תשובה:
יש 2 סוגים של תופעות שנגרמות עקב צריכת מוצרי חלב, שיכולות לגרום שלשול, שמתבלבלים בניהם:
1. חוסר באנזים לקטז. האנזים לקטז הוא המפרק את הסוכר בחלב הנקרא לקטוז. אנזים זה חסר אצל אנשים רבים וזה בגלל שנוכחות אנזים זה בגופנו היא יחסית חדשה מבחינה אבולוציונית. לאדם הקדמון, הנושא את אותו המטען הגנטי שאנו נושאים, לא היה אותו אנזים. הוא פותח על ידי הגוף עקב חשיפה לחלב ומוצריו כשהאדם החל לצרוך אותם בתקופה החקלאית, תקופה בה אדם החל לעבד את האדמה. התופעות שיגרמו בגלל חוסר אנזים זה בעיקר שלשול עם אכילת מוצרי חלב.
2. אי סבילות לחלבון שבחלב ומוצריו. לתינוק שנולד אין מערכת עיכול שלמה. היא מתפתחת, כמו הרבה מערכות אחרות, בזמן הגדילה. מכיוון שמערכת זו לא שלמה יש הסיכון שבמידה ויכנסו למעיים מזונות שמערכת העיכול של התינוק לא מוכנה להם (שזה כול המזונות חוץ מחלב אם ב-4-6 חודשים הראשונים), החלבונים, שהם מולקולות גדולות, לא יתעכלו, יחדרו לזרם הדם ויגרמו לתגובה במערכת החיסון. מערכת החיסון יודעת להבדיל בין מה שהוא self למה שהוא non-self. כלומר, מערכת החיסון לא תתקוף איבר של הגוף, כי היא מזהה שהוא שייך לה (למעט במחלות מסוימות) אבל היא כן יכולה לתקוף מה שאינה מזהה כשלה, וזה יכול להיות מולקולות של חלבון. כשמערכת החיסון תוקפת יש לזה השפעה על הגוף. זה יכול לבוא לידי ביטוי עורי (גרד, פריחה וכו') אבל גם ביטוי אחר כמו מגרנה או כאבי ראש, אסטמה, כאבי בטן, שלשול ועוד. חשוב לציין שהמנגנון שמפעיל מערכת זו אינו אותו מנגנון שמפעיל אלרגיה. כלומר, אם אדם אלרגי לתות-שדה, הוא יאכל אותו וישר יפרח - זו אלרגיה. אך אם אדם יאכל מוצרי חלב, לאו דווקא ישר אחרי הוא יתגרד. זה יכול לקחת זמן וחשיפה ארוכה לחלבון עד שמערכת החיסון מגיבה - זו אי סבילות. באותה נשימה, לכן יכול להיות שאדם סובל מאי סבילות למזון ועדיין אין סימפטומים, אך איזשהו תהליך פתולוגי החל. על מנת לאבחן אם השלשול נובע מאי סבילות לחלב, יש לערוך דיאטת אלימינציה ואתגר במסגרת טיפול נטורופתי.


לילך נהרי-נטורופתית מומחית