בקע סרעפתי טיפול טבעי



רקע כללי


בקע סרעפתי - Hiatal Hernia (רובם המכריע מסוג בקע סרעפתי גולש) הוא מצב פיזיולוגי בו יש הבלטה או בליטה של חלק מהקיבה שזזה ממקומה הטבעי דרך פתח בדיאפרגמה - הדיאפרגמה (הסרעפת) הינה שריר בצורת כיפה הפועל בזמן נשימה. הסרעפת חוצה את הגוף ומפרידה את החזה מהחלק התחתון. במצב של בקע סרעפתי משתנה  מיקומה של הקיבה. 

כאמור, בקע סרעפתי גולש מהווה כ-95% מכלל הבקעים (פירוט על סוגים נוספים בהמשך המאמר) והוא מצב רפואי שכיח מאוד ולרוב אינו מלווה בתסמינים.

כאשר יש בקע סרעפתי גולש ולצידו תסמינים שונים הקשורים למערכת עיכול עליונה - הסיבה לרוב היא מתפקוד לקוי של הקיבה כתוצאה מאורח חיים הכולל תזונה לקויה, סטרס, משקל עודף, נטילת תרופות או אפילו רגישות או אי סבילות שהתפתחה במהלך הזמן.

הטיפול בבקע סרעפתי מתמקד באיזון ושיקום הקיבה, חיזוק שריר הוושט, הפחתת חומציות, מניעת ריפלוקס (עליית מיצי עיכול לכיוון הוושט), הורדת דלקתיות, חיזוק חיסוני ועוד.

הטיפול הנטורפתי לבקע סרעפתי כולל התייחסות יסודית לשורש הבעיה ברקע - ולכן זהו טיפול המספק מענה לכלל התסמינים דרך שיקום תפקוד הקיבה ומערכת העיכול בכלל. כיצד לרפא בקע סרעפתי? עוד מידע בהמשך המאמר..


סוגים


הסוג הנפוץ ביותר המהווה כ-95% מכלל המצבים הוא בקע סרעפתי גולש. בנוסף, בשכיחות נמוכה, קיים בקע ושטי אשר שניהם מהווים את הרוב המכריע של מצבי בקע סרעפתי.


בקע סרעפתי גולש (Sliding hernia)

מצב של חולשה בשרירי הסרעפת שעוטפים את הוושט, מה שמאפשר לקיבה "לגלוש" לכיוון החזה. זהו סוג הבקע הסרעפתי השכיח ביותר (95% מכל סוגי הבקעים). חולשת השרירים באזור הוושט היא תהליך המתרחש באופן נורמלי בגיל המבוגר ולכן בקע סרעפתי גולש קיים אצל 70% מעל גיל 70. לרוב בקע סרעפתי גולש אינו גורם לתסמינים.

אם מופיעים תסמינים הם בדרך כלל עלייה של חומצות מהקיבה לוושט (ריפלוקס) והטיפול הקונבנציונלי הינו תרופות להפחתת החומציות בקיבה.


בקע ושטי (Paraesophagel hernia)

פגם במעבר הוושט דרך שריר הסרעפת, הוושט נדחסת לכיוון החזה יחד עם הפריטנאום (קרום העוטף את האיברים הפנימיים בחלל הבטן). התסמינים הם לרוב כאבים אחרי ארוחה, תחושת מלאות מהירה, קושי בנשימה לאחר אכילה ועוד. ברוב המקרים של בקע ושטי יש גם בקע סרעפתי גולש.


טיפול טבעי לבקע סרעפתיטיפול נטורופתי לבקע סרעפתי


גורמים מרכזיים לבקע סרעפתי


אחת ההנחות המרכזיות היא כי בקע סרעפתי נוצר כתהליך טבעי עם ההתבגרות וכי מעל גיל 50 עולה השכיחות שלו בצורה חדה יותר. ההשערה הנפוצה להיווצרות בקע סרעפתי היא חולשה של הרקמה התומכת, אורח חיים הכולל תזונה לקויה, משקל עודף, סטרס גבוה ועוד.

גורמים אלו יכולים להוות גורמי סיכון לזירוז הופעת בקע סרעפתי ו/או בעיות עיכול כגון ריפלוקס, גסטריטיס ועוד אשר לכשעצמם יכולות להשפיע לרעה גם הן.

אצל ילדים, לעומת זאת, בקע סרעפתי הוא לרוב מולד - מצב זה מקושר עם חזרה של אוכל ופליטה מרובה אצל תינוקות.

לרוב בקע סרעפתי לא מהווה, כאמור, את הסיבה לתסמינים השונים של מערכת העיכול העליונה, ולכן הוא אינו מהווה סכנה בריאותית בפני עצמו.

 הטיפול בבקע סרעפתי יתמקד כאמור בסיבות התסמינים כחלק מתהליכים לא תקינים בקיבה כגון: ריפלוקס (חזרה של מיצי עיכול לוושט) חומציות יתר או תת חומציות (היפוכלורידריה), דלקת בקיבה ועוד.


סימפטומים עיקריים


1. צרבת: צרבת היא אחד התסמינים הנפוצים ביותר לבעיות הקשורות למערכת עיכול עליונה ובהם בקע סרעפתי. צרבת יכולה להתבטא בעשרות צורות שונות אב לרוב הביטוי המרכזי שלה הוא צריבה כואבת באזור הוושט, באיזור בית החזה. הכאב לעיתים קרובות עלול לעלות בחזה ולהתפשט לגרון ולצוואר. התסמין השכיח ביותר במצבי בקע סרעפתי הוא צרבת.

חוץ מכאב עלולה לגרום הצרבת להיות כרונית ולגרום לריפלוקס ואף לדלקת בוושט בגלל הצריבה וגירוי הריריות. מצב זה נקרא GERD – gasto esophageal reflux disease

2. קושי בבליעה: במקרים מסויימים, כאשר ברקע לבקע הסרעפתי יש ריפלוקס, גירוי ריריות הוושט יוצרים בצקתיות ותהליך דלקתי אשר עלול להקשות על הבליעה וליצור תחושה של קושי בבליעה או אי נוחות, גוש בגרון ועוד. תסמינים אלו נובעים לרוב כתוצאה מהריפלוקס אך יכולים להיות קשורים גם למצבי סטרס אשר לעיתים מלווים בקע סרעפתי.

3. כאבים בחזה: תסמין שכיח אך לא נפוץ מאוד. הכאבים יכולים להיווצר עקב תהליכי דלקת, ריפלוקס (עליית מיצי עיכול במעלה הוושט) הגורם לצרבות וגירוי חזק של ריריות הוושט.

4. גיהוקים, גרעפסים ושיהוקים: תסמינים הקשורים לפעילות לא תקינה של הקיבה - יכולים להיות כחלק מתופעות אחרות כגון גסטריטיס (דלקת בקיבה) ריפלוקס ועוד.

חשוב שוב לציין כי בקע סרעפתי בפני עצמו גורם לעיתים רחוקות לסימפטומים מורגשים. צרבות, כאב וחוסר נוחות נגרמים לרוב מחזרה של חומצות מיצי הקיבה (gastroesophageal reflux), אויר או מיצי מרה. מצבים אלו יכולים להופיע בקלות רבה יותר כאשר יש בקע סרעפתי.


טיפול טבעי בבקע סרעפתי


במסגרת הטיפול הנטורופתי בבקע סרעפתי אנו מתמקדים בשיקום של מקורות התסמינים במערכת העיכול ומניעת התפתחות מצבי בריאות הקשורים לבקע כגון דלקת בוושט (אזופגיטיס) מניעת ריפלוקס (עליית תכולת קיבה ומיצי עיכול חומציים לוושט).

טיפול במניעת תהליכים אלו לצד שיקום כללי של הקיבה מספק מענה יסודי לטיפול בתסמינים הנלווים להופעת בקע סרעפתי.

תחומי הטיפול הנטורופתי לבקע סרעפתי כוללים שילוב של תזונה נכונה, צמחי מרפא, הפחתת סטרס, הפחתת דלקתיות, איזון חומציות בקיבה, שיפור תהליכי פירוק וספיגה, חיזוק מערכת החיסון וכן כל היבט היכול להיות קשור לתקינות מערכת העיכול העליונה.


בקע סרעפתי תזונה


תפקיד התזונה להחלמה מתסמינים של בקע סרעפתי הוא מרכזי וחשוב. במסגרת הטיפול נבנית תכנית תזונה בהתאמה אישית הכוללת תפריטי תזונה וכן התייחסות להיבטי תזונה נוספים כגון זמני אכילה, שילובי מזון נכונים, משך אכילה ועוד.

התייחסות מקיפה לתזונה נכונה במצבי בקע סרעפתי תורמת רבות להחלמה מתסמיני המשנה על ידי איזון ושיקום פעילות הקיבה, איזון החומציות, הפחתת דלקתיות, הגנה על ריריות הוושט, חיזוק מערכת החיסון.

תכנית התזונה נבנית במטרה לספק מענה רפואי אך גם בהתאמה לצרכי המטופל, להרגלי חיים, מסורת אכילה ועוד.


בקע סרעפתי טיפול טבעי


בין מטרות הטיפול התזונתי לבקע סרעפתי:

הקלה על פעילות עיכול: מזונות קלים לעיכול, לפירוק וספיגה. כולל שילובי מזון לסיוע לעיכול תקין וקל, הפרדת מזונות במטרה להימנע מעומס על הקיבה ועוד

הפחתת חומציות: תכנית התזונה כוללת מזונות אשר מסייעים לאיזון רמת החומציות בקיבה. במקרים רבים גם התאמת כמויות המזון חשובות ולא רק האם המזון חומצי או לא.

הימנעות ממזונות המחלישים את שריר הוושט: זהו שריר טבעתי, הנמצא בין הקיבה לוושט. החלשות שריר זה מאפשר למזון לחזור לוושט ביתר קלות. הימנעות ממזונות אשר מעלים את סף הגירוי של שריר הוושט ומחלישים אותו - מסייעת לתהליך ההחלמה הכולל.

הפחתת דלקתיות: תפריטי התזונה כוללים מזונות אנטי דלקתיים לסיוע בהפחתת רמת הדלקת בקיבה באופן ספציפי ובגוף בכלל. הפחתת דלקתיות חשובה מאחר ותהליכים דלקתיים רבים מעודדים חוסר איזון בתפקוד מערכת העיכול כולה והקביה בעיקר. דלקת בקיבה (גסטריטיס) מלווה לעיתים קרובות מצבים של בקע סרעפתי.


טיפול טבעי לבקע סרעפתיטיפול נטורופתי לבקע סרעפתי


צמחי מרפא לבקע סרעפתי 


ישנם מספר צמחי מרפא המוכרים ביכולתם לסייע לתהליך החלמה במצבי בריאות הקושרים לבקע סרעפתי כגון: צרבות, דלקת בקיבה או בוושט, ריפלוקס ועוד. עיקר פעילות צמחי המרפא הוא בהפחתת התהליכים הדלקתיים הנוצרים במציב בקע סרעפתי וכן הגנה ישירה על ריריות הוושט והקיבה.

צמחי המרפא מסייעים גם לטיפול בהיבטים נוספים כגון חיזוק חיסוני, איזון חומציות בקיבה, הרגעה כללית ועוד. צמחי המרפא המרכזיים לטיפול בבקע סרעפתי: פיליפנדולה (Filipendula ulmaria) אולמוס (Ulmus) אלטאה ועוד.

כיצד משתמשים בצמחי המרפא לטיפול בבקע סרעפתי?
התאמת פורמולת הצמחים נעשית בצורה אישית לפי מצב המטופל, סוג הבקע הסרעפתי, מצב בריאותי כללי ועוד נתונים אישיים אחרים. פורמולות צמחי המרפא נרקחות בבית מרקחת בעל התמחות בייצור צמחי מרפא לפי המרשם שמתקבל מהקליניקה. הכנה אישית של פורמולת צמחי מרפא היא בעלת אפקטיביות גבוהה מכל מוצר מדף מסחרי - בין השאר בגלל היכולת לשלוט בשילובי הצמחים, בריכוז החומרים הפעילים, באיכות ובצורת ההכנה.


האם בקע סרעפתי מסוכן?


ברוב המכריע של המקרים בקע סרעפת אינו מסוכן.

אולם יש לשים לב להפתחתות שלו מאחר ובמצבים מסויימים [יחסית נדירים ולא שכיחים] יש צורך בהתערבות רפואית. כאמור בקע סרעפתי נגרם כתוצאה מהחלשות של שרירים באזור הסרעפת.

בקע סרעפתי גולש כן עלול להוביל לריפלוקס [GERD] מעבר לכך יתכנו סיבוכים נדירים המחייבים טיפול רפואי מידי. מדובר בעיקר על מצב בו הקיבה מסתובבת או נכלאת בשק הקיבה - מצב זה עלול להוביל לחסימת הקיבה - זהו מצב רפואי חירום המחייב פניה לטיפול מידי במיון.


בקע סרעפתי ירידה במשקל


משקל עודף הוא אחד הגורמים הפוטנציאליים להיווצרות בקע סרעפתי. מכאן החשיבות הרבה בירידה במשקל, במידה ויש צורך בכך.

אמנם ירידה במשקל לא בהכרח גורמת לבקע - אך ברוב המכריע של המקרים - הפחתת הלחץ הבטני הנוצר על ידי השומן גורם להקלה רבה ומסייע מאוד להפחתת תסמינים נלווים לבקע עצמו - כאלו הנובעים מבעיות כגון החזר וושטי [GERD], צרבות, בחילות ועוד.

בכל התייחסות טיפולית אנו לוקחים בחשבון את עניין המשקל ועד כמה הוא מהווה גורם בטיפול עצמו בבקע הסרעפתי. כאמור ישנם מקרים רבים בו אין צורך להתייחס כלל למשקל. אך יש מקרים בהם ירידה במשקל כשיש בקע סרעפתי - היא פעולה מחייבת וחלק בלתי נפרד מתהליך הטיפול כולו.


חשוב לזכור: ירידה במשקל במצבי בקע סרעפתי הם תלויי צורך וביחס למורכבות הבקע עצמו והמשקל היחסי


מה מומלץ לאכול כשיש בקע סרעפתי


המלצות התזונה במצבי בקע סרעפתי אינם שונות במהותן מהמלצות התזונה לכל בעיית עיכול עליונה כגון: אזופגיטיס [דלקת בוושט] ריפלוקס [GERD] גסטריטיס [דלק בקיבה] כיב פפטי [אולקוס] ועוד.

מדוע? מאחר וברוב המכריע של המקרים בקע סרעפתי הוא א-סימפטומתי. הוא אינו ממש משפיע על תהליכים בקיבה עצמה. [לחצו כאן לקריאה נרחבת על מה לאכול כשיש דלקת בקיבה]

נכון, במקרים מסויימים בקע סרעפתי עלול להוביל למחלת ההחזר הוושטי [GERD] אולם אז ההתיחסות התזונתית תהיה ביחס לריפלוקס עצמו, כיצד לאזן את רמת החומציות בקיבה? כיצד להגן על ריריות הוושט ועוד.

במצבים בהם מופיעים תסמינים לבקע עצמו [לרוב צרבות, בחילות, הקאות, תחושת מלאות ועוד] חשוב לצרוך מזונות קלים ככל האפשר לעיכול על מנת לאפשר תהליכי פירוק מהירים וללא צורך בהגברת רמת החומציות בקיבה.

כמו כן חשובים מזונות עשירים ברכיבים אנטי דלקתיים כגון: ירקות כתומים, שיבולת שועל, חומצות שומן חיוניות [לבחון מידת אכילה רצויה] ועוד.


חשוב לזכור: בקע סרעפתי הוא מצב פיזיולוגי נתון ואפשר לשנות אותו רק בהליך כירורגי [במקרים נדירים בלבד נדרש]


בקע סרעפתי כאבים


במצבים מסויימים יתכנו כאבים הנובעים מהתפתחות וגדילת הבקע עצמו. בכל מצב שכזה יש לגשת לבירור רפואי מידי על מנת לשלול סיבוכים מהבקע עצמו.

מקרים אחרים של כאבים בזמן בקע סרעפתי קשורים למצבי עיכול אחרים ולא לבקע עצמו. אולם רק אחרי בדיקה רפואית מסודרת השוללת שאכן מקור הכאבים נובע מהבקע עצמו - ניתן להתייחס טיפולית למקור הכאבים.

במקרים רבים כאבים אלו הם חלק מתופעות נלוות להחזר וושטי [ריפלוקס] - מצב בו תכולת קיבה עם מיצי עיכול עולים לכיוון הוושט. מיצי העיכול החומציים עלולים לצרוב את ריריות הוושט וליצור גם מצבים של כאבים, צרבות, אי נעימות ותחושת גוש תקוע בגרון.

צרבות יכולות להיות מורגשות בצורות שונות ובעוצמות שונות - חלק מהצרבות יכולות לבוא לידי ביטוי בכאבים, תחושת מלאות באיזור הוושט והקיבה, שריפה באיזור החזה והקיבה ועוד.


חשוב לזכור! בכל הופעת לחץ או כאב באיזור בית החזה יש לגשת לבירור רפואי דחוף על מנת לשלול מצבי חירום רפואי


בקע סרעפתי קשיי נשימה


כמו תסמינים אחרים גם קשיי נשימה הנלווים לבעיית בקע עלולים להגרם כתוצאה מלחץ בטני על איזור הקיבה והסרעפת. זהו תסמין נפוץ בעיקר במצבים של עודף משקל או במידה ומצבי סטרס ברמה כזו או אחרת מעורבים ברקע.

בכל מקרה מומלץ תמיד לפנות לבירור רפואי מקיף על מנת לשלול בעיות אחרות.


כדאי לדעת: רובם המכריע של מקרי בקע סרעפתי הם ללא תסמינים - כשמופיעים תסמינים חשוב לשלול מקורות אחרים שלהם.


שאלות ותשובות אודות הטיפול הנטורופתי בבקע סרעפתי


שאלה:
האם יש סותרי חומצה טבעיים היכולים לסייע בהפחתת תסמינים של בקע סרעפתי וכן האם ניתן לטפל בבקע בדרכים נוספות ללא שימוש בתרופות?

תשובה:
טיפול בצרבת כחלק מתופעת בקע סרעפתי שהוא כאמור מצב פיזיולוגי שהטיפול בו מתמקד בתסמינים ברקע כגון ריפלוקס, צרבות וכו'. הטיפול בקליניקה למציב צרבת, לדוגמא, אינו תסמיני כמו המוצרים המכילים סותרי חומצה כגון רני, טאמס וכו'. הטיפול הטבעי מתמקד בשורש הבעיה ובהחלמה יסודית - זו הדרך היעילה ביותר לשיקום מערכת העיכול ושמירה על תפקודה התקין לאורך זמן.

טיפול כזה כולל התייחסות משולבת בכמה היבטים כגון: תכנית תזונתית, שילוב צמחי מרפא, הפחתת מתח, אם יש, וכן כל היבט אשר יכול לסייע בהחלמה מהירה ושלמה של מערכת העיכול כמו: שיפור פירוק וספיגה, הפחתת דלקתיות, חיזוק מערכת החיסון וכו'.

לשאלתך, צמחי המרפא מתפקדים במקרים רבים ככלי הטיפול למצבים אקוטיים והם יכולים לסייע מאוד בהרגעה והפחתת תסמינים כגון צרבות, ריפלוקס, על ידי איזון חומציות הקיבה, תוך הגנה על ריריות הוושט והקיבה - פעולה לא פחות חשובה מאיזון רמות החומציות בקיבה. כאמור, בנוסף לצמחי המרפא אנו משלבים בתכנית ההחלמה מבקע סרעפתי גם היבטי תזונה, הפחתת מתח ועוד.

נטילת סותרי חומצה והשפעתם על בקע סרעפתי
כשמופיעה צרבת רוב האנשים נוטלים סותרי חומצה להקלה על הסימפטומים. רוב סותרי החומצה מכילים מגנזיום ואלומיניום. נטילה קבועה של מינרלים אלו, בטווח הארוך, עלולה להוביל לתופעות לוואי לא רצויות כגון בעיות במערכת העיכול, שלשולים, גזים וכאבי בטן ועוד. אלומיניום בנטילה קבועה מהווה סיכון גדול יותר מכיוון שמינרל זה נמצא קשור למחלות ניווניות שונות כגון אלצהיימר.

כמו כן סותרי חומצה מכילים סידן קרבונט, מינרל אשר צריכת כמויות גבוהות ממנו מקושרות עם היווצרות אבני כליה. מעבר לכך, נטילת סותרי חומצה בסמוך לאכילה, פוגעת בתפקוד יעיל של מיצי הקיבה בפירוק המזון ובכך עלולים לגרום לבעיות עיכול. אמנם סותרי חומצה יכולים להקל בצורה מקומית על צרבות אך הם אינם פותרים את הבעיה לטווח רחוק.


טיפול טבעי לבקע סרעפתיטיפול נטורופתי לבקע סרעפתי


שאלה:

אני בת 47 ומזה כשנה סובלת מכאבים בקיבה שמחריפים בעיקר בלילה. אובחנתי כסובלת מבקע סרעפתי hiatal hernia
וגסטריטיס (דלקת בקיבה). כיצד אני יכולה לשלב טיפול גם לבקע וגם לדלקת במקביל?

תשובה:

בהחלט. למעשה כל טיפול בבקע סרעפתי מתמקד בראש ובראשונה בגורמים ברקע לבקע אשר באים לידי ביטוי בתסמינים שונים. דלקת בקיבה היא אחת ממצבי הבריאות הנלווים לבקע סרעפתי ולכן תמיד הטיפול יכלול החלמה מהדלקת בקיבה לצד היבטים ותסמינים שונים של הבקע הסרעפתי, אם קיימים. הטיפול במצבים כאלו משלב התייחסות תזונתית, צמחי מרפא, הפחתת מתח וכן כל נושא שיכול להשפיע על תהליך ההחלמה כגון: הפחתת דלקתיות בקיבה, חיזוק התגובה החיסונית, שיפור פעולות עיכול ועוד.


שאלה:
אני בת 32 וסובלת מבקע סרעפתי ומצרבות קשות, עברתי גסטרוסקופיה ואובחנתי עם בקע סרעפתי ואזופגיטיס - דלקת בוושט. קיבלתי נקסיום ומאלוקס - אבל עבר כבר למעלה מחודש ואין ממש הקלה או הטבה בצרבות. האם יש המלצה למשהו שיכול לסייע בטיפול במצב כזה?


תשובה:
נקסיום מיעוד להפחתת כמות מיצי העיכול בקיבה - במידה ואת לא חווה שינוי ניתן לבחון היבטים אחרים אשר משפיעים בצורה ישירה על הקיבה ועל רמת החומציות שבה והם: תזונה, רמת סטרס, תגובה של מערכת החיסון ועוד. בטיפול למצבי בקע סרעפתי עם אזופגיטיס אנחנו מתמקדים למעשה בשיקום כלל מערכת העיכול ובכל הסיבות העומדות בשורש הבעיה. הטיפול, כאמור, כולל מספר היבטים במטרה להשיג החלמה שלמה ויסודית אשר גם תשמר לטווח ארוך.


מחקרים רפואיים אודות הטיפול הטבעי בבקע סרעפתי


הקשר בין תזונה עשירה בסיבים ובקע סרעפתי

מחקר העוסק בהשפעת תזונה עשירה בסיבים על מניעת סימפטומים של צרבת

תזונה והשפעתה על ריפלוקס

מחקר העוסק בקשר בין אורח חיים למצבי ריפלוקס (GERD)



אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..