גסטריטיס • מה אוכלים ומה לא לאכול



ניווט מהיר
יש גסטריטיס? - מה אוכלים בדיוק
תזונה נכונה לגסטריטיס
למה חשוב גם כיצד אנו אוכלים כשיש גסטריטיס
מה לא לאכול בגסטריטיס
תכנית טיפול וריפוי משולבת לגסטריטיס


כמה מילים על גסטריטיס - דלקת בקיבה


גסטריטיס היא ממחלות מערכת העיכול הנפוצות ביותר. זהו מצב בו מתפתחת דלקת על ריריות הקיבה בהיקפים ובדרגות חומרה שונות הבאה לידי ביטוי בתסמינים שונים כגון כאבי בטן עליונה, בחילות, כאבים בקיבה ועוד. אחד הגורמים המרכזיים לגסטריטיס הוא חיידק הליקובקטר פילורי אולם הוא לא הסיבה היחידה העלולה להוביל להתפתחות הדלקת. גורם מרכזי הקשור לדלקות קיבה הוא אורח חיים ובמרכזו צורת התזונה שלנו - במילים אחרות, למזון שאנחנו אוכלים ומה שלא אוכלים ישנה השפעה גדולה, בעיקר על בריאות מערכת העיכול, אך גם על היבטי בריאות אחרים ורבים. מזון הוא מהחומרים המרכזיים הבא במגע עם הקיבה ולכן הוא גם משפיע רבות על תפקודה התקין. אמנם ישנן סיבות רקע נוספות להופעת גסטריטיס. אין חולקים על העובדה כי לתזונה יש תפקיד מרכזי בהתפתחות הדלקת אך למה שאנחנו אוכלים יש גם השפעה חשובה על תהליך הריפוי מגסטרטיס.


בקצרה: מה אוכלים כשיש גסטריטיס היא שאלת מפתח בריפוי הדלקת - ומן הסתם גם מה שלא אוכלים חשוב לא פחות


יש גסטריטיס? מה אוכלים?


תכנית תזונה לטיפול בגסטריטיס מורכבת לרוב בצורה מותאמת עבור המטופל. יש צורך לקחת בחשבון מצבי בריאות נוספים, אם ישנם ברקע. כמו כן חשובה התייחסות מקדימה לכל סיבה או תהליך פיזיולוגי הקשור להגברת דלקתיות בגוף ובקיבה בפרט. מדובר בעיקר על רמות סטרס ומתח, נטילת תרופות, מצבים מטבולים שונים ועוד. כאשר מקבלים תמונה בריאותית מלאה הכוללת גם הרגלי חיים אישיים של המטופל - ניתן להרכיב תכנית תזונה אפקטיבית לטיפול וריפוי גסטריטיס. מה אוכלים כשיש גסטריטיס זו שאלה שארחיב עליה בהמשך, אולם חשוב לציין כי טיפול וריפוי גסטריטיס לא מסתיים רק בהבנה מה אוכלים או מה לא אוכלים - אלה חשובה גם התייחסות לנושאים כמו: איך אוכלים, כמה אוכלים, מתי אוכלים, איך מכינים את האוכל, איפה אוכלים ועוד. התייחסות מקיפה לכל היבט המשפיע על הדלקת בקיבה יוביל לתכנית ריפוי מותאמת ואפקטיבית יותר עבור המטופל אשר תקצר את זמני ההחלמה בצורה משמעותית ויתרה מכך תוביל ליישום קל ופשוט לביצוע של כל תכנית הריפוי.


בקצרה: יש צורך להבין מה אוכלים בגסטריטיס גם ביחס לבעיות רקע - אם קיימות.


מדוע הנחיות הבסיס לתזונה בגסטריטיס לא מספיקות?


רוב המידע ברשת ביחס לשאלה מה אוכלים בגסטריטיס מתייחס בעיקר לרשימת מזונות חומציים או כאלו בעלי פוטנציאל גירוי גבוה לרירית הקיבה - אשר מהם יש להימנע - לדוגמא: עגבניות, חצילים, פירות הדר, פלפל אדום, מזונות חריפים, מטוגנים, קפה ועוד. אכן אלו מזונות בעייתיים כשיש גסטריטיס, אולם הימנעות גורפת מהם לא תמיד מספיקה כדי לרפא את הדלקת בקיבה. יתרה מזאת, ישנם הרבה אנשים המגיבים בצורה שונה לגמרי להרבה מזונות  - יש כאלו שאין להם בעיה לאכול עגבנייה או פלפל שחור ולעומתם יש מטופלים עם רגישות גבוהה גם למזון שאמור להיות טוב לטיפול בגסטריטיס.. מדוע? הסיבה היא כי כל אחד מגיב אחרת מאחר ולכל אחד מערכת עיכול המתפקדת בצורה שונה, מערכת חיסונית שונה ובכלל - תהליך ריפוי מגסטריטיס לא מסתיים תמיד בהורדת עגבנייה, חציל וצ'יפס מהתפריט.


בקצרה: התייחסות מצומצמת למספר מזונות אותם אסור לאכול - לא תמיד מספיקה - יש צורך להתאים כמה שיותר מזונות על מנת להפוך את התפריט לטיפול בגסטריטיס לאפקטיבי, קל ונוח ליישום


טיפול טבעי לגסטריטיסטיפול נטורופתי לגסטריטיס


עקרונות תזונה נכונה לגסטריטיס


בהתייחס לעובדה כי למזון יש השפעה ישירה על פעילות הקיבה, על רמת החומציות שלה, על העומס התפקודי, על רמת הדלקתיות, על רמת גירוי הריריות ועוד - חשוב לקחת בחשבון מה אוכלים וכיצד כל סוג מזון יכול להשפיע על תהליך ההחלמה. על בסיס הטיפול הזה ניתן לכלול כמה סוגי מזון אשר יכולים לסייע בתשובה לשאלה מה אוכלים כשיש גסטריטיס:

מזונות אנטי דלקתיים
כל מזון המכיל רכיבים אנטי-דלקתיים חייב להיכלל בתפריט התזונה ולחילופין כל מזון אשר עולל לעורר או ליצור תהליך דלקתי חייב לצאת מהתפריט: מזונות אנטי דלקתיים משמעותיים הם : דגי ים צפוני כמו סלמון, בקלה, הליבוט אשר עשירים באומגה 3, מינרלים ונוגדי חימצון. סוגי מזון העלולים לגרור תגובה דלקתית כוללים: בשר מעובד, חומרים משמרים, מוצרי חלב, שומן רווי ועוד.

מזונות קלים או קשים לעיכול
היבט שני וחשוב לשאלה מה אוכלים בגסטריטיס מתייחס לרמת קושי העיכול של מזונות שונים. במצב של דלקת בקיבה בה הריריות מודלקות ובעלות רגישות גבוהה חשוב להפחית ככל שניתן את גירוי הריריות על ידי הפחתה של חומציות הקיבה. חומצות אלו מופרשות על מנת לפרק ולעכל את האוכל ולהעבירו הלאה להמשך פירוק וספיגה במעי. ככל שהמזון קשה יותר לעיכול כך יידרש ייצור גבוה של חומציות ומשך זמן ארוך יותר בו המזון ישהה בקיבה והחומציות בה תהיה גבוהה. מצב זה חושף את הריריות לגירוי מתמשך ומפריע לתהליך הריפוי.

מזונות המכילים נוגדי חימצון
נוגדי החימצון במזון תורמים להקטנת הנזק של רדיקלים חופשיים לתאים. במצב של גסטריטיס יש חשיבות יתרה לשמור על התאים המודלקים אשר נמצאים מלכתחילה במצב רגיש, חשוף ופגיע. צריכת מזונות עשירים בנוגדי חמצון יכולה לתרום להגברת היכולת לשמירה על שלמות התאים ובכך סיוע לתהליך ריפוי הדלקת. יתרה מזאת, נוגדי חמצון גם עוזרים לאיזון מערכת החיסון אשר חשובה להחלמה מגסטריטיס ובמיוחד במידה והרקע לה הוא חיידק הליקובקטר, או במידה ויש ברקע מצבי בריאות נוספים היוצרים עומס גבוה על מערכת החיסון.


בקצרה: גיוון ושילוב מזונות שונים לצד התאמה של היבטי צריכה מהווים את עמוד התווך בתכנית התזונה לריפוי גסטריטיס


למה חשוב כיצד אנו אוכלים כשיש גסטריטיס


מעבר לחשיבות הגדולה של תזונה נכונה ודגש מה אוכלים בדיוק על מנת לטפל בגסטריטיס הרי שגם לדרך בה אנו אוכלים יש תרומה לטיפול בדלקת. מה אוכלים בגסטריטיס מהווה שלב ראשון בטיפול, אחריו יש צורך להתייחס גם לדרך בה אנו אוכלים מאחר ולכמויות המזון אותו אנו צורכים, למשל, יש גם השפעה על רמת החומציות בקיבה. גם מזון "בריא" יכול להעמיס על פעולות עיכול ולגרום להגברת רמת החומציות בקיבה. זהו אחד הנושאים שרוב הסובלים מגסטריטיס מתעלמים ממנו ויש לו חשיבות לא פחותה מהצורך לדעת מה אוכלים בגסטריטיס. אז חשוב לחלק את הארוחות במהלך היממה למנות קטנות יותר על מנת שלא לגרום לעומס מיותר בבת אחת על הקיבה אשר עלול, כאמור, להגביר את החומציות ולעכב את ריפוי הגסטריטיס.


בקצרה: גם לצורה בה אנו אוכלים, לכמויות האוכל, לזמני האכילה - יש השפעה על חומציות הקיבה ולכן חשוב להתייחס לכך בטיפול בגסטריטיס


טיפול טבעי לגסטריטיסטיפול נטורופתי לגסטריטיס


מה לא לאכול בגסטריטיס


בניגוד לשאלה מה אוכלים כשיש גסטריטיס הרי ביחס לשאלה מה לא לאכול בגסטריטיס התשובה מעט יותר מורכבת. כל מי שסובל מגסטריטיס בוודאי שמע שעליו להימנע כמה שיותר ממזון מטוגן, אלכוהול, מזונות חומציים כמו עגבניות, חצילים, פלפל אדום, ועוד. רשימת מזונות אסורים בגסטריטיס מוכרת לכל מי שסובל מהבעיה - אבל השאלה האם זה נכון עבור כל אחד? האם כל מי שסובל מגסטריטיס לא יכול לאכול יותר עגבניות? האם מוצרי חלב בעייתים במצב של גסטריטיס? חציל? לשתות קפה?

האם ההנחיות מה לא לאכול בגסטריטיס נכונות לכל אחד בצורה גורפת?
התשובה היא ממש לא - שוב אנו חוזרים להתאמה האישית - כמו שיש חשיבות בהתאמת התזונה הנכונה לטיפול בגסטריטיס הרי שיש חשיבות לא פחות משמעותית בהתאמה מה לא לאכול בגסטריטיס. לא תמיד ולא כל אחד חייב לוותר על קפה.. ויותר חשוב עד מתי? הרי יש מצבים של גסטריטיס כרוני? האם צריך להפסיק לאכול את כל מה שאסור לתמיד? כאן אנו חוזרים להיבטים נוספים בטיפול התזונתי לגסטריטיס הנוגעים לתכנון התזונתי לגבי כמויות, שילובי מזון, זמני אכילה ועוד - כל אלו יכולים להשפיע רבות על תהליך הריפוי ויכולים לאפשר גמישות גדולה יותר בבניית תפריט התזונה - דבר המאפשר במקרים רבים תכנית תזונתית רחבה אשר ניתן להתמיד בה לאורך זמן ללא חסרים או ויתורים משמעותיים.


בקצרה: לא כל אוכל שאומרים לך שאסור לאכול בגסטריטיס באמת יכול להזיק - כל אחד מגיב אחרת ולכן חשוב להתאים אישית את התפריט מבלי לבצע קיצוצים מיותרים.


לא על האוכל לבדו!


אמנם המאמר כאן מתייחס בעיקר לשאלה מה אוכלים במצב של גסטריטיס - אך נחטא אם לא נציין כי הטיפול לא מסתכם רק סביב השאלה מה לאכול כדי לרפא גסטריטיס. מעבר לאוכל ולתזונה יש היבטים לא פחות חשובים, אשר משפיעים, לעיתים בצורה יותר משמעותית מאשר אוכל, על רמת החומציות ועל התהליכים הדלקתיים בקיבה. הנה כמה נושאים שיש חשיבות להתייחס אליהם בתכנית הטיפול:

תרופות מרשם קבועות לבעיות בריאות אחרות
יש צורך לבחון לעומק כל תרופה אשר נוטלים במצב של גסטריטיס - יש מקרים בהם תרופות מסוימות עלולות להשפיע על רמת הגירוי של הקיבה ובמקרים כאלו חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל על מנת למצוא חלופות מתאימות יותר לתרופות אשר מפריעות פחות. ברוב המקרים ניתן להתאים טיפול נכון אשר יסייע ולא יפריע לתהליך ההחלמה מגסטריטיס. למרבה האירוניה דווקא תרופות המרשם לטיפול בגסטריטיס ממשפחת ה -PPI כגון אומפרדקס, נקסיום, לנטול וכו' - מציבות שאלות לא פשוטות לגבי בטיחות השימוש בהם לאורך זמן.

תוספי תזונה עם או ללא מרשם
לכאורה תוספי התזונה נכללים אוטומטית תחת הכותרת בריאות וטבעי.. האמת רחוקה מכך. תוספי תזונה הם תוצרים מתועשים בהם עוברים הצמחים/מינרלים/ויטמינים תהליכי עיבוד אשר לא מותרים מהם הרבה. במקרים רבים ריכוז החומרים הפעילים בתוספים אלו נמוך בהרבה מצורך טיפולי משמעותי בעל אפקט. בנוסף, איכות הצמחים בתוספים היא נמוכה שלא לדבר על מקרים רבים בהם פשוט טוחנים את כל הצמח מבלי למצות את החומרים הפעילים, אמנם יש שיטות טיפול וגישות בהם עושים שימוש בצמח השלם -אך גם בתהליכים אלו רמת הטריות ואיכות הצמחים חשובה מאוד. הבעיה נוספת עם תוספי התזונה, במיוחד כשיש רגישות גבוהה של מערכת העיכול העליונה כמו בגסטריטיס - זה הצורך לבחון כל רכיב בכל תוסף תזונה.. מדוע? כי תוספי תזונה רבים מכילים רכיבים שונים אשר יכולים להיות בעלי פוטנציאל לא חיובי לקיבה.


בקצרה: תוספי תזונה שונים הם ברובם המכריע מוצרי מדף מתועשים אשר האפקט הטיפולי שלהם מוטל בספק במקרה הטוב ובמקרה הרע הם אף עשויים להשפיע לרעה במצב של גסטריטיס - חשוב במקרים אלו לבחון כל רכיב וכל תוסף לגופו של עניין ועד כמה הוא רלוונטי לטיפול.


סטרס ומתח ולא רק מה לאכול כשיש גסטריטיס


סטרס מתמשך או גבוה הוא אחד הגורמים הישירים המשפיעים על מערכת העיכול וזו הסיבה שחשוב להתייחס אליו במקביל לצורך בהבנה מה לאכול במצב של גסטריטיס. כאשר אנו במתח הגוף משחרר הורמוני סטרס אשר מאיטים את פעילות העיכול כולה. תגובה זו שייכת לחלק ממנגנון אוטומטי המייצר שרשרת של פעולות פיזיולוגיות והפרשות הורמונים אשר בחלקם משפיעים בצורה משמעותית על מערכת העיכול. כאשר מצב המתח נמשך לאורך זמן - ההשפעה על מערכת העיכול שלילית וגבוהה יותר. הקיבה מתפקדת בצורה לקויה ודבר זה עלול לגרור בעיות עיכול כגון ריפלוקס, צרבות, חומציות גבוהה, חולשה חיסונית ועוד. הדרך מכאן להתפתחות דלקת יכולה להיות קצרה. כל טיפול לגסטריטיס חייב לקחת בחשבון הפחתת סטרס , במידה וקיים, ולא רק התמקדות בשאלה מה אוכלים בגסטריטיס.


בקצרה: בנוסף לשאלה מה אוכלים בגסטריטיס - חשוב להתייחס לכל נושא היכול להשפיע על תהליך הריפוי - סטרס/מתח, תרופות ועוד.


טיפול טבעי לגסטריטיסטיפול נטורופתי לגסטריטיס


תכנית טיפול וריפוי משולבת לגסטריטיס


כל טיפול המספק מענה מקיף יותר ומותאם יותר - מניב גם תוצאות טובות יותר. התייחסות לנושאים של מה לאכול, מה לא לאכול, חשובים, אך יש גם צורך להתעמק בשאלות כגון כיצד אוכלים? מתי וכמה? - לנושאים אלו השפעה על תהליכי ההחלמה לא פחות מההבנה מה אוכלים בגסטריטיס. מעבר לכך ההתאמה האישית מאפשרת לבנות את התפריט הנכון אשר ניתן להתמיד בו לאורך זמן - מצב זה תורם רבות להצלחות הטיפול מהסיבה הפשוטה שניתן לשלב או לשמור פריטי מזון שלא חובה להוריד אותם אוטומטית. התייחסות זו ושילוב היבטים אחרים היכולים להיות קשורים להתפתחות גסטריטיס כגון סטרס, תרופות, הרגלי חיים אחרים ועוד - כולם חייבים להיכלל בתכנית הטיפול על מנת להשיג תוצאות יסודיות  לטווח ארוך בריפוי ומניעת גסטריטיס בעתיד.


לסיכום: התייחסות מקיפה ככל שאפשר למה אוכלים, כיצד אוכלים לצד שילוב טיפולי בהפחתת מתח וסטרס ועוד - מניבים תוצאות טובות יותר בריפוי גסטריטיס ומובילים למניעה עתידית ארוכת טווח תוך שמירה על בריאות הקיבה.