ריפלוקס - החזר וושטי - טיפול טבעי



מה זה ריפלוקס • החזר וושטי?


ריפלוקס (acid reflux) או בשמו המקצועי החזר וושטי (Gastroesophageal reflux disease - GERD) הוא מצב רפואי בו ישנה חזרה/עלייה לא תקינה וקבועה של מיצי עיכול ומזון מהקיבה אל הוושט.

לאחר הלעיסה בפה אנו בולעים את המזון והוא מועבר אל צינור הוושט, עובר דרך שסתום חד כיווני הנקרא שריר הוושט או השוער ונכנס לקיבה.

השוער הוא שריר טבעתי (sphincter) אשר נפתח כאשר מזון מגיע ונסגר אחרי כניסת המזון אל הקיבה על מנת למנוע את חזרת תכולת הקיבה בחזרה אל הוושט.

כדאי לדעת: במצב נורמלי כשהשוער פועל בצורה תקינה המזון או מיצי העיכול אינם יכולים לעלות לוושט גם כשאנחנו עומדים על הראש.


ניווט מהיר:
ריפלוקס סמוי
תסמינים שכיחים
גורמים נפוצים
טיפול והחלמה
תזונה לטיפול בריפלוקס


ריפלוקס סמוי


חשוב לזכור כי לריפלוקס ישנן תסמינים מורגשים ונפוצים אשר נפרט עליהם בהמשך. עם זאת, ישנו סוג ריפלוקס נוסף אשר קרוי ריפלוקס סמוי.

סוג זה של ריפלוקס עלול להציג תסמינים אשר בטעות יכולים להיות מאובחנים כאילו שייכים לבעיה אחרת ולא לקיבה. או לחילופין ללא תסמינים כלל.


תסמינים שכיחים


ריפלוקס עלול להתבטא בתסמינים שונים אשר מרביתם קשורים בצורה כזו או אחרת לתפקוד הקיבה ורמת החומציות בה וכן לתקינות שריר הוושט.

מאחר ובריפלוקס עיקר הבעיה היא עליית מיצי עיכול חומציים אשר צורבים את ריריות הוושט - מרבית התסמינים כוללים צרבות או נגזרות שלהם.

מקרים אחרים של ריפלוקס יכולים לבוא לידי ביטוי בתסמינים פחות שכיחים כגון שיעולים או צרידות - תסמינים אלו קשורים לרוב לריפלוקס סמוי.

תסמינים שכיחים לריפלוקס:

• צרבות
• בחילות
תחושת שריפה בחזה
• דקירות או כאבים באיזור הקיבה
• הליטוזיס [ריח רע מהפה]
• קשיים בנשימה
תחושה של גוש בגרון
• תחושת מחנק
גרפסים מרובים


תסמינים שכיחים לריפלוקס סמוי:

שיעול כרוני
• צרידות
טעם מר או מתכתי בפה


צרבת היא התסמין הכי שכיח


התסמין הנפוץ ביותר במצבי ריפלוקס הוא צרבת. צרבת לכשעצמה יכולה לבוא לידי ביטוי בעשרות צורות ועוצמות ולהופיע במקומות שונים בפלג הגוף העליון.

לרוב צרבת מאופיינת בתחושת בעירה ושריפה חזקה באזור בית החזה והגרון ובמקרים מסוימים להיות מורגשת גם בצוואר ובאוזניים.

חשוב לזכור: יש נטייה לחשוב כי לצרבת יש ביטוי אחד והוא שריפה בגרון - אולם צרבות יכולות להתבטא בכאבים שונים עד לאזור האוזניים.


כיצד נוצר ריפלוקס


תסמינים אופייניים לריפלוקס סמוי


מספר תסמינים כגון שיעול או צרידות עלולים להטעות ולהוביל לאבחנה שגויה מאחר ולרוב הם קשורים למערכת הנשימה ולאוו דווקא לעיכול.

אולם צרידות מתמשכת, שיעול יבש כרוני, טעם מר או חמוץ בפה יכולים להיות תוצאה של מה שקרוי ריפלוקס סמוי. מסיבה זו חשוב להבדק.


מה גורם לריפלוקס?


החזר וושטי עלול להיגרם מסיבות שונות אשר יכולות להופיע יחד או בנפרד. הסיבות השכיחות ביותר להיווצרות ריפלוקס כוללות:


• תזונה לקויה
• חולשה של שריר הוושט
בקע סרעפתי
• עודף משקל בטני
• תרופות
• אורח חיים לקוי


תזונה לקויה והשפעתה על ריפלוקס


תזונה לקויה משמעה צריכת מזונות שאינם מתאימים לנו. מדובר לרוב על שומן רווי, מזונות מעובדים, מזונות מטוגנים, פחמימות ריקות ומזונות אחרים העלולים לעורר רגישות בקיבה.


מה משמעות הדבר?


כאשר אנו צורכים מזונות בעייתיים הם גורמים לגירוי גבוה של רירית הקיבה אשר מייצרת כמויות גבוהות של חומציות על מנת לפרק את האוכל.

חומציות גבוהה מייצרת, בין השאר, לחץ על שריר הוושט ועם הזמן גורמת לו לריפיון והחלשות. מצד שני, חומציות גבוהה מפריעה לריפוי ריריות במידה וישנה דלקת.


חולשה של שריר הוושט - השוער (sphincter)


פגיעה בתפקוד התקין של שריר הוושט כוללת חשיפה מתמשכת למזונות ספציפיים (לרוב שומן רווי) אשר למשך זמן גורם להיחלשות הדרגתית של השוער.

כמו כן צריכת אלכוהול, עישון וצריכת תרופות מסוגים שונים עלולים גם הם לתרום להיחלשות שריר הוושט ולהוביל לריפלוקס.


בקע סרעפתי


אחת הסיבות לכך שתכולת הקיבה אינה חוזרת לוושט היא שריר הסרעפת. שריר זה חוצה את הגוף בצורה מאוזנת ומחלק את הגוף בין הריאות לשאר האיברים הפנימיים.

שריר הסרעפת בעצם דוחס את האיברים הפנימיים, כולל הקיבה, למקומם. בקע משמעו שישנה חולשה בשריר. החולשה מאפשרת לתזוזה במנח הקיבה ובכך להגברת הסיכון לעליית מיצי עיכול כלפי הוושט.


עודף משקל בטני


משקל עודף באזור הבטן מייצר לחץ מתמשך על אזור הקיבה ובית החזה העליון. לחץ זה גורם לדחיפת מיצי עיכול כלפי מעלה ולהחלשה הדרגתית של שריר הוושט. 


תרופות מסוג NSAIDS


תרופות שונות בעיקר מקבוצת התרופות נוגדות דלקת מסוג NSAIDS עלולות לעודד ריפלוקס.


טיפול טבעי לריפלוקסטיפול נטורופתי לריפלוקס


טיפול נטורופתי לריפלוקס


טיפול טבעי בריפלוקס משלב התייחסות מכמה היבטים לבעיה על מנת להציע פתרון יסודי וארוך טווח.

עיקר הטיפול מתמקד בתמיכה בשריר הוושט, איזון חומציות הקיבה, הפחתת דלקתיות, הגנה על רירית הוושט מפני פגיעה, חיזוק חיסוני מקומי, שיפור תהליכי פירוק וספיגה.

התייחסות מקיפה לריפלוקס מספקת מענה יעיל להחלמה יסודית. בטיפול משולבים מספר כלים כאשר המרכזיים בהם:

• תכנית תזונה שיקומית
• פורמולות צמחי מרפא
• הפחתת סטרס, במידה וקיים

שילוב זה מסייע להחלמה ושמירה עתידית על תפקוד תקין של הקיבה ומערכת העיכול כולה.


חשיבותה של תזונה נכונה


לתזונה נכונה יש השפעה מרכזית על תהליכי החלמה וריפוי מריפלוקס. תכנית הטיפול התזונתית כוללת התייחסות למזונות אשר מגבירים את ההגנה על ריריות הוושט ומאזנים את רמת החומציות בקיבה.

בנוסף, יש צורך להגביר את הפעילות האנטי דלקתית ולהימנע במקביל מגירוי יתר של ריריות הוושט והקיבה - בזמן הטיפול בריפלוקס.

תכנית התזונה כוללת התייחסות גם לצורות בישול, כמויות אכילה, שילובי מזון, פיזור ארוחות ולכל היבט בעל תרומה לתהליך הריפוי.


תכנית מותאמת אישית לאיזון אופטימלי


תכנית התזונה לטיפול בריפלוקס כוללת גם העשרת התפריט במזונות עשירים בנוגדי חימצון וויטמינים שונים על מנת לחזק את פעילות מערכת החיסון לתמיכה טובה יותר במערכת העיכול.

תפריטי התזונה נבנים בהתאמה אישית מלאה מתוך מאגר של מאות סוגי מזון. בנוסף עשרות מתכונים ודפי מידע נוספים נכללים בתכנית התזונתית לסיוע מקיף ככל שניתן בהיבט זה.


צמחי מרפא


מעבר לתזונה גם לצמחי מרפא תרומה משמעותית בתהליך הטיפול, במיוחד בשלבי ההחלמה הראשונים. בהתאמה למצב המטופל מורכבת פורמולת צמחי מרפא הכוללת סוגים שונים של צמחים בריכוזים שונים.

צמחי המרפא פועלים בכמה מישורים:

• הפחתת דלקתיות
• הגנה על ריריות הוושט
• איזון חומציות של מיצי העיכול בקיבה
• הרגעה כללית והרגעה של מערכת העיכול
• חיזוק מערכת החיסון


כיצד מאבחנים ריפלוקס


אבחון ריפלוקס, רמת החומציות בקיבה וכן בעיות עיכול אחרות אשר עלולות להיות נלוות ניתן לאבחן בכמה צורות ושלבים:


בדיקה על ידי רופא אף אוזן גרון
ביצוע בדיקה על ידי רופא אא"ג הכוללת החדרת סיב אופטי דרך האף המגיע עד לבסיס הגרון – אם בבסיס הגרון יש דלקת/ אדמומיות ובצקתיות – זהו סממן היכול להעיד על ריפלוקס.

זוהי בדיקה מהירה הלוקחת דקות ספורות והיא אינה תחת הרדמה או טשטוש כלשהוא.


בדיקות גסטרוסקופיה
נעשית בהרדמה/טשטוש. הרופא מחדיר צינור עם מצלמה מהפה עד לתריסריון. ניתן לראות בבדיקה את מצב הוושט ואם יש עדויות לצריבה או דלקת בוושט.

כמו כן ניתן לאמוד את תפקוד שריר הוושט ולאתר אם קיים בקע סרעפתי, חומציות גבוהה או דלקת בקיבה.


PH מטריה
בדיקה שבה מחדירים צינור לוושט למשך 24 שעות על מנת לנטר את רמת החומציות בוושט.


מנומטריה
בדיקת תנועתיות הוושט – נועדה לבחון האם הוושט מתכווץ בצורה תקינה ומקדם את בליעת המזון בצורה תקינה וכן פעילות של שריר השוער.


צילום רנטגן עם שתיית בריום
בצילום ניתן לראות אם הבריום ירד באופן מלא לקיבה או שהוא עלה מהקיבה לוושט ובכך להבין האם קיימת חולשה בשריר הוושט או במיקום אחר היכול להצביע על המצאות ריפלוקס.


טיפול קונבנציונלי לריפלוקס • החזר וושטי


הטיפול הקונבנציונלי הנפוץ לריפלוקס כולל בעיקר טיפול תרופתי בדומה למצבי עיכול עליון דומים – כאשר המגמה היא להפחית את כמות מיצי העיכול בקיבה והורדת רמת החומציות הכללית.

רוב התרופות שייכות למשפחת ה- PPI המוכרות בשמות מסחריים כגון נקסיום, אומפרדקס, לנטול, לוסק ועוד. במצבים קלים וראשוניים רושמים לעיתים סותרי חומצה כגון ראני או טאמס.

לעיתים נדירות בלבד מבצעים ניתוח להצרת השריר הטבעתי בין הקיבה לוושט. זהו ניתוח מורכב יחסית ולכן מעדיפים קודם כל למצות את הטיפול התרופתי.


הפחתת סטרס והשפעתו על ריפוי ריפלוקס


אחת הסיבות המרכזיות לבעיות עיכול שונות הוא מתח גבוה או מתמשך. כאשר אנו בסטרס מערכת העיכול שלנו משנה את תפקודה, לעיתים בצורה קיצונית.

במצב שכזה משתנים ריכוזי החומציות בקיבה ועלולים להיווצר מספר בעיות וביניהן גם ריפלוקס - המאופיין בעיקר על ידי צרבות.

למעשה, צרבת מהווה לעיתים תסמין ישיר ובלעדי של סטרס. חשוב לכלול בטיפול בריפלוקס התייחסות להפחתת מתח מאחר וזו יכולה להוות חלק מרכזי ומשמעותי בתהליך הריפוי כולו.


טיפול טבעי לריפלוקסטיפול נטורופתי לריפלוקס


משקל עודף וריפלוקס


עודף משקל, במיוחד כזה הבא לידי ביטוי בהשמנה בטנית, יוצר לחץ מתמיד על הקיבה ועל האיברים הסמוכים לה.

הלחץ הנוצר דוחף כל הזמן את האוכל כלפי מעלה לכיוון הוושט ועלול לגרום לאחר זמן להיחלשות של השוער ולעליית מיצי עיכול לוושט.

עודף המשקל והלחץ על הבטן עלולים להחמיר את תסמיני הריפלוקס ולהפריע בהחלמה ולכן יש חשיבות לטפל בעניין הזה כחלק מהטיפול בריפלוקס בכלל.


לאיזה בעיות רפואיות עלול ריפלוקס לגרום?


מעבר לתסמינים הרבים של ריפלוקס, אשר עלולים לגרום סבל רב לכשעצמם, אחת הבעיות הנפוצות העלולות להיגרם עקב ריפלוקס היא דלקת בוושט (אזופגיטיס) אשר עלולה להתפתח לכיבים (פצעים).

זאת עקב הגירוי המתמשך של ריריות הוושט על ידי חומצות הקיבה החזקות. במצב זה חשוב למנוע את הגירוי כי הוא עלול להתפתח לכיוונים לא רצויים.


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..