דלקת בוושט • אזופגיטיס • תסמינים, אבחון - טיפול נטורופתי
מה זה אזופגיטיס?
אזופגיטיס משמעה דלקת בוושט. הוושט הינו הקנה המחבר בין הלוע לקיבה, דרכו עובר האוכל. גירוי גבוה או ממושך על ריריות הוושט עלול להוביל למצב דלקתי ואף בהמשך לכיב [פצע] בוושט.
כדאי לדעת: מרבית מקרי הדלקת מקורם בחשיפת ריריות הוושט למיצי הקיבה החומציים בעקבות ריפלוקס [החזר וושטי].
ניווט מהיר:
סוגי דלקת בוושט
דרגות חומרה
תסמינים נפוצים
טיפול טבעי
שאלות ותשובות נפוצות
גורמים וסוגים של דלקת בוושט
הגורמים לאזופגיטיס יכולים להיות שונים [בהרחבה בהמשך] אולם ניתן לחלק את כל סוגי הדלקת בצורה כללית, בעיקר על פי הגורמים להיווצרותה:
• ריפלוקס אזופגיטיס
הדלקת השכיחה ביותר - נגרמת בעקבות גירוי חזק של ריריות הוושט עקב ריפלוקס - החזר וושטי הנקרא בלועזית - GERD - Gastroesophagel Reflux Disease.
מצב של ריפלוקס מאופיין בעליית מיצי עיכול מהקיבה לוושט. מיצי הקיבה חומציים מאוד ובמגע עם ריריות הוושט העדינות, נגרמת צריבה וגירוי גבוהים.
צריבה וגירוי ממושכים עלולים להוביל לדלקת ברירית ואף לכיבים בוושט [פצעים] עקב החשיפה למיצי העיכול החומציים.
כדאי לדעת: הסימפטום העיקרי להחזר וושטי (GERD) הינו צרבת, אך יש אנשים הסובלים מריפלוקס סמוי ואינם מרגישים צריבה.
• אזופגיטיס אאוזונפילית
דלקת בוושט אאוזונפילית נגרמת בשל ריבוי תאים אאוזינופילים באזור הוושט [תאים של מערכת החיסון]. דלקת זו מופיעה בעיקר כתגובת יתר של מערכת החיסון - בעיקר עקב אלרגן מסויים - קראו בהרחבה על הטיפול בדלקת אאוזונפילית
• אזופגיטיס על רקע נטילת תרופות
תרופות מסוימות הניטלות עם כמות מים מועטה עלולות ליצור גירוי לרירית הוושט ובעקבותיה דלקת. מסיבה זו ההמלצה היא לשתות כמות מים גבוהה עם נטילת תרופות מכל סוג.
• אזופגיטיס זיהומית
סוג נדיר ופחות שכיח של דלקת בוושט הנגרם לרוב על ידי זיהום חיידקי או ויראלי. עיקר מקרי דלקת זיהומית הם על רקע חולשה חיסונית גבוהה בשל מחלה או בעיה ספציפית.
כדאי לדעת: מקרים מסויימים של דלקת בוושט מופיעים על רקע הקאות ממושכות כמו במצבי בולימיה או גירוי חזק ממקור אחר המוביל להקאה.
דרגות חומרה של דלקת בוושט
נהוג לציין את דרגת החומרה של הדלקת לפי אופייה, גודלה וכן האם נוצרה התייכבות [פצעים] ברירית הוושט עצמה.
דרגות אלו מבוססות בעיקר על סיווגים לפי שיטת סבארי מילר [Savary-Miller] ושיטת לוס אנג'לס - הנחשבת לעדכנית ואובייקטיבית יותר [1]
סיווג לפי שיטת לוס אנג'לס
אזופגיטיס דרגה A:
פגיעה [שבר] ברירית אחת או יותר בגודל של לא יותר מ-5 מ"מ ואשר אינה נמשכת מעבר לחלק העליון של שני קפלי רירית.
אזופגיטיס דרגה B:
פגיעה ברירית אחת או יותר באורך של יותר מ-5 מ"מ ואינה נמשכת מעבר לחלק העליון של שני קפלי רירית.
אזופגיטיס דרגה C:
פגיעה ברירית המתארכת בין החלקים העליונים של קפלי הרירית או יותר אך בפיזור נמוך מ 75% מהיקף הרירית.
אזופגיטיס דרגה D:
פגיעה ושבירה של הרירית עם הפסקות ברירית בפיזור של ≥75% מהיקף הרירית.
תסמינים נפוצים
מרבית מקרי הדלקות נגרמות על רקע החזר וושטי [GERD]. מסיבה זו עיקר התסמינים קשורים לצרבות או תחושת שריפה ברמה כזו או אחרת.
ניתן לציין מספר סימפטומים שכיחים לדלקת בוושט:
• צרבת בעוצמות שונות
• שריפה בגרון
• בחילות
• כאבים בחזה עם תחושת שריפה
• הקאות
• תחושת מחנק
• טעם מר בפה
• שיעול כרוני
• תחושה של אוכל תקוע בגרון
• צרידות
• כאבים בלסתות
עיקר התסמינים נובעים מתהליך ריפלוקס ועליית מיצי העיכול אל הוושט, הלוע והגרון. מסיבה זו יתכן גירוי מתמיד של אזור הוושט התחתון אשר גורר תחושת אוכל תקוע או שיעול יבש.
כדאי לדעת: לעיתים תסמינים של ריפלוקס יכולים להיות מורגשים בלסתות ואף באזניים
ריפלוקס ודלקת בוושט
החזר וושטי עומד ברקע למרבית מקרי אזופגיטיס. מסיבה זו יש לטפל ברפלוקס עצמו לצד שיקום והגנה של ריריות הוושט.
החזר וושטי יכול לנבוע מכמה סיבות:
• ריפיון של שריר הוושט [השוער]
• חומציות גבוהה
• דלקת בקיבה בקיבה
• גירוי גבוה של ריריות הקיבה
שריר הוושט ותפקודו
השוער הוא שריר טבעתי הנפתח עם כניסת האוכל ונסגר מיד אח"כ. במצב תקין מונע שריר הוושט מתכולת קיבה לעלול אל עבר הגרון.
ריפיון וחולשה של השוער עלולים לגרום לתכולת קיבה לעלות חזרה לוושט ביתר קלות. מסיבה זו חשוב לבחון כל סוג מזון וכיצד הוא משפיע על תפקוד השריר.
ריפלוקס סמוי
ישנם מקרים בהם הריפלוקס מופיע ללא תסמינים או סימנים כלשהם - מצב זה נקרא ריפלוקס סמוי - הוא עדיין גורם לנזק לרירית אך היא לא מורגשת. מסיבה זו ריפלוקס מסוג זה מצריך מעקב צמוד במקביל לטיפול.
טיפול טבעי לאזופגיטיס
טיפול באזופגיטיס מתחיל במיפוי יסודי של המצב הבריאותי, אורח החיים, הרגלי תזונה, וכן בחינה ואיתור בעיות נוספות העלולות להיות קשורות להיווצרות הדלקת.
על בסיס מידע זה נבנית תכנית טיפול בהתאמה אישית הכוללת תכנית תזונתית שיקומית וכן פורמולת צמחי מרפא לסיוע ממוקד בריפוי הריריות ואיזון מערכת העיכול כולה.
השילוב בין תזונה נכונה, הרגלי חיים בריאים וצמחי מרפא מגביר בצורה משמעותית את סיכויי הריפוי מאזופגיטיס ויצירת בסיס בריאותי למניעה חוזרת של הדלקת.
במצבים של אזופגיטיס אאוזינופילית ניתן, על ידי התאמה של תכנית תזונתית היפואלרגנית וצמחי מרפא משקמי ריריות, להקל על הסימפטומים ולהפחית את הדלקת על ידי איזון מערכת החיסון.
תרומתה של תזונה נכונה בריפוי אזופגיטיס
לתזונה נכונה, לצד הרגלי חיים מאוזנים, חלק חשוב בטיפול באזופגיטיס. רכיבי מזון רבים מוכרים בהשפעתם השלילית - הן בהגברת גירוי הריריות והן בהאצת עליית מיצי עיכול מהקיבה לוושט ויצירת תהליכים דלקתיים עקב כך.
חשוב לזכור: תזונה נכונה יוצרת סביבה אנטי דלקתית ומסייעת להגנה על ריריות הוושט ושיקומם - לצד איזון רמות החומצה בקיבה ומניעת עליית מיצי עיכול חזקים לכיוון הוושט.
צמחי מרפא לטיפול בדלקת בוושט
צמחי מרפא שונים מוכרים ביכולתם לסייע בהפחתת תהליכי צרבת ותהליכים דלקתיים וכן לסייע בשיקום וריפוי ריריות הוושט המודלקות.
צמח כגון אולמוס (Ulmus Fulva) מכיל חומרים הנקראים מוצילגים. חומרים אילו בעלי יכולת להגן על ריריות הוושט ולסייע בשיקומן. צמח מרפא שימושי נוסף הוא הגליצרייזה (Glycyrrhiza Glabra) המכיל גם הוא מוצילגים והוא מוכר כבעל פעילות אנטי דלקתית ממוקדת.
צמחי מרפא שימושיים לבעיות עיכול עליונות
• אולמוס - Ulmus Fulva
• גליצרייזה - Glycyrrhiza Glabra
• לחך - Plantago spp
• פיליפנדולה - Filipendula ulmaria
שורה תחתונה: שילוב נכון של צמחי מרפא, תזונה ואורח חיים מספק מענה יסויד לטווח הקצר וכמניעה לטווח הארוך
כיצד מאבחנים אזופגיטיס
כלי האבחנה המקובלים כיום לכלל בעיות דרכי עיכול עליונות כוללים הליך הנקרא אנדוסקופיה או גסטרוסקופיה.
הליך זה מיושם בטשטוש ובמהלכו מוכנס סיב אופטי לפה ולוושט ומשם לקיבה. ובאמצעותו ניתן לבחון את תקינות הריריות.
במקביל, רופא א.א.ג יכול גם הוא לבחון את ריריות הוושט על ידי החדרת סיב דק דרך האף. פעולה זו נעשית על המקום ללא הרדמה והיא פשוטה ומהירה.
טיפול תרופתי
במקרים בהם הדלקת נובעת על רקע ריפלוקס הטיפול הקונבנציונאלי המקובל יהיה מבוסס על תרופות ממשפחת PPI כגון אומפרזול, נקסיום, אומפרדקס, לנטון, קונטרלוק, לוסק וכו'.
שאלות ותשובות אודות הטיפול באזופגיטיס
מה זה אומר כיב בוושט?
עשיתי גסטרוסקופיה עקב צרבות קשות מלוות בתחושת מחנק, כאבים ושריפה בחזה. קיבלתי אבחנה שיש לי דלקת בוושט עם כיב קטן. מה זה אומר ומה אפשר לעשות?
תשובה:
כיב משמעו פצע. במילים אחרות רקמת הרירית נפגמה ונוצרה התכייבות - פצע. זהו מצב שחייבים לעקוב אחריו שלא יתפתח ובמקביל לטפל בכל דרך כולל התייחסות תזונתית.
טיפול כולל יכול לסייע לך להחלים ולרפא את הדלקת והכיב. בכל מקרה אין להזניח את המצב ולא משנה באיזה כיוון טיפולי תבחר.
דלקת בוושט כאבים בחזה - כיצד לטפל?
אני סובל מזה חודשים ספורים מדלקת בוושט עם תסמינים בעיקר של כאבים באזור החזה. אני לוקח נקסיום 40 מ"ג אבל לא מרגיש שזה עוזר.
תשובה:
במקרים בהם נקסיום לא תורם לשיפור המצב - הכיוון הוא לבחון כל היבט הנוגע לתפקודי הקיבה ולתהליכי ריפלוקס ולעצור אותם. במקביל לתמוך ברירית הוושט ולסייע בשיקום והחלמה שלהם.
טיפול טבעי לדלקת בוושט כולל תכנית תזונתית מותאמת, שילוב של פורמולת צמחי מרפא וכן התייחסות לאורח החיים שלך ובמיוחד למצבים של סטרס - אם קיימים.
כמה זמן החלמה צריך לדלקת בוושט?
אובחנתי עם אזופגיטיס ואני נמצא כבר בחודש השלישי עם נקסיום. הרופא אמר לי שאני צריך לקחת לכמה חודשים ורציתי לדעת כמה זמן החלמה בערך לוקח לדלקת בוושט?
תשובה:
החלמה מדלקת בוושט תלוייה בהרבה משתנים והיא שונה מאדם לאדם. תלוי גם בשיטת הטיפול ומה אתה עושה מעבר. מניסיון שלנו בקליניקה החלמה מדלקת בוושט אמורה לקחת 2-3 חודשים.
תחושת מחנק דלקת בוושט
אני בן 25, רזה, סובל מצרבות, שריפה בחזה ותחושת מחנק מזה מספר חודשים. אפילו פעם אחת הלכתי למיון כי חשבתי שיש לי בעיה בלב.
לפני כחודשיים עשיתי בדיקת גסטרוסקופיה ונמצא כי יש לי אזופגיטיס, דלקת בוושט דרגה 2. קיבלתי תרופה בשם לוסק ל-8 שבועות. רציתי לדעת איך נגרמה הדלקת? האם עליי לשנות משהו באורח חיי או שמספיק לקחת את התרופה?
תשובה:
מרבית מקרי דלקות בוושט נגרמות עקב החזר כרוני, חוזר ונשנה, של חומצות קיבה לוושט [ריפלוקס]. חומצות הקיבה גורמות לגירוי רירית הוושט ולדלקתיות.
על מנת לשקם את הרירית ולהחלים יש למנוע את חזרת החומציות מהקיבה לוושט. מטרת הלוסק היא להפחית את ייצור חומצות הקיבה ועל ידי כך להפחית את הדלקת, אבל אם לא תעשה שינוי באורח חייך הצרבת תחזור כשתפסיק את התרופה.
במילים אחרות כדי להחלים אתה זקוק להתייחס לשורש הבעיה ולא להסתפק במענה מקומי לתסמינים בלבד.
האם מותר לשתות סודה כשיש דלקת בוושט?
אובחנתי עם אזופגיטיס לפני כחודש ואני נמצאת בדיאטה תזונתית ומרגישה שיש שיפור בצרבות. רציתי לדעת האם סודה או משקה מוגז אחר אפשרי עם דלקת בוושט?
תשובה:
לא מומלץ. במצב של דלקת בוושט הבעיה הראשית היא רמת החומציות הגבוהה ותהליכי הריפלוקס הגורמים למיצי העיכול לעלות אל רירית הוושט וליצור דלקת.
סודה או כל משקה מוגז אחר מכיל הרבה אויר. כל אויר הנכנס למערכת העיכול רוצה לצאת ממנה - ככה נוצרים גזים. כאשר האויר מגיע מהקיבה אלו גרפסים למעשה.
כאשר יש ריפלוקס המגמה היא לנסות ולמנוע כל פעולה אשר תחליש את שריר הוושט - השוער. אם תשתי משקאות מוגזים הגזים שייוצרו ירצו לעלות מעלה.
עלייה זו תחליש את הסוגר ותגרום להגברת הריפלוקס. מהסיבה הזו מומלץ להמנע מסודה. בטח כאשר מדובר על משקה מוגז ממותק כמו קולה וכו'.
לעיתים ריבוי של גזים מקושר עם סטרס גבוה ולכן למי שסובל מלחץ ומתח מומלץ להמנע גם כן על מנת שלא להחמיר את בעיית הגרפסים המרובים.
מקורות ומחקרים רפואיים
צמחי מרפא ואזופגיטיס-דלקת בוושט
צמחי מרפא בעלי פעילות נוגדת חימצון מונעת אזופגיטיס/דלקת בוושט
קפה ודלקת בוושט
מחקר העוסק בשתיית קפה והשפעתו על חולשת השריר הטבעתי וגורמת לצרבת
משקל ודלקת בוושט
מחקר המראה כי השמנה, בעיקר בטנית, הינה גורם סיכון לדלקת בוושט
דירוג לוס אנג'לס להערכת רמת הדלקת בוושט
https://www.endoscopy-campus.com/en/classifications/reflux-esophagitis-los-angeles-classification/
ממצאים קליניים ייחודיים של סיווג לוס אנג'לס דרגה D וושטי מלמדים כי גורמים אחרים מלבד ריפלוקס קיבה תורמים לפתוגנזה שלו
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6542463/
עוד על אזופגיטיס, תסמינים, אבחנה ודרכי טיפול
https://patient.info/doctor/gastro-oesophageal-reflux-disease