דלקת אאוזינופילית בוושט • טיפול טבעי
רקע כללי
אזופגיטיס אאוזינופילית (Eosinophilic Eosophagitis) היא למעשה דלקת כרונית בוושט על רקע אלרגיה ומקורה בייצור מוגבר של תאים אאוזינופילים השייכים למערכת החיסון.
הסיבות הנפוצות להתרבות תאים אאוזינופילים בוושט כוללים לרוב:
• אלרגיות למזון [או לחומרים אחרים]
• עלייה של חומצה מהקיבה
כדאי לדעת: אזופגיטיס אאוזינופילית היא מחלה נדירה יחסית ומוכרת פחות - מסיבה זו מתעכבת לעיתים האבחנה שלה.
ניווט מהיר:
תסמינים נפוצים
אבחנה
טיפול טבעי
צמחי מרפא
מחקרים
תסמינים נפוצים
לאזופגיטיס אאוזינופילית תסמינים נפוצים אשר משתנים מעט ביחס לגיל.
תסמינים של דלקת אאוזינופילית אצל מבוגרים
• ריפלוקס [עליה של מזון מהקיבה לוושט]
• כאב במרכז החזה
• אוכל תקוע בוושט לאחר בליעה
• דיספגיה [קשיים בבליעה]
• צרבת
• הקאה חומצית
תסמינים של אזופגיטיס אאוזינופילית אצל תינוקות/ילדים:
• קושי בהאכלה אצל תינוקות
• קושי באכילה בילדים
• הקאות
• כאב בטן
• קושי בבליעה
• מזון תקוע בוושט לאחר בליעה
• בעיות גדילה
גורמים נפוצים לאזופגיטיס אאוזינופילית
הגורם המרכזי והנפוץ ביותר ברקע להופעת דלקת אאוזינופילית בוושט הוא אלרגיה. המצאות תאים אאוזינופילים בוושט היא נורמלית. התפתחות הדלקת נגרמת כתגובה אלרגית לגורם חיצוני כגון: סוגי מזון מסוימים, פולן (אבקת פרחים) וכו'.
כדאי לדעת: חלבון הנוצר מתאים אאוזינופילים הוא הגורם לגירוי ולתגובה האלרגית
כיצד מאבחנים אזופגיטיס אאוזינופילית
עם זיהוי תסמינים המצביעים על חשד לקיומה של דלקת בוושט ניתן לאבחן אותה על ידי שתי פעולות בעיקר..
גסטרוסקופיה
בהליך זה מוחדר סיב אופטי אל הוושט והקיבה ובאמצעותו ניתן לבחון האם קיימת דלקת ברירית הוושט וכן לבחון את מידת תקינות התאים באזורים שונים.
ביופסיה
בזמן ביצוע גסטרוסקופיה נוטלים דגימות [ביופסיה] מרקמת הרירית על מנת לבחון אותם תחת מיקרוסקופ. הביופסיה חשובה מאחר ולעיתים זו הדרך המהימנה לקבלת אבחנה סופית.
לאחר קבלת האבחנה ניתן לבדוק בבדיקות דם רמות של אימונוגלובולינים בדם על מנת לאבחן את מקור הדלקת והאם מה שמגרה את תאי אאוזינופילים להתרבות זה תגובה אלרגית.
טיפול טבעי לדלקת אאוזינופילית בוושט
הטיפול הטבעי מתמקד באיתור ונטרול הגורמים המעודדים ייצור מוגבר של תאים אאוזינופילים, על ידי איתור סוגי המזון האלרגניים. כמו כן ישנה התמקדות לאיזון רמת החומציות בקיבה והפחתת תהליכי הריפלוקס.
תכנית תזונתית
הטיפול התזונתי הוא כלי חשוב במצבים בהם הדלקת היא על רקע אלרגני אשר מקורו במזון. תהליך בניית התכנית התזונתית מתחיל בתפריט היפואלרגני מותאם אישית בתהליך הנקרא אלימינציה ואתגור.
שלב האלימינציה
בשלב זה נבנית כאמור תכנית תזונתית היפואלרגנית אשר מורכבת ממזונות נטולי רכיבים בעלי פוטנציאל אלרגני כלשהו. בשלב זה של הטיפול יש להקפיד על התפריט עד למצב של הקלה והטבה משמעותית בתסמינים.
שלב האתגור
לאחר ביסוס ההטבה בצורה עקבית במשך כמה ימים מתחילים עם שלב האתגור, ע"י הוספה לתפריט בצורה מסודרת ובהדרגה את סוגי המזון אשר הוסרו בשלב הראשון.
בכל סבב של אתגור ההוספה מתבצעת תוך בחינה והתאמת כמויות, תדירות צריכה וזמנים. במידה והוספת המזון לא עוררה חזרה תגובה אלרגנית הוא חוזר באופן קבוע לתפריט. פעולות אלו מבוצעות עד לאיתור סוגי המזון אשר מעוררים את התגובה האלרגית ואליהן קיימת הרגישות.
איזון חומציות והפחתת דלקתיות
במקביל לתהליך האלימנציה והאתגור אנו מספקים תמיכה ישירה באמצעות תזונה וצמחי מרפא על מנת לסייע באיזון חומציות הקיבה והפחתת תהליכי ריפלוקס.
תזונה זו מאופיינת במזונות עשירים בסיבים מסיסים, חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 – במטרה להפחית תהליכים דלקתיים וכן צמחי מרפא אנטי דלקתיים להגנה על ריריות הוושט.
חשיבותם של הרגלי אכילה נכונים
בנוסף להיבטים התזונתיים השונים, אשר מתבצעים בתהליך הטיפול, ישנה חשיבות להרגלי אכילה נכונים ובעיקר התייחסות לאכילה איטית ולעיסה ממושכת, וכן לזמני הארוחות, כמויות ושילובי מזון אידאליים.
הרגלי אכילה נכונים מסייעים להקלה על תהליכי העיכול בקיבה ובכך תורמת לאיזון חומציות ומניעת החזר וושטי - ריפלוקס.
משקל תקין
עודף משקל הוא גורם העשוי להפריע לתהליך ההחלמה בעיקר עקב הלחץ הנגרם על הקיבה המעודד עליית מיצי עיכול אל עבר הוושט. במקרים כאלו אפילו ירידה של קילוגרמים ספורים יכולה לסייע רבות.
צמחי מרפא לטיפול באזופגיטיס אאוזינופילית
פיליפנדולה (Filipendula ulmaria)
צמח נפוץ בשימוש למצבי עיכול שונים. פיליפנדולה מכילה חומצה סליצילית בעלת פעילות אנטי דלקתית, מכווצת רקמות, סותרת חומצה בעלת יכולת חיטוי ונוגדת זיהומים.
גליצרייזה (Glycyrrhiza glabra)
צמח מוכר בעל יכולת אנטי דלקתית חזקה. שילוב צמח זה בפורמולה נועד לספק יכולת ריפוי רקמות טובה יותר לצד שיפור תהליכי עיכול.
פלנטגו /לחך (Plantago spp)
הפלנטגו מכיל חומרים בשם מוצילגים. אלו רכיבים ריריים אשר מסייעים להגנה של ריריות הוושט המודלקות.
אולמוס (Ulmus)
גם האולמוס עשיר במוצילגים וכן ברכיבים מרגיעים אחרים. אולמוס נחשב לאחד מצמחי המרפא המרכזיים לבעיות עיכול עליונות כגון גסטריטיס, דלקת בוושט, ריפלוקס וכן אזופגיטיס אאוזינופילית.
שאלות ותשובות נפוצות
האם אפשר להדבק באזופגיטיס אאוזינופילית?
דלקת זו אינה מדבקת ומקורה בעיקר ברגישות אלרגית למזון - אשר יכולה להתפתח במשך שנים ללא משים. במקרים רבים הרגישות האלרגנית יכולה לצוץ ולהחמיר עקב טריגר.
האם זו מחלה תורשתית?
יש היבט תורשתי לאזופגיטיס אאוזינופילית ואחוז מסויים של הרגישות האלרגנית עובר בגנים. לכן קיימת סבירות להופעת המחלה גם אצל ילדים במידה ואחד ההורים סבל מבעיה זו.
באיזה גילאים יכולה הדלקת להופיע?
אזופגיטיס אאוזינופילית עלולה להופיע בכל גיל – אולם היא אופיינית יותר אצל ילדים אשר מפתחים רגישויות אלרגניות באופן שכיח יותר.
האם יש קשר בין אלרגיות אחרות לדלקת אאוזינופילית בוושט?
כן, במקרים רבים בהם מתפתחת הדלקת עקב אלרגניות מסוימת היא תבוא לידי ביטוי גם במחלות אלרגניות אחרות וכן ברגישות גבוהה לזיהומים, מחלות חורף וכו'
האם אפשר לשתות חלב במצב של אזופגיטיס אאוזינופילית?
לא מומלץ לשתות חלב במצב זה מאחר ומדובר על דלקת על רקע אלרגני וחלב נחשב לאחד האלרגנים המרכזיים במזון.
מחקרים על הטיפול באזופגיטיס אאוזינופילית
אלרגיה לחלב פרה - אימונומודולציה על ידי התערבות תזונתית
חלבוני חלב פרה גורמים לתסמינים אלרגיים ב-2% עד 3% מכלל התינוקות. במקרים אלו, המנגנון הפיזיולוגי של סובלנות נשבר עם רגישות אפשרית לאחר מכן לאנטיגנים, מה שעלול להוביל בסופו של דבר לתגובות אלרגיות.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31234330/
חדירת רירית ופינוי של אנטיגנים של גלוטן וחלב בדלקת ושט אאוזינופילית
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33264440/
צמחי מרפא ואזופגיטיס-דלקת בוושט
צמחי מרפא בעלי פעילות נוגדת חימצון מונעת אזופגיטיס/דלקת בוושט
קפה ודלקת בוושט
מחקר העוסק בשתיית קפה והשפעתו על חולשת השריר הטבעתי וגורמת לצרבת
משקל ודלקת בוושט
מחקר המראה כי השמנה, בעיקר בטנית, הינה גורם סיכון לדלקת בוושט