פצע בוושט • טיפול וריפוי טבעי
פצע בוושט הוא שם עממי למצב הנקרא כיב פפטי. זהו מצב בו רקמת רירית הוושט נפגמת ונוצר פצע או כיב בגודל ובמיקום שונים. במרבית המקרים כיב בוושט הוא תולדה של דלקת בוושט - אזופגיטיס.
הרקע להופעת דלקת בוושט הוא לרוב עקב תהליכי ריפלוקס בהם עולים מיצי עיכול חומציים אל עבר רירית הוושט אשר אינם מוגנות מחומציות מיצי העיכול ועלולות עקב החשיפה להיפגע ולפתח דלקת ובהמשך כיב/פצע.
כדאי לדעת: מרבית מקרי הכיבים מקורם בחשיפת ריריות הוושט למיצי הקיבה החומציים בעקבות ריפלוקס [החזר וושטי].
ניווט מהיר:
איך נוצר פצע בוושט?
איך מאבחנים כיב בוושט
דרגות אזופגיטיס
טיפול טבעי לפצע בוושט
מה מותר ומה אסור לאכול
שאלות ותשובות
איך נוצר פצע בוושט?
ישנם מספר גורמים אשר עלולים לעודד התפתחות של כיב ברירית הוושט. הסיבה השכיחה ביותר היא כתוצאה מגירוי מתמשך של ריריות הוושט על ידי חומציות הקיבה אשר עולות לוושט עקב ריפלוקס - GERD.
כמו כן טראומה מקומית עקב פציעה או גורם זר עלול להוביל גם הוא לפצע בוושט אולם השכיחות למצב זה היא נמוכה יותר ולרוב מדובר על התפתחות דלקת וכיב עקב ריפלוקס.
מה התסמינים של פצע בוושט?
דלקת או פצע ברירית הוושט העדינה עלולים להוביל למספר תסמינים בדרגות חומרה שונות. תסמינים יכולים להופיע במקביל או בנפרד לרוב על פי דרגת הכיב או הדלקת. ניתן לציין מספר תסמינים שכיחים כגון:
• שריפה באזור הוושט בו נמצא הפצע
• בחילות ואף הקאות
• תחושת מחנק או של משהו תקוע בגרון
• טעם מר או מתכתי בפה
• שיעול וצרידות
• תחושה של אוכל תקוע בגרון
כדאי לדעת: הסימפטום העיקרי להחזר וושטי (GERD) הינו צרבת, אך יש אנשים הסובלים מריפלוקס סמוי ואינם מרגישים צריבה.
איך מאבחנים כיב בוושט
אבחנה ראשונית ניתן לקבל על ידי בדיקה אצל רופא א.א.ג - בבדיקה מחדירים סיב אופטי דק מאוד דרך האף אל עבר הוושט - זו בדיקה ללא הרדמה ומהירה מאוד [כמה דקות] אשר יכולה לספק אבחנה ראשונית לגבי מצב הרירית.
בדיקה מהימנה יותר היא גסטרוסקופיה. הבדיקה מתבצעת תחת הרדמה בה מכניסים סיב אופטי מהפה אל עבר הקיבה. זו בדיקה מהימנה יותר מאחר וניתן לראות בה את מצב רירית הוושט, רירית הקיבה וכן ליטול דגימות לבדיקת ביופסיה.
דרגות אזופגיטיס
נהוג לחלק את רמת הפגיעה ברירית הוושט ל- 4 דרגות שונות אשר כל אחת מהן מאפיינת את מצב הדלקת ומידת הפגיעה ברקמת הרירית [התכייבות].
דרגות אלו מבוססות בעיקר על סיווגים לפי שיטת סבארי מילר [Savary-Miller] ושיטת לוס אנג'לס - הנחשבת לעדכנית ואובייקטיבית יותר. לחצו כאן לקריאה נוספת אודות שיטת מדידה זו.
מה הטיפול הקונבנציונאלי המקובל?
הטיפול המקובל כיום לדלקות בוושט עם או בלי פצע ברירית הוא לרוב תרופות ממשפחת PPI כדוגמת נקסיום, אומפרדקס, קונטרלוק, לנטון ועוד.
תרופות אלו למעשה פעולות על רירית דופן הקיבה ומפחיתים את ייצור החומציות בקיבה בתקווה שעם הפחתת החומציות גם הריפלוקס יפחת ובכך הרירית תפגע פחות.
הבעיה הגדולה עם טיפול כזה הוא ביכולת לשלוט על רמת החומציות החשובה לתהליכי פירוק תקינים של מזון וכן מניעת חדירת מזהמים למעי.
כדאי לדעת: מקרים מסויימים של דלקת בוושט מופיעים על רקע הקאות ממושכות כמו במצבי בולימיה או גירוי חזק ממקור אחר המוביל להקאה.
טיפול טבעי לפצע בוושט
הגישה הנטורופתית בקליניקה היא להגיע לאיזון אופטימלי אישי - המשמעות היא למצוא את שגרת החיים הנכונה בה כל היבט משרת את הבריאות באופן מיטבי לצד יכולת לנהל אורח חיים קל ופשוט ובעיקר להמשיך ליהנות מאוכל.
על מנת להשיג את אותו איזון יש צורך להבין כל מורכבות וכל היבט אשר משפיע על תפקודי מערכת העיכול ובמיוחד הקיבה ורמת החומציות שבה.
מסיבה זו אנו משלבים בטיפול התייחסות רחבה ככל האפשר לתזונה - מדובר על התאמת סוגי מזון, התאמת שילובי מזון נכונים, התייחסות להרגלי אכילה, צורות אכילה ואופני בישול - מאחר ולכל אחד מהם ישנה השפעה ותרומה על תפקודי הקיבה.
מעבר לתכנית התזונתית ישנה התייחסות ממוקדת להיבטים הקשורים למערכת העצבים במיוחד רמות מתח גבוהות אשר הקשר ביניהם לרמת החומציות בקיבה הוא ישיר ומוכר.
ניהול מתח מושכל מהווה במקרים רבים מפתח מרכזי להחלמה ולאיזון בריאותי. מערכת העצבים שלנו משפיעה לא רק על הקיבה ולכן איזון שכזה תורם לשיפור משמעותי באיכות החיים.
מה מותר ומה אסור לאכול
כחלק מתכנית התזונה אנו מתייחסים למזונות מומלצים וכאלו שלא - במסגרת הטיפול מתבצע מיפוי של כ-700 סוגי מזון ל2 קבוצות: מזונות מומלצים ומזונות לא מומלצים כחלק מהתהליך הטיפול.
באופן כללי ניתן לציין מספר סוגי מזון מומלצים למצבי פצע בוושט ו/או אזופגיטיס:
ירקות אחרי בישול: ירקות כגון בטטה, קישוא, גזר, דלורית וכו'. חשוב לקלף ולבשל היטב את הירקות האלו על מנת להקל על תהליכי הפירוק שלהם בקיבה.
זרעי צ'יה וזרעי פשתן וכן שיבולת שועל חשובים מאחר והם מכילים מוצילגים אשר מסייעים לשיקום והגנה של רירית הוושט. זרעי צ'יה מומלץ להשרות אך לא לחמם.
לעומת מזונות אלו יש להמנע מסוגי מזון אשר עלולים לגרום לגירוי גבוה של רירית הקיבה וכן להגביר את החומציות בקיבה:
מזונות חריפים או שומניים מאוד, כל מזון מעובד אשר בושל או טוגן בשמן עמוק - להתרחק ולא משנה אם הוא מזון בריא לכאורה.
מזונות עתירי סוכר - כל סוג מזון מעובד עתיר בסוכר - לא לצרוך.
כמו כן גם מזונות טבעיים עתירי סוכר יש להמנע ככל האפשר - כמו דבש לדוגמא מהסיבה שהם עלולים גם הם להוביל לגירוי גבוה ולהגברת החומציות.
צמחי מרפא בטיפול
בנוסף לתזונה נכונה אנו עושים שימוש בצמחי מרפא שונים על מנת לזרז את תהליך ההחלמה של רירית הוושט ואת הכיבים. צמחי מרפא כגון פילפנדולה, אולמוס, פלנטגו, בבונג ועוד מוכרים ביכולת האנטי דלקתית המרגיעה שלהם.
פורמולות הצמחים מותאמות באופן אישי למטופל על מנת להשיג דיוק גבוה ככל האפשר מבחינה טיפולית. כמו כן נלקחות בחשבון תרופות ברקע והיסטוריה רפואית.
צמחי מרפא מהווים נדבך חשוב בטיפול והשימוש בהם קל ופשוט. יתרונם הגדול נעוץ בעבודה שהם טבעיים לחלוטין ועם זאת תורמים בצורה אקטיבית לתהליכי השיקום וההחלמה של ריריות הוושט.
כדאי לדעת: לעיתים תסמינים של ריפלוקס יכולים להיות מורגשים בלסתות ואף באוזניים
אורח חיים ותרומתו
מעבר לתזונה משוכלת ונכונה לצד שימוש בצמחי מרפא ישנה חשיבות להתייחס לאורח החיים בכללותו ובדגש על מצבים בהם ישנו מתח גבוה ובאופן קבוע בשגרת היום.
סטרס הוא אחד הגורמים המרכזיים אשר משפיעים על תפקודי מערכת העיכול כולה ובמיוחד על הקיבה. כאשר אנחנו במתח גבוה הקיבה פועלת בצורה איטית יותר מה שמשבש את תהליך העיכול כולו.
סטרס מפריש הורמוני מתח אשר גורמים לשינויים מטבוליים שונים כגון שינויים בלחץ דם, שינויים ברמות הסוכר, תהליכי פירוק וספיגה מאטים ועוד. כל אלו יוצרים עומס גבוה על מערכת החיסון אשר גורם גם לה לתפקוד נמוך יותר.
במקרים כאלו הגוף חשוף ופגיע יותר למזהמים, להתפרצות של תהליכים דלקתיים ועוד. אנחנו מכונה אורגנית מופלאה ומורכבת אשר קשורה בתהליכים סבוכים בין מערכת אחת לשנייה.
כיצד לרפא פצע בוושט בדרך המהירה ביותר?
תהליך הריפוי המהיר ביותר לכיב או פצע בוושט חייב לכלול התייחסות מקיפה ככל האפשר לכל גורם אשר משפיע על רמת החומציות בקיבה וכן על תהליכים דלקתיים בגוף לצד שיקום מהיר של ריריות הוושט הפגועות.
על מנת לאפשר לרירית להחלים יש למנוע כמה שפחות גירוי של רירית הוושט אשר משמר את הדלקת והכיב ולהגביר בכל דרך פעילות אנטי דלקתית בגוף בכלל ובוושט בפרט.
מהם הנושאים אשר קשורים למערכת העיכול ותורמים להחלמה מהירה של פצע בוושט?
שילוב של תזונה נכונה, פורמולות צמחי מרפא, הפחתת מתח, טיפול תרופתי מתון, שינויים באורח החיים - כולם ביחד יובילו לתהליך ריפוי מוצלח ומהיר יותר.
תזונה נכונה תפקידה המרכזי הוא לסייע באיזון חומציות בקיבה וכן הגברת הפעילות האנטי דלקתית. במקביל תזונה נכונה מפחיתה עומס ממערכת החיסון ובכך מסייעת לאזן אותה - גורם חשוב גם הוא בתהליך ההחלמה.
תזונה נכונה משפיעה גם על מערכת העצבים ומסייעת למתן ולהפחית רמות סטרס גבוהות - אשר מפריעות לתהליך השיקום של רירית הוושט ומכאן החשיבות להתייחס לנושא זה.
צמחי מרפא תורמים בעיקר להגברת הפעילות האנטי דלקתית במערכת העיכול, תמיכה במערכת החיסון והגנה אקטיבית על רירית הוושט הפגועה.
דגשים נוספים חשובים כוללים הפסקה מוחלטת של צריכת אלכוהול, עישון מכל סוג - כולל מזונות מעושנים, חשיפה לרעלנים אחרים במזון והימנעות כמה שניתן מחומרים כימיים אחרים.
שאלות ותשובות נפוצות על ריפוי פצע בוושט
האם פצע בוושט מסוכן?
כל רקמה פגועה מהווה סיכון להתפתחות מתקדמת יותר. כאשר ישנו פצע הוא חשוף לזיהומים ורגיש הרבה יותר - מה שעלול להגביר את היקפו ולהעמיק את השינוי ברקמה.
שינויים ברקמה עלולים להעמיק את הכיב ואף להוביל למצב ממאיר. מסיבות אלו בעיקר ישנה חשיבות לעצור את תהליך הפגיעה ברירית ולהביא להחלמה של הכיב.
האם חלב טוב לכיב בוושט?
אחד ההמלצות הוותיקות לבעיות עיכול הקשורות לחומציות גבוהה היא שתיית חלב - המלצה זו נבעה בעיקר על העובדה שחלב הוא בסיסי ולכן הוא ממתן את הסביבה החומצית בקיבה ובכך מסייע להפחית את החומציות והריפלוקס.
חלב אולי יכול לסייע באופן מקומי בלבד להרגעה - אולם למעשה הוא עלול להזיק הרבה יותר בצריכה קבועה. חלב הוא אחד האלרגנים הנפוצים והמוכרים בין סוגי המזון השונים.
מוצרי חלב מכל סוג הם בעלי פוטנציאל דלקתי גבוה והם קשורים בהגברת הליחה בגוף ובמערכת העיכול במיוחד. מסיבות אלו לא מומלץ לצרוך חלב - בטח לא במצב של פצע בוושט.
האם מותר לאכול בננה כשיש פצע בוושט?
בננה היא פרי נפלא מלאה בוויטמינים ומינרלים, סיבים תזונתיים והיא מקור מצוין לאשלגן ואנרגיה. אולם ישנם מקרים מסויימים בהם בננה עלולה לעורר צרבות ולהגביר ליחה.
מסיבות אלו חשוב לבחון לגופו של עניין כיצד בננה משפיעה מאחר ובמקרים של פצע בוושט המטרה היא להפחית את הצרבות והריפלוקס וכן להוריד את הליחה.
האם יוגורט טוב לכיב בוושט?
יוגורט הוא מטבעו חמוץ והוא תוצר חלב מן החי - כמו כל מוצרי החלב הוא בעל פוטנציאל להגברת הליחה והחומציות בקיבה - במיוחד עקב היותו חמוץ מטבעו.
אולם כמו בכל מקרה - חשוב לבחון לגופו של עניין את סוג המזון והכמות הנצרכת. אם אפשרי להמנע הרי זה עדיף. המטרה היא לאפשר מסגרת גמישה ולכן שיקול הדעת כאן הכרחי.
מותר ביצה קשה כשיש דלקת בוושט?
לא מומלץ ביצים כלל - המיתוס הרווח שביצה היא מזון בריא שגוי מהיסוד. אמנם היא עשירה מאוד בחלבון אבל זהו חלבון מהחי והיא עשירה מאוד בשומן רווי בנוסף.
ביצים גם מהוות גורם מזרז לליחה והגברת החומציות בקיבה ותהליכי ריפלוקס שונים. הטענה כי חשוב לצרוך חלבונים בכמויות גבוהות שגויה גם היא מאחר וחלבון יש בצורה מאוזנת כמעט בכל סוג מזון.
האם אבוקדו טוב לדלקת בוושט?
אבוקדו הוא מזון בריא לכשעצמו אולם הוא עתיר מאוד בשומן - אמנם חומצות השומן באבוקדו בריאות וחשובות לנו ולכן יש לבחון צריכה מתונה מאוד על מנת שלא להגביר את החומציות והריפלוקס.
כמו כל מזון שומני גם צריכת אבוקדו חייבת להיעשות תוך בקרה על מנת לוודא כי אין גירוי גבוה לרירית הקיבה ורמת החומציות נשארת מאוזנת.
מקורות ומחקרים רפואיים
צמחי מרפא ואזופגיטיס-דלקת בוושט
צמחי מרפא בעלי פעילות נוגדת חימצון מונעת אזופגיטיס/דלקת בוושט
קפה ודלקת בוושט
מחקר העוסק בשתיית קפה והשפעתו על חולשת השריר הטבעתי וגורמת לצרבת
משקל ודלקת בוושט
מחקר המראה כי השמנה, בעיקר בטנית, הינה גורם סיכון לדלקת בוושט
דירוג לוס אנג'לס להערכת רמת הדלקת בוושט
https://www.endoscopy-campus.com/en/classifications/reflux-esophagitis-los-angeles-classification/
ממצאים קליניים ייחודיים של סיווג לוס אנג'לס דרגה D וושטי מלמדים כי גורמים אחרים מלבד ריפלוקס קיבה תורמים לפתוגנזה שלו
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6542463/
עוד על אזופגיטיס, תסמינים, אבחנה ודרכי טיפול
https://patient.info/doctor/gastro-oesophageal-reflux-disease