ריפלוקס וצרבות - תזונה נכונה לטיפול ומניעה



ריפלוקס הוא אחד מבעיות העיכול הנפוצות ביותר בעולם המערבי. ריפלוקס מתמשך עלול להוביל לדלקת בוושט - אזופגיטיס ברמות שונות. ריפלוקס עלול להופיע לבד או במקביל לבעיית עיכול נוספת כגון גסטריטיס.

אחד התסמינים הנפוצים והשכיחים ביותר של ריפלוקס הוא צרבת ברמות שונות. צרבות הוא תסמין אשר כמעט כל מבוגר חווה לפחות פעם אחת בימי חייו.

ריפלוקס עלול להופיע גם בצורה סמויה וללא תסמינים כלל. לחילופין ריפלוקס סמוי עלול להיות מלווה בתסמינים כגון צרידות, שיעול וכאבי גרון אשר בטעות משוייכים הרבה פעמים למערכת הנשימה.

הגורם המרכזי למניעה, הקלה וטיפול בריפלוקס הוא בעיקר תזונה נכונה. האוכל אותו אנו מכניסים לפה משפיע ישירות על הקיבה, על רמת החומציות, על גירוי הריריות ועוד.

שורה תחתונה: תזונה נכונה היא הכלי המשמעותי במניעה, הקלה וטיפול בכל צורות הריפלוקס והצרבות הנלוות אליו.


ניווט מהיר:
ממה עלול להגרם ריפלוקס?
מדוע תזונה נכונה חשובה?
מה מומלץ לאכול כשיש ריפלוקס
ממה כדאי להימנע כשיש ריפלוקס?
שאלות ותשובות נפוצות


ממה עלול להגרם ריפלוקס?


ריפלוקס הוא מצב בו מיצי העיכול החומציים עולים לכיוון הוושט והגרון. מיצי העיכול החומציים צורבים את ריריות הוושט העדינות - לכן צרבת היא התסמין הנפוץ ביותר בהחזר וושטי.

הגורמים לריפלוקס שונים אולם במרבית המקרים אורח חיים לקוי הוא גורם משמעותי. ישנם מקרים בהם החזר וושטי עלול להגרם גם מסיבות אחרות אך תזונה היא לרוב התחום המשמעותי ביחס לפתולוגיה.


השפעת הגיל על תפקודי מערכת העיכול


ככל שאנו מתבגרים מערכת העיכול מתפקדת בצורה שונה, יש הפרשה פחותה של מיצי עיכול, מערכות הגוף נחלשות וזה חלק בלתי נמנע מתהליך החיים הטבעי.

שינויים אלו אינם משמעותם בהכרח חוסר איזון בריאותי. אנו צריכים להערך להתאמת אורח החיים שלנו לגיל. אדם צעיר יכול לאכול מה שהוא רוצה ונדיר שירגיש רע אח"כ. לא כך בגיל מבוגר יותר.

שורה תחתונה: התאמת אורח החיים, תזונה נכונה וסדר יום מושכל - מאפשרים שמירה על בריאות גופנית ונפשית מאוזנת. דבר זה נכון בכל גיל אך במיוחד מעל גיל 40 ואילך.


ריפלוקס סמוי


חשוב להתעכב על ריפלוקס סמוי. זוהי בעיה דומה להחזר וושטי רגיל אולם התסמינים שונים והם באים לביטוי בשיעול, צרידות, כאבי גרון באזור הלוע האף והפה. מסיבה זו מקרים רבים של ריפלוקס אינם מאובחנים בצורה מדוייקת והטיפול בבעיה מתעכב.

כדאי לבדוק: סובלים משיעול שלא נפסק? צרידות? כאבי גרון תכופים? כדאי לבדוק האם מדובר בתסמינים מקומיים או שמא הסיבה היא עליית מיצי עיכול לוושט.


מדוע תזונה נכונה כל כך חשובה?


הדבר העיקרי הבא במגע עם רירית הקיבה הוא המזון והנוזלים אותם אנו מכניסים לפה. זה קורה כל עוד אנו אוכלים ולרוב בתדירות יומית. האוכל המגיע לקיבה גורם להפרשת מיצי עיכול.

תפקידה העיקרי של הקיבה הוא לפרק את המזון הנכנס אליה לחתיכות קטנות יותר ולהתחיל בכך את תהליך העיכול. הקיבה היא למעשה שק בתוכו מיצי עיכול חומציים מאוד המפרקים כאמור את האוכל.

ככל שהמזון יהיה קשה יותר לעיכול כך הגירוי על רירית הקיבה יגדל. גם כמות או מהירות אכילה משפיעים על רירית הקיבה. כמויות גבוהות ופרקי זמן קצרים של אכילה אינם מאפשרים עיכול תקין.

דמיינו שכך לאורך שנים הקיבה נחשפת למזונות עתירי סוכר, שומניים ברמות גבוהות, כמויות אכילה גבוהות ועומס גבוה. בשלב מסוים תתפתח חוסר יציבות ומשם הדרך קצרה לבעיות פתולוגיות.


קיבה לא מאוזנת פגיעה וחשופה יותר למזהמים


עומס זה גורם לקיבה להיות רגישה וחשופה יותר, מערכת העיכול והחיסון אשר נחלשות והעמידות שלהן פוחתת והן חשופות יותר לשגשוג מזהמים כגון חיידק הליקובקטר פילורי.


טיפול טבעי לריפלוקסטיפול נטורופתי לריפלוקס


מה מומלץ לאכול כשיש ריפלוקס


במצבי ריפלוקס מומלץ להקפיד על תזונה נכונה על מנת להפחית את גירוי הריריות ובכך להקטין את ייצור החומציות. להלן מספר מזונות אותם כדאי לאכול כשיש ריפלוקס או צרבות:


• מיץ כרוב
• שיבולת שועל
• זרעי צ'יה
• בטטה מבושלת
• גזר מבושל
• שקדים קלופים
• קישואים מבושלים
• רסק תפוחים
• תאנים
• פאפיה
• סלק מבושל
• אבוקדו
• קינואה מבושלת
• כורכום
• במיה מבושלת

חשוב לזכור: צורת ההכנה של כל סוג מזון חשובה גם היא - מדובר בעיקר על בישול קל ככל האפשר - אפשרי צליה בתנור, אפיה, אידוי וכו'.


מזונות טובים לריפלוקס וצרבות


ממה כדאי להמנע כשיש ריפלוקס?


במקביל למזונות המומלצים לצריכה בזמן ריפלוקס ישנם מזונות אחרים אשר מומלץ להמנע מהם בגלל התרומה השלילית לתפקוד הקיבה:


• מוצרי חלב חמוצים: יוגורט/לאבנה וכו'
• פירות הדר: תפוז, לימון, אשכולית וכו'
• פירות חמוצים: תותים, קיווי, רימון
• קפה ותה [המכיל קפאין]
• בשר שמן: נקניק, נקניקיות וכו'
• מזון מטוגן: צ'יפס, וכו'
• מזון שומני: חמאה, מרגרינה וכו'
• מזון חריף: פלפל חריף, צ'לי,תבלינים חריפים
• ירקות חומציים: עגבנייה, חצילים וכו'

חשוב לזכור: כמויות האוכל משפיעות גם הן על רמת התגובה של רירית הקיבה - לא כל מה שאסור הוא אכן מזיק לחלוטין - תלוי כמה אוכלים, מתי, איך ומה אוכלים ליד.


הרגלי אכילה וחשיבותם במניעת בעיות עיכול


צורת האכילה שלנו יכולה להשפיע רבות על פעילות הקיבה ולעיתים היא חשובה לא פחות מההתייחסות למזון עצמו. כאשר אנו אוכלים מהר לרוב זה סימן שאנו במתח.

בדרך כלל לצד אכילה מהירה אנו צורכים גם כמויות גבוהות של אוכל. במיוחד בארצות העולם המערבי בהם המזון זמין לנו ובשפע שאנו לא ממש יודעים איך להתמודד מולו.

אכילה איטית ובכמויות קטנות מספקות סיוע משמעותי לקיבה לקלוט את המזון בצורה נכונה ולהמשיך לפרק אותו הלאה. פעולה זו מפחיתה את העומס ומקטינה את גירוי הרירית. מכאן חשיבותה הגדולה.


שאלות ותשובות נפוצות


האם צרידות ושיעול יכולים להיות קשורים לריפלוקס?
כן בהחלט, מקרים רבים של ריפלוקס סמוי מלווים בתסמינים כגון שיעול מתמשך, צרידות וכאבי גרון. מאחר ואילו תסמינים אופייניים לבעיות הקשורות למערכת הנשימה הרבה פעמים טועים באבחנה.


האם מותר טחינה כשיש ריפלוקס?
עקרונית טחינה היא מאכל מאוד בריא. במיוחד אם מכינים לבד בבית ולא קונים סלט טחינה. עם זאת חשוב לזכור כי טחינה עתירה בשומן ולכן יתכן ותגרום להחמרה של הריפלוקס.


אפשר לאכול בננה כשסובלים מריפלוקס?
בננה היא פרי בריא במיוחד אם אוכלים אותה בשלה ורכה. בננה עשירה בסיבים ואינה אמורה להוות בעיה למרבית האנשים להם יש ריפלוקס.

עם זאת, בננה עלולה לעורר אצל אנשים מסוימים צרבות ותסמינים דומים. כנ"ל בנוגע לתמרים אליהם נתייחס מיד. הסברה היא שהבננה כמו התמרים מכילים ריכוזי סוכר גבוהים ואלו כנראה מעוררים גירוי גבוה של רירית הקיבה ומכאן מייצרים חומציות וצרבות.


תמרים עושים צרבות?
כמו הבננה גם תמרים אינם אמורים לעורר צרבות אצל מי שסובל מריפלוקס. אולם ישנם כאלו אשר יגיבו בצורה לא טובה לתמרים ויפתחו צרבות והחמרה של הריפלוקס.

הסיבה לכך היא כנראה ריכוז הסוכר הגבוה בתמרים המעורר גירוי גבוה של רירית הקיבה ובעקבות כך צרבות. חשוב לציין כי אלו מקרים מסויימים בלבד ואינם מעידים על הכלל.


האם ליחה קשורה לריפלוקס?
כן, פעמים רבות ריפלוקס סמוי או גלוי מלווה בליחה מרובה אשר מקורה בפעילות של מערכת החיסון כתגובה לגירוי הריריות של הקיבה והוושט.

במקרים מסויימים הליחה עלולה להופיע בכמות גבוהה מאוד אשר מהווה מטרד יומי ומקשה מאוד על איכות ושגרת החיים השוטפת.


האם סטרס יכול להחמיר ריפלוקס?
בהחלט כן! מתח ולחץ גבוהים משפיעים על מערכות רבות בגוף שלנו ובהם מערכת העיכול. מגיעים אלי מטופלים רבים אשר מרבית התסמינים שלהם מקורם ברמות לחץ גבוהות ומתמשכות בלבד.


האם מותר לצרוך מוצרי חלב כשיש ריפלוקס?
עקרונית מוצרי חלב הם מזון אלרגני. משמעו שיש הרבה מאוד אנשים אשר מפתחים תגובה לא תקינה בעקבות צריכה של מוצרי חלב - אפילו בכמות קטנה מאוד.

מוצרי חלב רבים מגיעים עם ריכוזי שומן רווי גבוהים והשילוב הזה בהחלט עושה רע למערכת העיכול, לחומציות הקיבה, למערכת החיסון ועוד.


מחקרים רפואיים על תזונה ומחלות דרכי עיכול



זירוז החלמה אצל חולים באולקוס [כיב פפטי] על ידי צריכת מיץ כרוב טרי
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18104715/

תרומתו של מיץ כרוב לבן משומר בטיפול בכיב פפטי [אולקוס]
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/5492107/


ההשפעה של שמן קינמון (Oleum cinnamomi) על תאי הקיבה ופעילות נוגדת חימצון
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23868387

• ליקוריץ עשוי לעכב הליקובקטר פילורי בקיבה
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0024320502018647


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..