האם נקסיום עוזר במצבים של בקע סרעפתי?


על מנת להשיב על השאלה הזאת יש קודם כל להבין מהו בקע סרעפתי ומה למעשה תפקידה של תרופה בשם נקסיום במצבים שכאלו. בקע סרעפתי הינו מצב פיזיולוגי בו נקודה מסוימת בשריר הסרעפת נחלשת ונוצר בקע.

שריר הסרעפת הוא שריר גדול בצורת כיפה המחלק את הגוף לשניים - חלק עליון הריאות וכלוב הצלעות והחלק התחתון איברי מערכת העיכול: קיבה, מעי, כבד, לבלב.

במצב של בקע סרעפתי החלק העליון של הקיבה נדחף דרך שריר הסרעפת במרווח הנקרא בלועזית hiatal, הקיבה נדחפת דרך המרווח לכיוון בית החזה וגורמת לשינוי מבני במקום.


ניווט מהיר:
האם בקע סרעפתי הוא מצב שכיח?
האם בקע סרעפתי מסוכן?
מה עושה נקסיום במצב של בקע?
דרכים טבעיות לטפל בבקע סרעפתי
מקורות ומחקרים


בנוסף לתפקידה של הסרעפת לסייע בנשימה, יש לה תפקיד חשוב בדחיסת איברי העיכול ושמירה עליהם במקומם ובין השאר מניעה של עליית חומצה מהקיבה לוושט.

במצבים של בקע סרעפתי מנגנון זה מופר ומאפשר ביתר קלות למיצי עיכול חומציים לעלות מהקיבה לכיוון וושט ולגרום לתסמינים שונים.


האם בקע סרעפתי זה מצב נפוץ?


פער קטן בסרעפת הוא מצב נפוץ וקיים אצל הרבה אנשים מבוגרים. יש הטוענים כי בקע סרעפתי קטן הוא חלק מתהליך טבעי של התבגרות הגוף.

אם הבקע קטן הוא אינו גורם לתסמינים. רוב האנשים עם בקע סרעפתי קטן אינם מודעים להימצאותו ולעיתים הוא מתגלה בצורה אקראית כשנעשית בדיקה אקראית לנושא אחר.

השכיחות של בקע סרעפתי היא גבוהה מאוד וכאמור אחוזים ניכרים, במיוחד בגיל המבוגר, הם בעלי רמה כזו או אחרת של בקע סרעפתי.


חשוב לזכור: במרבית המקרים בקע סרעפתי הוא קטן ואינו גורם לתסמינים


מתי בקע סרעפתי עלול לגרום לבעיה בריאותית?


בקע סרעפתי גדול עלול לעודד מצב של ריפלוקס - מצב בו אוכל ומיצי עיכול עולים מהקיבה לוושט. עלייה של מיצים חומציים אלו לוושט עלולה להוביל לתסמינים שונים ואף לדלקת בוושט - אזופגיטיס, התסמינים השכיחים במצב של בקע סרעפתי כוללים:

צרבות
עליה של אוכל ונוזלים מהקיבה לוושט
• קושי בבליעה
• כאבים בחזה וברום הבטן
תחושת מלאות לאחר אכילה מועטה
• קוצר נשימה והקאות


בקע סרעפתי טיפול טבעי


מתי עושים ניתוח לתיקון הבקע?


במצב של בקע סרעפתי גדול מאוד המלווה בתסמינים יתכן וימליצו לנתח על מנת לסגור את הבקע. בניתוח דוחפים את הקיבה בחזרה למקומה מהחזה לחלל הבטן, וסוגרים את הפתח שקיים בסרעפת בתפירה.

עם זאת חשוב להדגיש שניתוח אינו הבחירה הרפואית המועדפת ומומלץ רק במצבים חריגים וזאת מכיוון שהניתוח מורכב, לא תמיד מוביל להקלה בתסמינים וגם אם הניתוח עבר בהצלחה - הבקע יכול לחזור.


תפקידו של נקסיום בטיפול בבקע סרעפתי?


נקסיום הינה תרופה ממשפחת PPI, ראשי תיבות של - PROTON POMP INHEBITORS, כלומר, תרופות המעכבות משאבות מימון. תפקידם של תרופות ממשפחה זו הינה להפחית את ייצור חומצות הקיבה על ידי עיכוב משאבות המימן המייצרות את החומצות בקיבה.
תרופות נוספות ממשפחה זו הם אומפרדקס, אסופרים אס קיי, לנטון ועוד


איך הפחתת החומצה בקיבה פותר את בעיית הבקע הסרעפתי?


הפחתת החומצה בקיבה לא מטפלת בבקע עצמו. הבקע הוא מצב פיזיולוגי בו יש שינוי מבני של הקיבה והסרעפת ולא ניתן לשנות מצב זה על ידי טיפול תרופתי.

מטרת ההפחתה של החומצה בקיבה היא להפחית את התסמינים המופיעים בעקבות הבקע, כלומר, להפחית את העלייה של החומצה מהקיבה לוושט ועל ידי זה להפחית את תחושת הצרבת, הבחילה, הצריבה וכולי.

ההגיון מאחורי זה שכשפחות חומצה תופרש בקיבה פחות חומצה תעלה לוושט.


מה ההשלכות של הפחתת החומצה בקיבה?

לחומצה בקיבה יש תפקיד חשוב ומרכזי. תפקיד החומצה לגרום לפירוק ראשוני של המזון הנכנס לקיבה דרך הפה והוושט. כשהמזון הלעוס מגיע לקיבה מתחיל תהליך פירוק על ידי החומצות והמזון והופך למסה נוזלית לקראת המעבר למעי.

בהעדר חומצות קיבה מספקות המזון יתפרק בצורה פחות יעילה. מצב זה ישפיע בהמשך על ספיגה של ויטמינים ובעיקר מינרלים במעי בהמשך תהליך הספיגה.

נטילה ארוכת טווח של תרופות להורדת חומציות בקיבה עלולה לגרום לחסרים תזונתיים. בנוסף, לחומצות הקיבה תפקיד חשוב במיגור פתוגנים. דרך האוכל אנחנו מכניסים לגופינו חיידקים, וירוסים, פטריות ועוד.

החומצה בקיבה מהווה מחסום ראשוני לחיסול מזהמים והפחתה ברמות החומצה עלול להוביל לזיהומים חוזרים ונשנים בעיקר אצל מבוגרים ואנשים עם מערכת חיסון חלשה.


האם יש דרכים נוספות לטפל בבקע סרעפתי?


ראשית חשוב להדגיש - אם אבחנו אצלך בקע סרעפתי קטן, בגודל 2-3 ס"מ, יש סבירות גבוהה שהתסמינים המופיעים במערכת העיכול הם לא בגלל הבקע , אולי רק בצורה משנית, ולכן פתרון לבקע אינו המטרה הטיפולית.

הפתרון נמצא באיזון מערכת העיכול, איזון חומציות ועידוד פירוק וספיגה תקינים.

במידה ואובחן בקע גדול - המטרה הטיפולית תהיה ללמוד לנהל את התסמינים כך שעצמת ותדירות התסמינים תפחת בצורה משמעותית.

לא ניתן לתקן את הבקע או לשנות את מבנה הקיבה אלא בניתוח. עם זאת, בהתאמה של מסגרת נכונה ומחזקת אפשר להגיע למצב בו התסמינים פוחתים בצורה משמעותית ויש שיפור ניכר באיכות החיים.


חיזוק הקיבה להפחתת התסמינים


אם כך – במקרים בהם מאובחן בקע סרעפתי קטן המטרה הטיפולית אינה לתקן את הבקע אלא לחזק את תפקוד הקיבה.

מרבית התסמינים המופיעים כמו צרבת, בחילות, גרפסים מרובים ועוד הם כתוצאה מחולשה עיכולית הנובעת, על פי הגישה הנטורופתית , מצריכה של תזונה לא נכונה.

כמו כן עומס מטבולי המעודד דלקתיות בגוף ולעיתים עודף משקל בטני המשנה את מבנה רום הבטן. ולכן המטרה בטיפול נטורופתי לחזק את מערכת העיכול, לשפר את הפירוק והספיגה של המזון.

לאורח החיים יש השפעה דרמטית על תפקוד מערכת העיכול שלנו. סוג המזון הוא רק חלק מתמונה רחבה יותר הכוללת – כמות המזון שאנו אוכלים, צורת האכילה - האם אני אוכל מהר? לועס או בולע את המזון? וכולי.

כמו כן יש תרומה גם לרמות המתח והדריכות בזמן אכילה ובכלל, צריכה קבועה של תרופות ועוד. המטרה בטיפול הנטורופתי לייצר מסגרת אשר תוביל לאיזון ותפקוד תקין ובכך לשגרת חיים מאוזנת ובריאה.


מקורות ומחקרים


צריכת פחמימות, תנגודת לאינסולין וריפלוקס - מחקר על נשים אמריקאיות ואירופאיות עם עודף משקל מורבידי
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27582035/

ההשפעה של צריכת פחמימות על רפלוקס
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29339035/

מה ההשפעה של טיפול בעזרת תזונה ותוספי תזונה על רפלוקס
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36513474/

שוקולד וצרבת - עיכול שוקולד מגביר חומצה בקיבה
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3376917/


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..