נקסיום או לנטון - מה עדיף ומה החלופה הטבעית



חומציות בקיבה הינה מצב טבעי למערכת העיכול והיא מהווה חלק חשוב בתהליכי פירוק המזון בקיבה. הקיבה לא רק מפרקת את המזון על ידי החומצות המופרשות, אלא גם כותשת את המזון בצורה מכנית על ידי כיווץ שק הקיבה, שכולו עטוף בשרירים.

תאי הקיבה מפרישים ריר צמיגי על מנת להגן על עצמם מפני החומצה שהם בעצמם מפרישים. ציפוי הגנה זה של ריריות הקיבה שומר עליהם מפני החומציות של מיצי העיכול.

במקרים בהם נפגמת הגנה זו של הריריות - על ידי גירוי גבוה, תהליכים דלקתיים, או במקרים בהם חומציות הקיבה עולה לכיוון הוושט - עלול להיגרם נזק לשלמות הרירית אשר עלולה להתפתח לדלקות, כיבים ועוד.

מעבר לנזק המצטבר גם התסמינים הנלווים למקרים אלו מהווים מטרד משמעותי לאיכות החיים ולשגרת היום. תסמינים אלו כוללים צרבות, כאבים, בחילות, נפיחות וגזים ועוד.


ניווט מהיר:
מתי לוקחים נקסיום או לנטון
מה ההבדל בין נקסיום ולנטון?
תופעות לוואי שכיחות
חלופות טבעיות לתרופות
שאלות ותשובות
מחקרים ומקורות


רקע כללי


תופעות בריאותיות אלו של גירוי ריריות מערכת העיכול על ידי חומציות הקיבה מוכרות בעולם הרפואה שנים רבות. אולם רק בשנות ה-70 של המאה ה-20 התחילו לפתח תרופות אשר מטרתן להפחית את תהליכי ייצור החומציות בקיבה.

תרופות ראשונות אילו היו שייכות לקבוצה הנקראת חוסמי H2 ויעילותם הייתה טובה אך כנראה לא טובה מספיק מאחר ומהר מאוד פותח דור שלם של תרופות עם מטרה זהה אך עם מנגנוני פעולה שונים. קבוצה זו נקראת PPI והיא כוללת תרופות כגון אומפרדקס, לוסק ונקסיום.

משפחת תרופות ה-PPI הוכיחה יעילות גבוהה יותר מאשר משפחת חוסמי H2 ולכן היא זו הנמצאת בשימוש כה נרחב כיום למצבי בריאות כגון ריפלוקס, גסטריטיס, אזופגיטיס ועוד.

כדאי לדעת: תרופות ממשפחת חוסמי H2 (כמו למשל פמוטידין) כיום מומלצות לאנשים שסובלים מתופעות לוואי מתרופות משפחת PPI והם מהוות ברירת מחדל במקרה זה.


לאיזה בעיות רפואיות לוקחים בדרך כלל נקסיום או לנטון


תרופות ממשפחת PPI נלקחות לרוב במצבים של מניעה וטיפול בבעיות מערכת עיכול עליונה כגון כיבים בקיבה ובתריסריון, דלקת בוושט, ריפלוקס - GERD (עליה של חומצות מהקיבה לוושט).

עליה של חומצות קיבה לוושט, או בשפה העממית "צרבת" זו תופעה שכיחה מאוד ולכן יש שימוש נרחב באוכלוסייה בתרופות מסוג זה.

תרופות ממשפחה PPI הראו יעילות בטיפול בבעיות כמו דלקות קיבה ודלקות בוושט אך גם התגלו חסרונות רבים אשר קשורים לשימוש שלא לצורך ולטווחים ארוכים.

בעיות אחרות אשר עלולות תרופות אלו לעורר קשורות לאינטראקציות שליליות עם תרופות אחרות ובמיוחד תופעות לוואי מורכבות וקשות אשר עלולות להופיע עם השימוש במשפחת התרופות של הנקסיום [פירוט בהמשך]


תועלתם של תרופות מסוג PPI למצבים קלים של צרבת פחותה לעמת חסרונם ונזקיהם בשימוש ממושך. נטילה ארוכת טווח של תרופות אלו מגבירה את הסיכויים לפגיעה בקיבה.

צרבת המופיעה מידי פעם אינה סיבה מוצדקת לקחת באופן קבוע תרופות. במצבים כאלו עדיף לקחת תוסף נקודתי סותר חומצה.

חשוב לזכור: הפתרון היעיל והנכון ביותר לטיפול בבעיות עיכול הוא הבנה של הגורמים ומענה טבעי הקשור לשינויים באורח החיים. טיפול טבעי כזה מספק גם מניעה ארוכת טווח.


מה ההבדל בין נקסיום ולנטון?


אין הבדלים משמעותיים בין לנטון ונקסיום. השיקול לרוב נמצא בידי הרופא למרות שנקסיום נמצאת בשימוש רחב יותר. במקרים רבים במידה ואין הקלה עם תרופה אחת - מחליפים לתרופה אחרת מאותה משפחה.

אין אפשרות לדעת מראש האם נקסיום או לנטון תהיה יעילה יותר וזה עניין של ניסוי וטעייה הן מבחינת סוג התרופה והן מבחינת המינונים. ההמלצה תלויה בשיקולו של הרופא וניסיונו המקצועי.

יש כיום מספר לא מבוטל של רופאים אשר מעודדים במקביל לנטילת התרופות ממשפחת ה-PPI התייחסות לאורח החיים ולתזונה במיוחד.


תופעות לוואי שכיחות של תרופות ממשפחת PPI


תופעות הלוואי השכיחות קשורות לחסרים תזונתיים ושגשוג מזהמים בעיקר עקב הפחתת רמת החומציות בקיבה לאורך זמן.

סיכון לשברים בעצמות, בעיקר עצמות אגן, וזאת מכיוון שסידן, שנספג במעי הדק, חייב ראשית להתפרק בקיבה על ידי חומצות הקיבה. כמו כן חסרים של B12 וברזל - חומצות קיבה עוזרות לשחרר ברזל ו B12 מהמזון ולהכין אותו לספיגה במעי.

חשוב לזכור: חומצות הקיבה החזקות מגינות על הגוף מפני מזהמים. הפחתה של חומצות קיבה מאפשרות למזהמים לשרוד ביתר קלות בגוף ולחולל דלקות.

תופעות לוואי של פמטודין מתוך עלון שימוש לצרכן
https://www.clalit.co.il/he/medical/pharmacy/Pages/medicines.aspx?idd=4838


חלופות טבעיות


החדשות הטובות הם שניתן ברוב המקרים לשפר את מצב מערכת העיכול, להביא לאיזון, להפחית ואף להפסיק לגמרי עם תרופות לדיכוי החומציות, גם במצבים קשים.

נסיון קליני מוכיח כי טיפול טבעי הכולל בעיקר התאמות תזונתיות אישיות וכן התייחסות להיבטים חשובים באורח החיים כגון הפחתת סטרס - מספקים יכולת החלמה ושיקום של מערכת העיכול באחוזים גבוהים.


טיפול טבעי לריפלוקסטיפול נטורופתי לריפלוקס


טיפול טבעי


בניגוד לתרופה הפועלת על שינויים כימיים - טיפול טבעי מעודד את מערכות הגוף השונות לחזור לתפקוד מאוזן. זהו טיפול ארוך יותר, אך ההשפעה שלו רחבה הרבה יותר.

נקסיום - כמו כל תרופה כימית, פועלת לשינויי תהליכים בתאי רירית הקיבה על ידי דיכוי פעולות שונות ובכך גורמת להפחתת כמות החומצה המופרשת.

טיפול טבעי, לעומת זאת, מעודד את הקיבה לשוב לתפקוד תקין על ידי הפחתת הגירוי של ריריות הקיבה, עידוד פעולות אנטי דלקתיות על מנת לסייע בהשבת איזון מחודש ונכון של חומציות הקיבה.

במקרים רבים חוסר האיזון נובע מאורח חיים לא נכון משך זמן רב עקב תזונה לקויה, חוסר בפעילות, רמות מתח גבוהות, משקל עודף - שימוש יתר בתרופות כימיות ועוד.

חשוב לזכור! לחומציות הקיבה תפקיד חשוב בתהליכי העיכול - הפחתה ממושכת של חומציות זו - במיוחד שלא לצורך, עלולה להוביל לתפקוד לקוי של הקיבה ולחסרים תזונתיים שונים.


מה עדיף -נקסיום או לנטון


שאלות ותשובות


איך אפשר להפסיק לקחת נקסיום או לנטון
תהליך הפסקת נקסיום מאוד אינדיווידואלית וצריכה להיעשות בליווי איש מקצוע. ישנם מקרים יוצאי דופן בהם לא מומלץ להפסיק את התרופה אבל ברוב המקרים תהליך הגמילה אפשרי ורצוי.

לא מומלץ להפסיק נטילת נקסיום או לנטון על דעת עצמו של המטופל וללא כל שינוי בהרגלי החיים. ההפסקה חייבת להיות הדרגתית ובמקביל למסגרת שתאפשר תמיכה ושיקום טבעיים למערכת העיכול.


מה ההבדל בין לנטון ורני או טאמס?
לנטון הינה תרופה ממשפחת ה-PPI. משפחת תרופות זו פועלת להפחתת הפרשת החומצה בקיבה על ידי נטרול תאי הקיבה לייצור חומצות קיבה.

תרופות ממשפחה זו בדרך כלל בשימוש במצבים כרוניים של דלקות במערכת עיכול עליונה כמו קיבה וושט ויש לקחת אותם לתקופה ארוכה ובאופן יומיומי.

טאמס או רני לעומת זאת אילו תרופות הנקנות ללא מרשם רופא ובדרך כלל השימוש בהם הוא נקודתי וסימפטומטי. כשאדם מרגיש תסמינים של צרבת יכול לקחת כדור רני או טאמס למציצה על מנת להקל על התסמינים.

טאמס ורני נחשבות כתרופות סותרות חומציות ולהם מנגנון פשוט – הם מכילות חומר בסיסי המבסס את החומצה בקיבה ואמורות לתת הקלה מידית בתסמיני הצרבת.

חשוב לזכור: טאמס או רני ניתן לקחת ללא מרשם רופא - אך לא מומלץ ליטול אותם באופן קבוע מאחר והפיכת הסביבה בקיבה לבסיסית באופן קבוע עלול להפריע לתהליכי הפירוק והספיגה של המזון.


לנטון סיכונים
תופעות הלוואי של לנטון ותרופות אחרות מאותה משפחה שפועלות באותם מנגנונים, מתרחשת בעיקר בנטילה לאורך זמן רב, למשך שנים. הסיכון בביסוס הקיבה באופן קבוע הוא בפגיעה בתפקודה של הקיבה.

מטרת החומצות בקיבה לפרק את המזון על מנת שהרכיבים שבו, כמו ויטמינים ומינרלים, יהיו זמינים לספיגה לאחר המעבר למעי. בנוסף תפקיד הקיבה הוא למנוע פלישה של מזהמים לגוף.

כשהחומציות בקיבה פוחתת באופן כרוני יכולת הספיגה פוחתת וכתוצאה מכך עלולים להיווצר חסרים תזונתיים. חסרים אילו עלולים להוביל לאנמיה ולדלדול עצמות.

בנוסף, אנשים שלוקחים באופן קבוע תרופות כמו לנטון חשופים יותר לזיהומי מעיים ולזיהומים בדרכי הנשימה.


כמה זמן ניתן לקחת לנטון או נקסיום?
משך לקיחת תרופה ממשפחת PPI תלוי בסיבה שלשמה התרופה הומלצה, בגישת הרופא ולפעמים גם בבחירתו של המטופל. מומלץ להימנע מלקחת תרופות אלו בתקופות שעולות על כמה חודשים רצופים אלא במקרים חריגים בלבד.

בפועל יש אנשים שנוטלים תרופות מסוג זה לאורך שנים רק בגלל שהם פעם הרגישו צרבת ולמרות שבבדיקת גסטרוסקופיה לא נמצאה דלקת.

במצבים מסוג זה יהיה נכון לנסות להפחית בהדרגה את התרופה במסגרת תכנית טיפול שתכלול שינוי והתאמה של הרגלים לאיזון מערכת העיכול.


האם מותר לקחת צמחי מרפא בזמן שלוקחים לנטון או נקסיום?
אין מניעה לשלב צמחי מרפא במקביל ללקיחת תרופות ממשפחת PPI. להיפך, התהליך הנכון למי שרוצה להפחית בהדרגה את השימוש בתרופה הוא לשלב בשלב הראשון מסגרת טיפול שתכלול תכנית תזונתית והתאמה של צמחי מרפא על מנת להתחיל לייצר איזון ושיקום מערכת העיכול ובמקביל בהדרגה ובליווי נטורופת להפחית את התרופה.

התאמה של תכנית הכוללת מזונות משקמי מערכת עיכול וצמחי מרפא בעלי פעילות אנטי דלקתית למערכת העיכול הם הכיוון הנכון להשבת האיזון והפחתה הדרגתית של התרופה.


מחקרים ומקורות


תרופות ממשפחת PPI ובריאות העצם – האם יש השפעה על תרופות על דלדול העצם?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9504265/

תרופות ממשפחת PPI וספיגת ברזל
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31669099/

הקשר בין לקיחת תרופות ממשפחת PPI לבין סרטן קיבה
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3646149/

תרופות ממשפחת PPI והסיכון לחסרים של ויטמינים ומינרלים
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110863/


צרבות, שינויים באורח החיים ותרופות ללא מרשם
https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/abstract/2018/01000/heartburn__lifestyle_modifications_and.6.aspx

מעכבי משאבת פרוטון וסיכון למחסור בויטמינים ומינרלים: עדויות והשלכות קליניות
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2042098613482484

מעכבי משאבת פרוטון וסיכון של -מחסור בוויטמינים ומינרלים

תרופות מרשם והקשר שלה עם דיכאון וחרדה
http://mybodymindhealth.com.au/blog/2016/02/13/prescription-medication-and-its-link-depression-anxiety


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..