מה לעשות כשיש צרבת • טיפים מעשיים
איך צרבת מרגישה?
צרבת [ באנגלית Heartburn] היא תסמין ולא בעיה פתולוגית לכשעצמה. היא יכולה להופיע בכל גיל ומסיבות רבות. מרבית בני האדם חוו צרבות קלות ו/או מקומיות בשלב כזה או אחר בחיים.
כך או אחרת צרבות קשורות בעליית מיצי עיכול חומציים אל עבר הוושט בתהליך הקרוי ריפלוקס [GERD] צרבות יכולות להיות מורגשות בצורות שונות:
• צריבה/שריפה – תחושת צריבה או בעירה באזור החזה והוושט
• כאבים באזור החזה [במיוחד בשכיבה]
• עקצוצים באזור בית החזה והוושט/גרון
• טעם מר או חומצי בפה
• ריח רע מהפה
לעיתים צרבת יכולה להיות מורגשת גם באוזניים או בגב. תלוי בעוצמה בה היא מופיע או במיקום שלה.
חשוב לזכור: בכל הופעת כאב עמום או חד באזור בית החזה יש לגשת מידית למיון לבירור רפואי על מנת לשלול מצבים אחרים!
מה יכול לגרום לצרבת חד פעמית?
צרבת מקומית נגרמת לרוב כתוצאה מסיבה חד פעמית הקשורה לאורח חיים והיא מופיעה לפרקי זמן קצרים מאוד:
• אכילה מרובה
• מזונות שומניים
• מזונות מעושנים
• מזונות מטוגנים
• מזונות חריפים
• משקאות אלכוהוליים
• מזונות מעובדים עתירי מלח וחומרים משמרים
• עישון [בכל סוג וצורה]
• צריכת תרופות כמו משככי כאבים בכמות גבוהה
כדאי לדעת: סטרס/לחץ/מתח גבוה יכולים גם הם לגרום לצרבות
בעיות רפואיות היכולות לגרום לצרבות כרוניות?
בעיות אחרות במערכת העיכול העליונה המאופיינות לרוב בצרבות:
• דלקת בוושט [אזופגיטיס]
• ריפלוקס [GERD]
• דלקת בקיבה
• חומציות גבוהה בקיבה
• אולקוס [כיב פפטי]
• השמנת יתר
כדאי לדעת: הריון גם הוא עלול להוביל לצרבות - עקב הלחץ הנוצר על הקיבה מכיוון הבטן
סוגי צרבות ומה לעשות כדי להקל עליהם
צרבת אחרי האוכל
מה לעשות:
אם נתקפת בצרבת מיד אחרי האוכל ניתן להרגיע מקומית ובצורה מהירה על ידי שתיית מים קרים מאוד בלגימות קטנות. כמו כן ניתן לשתות חלב 1% גם בלגימות קטנות – החלב עוזר לבסס את רמת החומציות בקיבה.
צרבת בבוקר
מה לעשות:
להכין בלילה קודם מספר שקדים לא קלויים או מומלחים ולהשרות בקערת מים – עם הקימה ללעוס את השקדים ארוכות ולמצוץ תוך כדי את הנוזלים שבהם – לשקדים מרכיבים המסייעים להפחית את החומציות בקיבה.
לאכול כמה כפות של דייסת שיבולת שועל על בסיס מים וללא ממתיקים. שיבולת השועל בעלת יכולת טובה להפחתת רמת חומציות בקיבה ולהרגעה כללית - ובכך לסייע להקלה על הצרבת.
צרבת בלילה
מה לעשות:
יש לישון עם הגבהה משמעותית כדי שבית החזה לא יהיה מאוזן. צרבות המופיעות בלילה או בשכיבה הם לרוב תולדה על חולשת שריר הוושט. שריר זה אחראי על סגירת הוושט ומניעת עליית מיצי עיכול אל עבר הגרון.
חולשה של שריר זה מאפשר לחומציות לעבור בקלות גדולה יותר מהקיבה אל הגרון וליצור צרבת. לשתות מים קרים בלגימות קטנות או חלב 1% צונן מאוד.
צרבת עם עליית אוכל לגרון
מה לעשות:
לרוב נגרמת מיד או אחר ארוחה כבדה. מומלץ במצבים אלו לשתות מעט מים קרים וללעוס שקדים טבעיים לא קלויים ולא מומלחים. למעשה גם לעיסת זרעי צ'יה עשויה לסייע בהפחתת הצרבת.
כמניעה, ניתן ללעוס מספר זרעי שומר מיד עם סיום הארוחה על מנת לווסת את רמת הגזים במערכת העיכול ולאפשר שחרור מתון שלהם.
אכילה איטית משפיעה מאוד על היווצרות צרבת – אכילה איטית מאפשרת לקיבה לפרק בצורה יעילה את האכול ולהעבירו להמשך עיכול מבלי לייצר רמות גבוהות מידי של חומציות.
צרבות בגלל משקל עודף
מה לעשות:
הקשר העיקרי בין צרבות ועודף משקל הוא הלחץ שיוצר ריכוז השומן בבטן על הקיבה עצמה. לחץ זה דוחף את מיצי העיכול כלפי מעלה אל עבר שריר הוושט וגורם למיצים החומציים לעבור אל הוושט עצמה. מגע זה של מיצי העיכול מייצר גירוי גבוה של ריריות הוושט ומכאן צרבות. מנגנון דומה לצרבות בזמן היריון.
שאלות ותשובות על צרבות
האם צרבת יכולה להיגרם בגלל לחץ או סטרס
שאלה:
אני בן 49 ולפני כ3 חודשים התחלתי לסבול מצרבות קשות לאורך היום, זה קרה בסמוך לתקופה מאוד לחוצה בחיי. ערכתי את כל הבדיקות האפשריות אבל לא מצאו כלום.
יתרה מזאת, ניסית לקחת כמעט את כל התרופות הקיימות בשוק להפחתת צרבות אך ללא הועיל. הרופא רמז לי כי יתכן והצרבות נובעות מהלחץ הגבוה בו אני נמצא.
תשובה:
כן בהחלט, צרבת יכולה להיות תסמין בלעדי של סטרס או לחץ. מקרים כאלו מאוד מתסכלים מאחר וצרבת אשר יש לה "מקור" גופני קל יותר להתמקד בה.
לעומת צרבת המופיעה כתוצאה ממתח ולחץ – ההתמקדות הטיפולית יותר מורכבת ומאתגרת. אך כמו בכל דבר בהחלט אפשרית.
מה עושים?
עובדים על 2 דברים במקביל: איזון חומציות באמצעות תזונה ואורח חיים וניהול מתח טוב יותר. במקרים רבים מספיק לחזק מעט את בלוטת האדרנל – היא האחראית על עמידות הגוף בפני מתח וזה יכול לתת תוצאות טובות. במקרים אחרים מספיקה הפחתת מתח קטנה כדי לראות שינויים גדולים בצרבת.
כדאי לדעת: בזמן מתח מערכות רבות בגוף משנות את פעולתן ועקב כך עלולים להיגרם שיבושים בתפקוד הקיבה ומכאן הופעת צרבות
האם צרבת מסוכנת?
שאלה:
בשבועיים האחרונים נתקפתי בצרבות חזקות עד כדי הקאה. שעות אח"כ הרגשתי את כל הוושט שלי שורף ובוער. ממש תחושה קשה באזור הגרון. אני חושש שגרמתי לעצמי נזק ורציתי לדעת האם צרבת מסוכנת? מה היא יכולה לגרום?
תשובה:
צרבת לכשעמה לא מסוכנת – תלוי בתדירות שלה ובמשך הזמן בה היא מופיעה. צרבת מקומית חד פעמית יכולה אכן להיות מורגשת בצורה קשה מאוד – אך לרוב ריריות הוושט יירגעו לאחר מספר שעות והכל יחזור לקדמותו.
צרבות כרוניות, עם זאת, או כאלו המופיעות כתסמין נלווה למחלות עיכול אחרות כגון דלקת בקיבה, אולקוס וכו' – לאורך זמן וללא טיפול הולם –עלולות לגרום לגירוי מתמשך ברירי הוושט ולהיווצרות סיבוכים כגון דלקת ברירית הוושט עצמה, כיבים ואף יותר. מסיבה זו, צרבות על רקע בעיה רפואית כרונית חייבת לקבל מענה יסודי וממוקד.
חשוב לזכור: חומצת הקיבה חזקה מאוד ולרירית הוושט אין יכולת הגנה מפניה. חשיפה ממושכת של הרירית למיצי העיכול פוגעת בשלמות הרירית ועלולה לגרום לה נזק.
האם צרבת יכולה לנבוע מתת חומציות?
שאלה:
הם יש מצב בו דווקא חוסר חומציות בקיבה יכול לגרום לתחושת צרבות?
תשובה:
כן, יש מקרים בהם היפוכולורידריה [תת חומציות בקיבה] עלולה להוביל לצרבות. אלו מקרים נדירים ביותר.
קשה מאוד להגיע לתת חומציות. אחת הסיבות היא נטילת ארוכת שנים של תרופות מעכבות חומציות ממשפחת הPPI.
מחקרים רפואיים אודות הטיפול הטבעי בצרבות
מקבץ מחקרים העוסקים בקשר בין צרבות לתזונה, אורח חיים, ודרכים טבעיות לטפל בהם:
הקשר בין תזונה, אורח חיים, השמנה וצרבות
השמנה כגורם סיכון בפני עצמו לצרבות