רירית היפרמית - דרכי ריפוי טבעיות
היפרמיה ברירית [mucosal hypermia] הינו מצב בו כמות גדולה של דם מוזרמת בכלי הדם באזור מסוים. מצב זה לרוב מתרחש כשנגרם נזק לרירית. היפרמיה מוכרת גם בשם "שטף דם".
זרימת הדם המוגברת מתבטאת באזור אדום, חם למגע, כואב, נפוח. תסמינים אילו בעצם הם ביטוי לדלקת.
היפרמיה מתרחשת גם כחלק מתהליכים טבעיים בגוף - למשל זרימת דם מוגברת למערכת העיכול לאחר אכילה, זרימת דם מוגברת לשרירים לאחר פעילות גופנית.
ניווט מהיר:
תסמינים
אבחנה
טיפול קונבנציונאלי
טיפול טבעי
מחקרים
תסמינים
רירית היפרמית היא לרוב רקמה בצבע אדום בהיר ונפוחה. מאחר וזוהי למעשה סוג של דלקת ברירית הקיבה היא מאופיינת בתסמינים שכיחים של גסטריטיס:
• כאבים באיזור הקיבה
• צרבות כחלק מריפלוקס [GERD]
• בחילות
• תחושת של גוש בגרון
• נפיחות
• כבדות
• מלאות אחרי ארוחות קטנות
גורמים
הגורמים לרירית היפרמית בקיבה הם הגורמים המעודדים היווצרות דלקת. גסטריטיס יכולה להיגרם מסיבות שונות כשהמרכזית מבניהן הוא חיידק הליקובקטר פילורי. סיבות נוספות נפוצות כוללות בין השאר:
• חיידק הליקובקטר פילורי
• תזונה לקויה
• משקל עודף
• סטרס גבוה
• נטילת תרופות
• עישון
חשוב לזכור: חיידק הליקובקטר חי אצל רבים מאיתנו בקיבה מבלי שהוא גורם לבעיות - לכן בטיפול לדלקת עם חיידק המגמה היא לחזק את מערכת החיסון כדי למנוע הישנות שגשוג החיידק בעתיד.
אבחנה
תהליך האבחנה של רירית היפרמית בקיבה נעשית לרוב על ידי גסטרוסקופיה. בדיקה זו מבוצעת בטשטוש ובמהלכה מכניסים צינור שבסופו מצלמה המאפשרת לרופא הבודק לראות את מצב ריריות הוושט והקיבה.
במידה ויש שינוי בצבע הריריות או בצורת הריריות הרופא יכול לאבחן דלקת. לרוב גם נלקחת דגימה תאית מהרקמה לבדיקת ביופסיה במעבדה.
טיפול קונבנציונלי
הטיפול הנפוץ כיום לדלקת בקיבה הינו תרופות להפחתת חומציות. קבוצת תרופות זו בשם PPI מונעות מתאי הקיבה לייצר ולהפריש חומצה.
תרופות נפוצות ממשפחת ה-PPI הן הנקסיום והאומפרדקס. תרופות אלו מהנרשמות בעולם ובישראל למרות הנזקים האפשריים הנלווים לנטילה ארוכת טווח של תרופות אלו.
כשסביבת הקיבה פחות חומצית אזי פחות חומצה מגרה את הריריות ובכך יש הקלה על הדלקת. במידה ואובחן חיידק הליקובקטר פילורי בקיבה ניתן גם טיפול אנטיביוטי להכחדת החיידק.
כדאי לזכור: טיפול בתרופות ממשפחת ה-PPI מומלץ לתקופות קצרות עקב תופעות הלוואי השונות והסיכונים הנלווים לנטילה.
טיפול טבעי לרירית היפרמית
הטיפול הנטורופתי מתמקד ביצירת סביבה אופטימלית לריריות הקיבה להשתקם. לגוף יש את היכולת לשקם ריריות שניזוקו ובלבד שנאפשר את התנאים האופטימליים לכך.
הפרשת החומצה, עיכול וריסוק המזון על ידי הקיבה עצמה יוצר גירוי תמידי בריריות. באופן טבעי לריריות הקיבה יכולת להגן על עצמם מפני החומצה אך כשיש דלקת ההגנה נפגעת.
המטרה בטיפול הנטורופתי הוא לייצר כאמור סביבה נכונה לשיקום הריריות. לאפשר לגוף להשיב את האיזון לקיבה על ידי התאמה של תזונה משקמת וצמחי מרפא אנטי דלקתיים.
חשיבותה של תזונה נכונה בתהליך הריפוי
לתזונה תפקיד מרכזי בתמיכה בתהליכי ריפוי רירית היפרמית. המטרה היא מצד אחד למנוע צריכה של מזונות היכולים לעודד את המצב הדלקתי ומצב שני לשים דגש בתזונה על מזונות שתומכים בריפוי הריריות.
מזונות בעלי איכות חריפה כמו פלפל חריף ושום טרי עלולים לעודד גירוי ודלקת ולכן אינם מומלצים. מזונות כמו ירקות קלופים ומבושלים, בעיקר כתומים כמו בטטה, גזר ודלעת מכילי קרטנואידים, אילו פיטוכימקלים, רכיבי מזון אנטי דלקתיים המפחיתים את התגובה הדלקתית.
כדאי לדעת: מזונות חשובים בתזונה הם אלו העשירים במוצילגים - מרכיבים ריריים דמויי ג'ל העוזרים בהפחתת הדלקת ותמיכה בתהליכי ריפוי והם נמצאים במזונות שונים כגון שיבולת שועל וזרעי צ'יה.
צמחי מרפא לטיפול ברירית היפרמית
אלוורה
צמח שמקורו באפריקה - נפוץ גם באזורינו, בעל פעילות משקמת ואנטי דלקתית. בשימוש נרחב למריחה חיצונית על העור בתכשירים שונים אך ברפואת הצמחים נפוץ בשימוש פנימי לשיקום ריריות פצועות ופגועות.
אלטאה
בעברית נקרא הצמח נטופית והיא גדלה בר בישראל. שימושה ברפואה המסורתית ארוך שנים תודות לחומרים הריריים שהיא מכילה (מוצילגים) שתומכים בריפוי ריריות והחלמתם.
אולמוס
האולמוס הינו עץ הנקרא בעברית בוקיצה, החלק בשימוש בעץ הוא קליפת הגזע והיא בעלת פעילות מכווצת ובכך מאפשרת החלמה מהירה של ריריות, בנוסף מכילה רכיבים מרגיעים ומשככים וחומרים ריריים (מוצילגים) שתומכים בריפוי הריריות.
ליקוריץ
הליקוריץ הינו צמח מרפא נפוץ, שמו בעברית שוש קרח והוא גדל בר בארץ. לליקוריץ תכונות ריפוי רבות. במערכת העיכול יש לו השפעה אנטי דלקתית לריריות הקיבה ובנוסף הוא מחזק כללי של הגוף.
מחקרים ומקורות
תזונה והשפעתה על כיבי קיבה
https://beva.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/eve.12495
אפקט אנטי-אולקוס של אלוורה בתרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות המושרה בכיב פפטי
https://academicjournals.org/article/article1380814032_Borra%20et%20al.pdf
הערכת פעילות מגנה על קיבה, מגנה על הכבד והפחתת לחץ דם של תמצית קליפת Ulmus campestris
https://phyto.revuesonline.com/articles/lvphyto/abs/2016/04/lvphyto2016144p229/lvphyto2016144p229.html