ריפלוקס שמופיע רק בלילה או בשכיבה



אחת התופעות השכיחות של ריפלוקס היא הופעה שלו רק בלילה או בעת שכיבה. מצב זה מלמד על חולשה של שרירי הוושט - השוער אשר מתפקידו למנוע עליית מיצי עיכול אל עבר הוושט.


ניווט מהיר:
תפקיד שריר הוושט
מה גורם לשוער לריפיון?
כיצד להמנע מחולשה של שריר הוושט
תפקידה של תזונה נכונה
שאלות ותשובות נפוצות


תפקיד שריר הוושט


השוער הוא שריר טבעתי [ספינקטר] אשר ממוקם בין הוושט לקיבה. זהו שריר חד כיווני אשר נפתח כדי לאפשר למזון להכנס לקיבה ונסגר על מנת למנוע מהמזון לחזור אל הוושט.

זהו שריר לא רצוני אשר מופעל על ידי גירוי עצבי. עם השנים שריר זה נוטה להחלש, כמו תפקודים שונים בגוף. אולם במרבית המקרים זוהי תגובה לעומס הנוצר על השריר וגורם לו להיות רפוי.

במרבית מצבי ריפלוקס שריר זה מתפקד בצורה לקויה ולכן עיקר הטיפול בריפלוקס חייב לכלול התייחסות להקטנת העומס על השריר ובכך הפחתה משמעותית של גלישת מיצי עיכול לוושט.


כדאי לזכור: ישנם כמה סוגי ריפלוקס והם שונים מעט בתסמינים הנלווים אליהם.


ריפלוקס


מה משפיע על תפקוד תקין של שריר הוושט


שריר הוושט מושפע מגורמים שונים אולם נתייחס כאן לאחד השכיחים שבהם והוא חומציות גבוהה בקיבה. תפקידם המרכזי של מיצי העיכול הוא לפרק את המזון ולסייע בספיגתו הלאה במערכת העיכול.

תהליך הפירוק מתבסס על החומציות הגבוהה של מיצי העיכול אשר מפרקים את המזון כאשר הוא בא איתם במגע. הקיבה מסוגלת לתפקד ברמה מסויימת ביחס למזון אותו אנו צורכים.

גורמים שונים כגון תזונה לקויה, רמות מתח גבוהות, עישון, אלכוהול ועוד עלולות לגרום למצב בו רמת החומציות בקיבה עולה ותהליכי הפירוק של המזון משתבשים.

עודף חומציות זה, בשילוב עם תהליכי עיכול איטיים יותר עקב קושי בפירוק מייצרים גירוי גבוה כלפי מעלה אל עבר שריר הוושט. גירוי זה לאורך זמן יוצר ריפיון ותפקוד לא תקין.

בשכיבה או במנח מאוזן אחר הלחץ על שריר הוושט עולה וגורם לעלייה קלה יותר של מיצי עיכול חומציים לוושט אשר מייצר תסמינים אופייניים לריפלוקס - צרבות, שריפה בחזה, כאבים ועוד.


כיצד להמנע מחולשה של שריר הוושט


הדרך המשמעותית ביותר לפתרון בעיית ריפלוקס היא התייחסות לשורש הבעיה במקביל לטיפול בתסמינים. כל פעולה אשר רק תתמקד בתסמינים תגרום לתלות או לחוסר פתרון יסודי.

לדוגמא שלל התרופות להפחתת החומציות כגון נקסיום, אומפרדקס, לנטון ועוד - הפעולה שלהם גורמת לשינויים מקומיים כתגובה לנטילה ומיד עם הפסקה חוזרים התסמינים.

אין בעיה ליטול תרופות. אבל אין היגיון לא לטפל במקביל במקור הבעיה. תרופה מסייעת להקלה ומאפשרת יכולת טובה יותר לסייע לטפל במקור הריפלוקס.

הדרך המרכזית לפתרון בעיית הריפלוקס היא להגיע לאורח חיים מאוזן במיוחד ביחס לתזונה, זרימת דם, משקל תקין, אורח חיים בכללותו והפחתת רמות מתח גבוהות אם יש.


טיפול טבעי לריפלוקסטיפול נטורופתי לריפלוקס


תפקידה של תזונה נכונה


תזונה נכונה היא המפתח המרכזי להחלמה מריפלוקס כל עוד שריר הוושט מתפקד ויש צורך לווסת את העומס הנוצר עליו כתוצאה מאכילה לא נכונה ואורח חיים לקוי.

ישנה חשיבות להתייחס לכל היבט בהרגלי האכילה שלנו מאחר ונושאים שונים הם בעלי השפעה של הקיבה. סוגי מזון, צורות אכילה, שעות אכילה, שילובי מזון ועוד.

תכנית תזונה נכונה מבטיחה יצירת בסיס מוצק לבריאות מערכת העיכול כולה ומניעת ריפלוקס במיוחד. חשוב לזכור כי לא על התזונה לבדה - הרגלי חיים נכונים תורמים גם הם לבריאות מערכת העיכול.


שאלות ותשובות נפוצות


האם מותר לשתות משקה מוגז כמו קולה או סודה כשיש ריפלוקס?

לא, משקה מוגז ולא משנה אם הוא דיאט, ללא סוכר, סודה נקייה ועוד - מכיל כמות גבוהה מאוד של אויר. אויר מטבעו רוצה לצאת החוצה - גרפס זה הביטוי לכך.

כאשר צורכים כמויות גבוהות של משקאות מוגזים הם יוצרים לחץ מתמיד על שריר הוושט ומכאן לריפיון וחולשה אשר רק יכולים להגביר את הרגישות והריפלוקס.

יתרה מכך, גם מים חשוב לשתות בזמנים נכונים ביחס לרגישות האישית על מנת לאפשר תפקוד תקין על הקיבה והפחתת עומס לא רצוי על הרירית.

האם מותר לאכול אבוקדו כשיש ריפלוקס?


אבוקדו הוא מאכל בריא מאוד אך גם שומני מאוד. למרות שחומצות השומן באבוקדו כאמור מאוד בריאות עדיין כמות גבוהה של שומן ולא משנה מה מקורו - עלול להוביל לגירוי גבוה בקיבה.

מסיבה זו חשוב רק לשים לב בזמן צריכת אבוקדו על כמות נכונה אשר לא תוביל לגירוי גבוה מידי של שריר הוושט. איך יודעים מה זה נכון? אוכלים מעט מאוד בכל פעם.

האם מותר לאכול טחינה או חומוס כשיש ריפלוקס?

כמו אבוקדו גם טחינה וחומוס נחשבים למזונות טובים ובריאים - במיוחד הטחינה. אולם בדומה לאבוקדו הם שומניים ולכן כדאי מאוד לבחון את ההשפעה האישית שלהם.

האם מותר לאכול קטשופ כשיש ריפלוקס?

קטשופ הוא מזון מעובד המכיל 2 מרכיבים מאוד בעייתים למערכת העיכול וזה רכז עגבניות וסוכר. באופן כללי קטשופ הוא מזון גרוע לבריאות ולא משנה איך הופכים את זה.

במצב של ריפלוקס הקיבה מאוד רגישה וכל מזון אשר יוצר גירוי גבוה הוא בעייתי. קטשופ מכיל כמות גבוהה מאוד של רכז עגבניות שהם חומציות מטבען ולכן לא מומלצות גם במצב טבעי שלהן.

בנוסף יש כמות אדירה של סוכר בקטשופ אשר יוצר עומס עיכולי וריפיון של שריר הוושט. סכור מזוקק שכזה לא מומלץ בכל סוג מזון ומצב קל וחומר בריפלוקס.


מחקרים


מחקר אפידמיולוגי של מחלת ריפלוקס קיבתי ושטי: ריפלוקס קיבתי-ושטי כגורם סיכון.

Nasseri-Moghaddam S., Mofid A., Ghotbi M., Razjouyan H., Nouraie M., Ramard A., et al. (2008) Epidemiological study of gastro-oesophageal reflux disease: reflux in spouse as a risk factor. Aliment Pharmacol Ther 28: 144–153 [PubMed] [Google Scholar] [Ref list]

שוקולד וצרבת - עדות לחשיפה מוגברת לחומצת הוושט לאחר בליעת שוקולד

Murphy D., Castell D. (1988) Chocolate and heartburn: evidence of increased esophageal acid exposure after chocolate ingestion. Am J Gastroenterol 83: 633–636 [PubMed] [Google Scholar] [Ref list]


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..