האם ניתן לבצע אבחון עצמי לחיידק הליקובקטר?


אחד החיידקים המוכרים והשכיחים ביותר בין סוגי המזהמים השונים הוא הליקובקטר פילורי. זהו המזהם היחיד אשר חי בקיבה ומצליח לשרוד ולשגשג למרות הסביבה החומצית.


ניווט מהיר:
איך ומתי נדבקים בהליקובקטר?
האם אפשרי לאבחן באופן עצמאי?
אילו תסמינים אופייניים לחיידק?
בדיקת צואה לאבחון הליקובקטר
אבחון להליקובקטר דרך תבחין נשיפה
גסטרוסקופיה וביופסיה
כיצד לטפל בחיידק בדרך טבעית?
צמחי מרפא אנטי חיידקיים
שאלות ותשובות נפוצות


איך ומתי נדבקים בהליקובקטר?


צורות ההדבקה השונות בחיידק עדיין לא ברורות אולם ההנחה היא שבני משפחה קרובים כגון בני זוג, הורים וילדים, עשויים להדביק אחד את השני.

חשוב לזכור כי לא מדובר במזהם מדבק כמו חיידקים אחרים. ההדבקה בהליקובקטר היא לא קלה ומהירה אולם היא אפשרית, בעיקר כאמור בין אנשים קרובים.

מרבית האנשים נדבקים בחיידק הליקובקטר בשנות הילדות שלהם. כל עוד מערכת החיסון מאוזנת החיידק אינו משגשג מעל לנורמה אשר אינה מפריעה לתהליכי עיכול בקיבה.

ישנם כיום כאלו הגורסים כי לחיידק יש תפקיד ותרומה לקיבה אולם אין ספק כי הוא מזהם קרצינוגני ולכן כאשר הוא מעבר לנורמה שלו יש לפעול כדי למגר אותו.


טיפול טבעי להליקובקטרטיפול נטורופתי להליקובקטר


האם אפשרי לאבחן באופן עצמאי הליקובקטר?


ניתן לשער האם החיידק פעיל על פי מספר תסמינים אולם אבחנה ברורה היא רק באמצעות אחת מהבדיקות לחיידק:

• תבחין נשיפה
• בדיקת צואה
• ביופסיה כחלק מבדיקת גסטרוסקופיה.

כן יש לומר כי תבחין נשיפה הוא פחות אמין מאשר בדיקת צואה וביופסיה. כיום תבחין נשיפה פחות פופולארי וקופות חולים שונות לא מבצעות אותו יותר.


מה הבעיה באבחון עצמי להליקובקטר?


הרבה אנשים מבקשים טיפול להליקובקטר על בסיס חזרה של תסמינים אשר היו להם כאשר אובחנו לראשונה עם החיידק. אולם גישה זו עלולה להטעות.

השגשוג של חיידק הליקובקטר היא לרוב על רקע חולשה של מערכת החיסון והעיכול. במקרים רבים הוא משגשג וכתגובה מערכת החיסון מתחילה תהליך דלקתי כדי למגר אותו.

דלקת זו מלווה גם היא בתסמינים שונים כגון כאבים בחזה, שריפה, צרבות, דקירות באזור הקיבה ועוד. תסמינים אלו לאוו דווקא שייכים ישירות לחיידק אלא לתהליך הנלווה לו.


מדוע זה חשוב להבדיל?


הרבה פעמים ניגשים לבצע בדיקה להליקובקטר על רקע תסמינים של דלקת ולא רק של החיידק לבדו. אחרי טיפול אנטיביוטי התסמינים עדיין נשארים מאחר והם שייכים לדלקת ולא לחיידק.

מסיבה זו חשוב לזכור כי בדיקת הליקובקטר אינה יכולה לאבחן האם יש דלקת ברירית הקיבה - אלא רק לאשר או לשלול הימצאות של זיהום חיידקי ברירית.


אילו תסמינים אופייניים לחיידק?


תסמינים אופייניים להליקובקטר פילורי יכולים להופיע באופן שונה מאדם לאדם. כמו כן תסמין מסויים יכול להופיע לבד או בשילוב של מספר תסמינים.

לרוב התסמינים השכיחים של החיידק כוללים:

• כאבים בבטן העליונה
תחושת שריפה באיזור החזה
תחושה של משהו תקוע בגרון
גרפסים בתדירות גבוהה
נפיחות וכבדות גם אחרי אכילה מועטה
• תחושת מלאות גבוהה אחרי אכילה מועטה
• בחילות ואף לעיתים הקאות


בדיקת צואה לאבחון הליקובקטר


זוהי בדיקה פשוטה הנחשבת אמינה יותר מתבחין נשיפה - בבדיקה זו מאתרים הימצאות של החיידק בקיבה. התשובה המתקבלת היא חיובית או שלילית. בניגוד לתבחין נשיפה שם הבדיקה מראה גם טווחים.


תבחין נשיפה לאבחון הליקובקטר 


בדיקה בה מודדים את רמת השגשוג של החיידק ברירית הקיבה. בבדיקה משלבים שתיית מיץ תפוזים ומדידת חומר המלמד על רמת החיידק בקיבה. נחשבת לבדיקה אמינה.


טיפול טבעי להליקובקטרטיפול נטורופתי להליקובקטר


אבחון החיידק בבדיקת גסטרוסקופיה וביופסיה


הבדיקה האמינה ביותר היא על ידי גסטרוסקופיה ונטילת דוגמית מרירית הקיבה לבדיקה מיקרוסקופית [ביופסיה] בבדיקה זו ניתן לאתר המצאות של זיהום חיידקי וכן שינויים אחרים ברמת התא.


כיצד לטפל בחיידק בדרך טבעית?


הטיפול הטבעי בהליקובקטר מתמקד בשני היבטים מרכזיים - הראשון הוא פעילות אנטי חיידקית על מנת לפעול ישירות מול המזהם. וההיבט השני - לא פחות חשוב - להתייחס גם לאיזון מערכת העיכול והחיסון.

שיקום רירית הקיבה וחיזוק מערכת העיכול תורמות בצורה משמעותית להחלמה מהחיידק מאחר ואלו מערכות ההגנה הטבעיות של הגוף ומכאן החשיבות לאיזון וחיזוק שלהן.


צמחי מרפא אנטי חיידקיים


כלי משמעותי ומרכזי בטיפול הטבעי להליקובקטר פילורי הם צמחי המרפא. ישנם מספר צמחים אשר מוכרים ביכולתם האנטי זיהומית ואנטי דלקתית [עוד מידע כאן] - 2 תכונות אלו חשובות בתהליך הטיפול הן בחיידק והן בדלקת ברירית.


צמחי מרפא לטיפול טבעי בחיידק הליקובקטר


לסיכום, האם בכל זאת ניתן לעשות אבחון עצמי להליקובקטר?


כאמור הדרך הנכונה והיעילה לאבחן הליקובקטר היא על ידי בדיקה מסודרת מול רופא גסטרואנטרולוג או על ידי הפניה של רופא משפחה לתבחין נשיפה או לבדיקת צואה.


שאלות ותשובות נפוצות


כמה זמן לוקח לקבל תשובה לאבחון באמצעות תבחין נשיפה

זו בדיקה האורכת כחצי שעה עד שעה. במהלכה יש צורך לשתות מיץ תפוזים ואז לנשוף למבחנה מיוחדת, להמתין כחצי שעה לקבלת התוצאות.

בד"כ ניתנות באותו היום ויכולות להצביע גם על רמת השגשוג של החיידק. מרמה 0 עד 5 נחשב לשלילי - היינו תקין. מעל 5 נחשב לחיובי לחיידק.

איזה אבחון הכי אמין לאבחנת הליקובקטר?

בדיקת צואה וכן ביופסיה נחשבות הכי אמינות. אולם הסטיות קיימות גם בבדיקות כאלו ולכן חשוב להבין את מצב התסמינים במקביל. במיוחד האם ישנה דלקת ברירית הקיבה.


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..