גסטריטיס ארוזיבית חושפת • כיצד לטפל ולהחלים


מהי דלקת קיבה חושפת ארוזיבית?

דלקת קיבה ארוזיבית - בעברית: דלקת חושפת, בלועזית: Erosive Gastritis, הינה דלקת המתפתחת בריריות הקיבה ובאה לידי ביטוי בהופעת ארוזיות שמשמען כרסום וגירוי הרירית עד כדי הרס של הרקמה.

דלקת ארוזיבית יכולה להופיע בצורה אקוטית מלווה בתסמינים שונים, אותם נפרט בהמשך, או באופן כרוני עם מעט או ללא תסמינים כלל.


כדאי לדעת: דלקת ארוזיבית היא מצב שכיח יחסית אולם הוא מחייב טיפול מאחר ודלקת מסוג זה עלולה לגרום לדימומים מהקיבה ולכיב קיבה בהמשך.


ניווט מהיר:
גורמים לדלקת ארוזיבית
תסמינים נפוצים
טיפול טבעי
שאלות ותשובות
מחקרים ומקורות


סיבות שכיחות לדלקת ארוזיבית


דלקת קיבה חושפת עלולה להתפתח עקב סיבות שונות אשר עלולות להופיע ביחד או לחוד. מרבית המקרים של דלקות בקיבה מופיעות על רקע חולשת מערכת העיכול ומערכת החיסון.

הקשר בין אורח חיים לקוי להופעת דלקת ארוזיבית בקיבה הוא חזק וברור - כמו גסטריטיס שכיח -  ומכאן ההבנה על דרכי הטיפול אשר יספקו את היסודות להחלמה משמעותית וארוכת טווח.


תזונה לקויה

כמו שאר סוגי הדלקות - לתזונה נכונה ישנה חשיבות רבה בשמירה על תקינות רירית הקיבה בפרט וריריות מערכת העיכול בכלל. תזונת העולם המערבי כיום היא אחד מהגורמים לתחלואים רבים בהם דלקות בקיבה.


תרופות מקבוצת NSAIDS

עוד תופעה ההופכת לשכיחה מאוד ומסוכנת הינה קבוצת תרופות הכוללת בין השאר תרופות כגון אספירין, אדוויל, נורופן, ארקוקסיה וולטרן ועוד.

קבוצת תרופות זו הינה בעלת פעילות משככת כאב ואנטי דלקתית אשר נרשמת באופן נרחב וללא בקרה אמיתית בקרב אנשים בעולם המערבי. הבעיה היא תופעות הלוואי הנגרמות מתרופות ממשפחה זו - בעיקר לאחר נטילה מרובה וממושכת.

תופעת לוואי שכיחה היא גירוי גבוה של ריריות הקיבה ועידוד דלקת בקיבה עד כדי כיבים ודימומים. במידה ואובחנה אצלך דלקת בקיבה כדאי להימנע מנטילה של תרופות אילו ולמצוא תחלופה אחרת.


אלכוהול ועישון

שתיה מרובה וקבועה של אלכוהול או עישון, עלולים לעודד גירוי גבוה של ריריות הקיבה ולהוביל לדלקת ארוזיבית ומשם להתפתחות של כיבים מדממים.

אלו המאובחנים עם דלקת בקיבה מומלץ להימנע לחלוטין משתיית אלכוהול או עישון על מנת שלא לגרום לגירוי נוסף של הריריות והחמרה של המצב.


רמות מתח גבוהות

סיבה נוספת אשר קשורה לדלקת ארוזיבית בקיבה הינה חשיפה למצבי מתח כרוניים או גבוהים. מצבים של מתח רב יכולים להיות עקב מחלה קשה או משבר פסיכולוגי.

במצבים אילו מערכת העצבים משפיעה על תפקוד מערכת העיכול, בעיקר על יכולת הקיבה להפריש חומצות ולעכל. חוסר האיזון שנגרם עלול להוביל לפגיעה ברקמות הקיבה, לשטפי דם שטחיים ולדימומים.

במידה ויש ברקע להופעת הדלקת רמות מתח גבוהות - יש לשלב טיפול מקביל על מנת לתמוך במערכת העצבים ועל ידי זה בצורה עקיפה לסייע בהחלמה של מערכת העיכול.


זיהום ויראלי

סיבה נוספת, פחות שכיחה, היא דלקת ארוזיבית עקב הדבקה בווירוס. וירוסים מסויימים יכולים לגרום למצב זה – בעיקר CMV, אך זה מצב פחות שכיח.

בנוסף, חולי קרוהן, הסובלים מדלקת במערכת העיכול עקב מצב בו מערכת החיסון תוקפת את ריריות צינור העיכול מהפה עד פי הטבעת, בעלי סיכון גבוה יותר לדלקת ארוזיבית.

מחלת קרוהן הינה מחלה אוטואימונית, כלומר, מחלה שבה מערכת החיסון תוקפת את תאי הקיבה ויוצרת הרס ודלקת בריריות. זו אינה מחלה שכיחה וניתן לאבחן אותה על ידי בדיקות דם ובדיקת גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה.


תסמינים נפוצים של דלקת ארוזיבית


דלקת חושפת מאופיינת בתסמינים שונים אולם היא יכולה להופיע לעיתים גם ללא תסמינים כלשהם - לרוב כאשר הדלקת קלה. ישנם מקרים בהם הדלקת הארוזיבית מחמירה עד כדי הופעת צואה שחורה (מלנה) עקב דימום מהקיבה אך ללא תסמינים נוספים. מצב זה דורש טיפול רפואי מהיר להפסקת הדימום.

תסמינים שכיחים אחרים הנלווים לדלקת חושפת כוללים:

כאבי בטן עליונה
תחושת שריפה או בעירה
• מלאות בבטן לאחר ארוחה
• חוסר תיאבון
• שובע מוקדם
• גיהוקים (גרפסים)
צרבות
• בחילות
• הקאות ונפיחות


טיפול טבעי לדלקת ארוזיבית בקיבה


במסגרת הטיפול הנטורופתי ניתן לייצר תהליך שיקום טבעי המאפשר לריריות הקיבה להחלים בהדרגה ללא קשר לחומרת הפגיעה בריריות.


חשוב לזכור: גם מצבים של ארוזיות או אף כיבים בקיבה ניתן לשקם ולאפשר לריריות להחלים כמו כל רקמה אחרת בגוף.


מהות הטיפול הטבעי הוא בראש ובראשונה לנטרל כמה שיותר את הגורמים המעודדים דלקתיות ואת אלו הקשורים ישירות להיווצרות הדלקת ברירית.

במקביל אנו פועלים להגברת הפעילות האנטי דלקתית ומשקמת הריריות בעיקר דרך תזונה נכונה ושילוב של פורמולות צמחי מרפא. שילוב זה מאפשר מענה מקיף ורחב לשיקום הקיבה.


טיפול המעודד איזון מחודש


הטיפול הטבעי אינו אגרסיבי אלה רק תומך ומעודד את מערכת העיכול לחזור לתפקוד תקין לצד הסרת הגורמים אשר מפריעים למערכת להחלים.

ממש כמו שיש פצע על גבי העור אשר מגליד ומחלים בהדרגה עד לשיקום מלא, כך גם בקיבה – הגוף שלנו שואף להומאוסטזיס, לאיזון, וכל רקמה פגועה שואפת להחלמה.

אין הגיון ליטול תרופה להפחתת החומציות אבל להמשיך ולאכול אותו דבר כמו במצב שהוביל לדלקת. מה יקרה אז? הנזק יועמק והנקסיום יפסיק להשפיע בהדרגה.

ריפוי והחלמה נכונים חייבים לכלול התמקדות בגורמי הבעיה תוך יצירת סביבה בריאה ושגרת חיים נכונה אשר תרומתה לכלל הבריאות היא רחבה.


שמירה על רמת חומציות נכונה


במסגרת הטיפול הנטורופתי הדגש הוא לא על הפחתת החומציות, שהרי חומציות הקיבה זה מרכיב חשוב לאיזון תהליכי העיכול, אלא המטרה היא לאזן את החומציות בקיבה ובמקביל לעודד סביבה תומכת בשיקום הריריות. 


פעילות אנטי דלקתית


טיפול תזונתי מותאם לדלקת חושפת כולל מגוון רחב של מזונות בעלי פוטנציאל אנטי דלקתי, נוגדי חימצון וכן פעילות תומכת ומגנה על רירית הקיבה - בעיקר מזונות עשירים במוצילגים.

תזונה שכזו תורמת בכמה היבטים:

• הפחתת הפעילות הדלקתית וסיוע לשיקום רירית הקיבה
• הגנה על רירית הקיבה מפני החומציות
• איזון חומציות לרמה שתמשיך לעודד עיכול תקין
• תמיכה במערכת החיסונית לזירוז תהליכי ההחלמה
• הפחתת הגירוי של רירית הקיבה בסיוע מזונות קלים לעיכול


הרגלי אכילה חשובים לא פחות


תכנית תזונתית נכונה חייבת לכלול גם התייחסות להרגלי האכילה שלנו. חלק גדול מהעומס שאנו מייצרים על מערכת העיכול מגיע מהדרך בה אנו אוכלים ולאוו דווקא מסוג המזון אותו אנו צורכים.

אכילה נכונה, תוך דגש על התאמות ביחס לשעות האכילה, כמויות המזון, צורות בישול, יעילות הלעיסה ועוד - כולם בעלי תרומה לתהליכי הריפוי - בעיקר על ידי הפחתת העומס על הקיבה.


חשוב לזכור: לעיסה נכונה משחררת אנזימי עיכול חשובים לפירוק יעיל יותר של המזון בקיבה.


טיפול טבעי לריפלוקס, גסטריטיס ובקע סרעפתי


סטרס והשפעתו על דלקות בקיבה


רמת דריכות גבוהה או סטרס כרוני לאורך היום משפיע בצורה ישירה על הפרשת החומציות בקיבה ויש להם משמעות לגבי יכולת הקיבה להשתקם.

חלק חשוב בטיפול הוא התייחסות לאיזון מערכת העצבים בדגש על הפחתת רמות מתח ובמיוחד הפחתת ההשפעה שלהם ברמה הפיזיולוגית.


כיצד מאבחנים דלקת ארוזיבית?


האבחנה נעשית על ידי בדיקת גסטרוסקופיה. בדיקת זו נעשית בהרדמה ובהחדרה של צינור גמיש שבסופו מצלמה המאפשר להתבונן בוושט, בקיבה ובתריסריון.

ישנם מקרים בהם בעת ביצוע הבדיקה ניתן לספק מענה לדימומים ברירית הקיבה על ידי צריבה של הרקמה המדממת ובכך הפסקת הדימום.


טיפול קונבנציונאלי לדלקת חושפת


במצב של דימום – אם הדימום חמור - עירוי נוזלים ודם וביצוע ניתוח להפסקת הדימום. במצבים יותר קלים ההמלצה היא תרופות נוגדות חומציות.

התרופות השכיחות בשימוש כיום הם תרופות ממשפחת PPI כגון נקסיום או אומפרדקס. תרופות אילו משפיעות על תאי הקיבה ומעכבות את הפרשת החומצה בקיבה.


שאלות ותשובות נפוצות


האם מותר לאכול דבש כשיש דלקת בקיבה?

ככלל דבש הוא לא מזון טוב במיוחד לבעיות עיכול מהסיבה שהוא מכיל ריכוז גבוה מאוד של סוכר. אנשים הסובלים מרגישות ברירית הקיבה לעיתים מתקשים לעכל מזונות מרוכזים בסוכר.


מה חשיבות של פעילות גופנית בטיפול?

פעילות גופנית היא דבר חשוב בכל היבט בריאותי שהוא. במיוחד כאשר יש לנו בגוף דלקות במקומות שונים. פעילות גופנית מסייעת לכל כך הרבה היבטים אולם בעיקר על ידי הזרמת דם וזירוז תהליכי החלמה לצד הרגעה כללית.


איזה צמחי מרפא יכולים לסייע?

במסגרת הטיפול בדלקת בקיבה ניתן לשלב מספר צמחי מרפא מוכרים אשר מכילים רכיבים אנטי דלקתיים ומרגיעים. ניתן לציין בין השאר צמחים כגון אולמוס, גליצרייזה, פילפנדולה, בבונג, פלנטגו ועוד.


האם ליקוריץ טוב לדלקת ארוזיבית?

ליקוריץ הוא צמח מרפא רב שימושי ומגוון והוא אכן מתווה לבעיות עיכול כגון דלקות בקיבה. אולם חשוב לשים לב להתאמת הצמח מבחינת ריכוז החומרים הפעילים שבו וביחס לבעיות רקע במיוחד לחץ דם גבוה.


האם חלב עיזים טוב לדלקת בקיבה?

חלב באופן כללי לא מומלץ מאחר והא בעל פוטנציאל אלרגני ודלקתי. גם חלב עיזים אשר משום מה נחשב למזון בריא אינו מומלץ מאותם סיבות.


מחקרים ומקורות


https://epublications.vu.lt/object/elaba:2020464/
הערכה של תהליכי חמצון ויעילות צמחים על רירית הקיבה והתריסריון

https://www.benthamdirect.com/content/journals/ctm/10.2174/0122150838262681230920054706
צמחי מרפא לטיפול בכיב פפטי

https://www.mdpi.com/2072-6643/13/8/2791
תוצאות קליניות לאחר טיפול תזונתי עם שיבולת שועל - בטא גלוקנים בחולי גסטריטיס

https://journals.lww.com/endi/fulltext/2017/02030/pathophysiological_status_and_nutritional_therapy.3.aspx
מצב פתופיזיולוגי וטיפול תזונתי בכיב פפטי


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..