האם ניתן לרפא כבד שומני?



הקדמה


כבד שומני, בדרגות הראשונות, ניתן לרפא - ובצורה מלאה. חשוב להדגיש כי הכוונה למצב של כבד שומני בו אין עדיין פתולוגיות מתקדמות כגון הצטלקויות של תאי הכבד. בהמשך המאמר נפרט בהרחבה על הטיפול הנטורופתי לכבד שומני וכן הרחבה על גורמים ראשיים, כיצד ניתן לאבחן כבד שומני, דרכי טיפול והחלמה ועוד.


טיפול טבעי לכבד שומניטיפול נטורופתי לכבד שומני


מה זה כבד שומני והאם ניתן לרפא כבד שומני?


כבד שומני הינו מצב בו תאי הכבד גדושים בשומן ברמה גבוהה מהנורמלי. מבחינה רפואית כבד שומני נחשב מצב ולא מחלה אך עם זאת כבד שומני עלול להוביל למחלות כבד בהם התהליך הפתולוגי  יכול לכלול דלקת בכבד ובמצב מתקדם יותר שחמת הכבד (הצטלקות של תאי כבד).


כעיקרון כבד שומני מעיד על חוסר איזון בפעילות חילוף החומרים בגוף (מטבוליזם) אשר, כאמור, מוביל לצבירת שומן עודף בתאי הכבד עצמו. מאחר וכבד שומני מוגדר כמצב בריאותי היכול לנבא התפתחות בעיה רפואית בכבד – ההמלצה הגורפת היא לטפל בהפחתת השומן ואיזון חילוף החומרים כשלב ראשון במניעת התפתחות תהליכים דלקתיים בכבד.


התפתחות כבד שומני
כבד שומני עלול להתפתח למצב דלקתי בתאי הכבד. הדלקת פוגעת בתאי הכבד וגורמת לפגיעה בהם ולחוסר פעילות - במקום תאים חיים נוצרת צלקת – או למעשה תאים לא פעילים. ככל שהצלקת מתפשטת - כך פחות תאי כבד מתפקדים. מצב זה עלול להוביל לשחמת כבד ולאי ספיקת כבד.


כיצד ניתן לרפא כבד שומני


כבד שומני הוא מצב בו הטיפול היעיל והכמעט בלעדי הוא תזונה נכונה לצד שינויים נוספים באורח החיים כגון הפחתת סטרס, איזון משקל עודף, אם קיים, טיפול בבעיות מטבוליות מקבילות ועוד.


לתזונה נכונה יש תרומה דרמטית בסיוע ניקוי הכבד מעודפי רעלים ושומנים, תמיכה בשיפור הפרשות מיצי עיכול ומרה תקינים, סיוע בשיקום כלל פעילות מערכת העיכול לצד שיקום הפעילות המטבולית בגוף. תזונה נכונה יכולה לרפא כבד שומני בדרגות הראשונות שלו בצורה מלאה ובנוסף לאזן את כל המערכת המטבולית ובכך להשיג החלמה למצבים נוספים ברקע אם קיימים, כגון סוכרת סוג 2, כולסטרול או טריגליצרידים גבוהים, משקל עודף ועוד.


למשקל יתר ישנה השפעה משמעותית על היווצרות כבד שומני. מחקרים רבים הראו את הקשר הסיבתי והפתולוגי בין משקל עודף להיווצרות כבד שומני. מנגד, הפחתת משקל עודף תוך שמירה על תזונה נכונה ואורח חיים בריא יותר, הם מהתהליכים המרכזיים לרפא כבד שומני, ותהליך של איזון משקל הראה תוצאות מרשימות בהפחתת אחוזי השומן בכבד, ירידה באנזימי כבד ושיפור משמעותי כללי בפקודי הכבד עצמו.


טיפול טבעי לכבד שומניטיפול נטורופתי לכבד שומני


כיום אחת מאסטרטגיות הטיפוליות המרכזיות הנדרשות לרפא כבד שומני הוא משקל בריא. עודף משקל הוא לרוב ביטוי של צריכת קלוריות מרובה ועודפת הנובעת לרוב מאכילה מרובה של שומן ופחמימות פשוטות. מזונות מסוג זה מעודדים צבירה מהירה וגבוהה של שומן בתאי הכבד. בנוסף, השומן המצטבר באזור הבטן התחתונה, במצבי משקל עודף, מעודד עוד יותר אגירת שומן בכבד. רקמת השומן הבטני מפרישה רמות גבוהות של חומרים דלקתיים הפוגעים בתפקוד הכבד, מגבירים את עמידות הגוף להורמון האינסולין – אשר מוביל לעליית רמות הסוכר בדם ומשם לכבד בתהליך המעודד הפיכת הסוכרים לשומנים ואגירת אותם שומנים בכבד עצמו. זו אחת הסיבות, בין שאר, כי לתזונה יש השפעה מכרעת בתהליך ריפוי כבד שומני.


הטיפול בכבד שומני מותאם לדרגה ולאחוזי השומן אשר אובחנו.


כאמור, בשלבים הראשונים של כבד שומני, מצב בו אין עדיין הצטלקויות משמעותיות על פני הכבד, ניתן להגיע לתוצאות מרחיקות לכת ולהחלים בצורה מלאה מכבד שומני. מאחר ומדובר על הצטברות שומנים בכבד – עיקר הטיפול כולל היבטי תזונה רלוונטיים להגברת פעילות הכבד לצד הקלה על העומס המטבולי בשילוב תהליכי ניקוי רעלים מהכבד ומשאר איברי הפינוי בגוף.
בשלב בו מתחילה הצטלקות בכבד (פיברוזיס) ניתן לבלום את התפתחות המחלה ואף להגיע למצב של תפקוד תקין של הכבד והפחתת אחוזי השומן לצד הפסקת התהליכים הדלקתיים. מצב רמסיה חשוב למניעת הדרדרות והחמרת המצב ואפשרות לחזרה לחיי שגרה.


טיפול טבעי לכבד שומניטיפול נטורופתי לכבד שומני


דרגות של כבד שומני


ישנה חלוקה כללית ל-4 דרגות הקשורות לכבד שומני ולפתולוגיות העלולות להתפתח ממצב זה:

כבד שומני דרגה ראשונה:
זהו המצב ראשוני והכי נפוץ – כבד שומני מתאר עליה בצבירת שומן בתאי הכבד עצמו. בד"כ ניתן לצפות בכבד שומני פשוט בבדיקת אולטרה סאונד. האבחנה תגדיר אחוז משוער של השומן הנמצא בכבד.

סטאטוהפטיטיס:
שלב שני של כבד שומני בו ישנה הגדלה של תאי שומן והתחלה של תהליכים דלקתיים בעקבות כך – אין עדיין הצטלקות.

פיברוזיס – התחלת הצטלקות:
החמרה של התהליך הדלקתי בכבד הגורמת להתחלת הצטלקות של תאי הכבד.

צירוזיס - שחמת כבד:
מצב בו ישנה הצטלקות רחבה בתאי הכבד – זהו מצב מסכן חיים.


גורמים שכיחים לכבד שומני


כבד שומני הינו אחד המצבים השייכים לתסמונת המטבולית כמו כולסטרול, סוכרת, גאוט, ועוד. אבל יש מה לעשות גם כשיש כבד שומני - במיוחד בדרגות הראשונות. תהליך היווצרות כבד שומני קשור, בין השאר, קשר ישיר לאורח החיים שלנו. תזונה לקויה עתירת שומנים רוויים, מזון מעובד, פחמימות ריקות, מיעוט בצריכת חומצות שומן חיוניות וכן רכיבי תזונה מאוזנים – כל אלו, עם הזמן, יוצרים עומס תפקודי על הכבד, עודף רעלנות ולבסוף התחלה של צבירת שומנים בתאי הכבד עצמו והוא הופך בהגדרתו לכבד שומני. מעבר לתזונה לקויה גם לגורמים אחרים באורח החיים שלנו יש קשר להיווצרות כבד שומני והמרכזיים שבהם הם מתח או סטרס מתמשכים אשר משפיעים ישירות על תהליכים מטבוליים בגוף וביניהם על תפקודי כבד לקויים אשר מובילים, לצד ליקוים אחרים באורח החיים, ליצירת כבד שומני.


כבד שומני וסוכרת סוג 2


לסוכרת יש קשר הדוק וישיר להיווצרות כבד שומני, כאשר רמות הסוכר בדם אינן מאוזנות וישנה כמות גבוהה של סוכר בדם, הכבד מפנה עודפים אלו ובתהליך מטבולי הופך את הסוכר לשומן מסוג טריגליצרידים ומאחסן אותו בחלקו בתאי הכבד. בנוסף לזה, תזונה לקויה המעמיסה עוד כמויות של סוכרים וחומצות שומן רוויות על הכבד – הופך הנטל המטבולי לגבוה, הכבד ממשיך לצבור שומן עקב ירידה בתפקודו התקין ומכאן הדרך להיווצרות כבד שומני היא קצרה.


המקור לבעיה הוא גם המקור לריפוי כבד שומני

מאחר וברקע להיווצרות כבד שומני עומדים תהליכי ברי שינוי. גם תהליך הריפוי וההחלמה מכבד שומני הם ברי השגה ויחסית פשוטים ואינם מצריכים שימוש בתרופות. כמו בכל מצבי הבריאות בתסמונת המטבולית ניתן לרפא כבד שומני על ידי שינויים בהרגלי החיים הכוללים תזונה נכונה, הפחתת סטרס, הורדה במשקל, אם קיים משקל עודף, תמיכה של צמחי מרפא, שיפור חילוף חומרים, הפחתת העומס המטבולי על הכבד על ידי ניקוי רעלים מואץ ועוד. התשובה כיצד ניתן לרפא כבד שומני עוברת כאמור, בראש ובראשונה, דרך תזונה נכונה. זו למעשה הכלי המרכזי והמשמעותי ביותר לרפא כבד שומני – כמה פשוט ככה יעיל.


טיפול טבעי לכבד שומניטיפול נטורופתי לכבד שומני


מהם הסימנים לכבד שומני וכיצד מאבחנים?


ברוב המקרים כבד שומני קיים ללא תסמינים כלשהם, הוא אינו מורגש בצורה ישירה והוא אינו מתבטא בבדיקות דם. במקרים מסוימים, אצל חלק מהסובלים מכבד שומני, יש עליה באנזימי הכבד בבדיקות הדם. אולם זה עדיין לא הפרמטר המרכזי המצביע כי קיים כבד שומני. כיד לקבל תמונה אבחנתית טובה וברורה יותר מבצעים 2 סוגי בדיקות לאשרר האם אכן קיים כבד שומני ובאיזו רמה.

אולטרסאונד לאבחון כבד שומני
הבדיקה הבסיסית לאבחון כבד שומני מתבצעת על ידי בדיקות אולטרסאונד – זוהי בדיקה לא פולשנית, פשוטה ומהירה ודרכה ניתן לצפות בכבד, בגודל שלו, במרקם, ולאבחן האם יש הסננה שומנית בתאי הכבד – באיזה היקף ובאיזה דרגה.

בדיקת פיברוסקאן
זוהי בדיקה מתקדמת ומקיפה יותר – בבדיקת פיברוסקאן ניתן לצפות בצורה ממוקדת האם גם קיימת דלקת בכבד- באילו אזורים ובאיזו רמה, בנוסף ניתן לצפות בבדיקת פיברסקאן את רמות השומן בכבד עצמו, את גודלו ותפקודו הכללי.


צמחי מרפא וכיצד הם תורמים לשיקום הכבד?


הכבד הינו הבלוטה הגדולה ביותר בגוף האדם והוא איבר חיוני בעל תפקידים רבים. הכבד אחראי על נטרול רעלים והוצאתם מהגוף, בניית חלבונים ומרכיבי עיכול נוספים. הכבד מאחסן את רזרבת הסוכר בגוף, מפרק תאי דם אדומים ומייצר הורמונים ומיצי מרה. פעילות תקינה של הכבד הכרחית לשמירה על תקינות כל המערכות בגוף. נטרול הרעלים בכבד נעשה על ידי אנזימים. במצב של כבד שומני ישנו תפקוד לקוי של הפרשות מיצי מרה ופעילות אינזימטית. צמחי מרפא שונים (בהרחבה בהמשך) משפיעים על פעילות הכבד עצמו, בין השאר, על ידי עידוד הפרשה והגברת פעילות אנזימי הכבד וסיוע לפינוי רעלנים וכן שמירה על תאי הכבד מנזקים.


חשיבות התאמה אישית של צמחי המרפא
כדי שהשפעת צמחי המרפא על הכבד תהיה אפקטיבית יש צורך במיצויים מרוכזים גבוהים של החומרים הפעילים בצמחים. כמו כן יש חשיבות לשילוב צמחים נוספים בפורמולה תוך התאמת צורת הנטילה והמינונים המתאימים לפי מצבו של המטופל, התווית נגד מסודרות על מנת להגביר את היעילות הטיפולית למקסימום האפשרי.


גם לאיכות הצמח, טריותו ולצורת המיצוי שלו ישנה חשיבות להגברת האפקטיביות הטיפולית שלו – לכן ההמלצה הטובה ביותר היא להתאים את מיצוי הצמחים בצורה אישית בהכנה במעבדת צמחי מרפא מאושרת על ידי משרד הבריאות. הכנה שכזו מבטיחה מיצוי מרוכז וגבוה של חומרים פעילים של הצמח תוך התאמת צורת וסוג הפורמולה להגדלת יכולת הספיגה של הצמחים, הגברת האינטראקציה עם צמחים נוספים ועוד.


צמחי מרפא לטיפול בכבד שומני


*התאמת צמחי מרפא בהכנה אישית חייבת להיעשות על ידי הרבליסט קליני מוסמך.


גדילן מצוי - Silybum (Cardus) marianum
זהו צמח מרפא מהמרכזיים לטיפול במצבים הקשורים לכבד שומני. גדילן נמצא בשימוש מסורתי בבעיות הקשורות בכבד כגון צהבת ומחלות עור. אחד הרכיבים הפעילים בגדילן נקרא סילימרין – חומר פעיל זה נמצא כבעל יכולת העשוי להגן על תאי הכבד דרך מנגנונים שונים כגון הפחתת נזק חימצוני של תאי הכבד והעלאה של אנזימים נוגדי חימצון.


סכיזנדרה סינית - Schisandra chinensis
צמח זה נמצא במחקרים שונים כבעל יעילות העשויה לסייע בשיקום והגנה של תאי הכבד. חומרים פעילים מסוימים אשר בודדו מהצמח עצמו - הראו יכולת ניקוי רעלים מהכבד על ידי שפעול אנזימים שונים.


שורש כורכום - Curcuma longa
שורש הכורכום הוא אחד התבלינים הנפוצים ביותר באסיה. ברפואה המסורתית משתמשים בכורכום לטיפול וריפוי מגוון רחב של מחלות הקשורות למערכת העיכול. החומר הפעיל המוכר ביותר בכורכום נקרא כורכומין וההשפעה של הכורכומין על תהליכי ניקוי הכבד נחקרה רבות. לכורכומין יכולת נוגדת חימצון (חימצון=נזק לתאים) בנוסף הוא משפר את הפעילות האנזימטית בכבד.


מה ההבדל בין מוצר מדף המכיל כורכום ובין הכנת מיצוי מרוכז של כורכומין בבית מרקחת?
כל מוצר מדף תעשייתי נופל באיכותו מול הכנה טרייה ואישית המתבצעת בבית מרקחת ומותאמת לצרכי המטופל. יתרה מזאת, אחוז החומרים הפעילים במוצרי מדף נמוכים ביחס להכנה רוקחית אישית ויכולת ההתאמה למצב הבריאותי היא נמוכה יותר. כאשר מכינים פורמולה של כורכומין בבית מרקחת היכולת לשלב חומרים פעילים וריכוזים גבוהה פי כמה מכל מוצר מדף מסחרי. איכות הצמחים, טריותם, היכולת לשלבם עם צמחים אחרים מעניקה להכנה האישית בבית המרקחת יתרון טיפולי גבוה לעומת כל מוצר מדף מתועש אחר.


עלי ארטישוק - Scolymus Cynara
הארטישוק הוא צמח מאכל כשהחלק למאכל הוא הפרח. למטרות רפואיות משתמשים בעלים, להם טעם מר. השימוש המסורתי של העלים הוא בעיקר עקב ההשפעה של הצמח על מערכת העיכול - שיפור פירוק וספיגה של מזון, איזון כולסטרול וסוכר. בנוסף, עלי ארטישוק נמצאו יעילים בהגנה על תאי הכבד, בעיקר החומר הפעיל המרכזי הנקרא סימרין אשר הראה יכולת שיקום תאי כבד פגועים.


שן ארי - Officinalis Taraxacum
צמח זה בשימוש רפואי מסורתי מזה מאות שנים. בעיקר בבעיות כבד ומערכת עיכול. מחקרים הראו השפעה של שן הארי על תפקוד הכבד על ידי עיכוב אנזימים מייצרי דלקת. בנוסף, נצפתה פעילות מעודדת של אנזימים מנטרלי רעלים ופעילות המעודדת שמירה על תקינות ושלמות תאי הכבד. שן ארי נחשב לצמח חשוב במסגרת טיפול לכבד שומני והוא עשוי לסייע לרפא כבד שומני בצורות שונות.


חילבה (גרגרנית יוונית) - Graecum foenum Trigonella
החילבה הוא צמח מאכל נפוץ באסיה ועושים שימוש בזרעים שלו. במשך אלפי שנים משתמשים בזרעי החילבה גם למטרות רפואיות. הוא עוזר בריפוי ריריות מערכת העיכול, באיזון סוכר ועוד. מחקרים שונים הראו את היעילות של חילבה להגן על תאי הכבד מפני נזקי חימצון ומכאן יכולתו אשר עשויה לסייע לרפא כבד שומני.


טיפול טבעי לכבד שומניטיפול נטורופתי לכבד שומני


שאלות ותשובות נפוצות כיצד לרפא כבד שומני


שאלה
אני בן 43, בריא בד"כ, סוכר מעט גבולי וכולסטרול גם אבל לא לוקח כרגע כדורים. מזה כחודשיים הסתובבתי עם הרגשת אי נוחות באזור הבטן. ביצעתי בדיקת דם שם נמצא כי יש לי אנזימי כבד ברמה גבוהה מהנורמלי. הרופא שלי שלח אותי לאולטרסאונד ובבדיקה נמצא שיש לי כבד שומני בדרגה ראשונה. אני רוצה עוד לציין שאני במשקל מעט גבוה – בערך כ-10 קילו מהרצוי. השאלה שלי האם בטיפול לכבד שומני צריך לרדת במשקל? וזה מה שיפתור את הבעיה?


תשובה:
עודף משקל הוא בהחלט גורם מרכזי להיווצרות כבד שומני אך רק הפחתת משקל לא מספיקה כדי לרפא כבד שומני. בעודף משקל יש הצטברות שומנים בעיקר באזור הבטן. שומנים אלו מפרישים חומרים דלקתיים המפריעים לפעילות תקינה של הכבד ומעודדים צבירת שומן בכבד.

טיפול משולב לרפא בצורה יסודית את הכבד השומני
כאמור, הפחתה במשקל היא חיונית וחשובה אך היא לא הדבר היחידי שיש לעשות במידה ורוצים לרפא כבד שומני. יש צורך בשינוי בהרגלי החיים במיוחד יש צורך לבנות תכנית תזונתית ממוקדת לניקוי הכבד, הפחתת רמות השומנים בצריכה הקבועה, הפחתת רמות הפחמימות הריקות למניעת הפיכתם לשומנים בכבד ועוד. מעבר לתזונה אנו עושים שימוש גם בצמחי מרפא שהם בעלי יכולתם ספציפית בניקוי ושיקום הכבד – צמחי מרפא שונים מסייעים בפינוי רעלים מואץ מהגוף ובכך מפחיתים את העומס המטבולי מהכבד ומאפשרים לו שיקום נכון. כמו כן צמחי המרפא מסייעים בהפחתת חשק למתוק ומסייעים בתהליכי ירידה במשקל. מכאן תפקידם החשוב בכל תהליך בו רוצים לרפא כבד שומני.


שאלה:
אני בת 52 ולפני כחודשיים אובחנתי עם כבד שומני בדרגה בינונית – הרופא המליץ לי בעיקר לקבל ייעוץ תזונתי וזהו. האם זו הדרך היחידה? האם אין כדורים שיכולים לרפא כבד שומני?


תשובה:
כבד שומני הינו מצב שבו תאי הכבד צוברים עודפי שומן. מצב זה דומה לעודף משקל שבו מצטבר שומן בבטן. הכיוון הטיפולי דומה בשני המקרים. המטרה לנקות את עודפי השומן מהגוף ומהכבד. אין טיפול תרופתי ספציפי לכך. הטיפול המרכזי הוא אכן תזונתי. כשם שתזונה לא מתאימה מעודדת היווצרות שומן בתאי הכבד, כך תזונה מתאימה תעודד ניקוי של השומן מתאי הכבד ותסייע לרפא כבד שומני. במסגרת הטיפול בקליניקה אנו תומכים בתהליך בהשמת דגש על מזונות מסוימים המעודדים ניקוי ושיקום תאי הכבד תוך שילוב עם צמחי מרפא אשר מטרתם ותרומתם היא לסייע לשקם את תאי הכבד ולנקות את הכבד מעודפי שומן.


שאלה:
אני בן 57 יש לי סוכרת גבולית שכרגע לא מטופל עם תרופות ואבחנו אצלי גם כבד שומני בדרגה ראשונה – האם זה קשור? ואיך אפשר לרפא כבד שומני?


תשובה:
עלייה ברמות הסוכר וכבד שומני – הם כמו שני ענפים על עץ היוצאים באותו גזע. מה הכוונה? אותם גורמים המעודדים עלייה ברמת הסוכר הם גם אלו המעודדים צבירת שומן בתאי הכבד. בנוסף, חוסר איזון סוכר - המתבטא ברמות סוכר גבוהות בדם, מעודד את הכבד להפוך את הסוכר בדם לשומן ולאגור אותו בתאי הכבד, כך שסוכרת קשורה באופן הדוק והיא אף מעודדת היווצרות של כבד שומני. בהתאמת תכנית טיפול נכונה ניתן לאזן את רמות הסוכר ולנקות את הכבד מעודפי השומן שהצטברו בתאים. איזון הסוכר הוא תנאי הכרחי בטיפול בכבד שומני.



אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..