כבד שומני טיפול טבעי נטורופתי
ניווט מהיר:
• סיבות נפוצות לכבד שומני
• טיפול טבעי לריפוי כבד שומני
• כיצד תזונה משפיעה על כבד שומני
• מחקרים על הטיפול הטבעי בכבד שומני
כבד שומני - רקע כללי
כבד שומני הוא שם כללי למספר מצבים מטבוליים הקשורים לכבד ובהם: דלקת כבד לא אלכוהולית, הסננה שומנית ללא דלקת, הסננה שומנית עם דלקת - בדרגה המתקדמת שלה הסננה שומנית עם דלקת והצטלקות וכן שחמת. היווצרות השומן בכבד, לכשעצמו, אינו גורמת נזק באופן ישיר אך זהו מצב בו עלולה להתפתח דלקת כרונית אשר מונעת תפקוד תקין של תאי הכבד והעלולה להוביל להרס הדרגתי של התאים. השכיחות המשוערת של כבד שומני עומדת על כ- 30% באוכלוסיה הבוגרת. זוהי מחלת הכבד הנפוצה ביותר בעולם המערבי והיא שייכת לקבוצת מחלות מטבוליות נוספות, האופייניות גם הן לעולם המערבי, כגון כולסטרול, מחלות לב וכלי דם, סוכרת סוג 2, גאוט ועודף משקל. כבד שומני אמנם שכיח יותר בגיל המבוגר אבל כיום גם ילדים מאובחנים עם ליקויים בתפקודי כבד, וזאת בעיקר על רקע של תזונה ואורח חיים לקויים. ההתייחסות כיום לכבד שומני צוברת משקל גדול יותר מבעבר מאחר ומכירים בהשלכות ארוכות הטווח על תפקוד הכבד והגוף כולו.
בקצרה: מידע מצטבר מצביע כי אורח חיים תקין הכולל בעיקר תזונה נכונה יכולים במקרים רבים להוביל לשינוי ולהחלמה מהבעיה.
כבד שומני - סיבות וגורמים
הסיבות להיווצרות כבד שומני עדיין לא ברורות במלואן אולם מתחזק והולך הקשר לאורח החיים. תזונה לקויה עלולה להוביל להצטברות שומנים בתאי הכבד ולעודד תהליכים דלקתיים. תפוצת הבעיה בקרב אוכלוסיות הסובלות מעודף משקל ואורח חיים לקוי, מרמזת כי לאורח החיים תפקיד משמעותי בהיווצרות הבעיה אבל גם כמפתח לטיפול והחלמה. ישנם מספר גורמי סיכון לכבד שומני ובהם כולסטרול גבוה, טריגליצרידים, סוכר גבוה בדם, עודף משקל - כולם בעיות בריאותיות השייכות לקטגוריה מטבולית אחת.
בקצרה: ניסיון קליני מלמד כי שינויים באורח החיים הכוללים תכנית תזונתית לתמיכה וניקוי הכבד, לצד שימוש בצמחי מרפא יכול להוביל לתהליכי שיקום משמעותיים בתפקוד ומצב הכבד.
כבד שומני דרגות
בצורה כללית ניתן לחלק את מצבי הכבד השומני ל-4 דרגות שונות: • דרגה ראשונה: כבד שומני/הסננה שומנית - הצטברות שומן של מעל כ-10% ממשקל הכבד ללא דלקת או הצטלקויות. • דרגה שנייה: סטאטוהפטיטיס - הצטברות השומן מובילה להתחלת תהליך דלקתי בתאי הכבד. • דרגה שלישית: פיברוזיס - התחלת הצטלקות תאי הכבד בנוסף לדלקת ולהצטברות השומן. • דרגה רביעית: צירוזיס - שחמת הכבד - הדרגה החמורה ביותר - מסכנת חיים ומחייבת טיפול רפואי צמוד.
בקצרה: ישנן בעקרון 4 דרגות חומרה - בשלבים ראשונים ניתן לטפל ולהחלים בצורה מלאה
כיצד תזונה ואורח חיים משפיעים על תפקודי כבד?
בהשוואה לתפוצת המחלה בחלקים שונים בעולם יש מגמה ברורה להופעת מחלות השייכות לתסמונת המטבולית (כבד שומני, כולסטרול, סוכרת וכו') במדינות העולם המערבי. מכאן עולה הקשר המשמעותי ביותר המאפיין מדינות אלו והכוונה לתזונה המתועשת וחוסר בפעילות גופנית. כיום רוב התזונה המערבית מבוססת על מזון מעובד, צריכה מופרזת של שומנים רווים, סוכרים, מלח וחומרי שימור שונים. גם צריכת מזון גבוהה ועודפת מהווה מאפיין בולט בעולם המערבי והעדות לכך היא מגפת ההשמנה במדינות מתועשות כגון ארה"ב. בישראל תופעת ההשמנה נמצאת בעלייה ומספרים גבוהים יותר באוכלוסיה סובלים מעודף משקל. תופעה הקשורה בצורה ברורה לתזונה לקויה וחוסר בפעילות גופנית.
בקצרה: תזונה נכונה היא כלי הטיפול המרכזי בריפוי כבד שומני
תסמינים אופייניים לכבד שומני
רוב הסובלים מכבד שומני לא מדווחים על תסמינים כלשהם והאבחנה מגיעה בצורה עקיפה על ידי בדיקה למצב בריאותי אחר - לדוגמא בדיקות אולטרסאונד לתלונות שונות מובילות לא פעם לאבחנה של כבד שומני. עם זאת, הצטברות של עדויות שונות מצביע כי יתכן ויש קשר בין כבד שומני ותסמינים כגון: עייפות מתמדת, הרגשת חולי כללית, אי נוחות במערכת העיכול בעיקר בצד ימין. חשוב לזכור כי אמנם כבד שומני הוא מצב שכיח אשר ברוב המקרים הוא כרוני ואינו גורם לנזק משמעותי בשלב הראשון, אך מצב זה יכול להתפתח ולהפוך לדלקת כבד ולכן מומלץ לטפל בבעיה כמה שיותר מוקדם.
בקצרה: לכבד שומני אין תסמינים מובחנים וניתן לאתר כבד שומני בבדיקת אולטרה סאונד או פיברוסקן
אבחנה רפואית
האבחון לכבד שומני נעשה על ידי בדיקת אולטרסאונד. במידה ו 5-10% ממשקל הכבד הינו שומן אזי תתקבל אבחנה. לרוב גם תאובחן הגדלה של הכבד. במצבים מסוימים, בבדיקות הדם תהיה עלייה באנזימי הכבד. כמו כן מצב זה לעיתים ילווה בפריטין גבוה בדם המעיד על רמת דלקתיות גבוהה בכבד. כאמור מרבית מקרי הכבד השומני מתגלים בצורה אקראית כאשר עורכים בדיקות לבירור מצבים אחרים.
האם ניתן לרפא כבד שומני?
מצב של כבד שומני בשלבים ראשוניים הוא מצב הפיך ובהחלט ניתן להחלים ממנו. ישנו ויכוח סביב שאלת הריפוי מכבד שומני בדרגות מתקדמות - אולם אין חולקים על העובדה כי שינויים בתזונה ובאורח החיים בשלבים התחלתיים של כבד שומני יכולים להביא לשיקום הכבד. בתהליך ריפוי של כבד שומני יש לקחת בחשבון את הסיבות המרכזיות אשר השפיעו מלכתחילה על היווצרות הבעיה: משקל עודף, תזונה לקויה, צריכה עודפת של שומנים רווים ועוד. כחלק מהתהליך של טיפול בכבד שומני, המותאם תפריטי תזונה במטרה לאפשר ניקוי רעלים ושומנים מיותרים מהכבד. לצד תכנית התזונה ניתן לעשות שימוש בצמחי מרפא אשר יכולים לזרז את ההחלמה על ידי תמיכה ישירה בתפקוד הכבד וכן על ידי סיוע בשיקום כללי
בקצרה: ניתן לרפא כבד שומני בדרגות ראשונות בצורה מלאה ולעצירת התקדמות בדרגות מתקדמות
כבד שומני טיפול טבעי
תכנית טיפול טבעי בכבד שומני, מתמקדת בשני היבטים עיקריים: החלמה ותפקוד תקין של הכבד ואח"כ מניעה עתידית ושמירה על ההטבה הבריאותית. תכנית הטיפול נבנית בהתאמה לסיבות אשר הובילו להיווצרות הכבד השומני תוך מתן דגש על אורח החיים של המטופל. הכלים המרכזיים בטיפול הם תזונה נכונה התורמת לניקוי ושיקום הכבד מעודפי השומנים, הגברת הפעילות האנטי דלקתית למניעת נזקים לתאי הכבד, הגברת התגובה החיסונית, שיפור מטבוליזם והפרשות תקינות של מיצי מרה וכבד. לצד ההתייחסות לשיקום הכבד נכללים בטיפול בכבד שומני גם היבטים נוספים הקשורים לתסמונת המטבולית, במידת הצורך, ובהם: איזון רמות כולסטרול וטריגליצרידים, איזון רמות סוכר גבוהות, שמירה על משקל תקין ועוד. התייחסות מקיפה זו היא אחת הסיבות המרכזיות להצלחה הטיפולית.
בקצרה: טיפול טבעי מקיף מספק מענה בעל סיכויים גבוהים להחלמה מכבד שומני
מענה מקיף ויסודי
תכנית טיפול טבעי בכבד שומני, בקליניקה משלבת מספר תחומים על מנת להשיג החלמה מיטבית. כל חלקי הטיפול מותאמים בצורה אישית לכל מטופל ומתבצע מעקב שוטף על מנת לוודא שכל פרט בתכנית מקבל מענה נכון והוא תורם לכלל תהליך ההחלמה. התחומים המרכזיים בטיפול:
לתזונה נכונה ומתאימה יש תפקיד מרכזי בהחלמה מכבד שומני. לרוב, התזונה המתאימה ביותר היא תזונה עשירה ברכיבים אנטי דלקתיים, נוגדי חימצון ודלה בשומנים רווים. תזונה נכונה תורמת רבות לפינוי משופר של רעלים מהכבד, שיקום תאי הכבד, הורדת רמות השומנים, חיזוק חיסוני, הגברת הפרשות ושיפור חילוף חומרים. תזונה אנטי דלקתית שכזאת מותאמת על בסיס התזונה הקיימת של המטופל ולפי צרכיו.
בין השאר, ישנה התמקדות בהגברה מבוקרת של צריכת חומצות שומן חיוניות המשמשות כמתווכות חשובות ביצירת הורמונים אשר מסייעים להפחתת רמת הדלקתיות בגוף - זו הסיבה שיש חשיבות להתאמה ולוויסות נכון של חומצות שומן אלו בזמן טיפול בכבד שומני. בנוסף, ישנה חשיבות לצריכה מוגברת של מזונות המסייעים לניקוי ספציפי של הכבד, לשמירה על משקל גוף תקין, סיוע למצבים מטבוליים אחרים, אם ישנם, וכן הימנעות ממזונות העלולים לגרום לעומס תפקודי על הכבד וצבירת שומנים נוספת.
צמחי מרפא לכבד
לצד התכנית התזונתית, לצמחי המרפא תפקיד חשוב בתהליך ההחלמה והשיקום של הכבד. צמחים כגון ארטישוק (Cynara), סכיזנדרה (Schizandra), גדילן מצוי (Sylibum) ועוד, ידועים ביכולתם לסייע במצבי דלקת בכבד וסיוע לשיקום תאי הכבד. צמחים אילו מאופיינים בפעילות אנטי דלקתית ספציפית לכבד, הם מסייעים לשיפור הפרשות מיצי מרה, זירוז פינוי רעלים, חיזוק התגובה החיסונית וכן פעילות המגנה על הכבד מפני נזקים שונים. צמחי מרפא מהווים חלק חשוב בתהליך ההחלמה. למטופל מורכבת פורמולה המכילה שילוב של צמחים שונים ובריכוזים שונים המותאמים למצב הבריאותי. לכל צמח יש תפקידים ותרומה שונה, עקב כך, יש חשיבות בשילוב מדויק של צמחי המרפא על מנת לתת מענה נכון לפי המצב הבריאותי.
הפחתת סטרס
מתח, אפילו ברמה ממוצעת, יכול להשפיע על תפקודים מטבוליים שונים. במסגרת טיפול בכבד שומני חשוב להבין האם קיים סטרס ברמה כזו או אחרת, כיצד הוא משפיע על התפקודים השונים ובהתאמה להתאים דרכים שונות להפחתה וניהול טוב יותר של הסטרס.
אבחון ביופידבק
בדיקת מצבה של מערכת העצבים ורמות הסטרס נעשה על ידי מערכת ביופידבק - זוהי מערכת המודדת נתונים פיזיולוגיים שונים כמו דופק, רמת הזעה וקצב נשימה - נתונים אלו מלמדים על רמת העוררות של מערכת העצבים ומכאן על רמת הסטרס. עוד אפשר להבחין באיזו צורה המטופל מצליח להתמודד עם רמת המתח. על פי נתונים אלו נבנית כאמור תכנית מסודרת להפחתת המתח בשילוב כל דרך טבעית היכולה לסייע: צמחי מרפא, תזונה, טכניקות הרפיה שונות ועוד.
פעילות גופנית
בני האדם נועדו לנוע. ההתפתחות התעשייתית והטכנולוגית המהירה, במיוחד בעולם המערבי, לצד ההיבטים הטובים שבה, תורמת בצורה שלילית. רובנו מבלים את רוב היום במצב סטאטי של ישיבה או שכיבה. אורח חיים נטול פעילות גופנית אפילו קלה ומתונה, הוא אחד הסיבות להופעת תחלואים רבים. הרמב"ם, ומרפאים רבים אחרים זיהו כבר מזמן את חשיבות הפעילות לבריאות הגופנית והנפשית שלנו. מחקרים רבים הוכיחו כי לפעילות גופנית השפעה מיטיבה עם תפקודים חשובים ורבים ובהם תפקודי כבד. בנוסף, במידה ויש בעיות מטבוליות נוספות ברקע, כגון רמות סוכר גבוהות, רמות כולסטרול גבוהות או עודף משקל, פעילות גופנית היא חלק מרכזי וחשוב בתהליך ההחלמה והשיפור בכל מדד.
מה הכי חשוב לעשות כשיש כבד שומני
המטרה המרכזית בטיפול לכבד שומני הוא להפחית את כמות השומנים בכבד, לשפר את התפקודים שלו, לסייע בשיקום תאים ולנקות רעלנים שהצטברו ברקמת הכבד. אמנם על פי השם הדבר המרכזי הוא רמות השומנים אשר הצטברו ברקמות הכבד ואכן זה הדבר המרכזי שיש צורך להתמקד בו, אך חשוב גם לטפל בנושאים האחרים על מנת לתמוך בצורה מקיפה ככל האפשר מבחינת שיקום ותפקוד מחודש ותקין של הכבד. כל תחומי הטיפול הללו קשורים בצורה כמעט מלאה רק לתזונה נכונה ומותאמת אשר כוללת בעיקר התייחסות כיצד להפחית ככל שניתן את כמויות השומן המזיק, פחמימות ריקות, מזון עתיר רכיבים המשבשים פעילות מטבולית ומנגד להוסיף מזונות המעודדים פינוי שומנים מהכבד, פינוי רעלים, הגברת הפרשת מיצי עיכול ושיקום כללי של תפקודי הכבד. בנוסף לתזונה, שכאמור היא הדבר החשוב והמרכזי בטיפול לכבד שומני, גם צמחי מרפא שונים יכולים לתרום לתהליך הטיפול וההחלמה. צמחי המרפא פועלים בעיקר על ידי סיוע בהגברת הפרשות מיצי עיכול ושיפור חילוף חומרים וכן סיוע לפינוי רעלים, הגברת הפעילות האנטי דלקתית ונוגדת החימצון, תמיכה בשיקום תאי הכבד ועוד.
האם חייבים דיאטה במצב של כבד שומני?
במידה ויש משקל עודף אזי התשובה היא כן! עודף משקל וכבד שומני קשורים בצורה הדוקה ויש הכרח להפחית מהמשקל על מנת לסייע בשיקום הכבד והפחתת השומנים שבו. תזונה עתירת שומנים ופחמימות מובילה למשקל עודף ולצבירת שומנים במיוחד באזור המותניים ומשם לצבירת שומנים בכבד עצמו. הפחתה במשקל היא חיונית ומהווה מפתח מרכזי להצלחה בטיפול כאשר יש כבד שומני.
קשה לי להוריד במשקל!
בגילאים מסוימים הקושי להוריד במשקל עולה ולכאורה הופך לעתים למשימה קשה ביותר עד בלתי ניתנת לביצוע. ככל שאנו מתקדמים בגיל כך מערך חילוף החומרים שלנו משתנה והצרכים התזונתיים שלנו בהתאמה. במצבים בהם נתקלים בקשיים מטבוליים בהפחתת משקל יש צורך לבנות תכנית תזונתית אשר תעודד הגברת חילוף חומרים ופעילות עיכול. יש צורך להתייחס לצדדים רגשיים, כמויות, צורות אכילה ועוד על מנת לכסות כל היבט אשר יכול להוות גורם מכשיל בדיאטה כחלק מהטיפול לכבד שומני. חשוב לשמור על מאזן סוכר תקין בדם על מנת שלא לגרום לתחושת רעב גבוהה המהווה במקרים רבים מכשול מרכזי בהתמדה ובשמירה על מסגרת התזונה הנכונה. כמו כן יש צורך בהספקת כלל רכיבי התזונה החיוניים על מנת לוודא כי אין חסרים אשר עלולים להשפיע על תפקודי עיכול.
כבד שומני תפריט מומלץ
כאמור לתזונה תפקיד מכריע וחשוב בתהליך ההחלמה מכבד שומני - תכנית תזונה מותאמת הכוללת תפריט מומלץ ובשילוב צמחי מרפא ניתן לשקם ולנקות תאי הכבד משומן עודף. תפריט תזונתי אופטימלי לכבד שומני יכלול הוספת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים החשובים לשיפור חילוף החומרים הכללי ולסיפוח רעלנים ממערכת העיכול ובכך סיוע והקלה על תפקודי הכבד. בנוסף לסיבים יש חשיבות לצמצם את צריכת המזונות העשירים בחומצות שומן מזיקות כגון שומן רווי ושומן צמחי מוקשה. יש חשיבות להעשיר את התפריט בשומנים חיוניים בכמויות מתאימות. מעבר לשומנים חשוב גם לאזן את התפריט לכבד שומני על ידי הגבלת צריכה של מזון עתיר בפחמימות ריקות וחד סוכריים.
שאלות ותשובות נפוצות אודות הטיפול בכבד שומני
שאלה:
האם יש צורך לטפל בכבד מוגדל ושומני במצב התחלתי (הסננה שומנית)?
תשובה:
הסננה שומנית של הכבד היא מצב שכיח אשר מוגדר ברוב המקרים כמצב כרוני, ללא תסמינים, והוא אינו גורם לנזק משמעותי בשלב הראשוני. אולם מצב זה עלול להתפתח עם הזמן ולהפוך לדלקתי ומזיק. ניתן לטפל בצורה יעילה בהסננה שומנית ולמנוע הצטברות שומנים ונזק לתאי הכבד. הטיפול במצב של כבד שומני מוגדל התחלתי כולל תכנית תזונתית לשיקום הכבד על ידי סיוע בפינוי מוגבר של רעלים, פינוי שומנים עודפים, שיקום תאי הכבד ועוד. לצד התכנית התזונתית יש שימוש בצמחי מרפא בהתאמה של ריכוזים ושילובי צמחים לפי המצב הרפואי ומצב המטופל בכלל - צמחי המרפא תורמים גם להגנה על הכבד. כל תהליך הטיפול מבוצע עם ליווי ובקרה צמודה על מנת לאפשר החלמה ארוכת טווח.
שאלה:
כיצד מטפלים בכבד שומני עם סוכרת וכולסטרול ברקע?
תשובה:
כבד שומני הוא מצב בריאותי מטבולי ויש לו קשר למצבים מטבוליים אחרים ובהם רמות סוכר גבוהות בדם, כולסטרול גבוה, טריגלצרידים, משקל עודף. מצבים אלו בעלי השפעה על רמת הכבד השומני ולכן יש חשיבות יתרה לטפל בהם במקביל. מאחר והטיפול בכבד שומני משלב תזונה וצמחי מרפא ניתן באותה תכנית טיפולית גם להתייחס למצבים מטבוליים אחרים כמו סוכרת סוג 2 וכולסטרול. יתרה מזאת, תכנית תזונתית לכבד שומני תתרום בצורה ישירה לכל מצב מטבולי אחר ברקע גם ללא התייחסות מיוחדת. השילוב בין תזונה, צמחי מרפא והפחתת סטרס מספקים מענה רחב המסייע לאזן תפקודי כבד, ערכי סוכר וכולסטרול ולשמר את ההטבה גם לטווח ארוך.
שאלה:
במסגרת טיפול לכבד שומני לצד משקל יתר ועודף טריגליצרידים - האם צריך להימנע ממזונות מסוימים כדי לטפל בבעיות אלו?
תשובה:
כבד שומני הינו תוצאה של תהליך של שנים בו יש הצטברות של עודף שומנים עקב תזונה לקויה. מצב זה מוביל גם לעודף משקל וגם לעלייה של טריגליצרידים בדם. לכל הבעיות האלו מכנה משותף מרכזי וזה אורח חיים ובמיוחד, כאמור, תזונה. הטיפול במצבים אלו מחייב התייחסות תזונתית הכוללת הימנעות ממזונות מזיקים אשר הובילו לבעיה מלכתחילה. מצד שני, יש חשיבות להרכיב תפריט המכיל רכיבים התומכים בתפקוד תקן של הכבד ועוזרים לשיקום התאים על ידי הפחתת עומס מטבולי ורעלים, הגברת הפרשה תקינה ועוד. תזונה נכונה היא מרכז הטיפול והיא מותאמת כמה שניתן להרגלי חייו הקודמים של המטופל.
מחקרים רפואיים על הטיפול הטבעי בכבד שומני
השפעות טיפוליות של סילמרין, החומר הפעיל בצמח סיליבום (SILYBUM MARIANUM), בטיפול בכבד שומני
סילימרין הינו מיצוי של צמח בשם סיליבום מרינום - גדילן מצוי, שהינו צמח מרפא עתיק יומין לטיפול במחלות כבד שונות. מחקר זה בדק את ההשפעות של סילימרין על כבד שומני דרך סקירת מחקרים (מטא אנליזיס). נבדקו מחקרים קליניים ממקורות שונים. הסקירה כללה ממצאים של 587 מטופלים. המחקר הראה כי השימוש בסילימרין הוריד את ערכי אנזימי הכבד AST ו ALT בצורה משמעותית לעומת קבוצת הביקורת. מסקנת המחקר שסילימרין יעיל בהפחתת אנזימי כבד אצל חולי כבד שומני.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29245314
צריכה תזונתית ארוכת טווח והסיכון למחלת כבד שומני - מחקר תצפית
ירידה במשקל נחשבת כחשובה בתהליך החלמה למטופלים עם כבד שומני. עם זאת אין מספיק הוכחות מחקריות שהרגלי תזונה קשורים עם כבד שומני. מחקר זה בדק את הקשר בין הרגלי התזונה לבין היווצרות כבד שומני. חולקו שאלונים, הנחקרים עברו בדיקות אולטרסאונד, בדיקות דם ונשאלו על הרגלי תזונה. המחקר כלל 349 מתנדבים, 30.9% עם כבד שומני לא על רקע אלכוהול. נמצא כי הסובלים מכבד שומני צרכו כמעט פי שניים משקאות קלים וב 27% יותר בשר מאשר הקבוצה השניה. מנגד, קבוצת הכבד השומני צרכה פחות דגים עשירים באומגה 3. לאחר שכלול הנתונים של גיל, מין, יחס משקל וגובה וצריכה קלורית, הצריכה של המשקאות הקלים והבשר היוו גורם סיכון משמעותי לכבד שומני. מסקנות המחקר היו שמטופלים הסובלים מכבד שומני שותים יותר משקאות קלים ואוכלים יותר בשר וצורכים פחות דגים עשירים באומגה 3. צריכה זו היא גורם סיכון להתפתחות כבד שומני בפני עצמה כשמנטרלים גורמי סיכון נוספים כגון גיל, מין, משקל וצריכה קלורית.
http://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(07)00427-8/fulltext
טיפול בכבד שומני בעזרת כורומין - מחקר רנדומאלי עם קבוצת פלסבו
מחלת כבד שומני הינה בעיה בריאותית עולמית. למרות שברור בכבד שומני מהו תהליך המחלה, עדיין יש לחקור אילו טיפולים יעילים למצב זה. כורכומין הוא פיטוכימיקל מסוג פוליפנול הנמצא בצמח הכורכום, אשר הראה יכולת אנטי דלקתית ספציפית לתאי הכבד. המחקר בדק את היעילות של כורכומין על תכולת השומן בכבד וכן ההשפעה הביוכימית והאנטרופומרית על מטופלים עם כבד שומני. נבחרו בצורה אקראית חולי כבד שומני שקיבלו תוסף כורכומין וקבוצת הבקורת קיבלה פלסבו, במשך 8 שבועות. השתמשו בבדיקות אולטרסאונד לבדוק את תכולת השומן בתאי הכבד, בדיקות דם נלקחו לרמות שומנים וסוכר בדם, כמו כן נבדקו אנזימי כבד. בהשוואה לקבוצת הפלסבו, הכורכומין הראה קשר להפחתה משמעותית בריכוז השומן בתאי הכבד (78.9% שיפור עם הכורכומין לעמת 27.5% שיפור בקבוצת הפלסבו). כמו כן היתה ירידה משמעותית בערכי הדם של כולסטרול, LDL, טריגליצרידים, אנזימי כבד, סוכר והמוגלובין מסוכרר לעמת קבוצת הפלסבו. לא היו תופעות לוואי מנטילת הכורכומין.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.5659/full
REFERENCES | מחקרים ומידע נוסף על הטיפול בכבד שומני
אפידמיולוגיה של כבד שומני בעולם המערבי
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1089326107000104
הקשר בין תזונה לכבד שומני
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168827807004278
איבחון כבד שומני
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jgh.12271
טיפול בכבד שומני על ידי שינוי אורח חיים
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168827817320524
צמח שן הארי לטיפול בכבד שומני
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691513002561
כבד שומני כחלק ממחלות התסמונת המטבולית - סכרת ומחלות לב וכלי דם
https://www.nature.com/articles/nrgastro.2013.41
גורמי הסיכון להיווצרות כבד שומני
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1440-1746.2007.04952.x
גורמי הסיכון להפיכת כבד שומני לצירוזיס
https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hep.21327
פעילות גופנית ותרומתה לטיפול בכבד שומני
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0046819