תחושת שריפה בוושט - טיפול טבעי



הוושט הוא צינור המחבר בין הפה לקיבה. הוא אחראי על העברת המזון הנכנס דרך שריר טבעתי [ספינקטר] המפריד בין הוושט לקיבה. שריר זה נקרא השוער.

שריר השוער הוא למעשה פתח חד צדדי - כאשר מזון מגיע מהוושט לקיבה הוא נפתח - ואח"כ מתכווץ ומונע מהמזון ומיצי העיכול בקיבה לגלוש חזרה לוושט.

ישנם מצבים בהם השריר לא מתפקד כראוי לרוב בגלל היווצרות לחץ גבוה מצד הקיבה הגורם לריפיון ותפקוד נמוך. מצב זה מאפשר למיצי עיכול חומציים לעלות לוושט ולגרום לתחושת השריפה.


ניווט מהיר:
כיצד גורמים מיצי העיכול לשריפה בוושט?
איך הקיבה מוגנת מהחומציות של עצמה?
מהם הגורמים לשריפה בוושט?
איך לטפל ולהקל על הריפלוקס
מה כדאי לאכול במצב כזה?
שאלות ותשובות


מיצי העיכול וריריות הוושט


במידה ושריר השוער אינו מתפקד עקב סיבה כזו או אחרת - ישנו תהליך של חזרת מיצי עיכול לעיתים עם מזון לא מעוכל אל עבר הוושט. מצב זה נקרא החזר וושטי - או GERD בלועזית ובקיצור ריפלוקס.

מיצי העיכול החזקים והחומציים באים במגע עם ריריות הוושט אשר מטבען חסרות הגנה - מגע זה יוצר תחושת צריבה או שריפה חזקה בוושט.

למעשה זהו ביטוי למה שאנו קוראים צרבת. הרבה מייחסים למושג צרבת תחושה מאוד מסויימת בעוד שצרבת עלולה לבוא לידי ביטוי בצורות רבות ובאזורים שונים מהקיבה ועד ללוע.


הידעת? צרבת עלולה לגרום לתחושת שריפה בחזה, בוושט, ואף באוזניים, היא עלולה לבוא לידי ביטוי כדקירות באזור החזה, הקיבה והוושט גם כן.


אז איך לא שורף לנו בקיבה כל הזמן?


בניגוד לריריות הוושט - רירית הקיבה מפרישה חומרי סיכה המגנים עליה מפני החומציות של עצמה. ישנם מקרים בהם מתפתחת דלקת ברירית הקיבה ואז כן מיצי העיכול עלולים לצרוב את הריריות הרגישות.

מסיבה זו, דרך אגב, רושמים בד"כ למצבים של גסטריטיס או כיב קיבה תרופות כגון נקסיום, אומפרדקס, לנטון ועוד - תרופות אלו מפחיתות את כמות החומציות בקיבה ובכל מקטינות את רמת הגירוי על הרירית.


מה יכול לגרום לתחושת שריפה בוושט?


במידה וזו תחושה המופיעה לעיתים רחוקות - הרי שיתכן והיא נובעת מאכילה מופרזת, בעיקר אוכל שומני או חריף, שתיית אלכוהול רב, עישון או נטילת תרופות מסויימות.


טיפול טבעי לריפלוקסטיפול נטורופתי לריפלוקס


תחושת שריפה קבועה בוושט


במידה ותחושת השריפה מופיעה באופן קבוע יש לברר מה הסיבה ולספק מענה על מנת פתור את הבעיה. מרבית המקרים בהם תופעה זו מתרחשת דרך קבע היא על רקע של ריפלוקס.


הקלה על תחושת שריפה וריפלוקס


איך מופיע ריפלוקס?


ריפלוקס, או החזר וושטי, הוא תולדה של תפקוד לא תקין של שריר הוושט במקביל לחומציות גבוהה בקיבה. תהליכים אלו נגרמים לרוב על רקע אורח חיים לקוי ,במיוחד תזונה לא נכונה. 


חשוב לזכור: מאחר ולתזונה יש תרומה גבוהה ביווצרות או החמרה של תהליכי ריפלוקב - היא מהווה גם מפתח מרכזי בתהליך ההחלמה והריפוי.


איך מטפלים בתחושת שריפה בוושט?


הטיפול הטבעי מתמקד ביכולת להחזיר את התפקוד התקין של שריר הושט לצד הפחתת הגירוי על רירית הקיבה על מנת לאפשר איזון והפחתת חומציות.

תהליך החלמה זה מבוצע על ידי שילוב של תזונה נכונה וצמחי מרפא. זהו שילוב אופטימלי באמצעותו ניתן להפחית את התהליכים הדלקתיים בקיבה ובוושט ולסייע לריפוי בעיית הריפלוקס.

טיפול מסוג זה מספק מענה רחב ומאפשר שיקום של ריריות הוושט והפסקת התסמינים הנלווים לריפלוקס. כמו כן שיקום הרירית מאפשר חזרה לשגרה מלאה לצד מניעה ארוכת טווח.


מה כדאי לאכול במצב כזה?


החשיבות המרכזית בתחילת הטיפול היא לבנות מסגרת תזונה רחבה וגמישה על מנת שניתן יהיה לקיים אותה למשך הזמן הדרוש להחלמה של הריריות.

בד"כ מדובר על מספר שבועות ספורים - אולם מי שעשה שינוי תזונתי בחייו יודע שלעיתים זה יכול להיות מאתגר להמנע או להקפיד על תפריט תזונה מסויים.


בד"כ האמונה היא שמספיק יהיה להפסיק עם האוכל המטוגן, החריף, השומני - ואז בעיית הריפלוקס תפטר. זה גם מה שרוב הרופאים מספרים למטופלים שלהם.

אבל זה ממש לא מספיק. הבעיה הגדולה שהמון אנשים מאמינים בכל ליבם שזו התזונה הנדרשת כדי להחלים ולא פלא שהרבה מאוד מהם מתייאשים וחשובים שתזונה לא תעזור יותר.

פגשתי כל כך הרבה אנשים שקודם כל אמרו שהם "ניסו הכל" ושום דבר לא עזר להם - אבל התזונה שלהם רחוקה מלהיות נכונה ולכן הם בדרך ללא מוצא.


תזונה חייבת להיות מתאימה


שאלתי אותם ממה התייאשתם? התשובות בד"כ הם ניסיתי להוריד מטוגן וחריף ושום דבר לא עוזר. אבל בבירור יותר מעמיק מסתבר שנכון שהורידו מטוגן וחריף - אבל אוכלים במקום הרבה דברים גרועים לא פחות.

העניין הוא שזה לא נכון לייצר רשימה של מזונות מהם יש להמנע. מאחר וזה לא מדוייק כי גם מזון הנחשב רע ומזיק לקיבה - אם הוא נאכל במינון נכון ובשילוב נכון - הוא לא גורם לבעייה ולהיפך.

בתזונה המטרה היא למצוא איזונים - מצד שני אין טעם לבנות תכנית תזונתית נוקשה שאי אפשר להתמיד בה יומיים וחצי. אז מה עושים? מתאימים הכל לצרכים של המטופלים.


צמחי מרפא חשובים לטיפול בתחושת השריפה בוושט


מעבר לתזונה יש מספר צמחי מרפא מוכרים ונפוצים לטיפול בריפלוקס ותסמינים כגון שריפה, צרבות, בחילות ועוד. צמחי מרפא כגון אולמוס או פיליפנדולה מוכרים ביכולתם האנטי דלקתית.

צמחי המרפא אינם יוצרים תלות והם לרוב לשימוש קצר מועד של שבועות ספורים. מסיבה זו לתזונה יש משקל גדול יותר על מנת להגיע לשגרת חיים בריאה ומאוזנת.


טיפול טבעי לריפלוקסטיפול נטורופתי לריפלוקס


שאלות ותשובות על הטיפול בשריפה בוושט


האם טאמס יכול להקל על תחושת שריפה שיש אחרי האוכל בעיקר?

טאמס הוא תוסף הנמכר ללא מרשם רופא ומטרתו העיקרית היא לבסס את הסביבה החומצית בקיבה ובכך להקל על תסמיני הריפלוקס - בעיקר צרבות.

זהו אמנם פתרון מהיר וקל ואין בעיה לעשות איתו שימוש אם זה לא על בסיס קבוע. במקרים רבים או במצבים בהם הצרבת נובעת כתוצאה מבעיה של ריפלוקס - סוג של תוסף כזה לא מסייע.

ישנן דרכים אחרות להקלה על תחושת שריפה בוושט ותמיד עדיף לבחור בדרך המספקת פתרון ארוך טווח ויסודי על פתרון אשר נותן מענה מקומי רק לתסמינים.


האם אפשר לאכול גרעינים שחורים כשיש ריפלוקס?

אם הכוונה לגרעינים שחורים קלויים ומומלחים - אז התשובה שלא מומלץ כלל. באופן עקרוני גרעינים זה מזון המכיל כמות גבוהה של שומן - אבל זו לא הבעיה היחידה.

השומן בגרעינים הוא טוב ואם את אוכלת אותם כשהם לא קלויים או מומלחים ובכמות קטנה - לא אמורה להיות בעיייה. זה דווקא שומן בריא.

איפה כן הבעיה? בתהליך הקלייה וההמלחה. כאשר קולים את הגרעינים השומן שבהם מתחמצן והופך לרעיל. כמו כן כמות המלח היא אדירה וביחד הם מהווים פוטנציאל להגברת הגירוי של רירית הקיבה והוושט.


מותר לאכול דגני בוקר אם יש צרבות?

דגני בוקר על כל הצורות שלהם הם מזון גרוע ולא ראוי בשום צורה. למרות שיש הרבה פרסומים שאלו דגנים מלאים, וזה טוב לעיכול, וזה מזון בריא ומאוזן וכו' - האמת שונה.

דגני בוקר הם מזון סופר מעובד - המרכיבים שבדגני הבוקר כוללים פחמימות שגם אם הם מלאות - עדיין מהוות בעיה, כמויות הסוכר האדירות שיש בהם רק הופכות את המזון הזה לגרוע עוד יותר.

תחשבי מה עבר על התירס עד שהוא הגיע לשקית, כמה טחנו אותו, בישלו אותו, הפכו אותו, ציפוי אותו בסוכר, חומרים משמרים, שמנים צמחיים ועוד.

זה מזון רע - גם לאדם בריא הייתי ממליצה להתרחק מסוג מזון כזה ובכלל מכל משפחת המזון המהיר. לצערי האמריקנים הורישו לעולם הרגלי אכילה גרועים.


האם חלב עיזים יכול להקל על תחושת שריפה בוושט?

הדעה הרווחת כי חלב עיזים טוב יותר מחלב פרה ולכן הוא מתאים לבעיות עיכול. עמדתי לגבי זה שחלב באשר הוא מהווה בעייה בעיקר בגלל הפוטנציאל הדלקתי שבו.

אני לא חובבת מוצרי החלב אולם במקרים מסויימים חשוב לבחון את רמת החשיבות של מזון מסויים ביחס לאדם אבל קודם כל ביחס לבעיה.

לכן התשובה היא שיתכן וכן אפשרי במקרים מסיימים ויתכן ולא במקרים אחרים - לגופו של עניין ושל המטופלת.


מה עדיף לקחת נקסיום או אומפרדקס לבעיה הזו?

אלו שתי תרופות דומות מאוד באופן פעולתן והן שייכות למשפחה די גדולה של מספר תרופות - משפחת ה-PPI - תרופות אלו פועלות על תאי רירית הקיבה ומפחיתות את רמת החומציות בקיבה.

יש נטיה היום לרשום נקסיום יותר מאומפרדקס - אולי בגלל כי לתרופה הזו הצלחות גבוהות יותר. אישית אני חושבת שבמקרים אקוטיים אין בעיה - אבל לטווח ארוך זה מורכב יותר.

למרות שאין צורך להתרגש מכל מיני פרסומים שיש ברשת על הסכנה בנטילת נקסיום או אומפרדקס - אלו לא תרופות שרוצים לקחת לאורך שנים.

מסיבה זו לא כל כך משנה מה את לוקחת - מה שכן, לדעתי יש צורך לעשות הכל כדי לאזן את מערכת העיכול ללא תרופות. וזה אפשרי בהחלט בסיוע של תזונה מושכלת וצמחי מרפא.


מחקרים


צרבת ותזונה

הקשר בין תזונה, אורח חיים, השמנה וצרבות

השמנת יתר וצרבת

השמנה כגורם סיכון בפני עצמו לצרבות


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..