האם נקסיום טוב לאזופגיטיס



השימוש בתרופות להפחתת חומציות בקיבה הופך שכיח ביותר בשנים האחרונות. בעבר המענה לצרבות היה חלקי בלבד וכלל תרופות המבססות את חומצות הקיבה.

כיום, ניתן לרכוש תרופות ממשפחה זו גם ללא מרשם רופא. תרופות כגון נקסיום, אומפרדקס ועוד, פותחו במטרה לספק מענה למחלות הקשורות בחומציות גבוהה בקיבה כגון גסטריטיס, אולקוס וריפלוקס.

התלות הגבוהה בתרופות אלו מובילה לשימוש כרוני ממושך העלול להוביל לבעיות בתפקוד הקיבה. מחקרים אחרונים הראו קשר בין שימוש בתרופות אלו לבעיות עיכול שונות.

חשוב לזכור: שימוש ממושך ו/או מיותר בתרופות ממשפחת הנקסיום עלול להוביל לתפקוד ירוד של מערכת העיכול ולחסרים תזונתיים.


ניווט מהיר:
מה זה דלקת בוושט?
האם דלקת בוושט מסוכנת?
מה עושה נקסיום?
תחליף טבעי לנקסיום
שאלות ותשובות
מחקרים ומקורות


מה זה דלקת בוושט - אזופגיטיס?


דלקת בוושט מתפתחת בריריות הוושט - לרוב כתוצאה מחשיפה למיצי עיכול חומציים אשר עולים מהקיבה אל עבר הוושט בעקבות בעיות שונות כגון ריפלוקס.

הוושט הוא למעשה צינור דרכו עובר המזון מהפה לקיבה. צינור זה מצופה בריריות עדינות חסרות הגנה. כל מגע של מיצי עיכול חומציים עם ריריות אלו מוביל לגירוי גבוה ובהמשך להיווצרות מצב דלקתי.

כדאי לדעת: החומצה המופרשת בקיבה חשובה ועיקר תפקידה לעזור בעיכול ראשוני וכן בחיטוי המזון, כלומר, להשמיד חיידקים או מזהמים אחרים במידה ואלו קיימים במזון.


חומצת הקיבה [חומצה הידרוכלורית] חזקה מאוד ומסוגלת לפרק כל אוכל מוצק. חומצה זו מרכיבה את מיצי העיכול והם אמורים להישאר אך ורק בקיבה.

כשמיצי עיכול חומציים עולים מהקיבה לוושט זה סימן לשיבוש תפקודה התקין של הקיבה ושריר הוושט. לאורך זמן, הגירוי אשר יוצרת חומצת הקיבה על ריריות הוושט עלולה להוביל לדלקת.

רוב הדלקות בוושט נגרמות עקב צריבה של חומצות קיבה כחלק מתהליך הנקרא החזר וושטי [GERD] או בשמו הלועזי ריפלוקס, אך ישנו אחוז קטן של דלקות וושט הנגרמות מסיבות אחרות.


האם אזופגיטיס מסוכנת?


דלקת בוושט היא מצב בריאותי הפוגע באיכות החיים מאחר והיא מלווה לרוב בתסמינים העלולים להופיע לזמנים ממושכים ולהוות מטרד יום יומי.

תסמינים רבים של דלקת בוושט כוללים בין השאר תחושת גוש בגרון, צרבות בעוצמות שונות, תחושת שריפה ובעירה בחזה ובוושט ועוד.

דלקת בוושט אינה מהווה סכנה בריאותית מידית, אולם לאורך זמן, כמו כל דלקת כרונית, היא עלולה להתפתח לתאים לא ידידותיים – זו סיבה מספיק טובה להתייחס לאזופגיטיס ברצינות הראויה.

חשוב לדעת: הפתרון הטבעי לדלקת בוושט מבוסס בעיקרו על שיפור תהליכי הפירוק והספיגה של המזון בקיבה, הפחתת הגירוי על רירית הקיבה, הפחתת החומציות וחיזוק פעולת העיכול.


מה עושה נקסיום?


נקסיום הינה תרופה ממשפחת PPI [Proton Pump Inhibitor] - מעכבי משאבות מיימן. משפחה זו מעכבת את הפרשת החומצות מתאי הקיבה וכתוצאה מכך כמות החומצה המופרשות בקיבה פוחתת.

לאלו הסובלים מריפלוקס או דלקות בקיבה ובוושט - הפחתה בכמות החומצה בקיבה תוריד את היקף הריפלוקס עצמו ו/או את הגירוי של רירית הקיבה.

חשוב לזכור כי חומציות קיבה מאוזנת הכרחית לתהליכי העיכול הראשוניים ולכן שימוש לאורך זמן בתרופות ממשפחה זו עלולה להוביל לפגיעה ביכולת התפקוד הטבעית של הקיבה, לנזקים בריאותיים וכן לחסרים תזונתיים.

כדאי לדעת: תרופות ממשפחת PPI אינן מומלצות לנטילה ממושכת וברוב המקרים ישנן פתרונות טבעיים לאיזון ושיקום מערכת העיכול.


תרופות נוספות ממשפחת הנקסיום


בנוסף לנקסיום [Nexium] יש עוד תרופות השייכות למשפחת PPI והן כוללת בין השאר את הלוסק, זנטג, אומפרדקס, אסופרים אס קיי ועוד.

תרופות אלו דומות באופן הפעולה שלהן וההבדלים בין תרופה אחת לשנייה קטנים בדרך כלל. ההחלטה איזו תרופה מומלצת ליטול היא בידי הרופא המטפל.


תחליף טבעי לנקסיום


חשוב להבין את ההבדלים בין השפעותיה של תרופה כימית ובין טיפול טבעי. המושג "תחליף" עלול להטעות מאחר ולא מדובר בשום צורה ב"תרופה טבעית" שעושה אותה פעולה כמו תרופה כימית.

כשמדובר בתרופות ממשפחת ה-PPI כמו הנקסיום או האומפרדקס אל מול פתרון טבעי לאותם בעיות עיכול להם נרשמים תרופות אלו - יש להבין את ההבדלים הבסיסיים בין נטילת תרופה לפתרון טבעי.

תרופה כימית כגון נקסיום ואומפרדקס מתערבת בתהליכים ביולוגיים טבעיים בגוף ומשנה אותם. התערבות כימית זו בתהליכים טבעיים גוררת ברוב המכריע של המקרים תופעות לוואי עקב תגובות שרשרת שונות.

תרופה היא חלופה וקיצור דרך שיש לה מחירים. ההשפעה החזקה של תרופות כימיות ותופעות הלוואי השונות אשר עלולות להתלוות אליה - מחייבות מרשם מרופא ומעקב רפואי אחר הנטילה.

הסיבה היא שכל תרופה כימית עלולה להיות גם מסוכנת בנטילה לא נכונה.


טיפול טבעי לריפלוקסטיפול נטורופתי לריפלוקס


טיפול טבעי כחלופה


בניגוד לתרופה הפועלת על שינויים כימיים - טיפול טבעי מעודד את מערכות הגוף השונות לחזור לתפקוד מאוזן. זהו טיפול ארוך יותר, אך ההשפעה שלו רחבה הרבה יותר.

נקסיום - כמו כל תרופה כימית, פועלת לשינויי תהליכים בתאי רירית הקיבה על ידי דיכוי פעולות שונות ובכך גורמת להפחתת כמות החומצה המופרשת.

טיפול טבעי, לעומת זאת, מעודד את הקיבה לשוב לתפקוד תקין על ידי הפחתת הגירוי של ריריות הקיבה, עידוד פעולות אנטי דלקתיות על מנת לסייע בהשבת איזון מחודש ונכון של חומציות הקיבה.

במקרים רבים חוסר האיזון נובע מאורח חיים לא נכון משך זמן רב עקב תזונה לקויה, חוסר בפעילות, רמות מתח גבוהות, משקל עודף - שימוש יתר בתרופות כימיות ועוד.

חשוב לזכור! לחומציות הקיבה תפקיד חשוב בתהליכי העיכול - הפחתה ממושכת של חומציות זו - במיוחד שלא לצורך, עלולה להוביל לתפקוד לקוי של הקיבה ולחסרים תזונתיים שונים.


תחליף טבעי לנקסיום


להשיב את האיזון לגוף


צרבת היא אחד התסמינים השכיחים ביותר מעל גיל 40. אחוז גבוה יותר של מבוגרים סובל מצרבות, שהן תוצר של ריפלוקס לרוב, מאשר ילדים או בני נוער.

זה נכון גם לגבי בעיות בריאותיות אחרות והסיבה העיקרית היא ירידה טבעית בתפקוד מערכת העיכול במקביל להמשך אורח חיים לקוי ולא מותאם לגיל ולמצב הגופני.

מה הפתרון? פשוט להתאים את אורח החיים - במיוחד את התזונה ליכולת של הגוף. כאשר אדם צעיר אוכל פיצה בבוקר, המבורגר עם צ'יפס בצהריים וטוסט בערב - הוא גורם לעומס עצום על מערכת העיכול שלו אבל בגלל הגיל מערכת זו חזקה ומסוגלת להתמודד עם העומס.

בגיל 40 אין לנו פשוט ברירה אלא להקשיב לגוף ולהתאים את עצמנו למהלך החיים הטבעי. אין זה אומר לוותר על התענוג באכילה - מדובר רק על מציאת האיזון האופטימלי האישי.


שאלות ותשובות


איזה כדור הכי טוב לצרבת?
כיום התרופות הכימיות השכיחות ביותר לטיפול בצרבת הינם ממשפחת PPI. משפחה זו כוללת תרופות כמו אומפרדקס, נקסיום ולוסק. תרופות אלו משפיעות על תאי הקיבה וגורמות להפחתה של חומצות הקיבה.

הקטנת כמות החומציות בקיבה מקטינה את כמות מיצי העיכול העולים אל עבר הוושט ובפעולה זו מפחיתים את הגירוי על ריריות הוושט ואת התסמינים הנלווים כגון צרבות, כאבים בחזה, בחילות ועוד.


איך מטפלים במיצי קיבה?
במיצי קיבה לא צריך לטפל. מיצי קיבה הינם חלק חשוב ומשמעותי בתהליך העיכול. הפרשה של מיצי קיבה חיוני לתהליכי פירוק המזון וחיטוי במידה ויש במזון מזהמים כמו חיידקים, וירוסים וכולי.

ככל שאנו מתבגרים ישנה ירידה ביכולת הקיבה להפריש חומצות קיבה ולכן התחושה היא שיותר קשה לעכל. מסיבה זו יש לשים לב במיוחד לשמירה על מאזן חומציות תקינה.

חשוב לזכור: מקרים רבים של עליית מיצי עיכול אל עבר הוושט נגרמים לאוו דווקא מעודף חומציות אלא גם ממצבים של חוסר - היפוכולורידריה למשל.


האם נקסיום מסוכן?
על פניו נקסיום, ושאר התרופות ממשפחה זו, נחשבות לבטוחות לטווחי שימוש קצרים. עם זאת, נטילה ממושכת של נקסיום עלולה להוביל להשפעות לא רצויות ברמה כזו או אחרת.

לאחרונה התפרסם מחקר המעלה השערה כי יש קשר בין שימוש ארוך טווח בתרופות מסוג זה ובין הסיכון למחלות ממאירות במערכת העיכול.

מעבר לכך הבעיה היותר מוחשית בשימוש ממושך בתרופות אלו קשורה בשיבוש פעולות עיכול טבעיות העלולות להוביל לחסרים תזונתיים עקב הפרעות בתהליכי פירוק וספיגה של המזון בקיבה - בעיקר של מינרלים כגון ברזל וסידן - מה שעלול להוביל לאנמיה ודלדול העצם.

בנוסף, אצל אחוז מסוים באוכלוסייה, נטילה ארוכת שנים עלולה לעודד היווצרות פוליפים מרובים בקיבה אשר לאורך זמן עלולים להתפתח לגידול.

שורה תחתונה: במרבית המקרים נקסיום ודומיו יכולים לשמש כפתרון קצר מועד אך השאיפה היא למצוא פתרונות טבעיים מאזנים לטווח ארוך.

האם נקסיום צריך מרשם?
כן, נקסיום הינה תרופה המחייבת מרשם רופא. עם זאת יש כיום תרופות בעוצמות נמוכות יותר אשר ניתן לרכוש בבית מרקחת ללא מרשם רופא.


איך אפשר לדעת מה סוג התרופה המתאים לך? המינון ומשך נטילת התרופה?
בדרך כלל ההמלצה של הרופא מבחינת המינון משתנה בהתאם לחומרת מצב המטופל ולגישתו של הרופא. כמו כן ההנחיה של כמה זמן לקחת את התרופה תלויה באותם גורמים.

מה ההבדל בין נקסיום ומאלוקס?
נקסיום ומאלוקס שניהם תרופות אשר אמורות לעזור להפחית או למנוע חזרה של חומצות מהקיבה לוושט ושתיהן אמורות לעזור במצב של דלקת בוושט.

בעוד שהנקסיום פועל על תאי הקיבה ומפחית את יכולת התאים להפריש חומצות בקיבה, המאלוקס מפחית את חומציות הקיבה על ידי ביסוס החומצות ולא על ידי הפחתת ייצור החומצות.

פעילות זאת היא נקודתית בלבד ומשפיעה רק בזמן נטילת התרופה. ניתן להבין שלנקסיום השפעה יותר מורכבת על תפקוד הקיבה ואילו המאלוקס משפיע נקודתית ולכן גם ההמלצה לרוב היא ליטול מאלוקס לפי הצורך ולא באופן יומיומי ומניעתי.

האם ניתן להיגמל מנקסיום?
במקרים רבים ניתן להפחית ואף להפסיק לגמרי את נטילת הנקסיום. תהליך זה צריך להיעשות בהדרגה ובמסגרת שינויים של אורח חיים הכוללים שינוי תזונה, הרגלי אכילה נכונים וחיזוק מערכת העיכול.

חשוב לדעת: לא מומלץ להפסיק בבת אחת נטילת של תרופות מסוג PPI לרבות נקסיום – הפסקה מידית עלולה לעורר תגובת פיצוי מצד תאי הקיבה והפרשה מוגברת של חומצה לטווח קצר, מה שעלול להוביל להחמרה בתסמינים.


מחקרים ומקורות


צרבות, שינויים באורח החיים ותרופות ללא מרשם
https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/abstract/2018/01000/heartburn__lifestyle_modifications_and.6.aspx

מעכבי משאבת פרוטון וסיכון למחסור בויטמינים ומינרלים: עדויות והשלכות קליניות
https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2042098613482484

מעכבי משאבת פרוטון וסיכון של -מחסור בוויטמינים ומינרלים

תרופות מרשם והקשר שלה עם דיכאון וחרדה
http://mybodymindhealth.com.au/blog/2016/02/13/prescription-medication-and-its-link-depression-anxiety


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..