האם הליקובקטר באמת חיידק מסוכן?


הליקובקטר פילורי הוא חיידק אשר משגשג על רירית דופן הקיבה. זהו החיידק היחיד למעשה המסוגל לחיות בסביבה כה חומצית כמו הקיבה. חיידק זה נקשר לסכנות ולמחלות שונות - השאלה עד כמה באמת הוא מסוכן לנו?


ניווט מהיר
חיידק אלים או חיידק טורף?
מה מסוכן בהליקובקטר?
מי יכול להדבק בחיידק?
האם יש חיסון לחיידק?
איך יודעים אם יש לי הליקובקטר?
שאלות ותשובות


חיידק אלים או חיידק טורף?


הליקובקטר אינו חיידק אלים והוא גם לא טורף אף אחד. למעשה הוא חיידק שעד לשנות ה-80 של המאה הקודמת לא ממש הכירו בנוכחות שלו.

אחרי הגילוי המסעיר שלו - מה שזיכה את החוקרים שגילו אותו בפרס נובל - התחילו לקשור אליו כמעט את כל תחלואי מערכת העיכול העליונה. לעיתים בצדק ולעיתים שלא.

בניגוד לשמועות שרצות סביב ההליקובקטר הוא אינו חיידק טורף וגם לא אלים במיוחד. מדוע? מאחר והוא יכול לחיות אצלנו בקיבה הרבה מאוד זמן מבלי שנרגיש בו.


מה מסוכן בהליקובקטר?


הבעיה המרכזית עם חיידק זה הוא רק במצב בו הוא משגשג ומתפשט על רירית הקיבה. כל עוד הוא אינו משגשג ואינו גורם לתגובה דלקתית על תאי הקיבה הוא נמצא בתחום הנורמה.



מה זה תחום הנורמה של הליקובקטר?


ישנם 3 סוגי בדיקות [פירוט למטה] אשר אחת מהן - תבחין נשיפה [לאחרונה כבר פחות שכיחה] יכולה  לספק תוצאה מספרית. עד התוצאה 5 זה נחשבת שלילית - היינו חיידק לא פעיל ואין צורך בטיפול. מעל 5 ולא משנה כמה - חיובי ויש צורך בטיפול.


יש סכנה עם הליקובקטר כאשר הוא נמצא אבל לא גורם לבעיות?


העבודות מוכיחות כי להרבה אנשים החיידק נמצא אבל אינו מורגש ומכאן גם לא מטפלים בו והחיים ממשיכים. הנטייה אבל היא לטפל בו עם האבחנה למרות שמספר אנשי מדע טוענים כי כל עוד אין עדות דלקתית לפעילות שלו אין צורך לעשות דבר.


מתי כן חשוב לטפל ומה הסכנה?


כאשר מערכת העיכול והחיסון נחלשות, מסיבה כזו או אחרת, החיידק מתחיל להשתלט על שטחים גדולים יותר על רירית הקיבה תוך שהוא מנצל את היכולת הכמעט ייחודית שלו לחיות בסביבה כל כך חומצית כמו בקיבה.

חשוב לזכור: שגשוג זה של החיידק עלול במקרים רבים להוביל לתהליך דלקתי ברירית הקיבה הנקרא גסטריטיס או דלקת בקיבה.


התפתחות דלקת וכיבים בקיבה כתוצאה מהליקובקטר


מאחר והליקובקטר נחשב לחיידק קרצינוגני ישנה חשיבות גבוהה למגר אותו עם התחלת השגשוג שלו על מנת כאמור למנוע התפתחות שלילית על רירית הקיבה כדוגמת דלקת.

מדוע? מאחר ודלקת בקיבה שהיא לא מצב רפואי מדאיג במיוחד עלולה להתפתח למקומות בעייתיים יותר. השלב השכיח אחרי דלקת שאינה מטופלת היא הופעה של אולקוס - כיב פפטי.

עם המשך ההתקדמות אף יתכנו שינויים ברמת התא ברירית הקיבה והסכנה שהדבר יוביל בסופו של עניין לסרטן קיבה. שזו הסכנה הגדולה ממנה חוששים בעולם הרפואה ומכאן לרוב הדחיפות בטיפול בחיידק.


צמחי מרפא לטיפול טבעי בחיידק הליקובקטר


מה קורה פתאום שהחיידק מתחיל להפריע?


מסיבות שונות, אשר לרוב קשורות בהיחלשות של מערכת העיכול והחיסון, החיידק מצליח לקנן ברירית הקיבה ולהגדיל את המושבה שלו בקיבה. זה קורה אם כתוצאה של אורח חיים לקוי כמו תזונה לא מאוזנת, צריכה של חומרים מזיקים ועוד, או כתוצאה מטראומה שונה.

כאשר מערכת החיסון והעיכול נחלשות, החיידק מסוגל לשגשג באופן חופשי וללא מפריע לרמה כזו אשר גוררת תסמינים והתחלת התפתחות של בעיות נלוות וכאן כבר יש צורך בהתערבות טיפולית.


מתי נדבקים בחיידק?


למעשה ההדבקות בהליקובקטר מתרחשת לרוב בגיל הילדות. הוא נמצא וגדל איתנו מבלי שדבר מיוחד קורה והבריאות שלנו נשמרת על מאוזנת. כל זאת בעיקר הודות למערכת חיסון ועיכול אשר מונעות את השגשוג שלו.

מערכת החיסון ומערכת העיכול הן מערכות ההגנה הטביעות של הגוף שלנו - לא רק מפני הליקובקטר אלא גם מול מיליוני מזהמים אחרים. שמירה על מערכת עיכול תקינה - במיוחד רמת חומציות תקינה - מאפשר הגנה טובה יותר.

כנ"ל ביחס למערכת החיסון. כל פעולה בריאותית שאינה הכרחית אשר מוציאה מאיזון את המערכות האלו - טומנת בעייתיות בחובה.


טיפול טבעי להליקובקטרטיפול נטורופתי להליקובקטר


מי עלול להדבק בחיידק?


כל אחד יכול להדבק בהליקובקטר ללא הבדל מין או גיל. למעשה כמעט כולנו נושאים את החיידק ברמה כזו או אחרת בקיבה שלנו. ההדבקות בחיידק היא לא פשוטה כמו מזהמים אחרים אבל היא אפשרית ולרוב היא שכיחה יותר בקרב בני משפחה כאשר ישנה קרבה גבוהה יותר.


מה הבעיה בנטילת אנטיביוטיקה בלבד?


מאחר ומערכת העיכול והחיסון הן מערכות ההגנה הטבעיות שלנו - המשימה היא לשמור עליהן ברמת תפקוד גבוהה ככל האפשר. נטילת אנטיביוטיקה לדוגמא ידועה ככזו המחלישה את מערכת החיסון והעיכול.

כאשר אין ברירה אז אין ברירה. אולם נשאלת השאלה מדוע ממליצים לעשות שימוש בכלי כזה עוצמתי ואף אחד לא מדבר על הצורך לתמוך במקביל במערכת העיכול והחיסון?

למעשה, דווקא אצל אנשים אשר מערכות אלו חלשות מלכתחילה - ישנה חשיבות לעשות כל פעולה כדי להגן עליהם בזמן נטילת תרופות כמו אנטיביוטיקה.

הדבקות חוזרת בתדירות גבוהה של החיידק מעידה שלא נעשה מספיק כדי לחזק את היכולת הטבעית של הגוף להמשיך ולשמור מפני זיהומים ומזהמים שונים.


באיזה גיל מסוכן להדבק בהליקובקטר?


כאמור ההדבקות עצמה בחיידק מתרחשת לרוב בגיל ילדות. כל עוד מערכת החיסון והעיכול מאוזנות החיידק לא משגשג ואינו מהווה בעיה. בגיל צעיר מטבע הדברים הגוף יותר מאוזן ולכן אנו עדים לפחות מקרים.

אולם עם ההתקדמות בגיל עולה שכיחות המקרים בהם החיידק משגשג ברירית וכן שכיחות הבעיות הנלוות כגון גסטריטיס ואולקוס.
וכן עולה השכיחות לבעיות ממאירות בקיבה.


האם אפשר להתחסן למניעת הדבקות?


לא, אין חיסון למזהמים מהסוג הזה. אבל יש דרך טובה יותר למניעה והיא שמירה על אורח חיים בריא. במיוחד מדובר על מערכת עיכול מאוזנת ובעלת תפקוד תקין לצד מערכת חיסון חזקה.

אלו שתי מערכות ההגנה הטבעיות שלנו וכאשר הן פועלות בצורה תקינה הן מגינות עלינו מפני דברים הרבה יותר מורכבים מחיידק הליקובקטר.

בגוף שלנו ישנם מזהמים רבים, וירוסים, טפילים, חיידקים, וכל עוד מערכת החיסון פועלת בצורה מאוזנת הכל נשמר על רמה בריאה. רק כאשר מופר האיזון מתחילה שרשרת לא בריאה של שגשוג חיידקי.


איך יודעים אם יש לי הליקובקטר?


מעבר לתסמינים אשר עשויים להצביע על שגשוג החיידק, ישנן 3 דרכים לאבחן הליקובקטר. תבחין נשיפה, בדיקת צואה, או כחלק מבדיקת גסטרוסקופיה בה נוטלים דגימה לבדיקת ביופסיה.

הרבה אנשים אשר נדבקו פעם בחיידק וטופלו בדרך כזו או אחרת מכירים כבר את התסמינים וכאשר הם נדבקים שוב הם יכולים לשער במידה סבירה האם זה החיידק.

אולם זו טעות נפוצה אשר לעיתים מונעת טיפול מדוייק. מדוע? מאחר והליקובקטר לרוב גורם לדלקת ברירית הקיבה אשר לכשעצמה היא בעלת תסמינים.

כאשר מטפלים בחיידק גם הדלקת לרוב מתרפאת. אולם היא יכולה לחזור גם ללא הליקובקטר עצמו ולייצר את אותם תסמינים כך שהתחושה ששוב החיידק חזר שגויה.

מדוע זה חשוב? מאחר וטיפולים מסויים יכולים להיות בסדר למיגור החיידק אבל לא מותאמים לדלקת בקיבה. מדובר בעיקר על שימוש בחומרים אתריים חזקים כמו שמן אורגנו - אשר הוא פופולארי לטיפול בהליקובקטר אבל יכול להזיק אם יש דלקת בקיבה.


האם הטיפול לחיידק מסוכן?


הגישה הקונבנציונאלית המקובלת כיום היא לתת טיפול אנטיביוטיקה משולב עם תרופה להורדת חומציות. לרוב רושמים 2 סוגי אנטיביוטיקה ותרופה ממשפחת PPI כשלב ראשון - זהו טיפול משולש.

במידה וטיפול זה לא מצליח מוסיפים עוד סוג של אנטיביוטיקה לצד תרופה ממשפחת ה -PPI לרוב נקסיום. שילוב זה נקרא טיפול מרובע. יש מקרים בהם מתחילים מיד עם טיפול מרובע - לרוב זה שיקול של הרופא.


מה מסוכן בנטילת אנטיביוטיקה?


עקרונית אין פסול בנטילת אנטיביוטיקה כשיש צורך אמיתי. הבעיה מתי מופיע אותו הצורך והאם באמת יש הכרח לרשום אנטיביוטיקה לכל אחד מבלי להבין האם יש הכרח ברור לכך.

הדעות לגבי עניין השימוש באנטיביוטיקה חלוקות בין הרופאים אולם אין ספק שנטילת אנטיביוטיקה מחייבת תמיד התייחסות במקביל לנזקים האחרים אשר היא עלולה לגרום - במיוחד באוכלוסיית החיידקים הטובים במעי.


שאלות ותשובות


האם חשוב לקחת פרוביוטיקה לטיפול בחיידק?

במרבית המקרים אכן חשוב לקחת פרוביוטיקה במקביל לנטילת אנטיביוטיקה. אולם חשוב להתאים את הפרוביוטיקה ברמה אישית כך שיספקו מספיק חיידקים טובים.

כמו כן יש לקחת פרוביוטיקה בנפרד - לרוב אחרי סיום הטיפול האנטיביוטיקה על מנת שהחיידקים הטובים לא יפגעו בעצמם. השיקול לגבי הפרוביוטיקה מומלץ מול מטפל.


מה הסכנה במידה ולא מטפלים בהליקובקטר בכלל?

הסכנה הגדולה עם חיידק הליקובקטר פילורי, מעבר לתסמינים הלא נעימים אשר לרוב נלווים אליו - הוא התפתחות דלקות ברירית הקיבה, כיבים ואף ממאירות.


האם מסוכן לשתות אלכוהול כשיש הליקובקטר פילורי?

מאחר ובמרבית המקרים שגשוג החיידק מוביל לרמה כזו או אחרת של דלקת ברירית הקיבה - מה שהופך אותה למאוד רגישה ופגיעה - המגמה היא להגן עליה כמה שניתן.

מסיבה זה כל חומר חזק כגון אלכוהול אינו מומלץ מהחשש להגברת הגירוי על הרירית וזירוז הדלקת במידה וקיימת. מדובר על כל חומר חזק כגון אלכוהול ובכלל זה שמנים אתריים ומזונות חריפים לצורך העניין.



אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..