חיידק אי-קולי - הקלה - טיפול נטורופתי
אי-קולי (E.coli) הוא חיידק החי במעי באופן טבעי אצל אנשים וחיות. לחיידק זה תתי זנים שונים אשר רובם אינם בעייתיים לאדם או במקרים מסויימים גורמים לתגובה קלה במערכת העיכול [לרוב שלשול קל]
עם זאת ישנם זנים מסוימים של חיידק אי-קולי אשר עלולים להוביל לתסמינים שונים משמעותיים ומורגשים יותר.
הדבקות בחיידק אי קולי היא לרוב על רקע מזון מזוהם או מים נגועים. בעיקר ירקות חיים ובשר נא.
חשוב לזכור: החלמה מאי-קולי אורכת כשבוע אצל אדם בריא. אולם חובה לפנות לייעוץ רפואי עם הופעת התסמינים ואח"כ לשקול כיוון טיפולי
ניווט מהיר:
תסמינים נפוצים
גורמים מרכזיים
אבחנה
טיפול טבעי
מחקרים ומקורות
תסמינים
תסמיני הדבקות זיהומית בחיידק אי קולי נגרמים לרוב על ידי תתי זנים מסויימים של החיידק והם מופיעים ימים ספורים מרגע ההדבקות. תסמינים אלו עלולים לכלול:
• שלשול [צואה רכה עד מיימית]
• שלשול דמי [במצבים קשים]
• כאבי בטן
• כיווצים בבטן
• רגישות בבטן
• בחילות והקאות
חשוב לזכור: יש לפנות לטיפול רפואי עם הופעת תסמיני הזיהום על מנת לקבל אבחנה מדוייקת על טיב הזיהום ודרכי הטיפול בו
גורמים
הדבקות בחיידק אי-קולי היא לרוב על רקע צריכת מים או מזון מזוהם
אבחנה
הבדיקה הנפוצה לאבחון חיידק אי קולי במעי מבוצעת על ידי בדיקת צואה לאיתור סוגי החיידקים המצויים בדגימה. בדיקה זו נשלחת על ידי הרופא למעבדה.
טיפול טבעי והקלה בזיהום חיידק אי-קולי
מאחר וזהו זיהום הגורם לתגובה חריפה במערכת העיכול התחתונה בעיקר, מתמקד הטיפול במספר היבטים על מנת לתמוך, להקל ולהשיב את האיזון ואת התפקוד התקין של מערכת העיכול והחיסון. זאת במקביל לטיפול תרופתי אם הומלץ.
הקפדה על צריכת נוזלים מספקת
התגובה המרכזית לזיהומים מסוג זה הם שלשולים. מסיבה זו ישנה חשיבות לשמירה על מאזן נוזלים ומלחים תקין על מנת למנוע התייבשות.
אספקת מלחים
במקביל לאיבוד הנוזלים עלול להיות גם איבוד של מלחים מסויימים החשובים לתפקודי הגוף השונים. מסיבה זו מומלץ לצרוך מרקים בשילוב ירקות וצמחי תיבול, בעיקר סלרי.
תמיכה בפלורת המעי
פלורת המעי מכילה מספר רב של חיידקים מסוגים שונים המגנים עלינו והם חשובים לתפקודים שונים של מערכת העיכול והחיסון. במצב של זיהום חיידקי כגון אי קולי מומלץ לצרוך פרוביוטיקה (חיידקים פרוביוטיים) ופרה-ביוטיקה (המצע עליו החיידקים חיים).
צמחי מרפא אנטי זיהומיים
במקביל לטיפול תרופתי או טיפול רפואי אחר ניתן לתמוך ולהקל על תהליכי הזיהום והתסמינים על ידי צמחי מרפא שונים, במיוחד אלו בעלי פעילות אנטי זיהומית התורמים לשיקום המעי וחיזוק מערכת החיסון.
מה כדאי לעשות בזמן זיהום חיידקי עם אי קולי?
בזמן זיהום חיידקי לרוב התיאבון יורד. חשוב במצב זה לדאוג למשקאות מזינים אשר יחזירו נוזלים לגוף:
מרק צח
המכיל מגוון רחב של ירקות ועשבי תיבול, מבושל ומסונן. בעיקר מומלץ להוסיף למרק ג'ינג'ר וכורכום בעלי פעילות אנטי דלקתית למערכת העיכול.
מיצי ירקות ופירות טריים
בעיקר ירקות עשירים בקרטנואידים התומכים בשיקום הריריות כגון גזר, תפוח, סלרי וכו'.
ניתן לשלב שייקים המבוססים על פרי כגון בננה ותפוח מקולף ובנוסף כף שבולת שועל המהווה מקור טוב לפרהביוטיקה - מצע לחיידקי מעי טובים לשגשג עליו.
עם הגברת התיאבון מומלץ להתחיל יום-יומיים באכילה יחסית דלה בסיבים על מנת שלא לגרות יתר על המידה את המעי - אורז בסמטי לבן עם ירקות קלופים ומבושלים - גזר, בטטה, דלעת, קישוא וכו'
צמחי מרפא
חשוב לזכור: צמחי המרפא נועדו לתמיכה בלבד והם אינם מיועדים להחליף טיפול אנטיביוטי או כל תרופה אחרת -אם היא נדרשת. בכל שימוש בצמחי המרפא או תוסף תזונה יש להיוועץ עם רופא בטרם הנטילה
שמן אורגנו
בעל פעילות אנטי זיהומית ואנטי חיידקית ספציפית, בנוסף לכך בעל פעילות אנטי חימצונית חשובה בזמן דלקת. החומר הפעיל נקרא תימול וקרבקרול ולהם פעילות אנטי חיידקית.
שמן זרעי אשכוליות
בעלי פעילות אנטי חידקית חזקה, בנוסף תמיכה וחיזוק במערכת החיסון.
פרופוליס
מופק משרף עצים על ידי הדבורים ונועד לחטא את הכוורת. לפרופוליס פעילות אנטי בקטריאלית ואנטי דלקתית.
אכינצאה
אחד הצמחים היותר נחקרים בפעילותו האנטי חיידקית ומחזקת מערכת חיסון, מכילה פלבנואידים ואלקמידים - מרכיבים נוגדי דלקת וממריצי חיסון.
מחקרים ומקורות
שמן אורגנו במצבים זיהומיים
https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=IT2002062248
מנגנוני הפעולה קוטלת חיידקים של שמנים אתריים אורגנו וציפורן ושל המרכיבים הפנוליים העיקריים שלהם על Escherichia coli ו-Bacillus subtilis
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10412905.2003.9698611
חומר משמר מזון על בסיס פרופוליס: פעילות בקטריוסטטית של פוליפנולים פרופוליס ופלבונואידים על Escherichia coli
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814607000647