האם ריפלוקס יכול להופיע ללא צרבות?



אני בת 47 ועשיתי לפני כשבוע בדיקת גסטרו וקיבלתי אבחנה שיש לי ריפלוקס. הרופא המליץ לי לקחת נקסיום 40 מ"ג פעמיים ביום.

הענין הוא שלא סבלתי משום צרבת או תסמין אחר דומה אפילו. עשיתי את הבדיקה עקב המלצה של הרופא כי הוא חשד שמדובר בריפלוקס.

השאלה האם יש מצב בו אין צרבות למי שיש ריפלוקס? כי הבנתי שזה התסמין הכי נפוץ בגלל שהמיצי עיכול עולים לוושט. מה שכן אני סובלת ממעט צרידות בתקופה האחרונה.


ניווט מהיר:
ריפלוקס סמוי
הבדלים ביו סוגי ריפלוקס
איך מטפלים
מחקרים


האם אפשרי שאין צרבות במצב של ריפלוקס?


צרבות הם אמנם מהתסמינים השכיחים ביותר במקרים של ריפלוקס אולם בהחלט יכול להיות מצב שצרבות לא מופיעות בסוג מסויים של ריפלוקס אשר קרוי ריפלוקס סמוי - LPR - laryngopharyngeal reflux

דווקא התלונה שלך לגבי הצרידות היא אחת מהתסמינים השכיחים במצב של ריפלוקס סמוי לצד תסמינים אחרים כמו שיעול או טעם מר בפה.


כדאי לזכור: תסמינים של ריפלוקס סמוי נחשבים קשים יותר לאבחון ועלולים לבלבל באבחנה.


ריפלוקס


מה זה ריפלוקס סמוי או גרוני?


זהו מצב דומה מאוד לכל צורה של ריפלוקס אחר רק שבמקרה הזה הביטוי של התסמינים הם שונה. בד"כ ריפלוקס סמוי מופיע ללא תסמינים ומכאן שמו.

ישנם מקרים בהם כן מופיעים תסמינים אולם הם לרוב באים לביטוי בחלק העליון של הלוע באזור מיתרי הקול והם גורמים בד"כ ל:

שיעול טורדני
צרידות
• כאבים באזור הלוע
טעם מר בפה
• קושי בבליעה
• תחושת שריפה בגרון


מה ההבדל בין סוגי הריפלוקס


עקרונית ההבדל המרכזי הוא בתסמינים שונים. בעוד שריפלוקס -GERD בא לידי ביטוי בד"כ בצרבות כתסמין שכיח - בריפלוקס סמוי לרוב אין צרבות.

גם מבחינת הגישה הטיפולית אין הבדל מאחר ובשתי המקרים המטרה תהיה לאזן את החומציות של הקיבה ולשפר את תפקוד שריר הוושט על מנת למנוע ממיצי העיכול לטפס ללוע.


טיפול טבעי לריפלוקסטיפול נטורופתי לריפלוקס


ריפלוקס סמוי מטעה לעיתים קרובות


מאחר והתסמינים השכיחים בריפלוקס סמוי מתרכזים בגרון ובאים לידי ביטוי בשיעול, צרידות, טעם מר בפה וכו', לעיתים מתקבלת אבחנה שגויה והטיפול המתאים מתעכב.

הרבה אנשים סבורים שיש להם דלקת גרון מסוג מסויים או זיהום חיידקי בגרון בעוד שהבעיה עצמה היא חומציות יתר ועלייה שלה לעבר הלוע.


האם הטיפול בריפלוקס סמוי שונה?


הטיפול דומה לכל סוגי הריפלוקס - מבחינה נטורופתית המטרה היא להביא לאיזון אישי כך שהרגלי החיים - במיוחד התזונה תהיה קלה ליישום ותספק החלמה מלאה לבעיית הריפלוקס.

לצד התזונה אנו משלבים צמחי מרפא לתקופות ראשונות על מנת לזרז את תהליך ריפוי הריריות וסיוע בפעילות אנטי דלקתית ברירית הקיבה.


איזה מזונות בעייתיים במיוחד במצב של ריפלוקס


כאן נעוצה אחת הבעיות הכי גדולות בתחום הטיפול בו אנו עוסקים. בהרבה מקומות באינטרנט ניתן למצוא רשימות מזון אשר לכאורה לא טובים לריפלוקס וכאלו שטובים.

בנוסף הרבה אנשים כותבים מהניסיון האישי שלהם מה עוזר להם ומה פחות. אבל זו בעיה מאחר ולא כל אחד נכון לו מה שטוב לאדם אחר.

תזונה היא עניין אישי וייחודי כמו טביעת האצבע שלנו ולכן ישנה חשיבות גבוהה להתאים את התזונה ברמת הביס וצורת הבישול ועד לפרטים הכי קטנים.


מדוע לא מומלץ לאמץ המלצות תזונה מהאינטרנט?


כן נכון לבחון את המלצות התזונה שיש באינטרנט על מנת לקבל מושג רחב וכללי לגבי אופי התזונה אשר יתכן ותהיה נכונה ברמה כזו או אחרת עבורך.

אבל לא מעבר - כי מטופלים רבים שלי הגיעו אחרי שניסו כל מיני רשימות והתייאשו מאחר וזה לא עזר להם. אני מניחה שיש כאלו רבים שפשוט התייאשו והתחילו לקחת תרופות במקום תזונה נכונה.

כך נוצר מצב בו מסתובבים הרבה אנשים וטוענים שתזונה נכונה לא עוזרת לריפלוקס - וזה רק על סמך קריאה שטחית באתר אינטרנט שלא בטוח בכלל שהמידע שם אמין ומקצועי.


רק התאמה אישית עובדת בסופו של דבר


היכולת להגיע לשגרת חיים מאוזנת היא עניין של סבלנות, מוטיבציה וזמן, בסופו של דבר מי שמגיע עם מספיק סבלנות מוצא את האיזון הנכון עבורו.

אני מכירה לצערי הרבה מטופלים שמוכנים להמשיך ולסבול ובלבד שלא להוריד את כוס הקפה בבוקר או להמנע ממזון מסויים. אז זו כבר בחירה אישית של האדם וזה בסדר.

אבל לא ראוי להגיד שניסיתי טיפול תזונתי - דרך קריאה באינטרנט וזה לא עובד עלי. כאן כבר יש פספוס גדול מאחר וכאמור המידע שם לקוי ודל ואינו מותאם אישית שזה המפתח המרכזי להצלחה בטיפול תזונתי.


מחקרים


השפעת התזונה, מהלך המחלה ואיכות החיים של חולים עם ריפלוקס סמוי
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38205049/

השוואה של דיאטה ים תיכונית לעומת תרופות כגון נקסיום לריפלוקס סמוי
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28880991/


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..