צמחי מרפא לטיפול נטורופתי בחיידק הליקובקטר
ניווט מהיר:
הקשר בין הליקובקטר פילורי וגסטריטיס
צמחי מרפא לטיפול בהליקובקטר
מחקרים
שאלה:
אובחנה אצלי דלקת בקיבה - גסטריטיס ובבדיקת ביופסיה ראו שיש לי גם חיידק הליקובקטר פילורי. קיבלתי מהרופא טיפול משולש אשר כלל 2 סוגי אנטיביוטיקה ואומפרדקס.
אחרי כשבועיים עם האנטיביוטיקה הרגשתי יותר טוב וככה זה המשיך למספר חודשים. לאחרונה התחילו לחזור סימפטומים אשר היו בעבר ואני שוב עם כאבים בקיבה, בחילות ונפיחות בבטן ותחושה של גוש בגרון.
התווספו תסמינים שלא היו לי קודם כמו כבדות בבטן וגזים מרובים. קראתי על הטיפול הטבעי ועל צמחי מרפא שיכולים לעזור - האם הם יעילים להליקובטר פילורי ודלקת בקיבה?
תשובה:
ישנם מספר צמחי מרפא מוכרים אשר הראו יכולת טובה בהתמודדות עם חיידק הליקובקטר ושיקום רירית הקיבה. הליקובקטר נמצא בקיבה אצל אנשים רבים. מעל גיל 40 אצל מרבית האוכלוסייה.
מדוע הוא מתפרץ ומשגשג אצל אנשים מסוימים ואצל אחרים לא? זו השאלה המרכזית ועליה מבוסס הטיפול - על מנת לספק מענה למקור הבעיה ולא רק לתסמין, אשר במקרים רבים, הוא למעשה שגשוג החיידק עצמו.
מה גורם לחיידק להתרבות?
כל היבט אשר מערער את הפעילות המאוזנת של מערכת החיסון והעיכול עלול להוביל לאפשרות של שגשוג החיידק בקיבה מעל רמתו התקינה. ניתן לציין מספר גורמים אשר לרוב הם ברקע להופעת החיידק:
• חוסר איזון של מערכת החיסון
• עומס גבוה על מערכת העיכול
• תזונה לקויה
• רמות סטרס גבוהות
• נטילת תרופות
צמחי מרפא בשילוב תזונה נכונה
הצמחים עליהם נרחיב בהמשך תורמים לתהליך ההחלמה של רירית הקיבה ולמיגור החיידק. אולם ישנה חשיבות לשלב בתהליך הטיפול גם התייחסות תזונתית אישית וכן התייחסות להפחתת סטרס - במידה וקיים.
מדוע תזונה חשובה?
המזון אותו אנו צורכים משפיע ישירות על תהליכים רבים במערכת העיכול כולה ובכלל זה בקיבה עצמה. רמת החומציות ורמת הגירוי ברירית הקיבה מושפעת מסוג וכמות האוכל, מצורת האכילה וצורת הבישול.
תזונה לקויה היא גורם מרכזי, במקרים רבים, להיווצרות גסטריטיס וכן לשגשוג החיידק. מצד שני, לתזונה נכונה הכוח לתרום לתהליך ההחלמה, לריפוי הרירית המודלקת ולמיגור החיידק.
הגישה הטיפולית ביחס לדלקת בקיבה בשילוב עם זיהום חיידקי של הליקובקטר פילורי היא בהתייחסות הכוללת לכל היבט אשר מערער את תפקיד מערכת העיכול והחיסון.
הטיפול כולל שילוב צמחי מרפא לצד תזונה נכונה והפחתת סטרס. התייחסות זו מאפשרת תהליך החלמה יסודי ובעיקר יכולת שימור ההחלמה לטווח ארוך.
בין מטרות הטיפול בהליקובקטר פילורי עם גסטריטיס:
• פעילות אנטי חיידקית ישירה
• איזון רמת החומציות בקיבה
• שיפור פעולות פירוק וספיגה
• שיקום רירית הקיבה
• הפחתת סטרס
• איזון מערכת החיסון
הקשר בין הליקובקטר לגסטריטיס
הליקובקטר פילורי הוא חיידק אשר חי ברמות נמוכות בקיבה. מעל גיל 40 הוא נמצא בשכיחות מאוד גבוהה ומעל גיל 50 הוא מלווה את כמעט כולנו.
אצל אנשים מסויימים החיידק מצליח להתרבות על דופן רירית הקיבה ובעקבות כך לשבש את תפקודה. במקרים רבים נוצרת דלקת ברירית עקב תגובת מערכת החיסון לצמצום התרבות החיידק.
גסטריטיס יכולה להיווצר גם ללא נוכחות זיהומית בקיבה והיא לרוב תוצר של מספר סיבות כגון תזונה לקויה, סטרס גבוה, נטילת תרופות ועוד.
חשוב לזכור: במקרים רבים התרבות החיידק בקיבה הוא תסמין לבעיה אחרת של חוסר איזון ולא מקור הבעיה עצמה.
סוגי צמחים לטיפול בהליקובקטר
צמחי מרפא משמשים ברפואה המסורתית והמודרנית מזה אלפי שנים. תרופות רבות מבוססות על צמחי מרפא ועל החומרים הפעילים בהם.
במסגרת הטיפול הטבעי בחיידק הליקובקטר אנו משלבים מספר סוגי צמחים בעלי תכונות העשויות לסייע להשבת איזון תפקודי הקיבה ובהם:
• הפחתת תהליכים דלקתיים
• הגנה על ריריות הקיבה
• פעילות אנטי חיידקית ישירה
• תמיכה בבלוטת אדרנל
• איזון מערכת החיסון
המטרה בטיפול מסוג זה היא להתאים את הפורמולה הרלוונטית ביותר ביחס לצרכים הטיפוליים האישיים. בין השאר אנו כוללים התייחסות לתרופות מרשם, במידה ונוטלים במקביל. להלן מספר צמחים מוכרים לטיפול בזיהום חיידקי:
• פיליפנדולה (Filipendula ulmaria)
• ליקוריץ (Glycyrrhiza glabra)
• אבגר (Agrimonia eupatoria)
• קופטיס (Coptis chinensis)
• קינמון (Cinnamomum cassia)
• טאבוביה (Tabebuia impetiginosa)
• ציפורן (Syzygium aromaticum)
• שרף מור (Commiphora)
איזה צמחים מתאימים לי?
התאמת פורמולת הצמחים הרלוונטית נעשית תוך בחינת היבטי הטיפול השונים והצרכים האישיים ביחס לפתולוגיות עצמם: האם ישנה דלקת במקביל לחיידק, מצב מערכת העיכול בכללותה, מערכת החיסון, האם קיים מתח המצריך התייחסות ועוד.
הכנה אישית מול מוצר מדף
בשוק התוספים ישנם מוצרים רבים הנמכרים תחת שמות הצמחים השונים. במרבית המכריע של המקרים אלו מוצרים המכילים כמויות נמוכות של חומרים פעילים ואיכות הצמח עצמו לא גבוהה.
כמו כן התאמת הצמחים לצרכי הטיפול היא בעלת חשיבות נוספת ולכן תמיד ההעדפה היא לבצע הכנה אישית בבית מרקחת מאשר לרכוש מוצר מדף.
חומרים פעילים ותכונות צמחי המרפא
הצמחים פועלים בכמה מישורים: הראשון הוא פעילות אנטי חיידקית ישירה, במטרה למגר את החיידק ומניעת השגשוג שלו ברירית הקיבה, מעבר לכך צמחי מרפא עוזרים באיזון רמות החומציות של הקיבה על ידי המרצת פעולות עיכול ומרה. בנוסף, הפורמולות תורמות לשיקום ריריות הקיבה, תמיכה בתהליכי פירוק וספיגה ועוד.
הקלה מהירה על תסמינים
אחת המטרות הראשונות בטיפול היא להגיע להקלה של תסמיני הדלקת ופעילות החיידק בקיבה. הקלה זו מאפשרת התעמקות מסודרת בריפוי שלם של רירית הקיבה והחזרת האיזון למערכת העיכול והחיסון.
לשם כך אנו מבצעים התאמה של 2 סוגי פורמולות. אחת מהם מטרתה העיקרית היא הרגעה מהירה של תסמינים כתוצאה מהשפעות הדלקת ורמת החומציות בקיבה.
חשוב לזכור: היתרון הגדול של צמחי מרפא הוא באופן פעולתם הכוללנית אשר מספקת מענה מהיר לתסמינים ובמקביל תהליך החלמה יסודי של הדלקת עצמה.
איזון אישי כבסיס להצלחה
המטרה המרכזית של תהליך הטיפול היא להגיע לאיזון אופטימלי עבורך המשלב החלמה, שמירה על הבריאות וסדר יום קל ופשוט ליישום.
חכמה אחת היא להבין מה לעשות על מנת למגר את החיידק ולרפא את הדלקת. החכמה השנייה היא למצוא את שיווי המשקל אשר יאפשר שמירה על ההחלמה לאורך שנים קדימה.
משימה זו מורכבת לעיתים והיא מצריכה הבנה שוטפת של השפעות סוגי המזון על מערכת העיכול במטרה להגיע לתפריט עשיר, מגוון וקל אשר יסייע בתמיכה בבריאות שלמה.
מחקרים על צמחי מרפא והליקובקטר
טיפול נטורופתי להפחתת פעילות אנזים אוראז
אנזים אוראז (Urease enzyme) מאפשר לחיידק הליקובקטר פילורי לייצר אמוניה המבססת את הסביבה החומצית של הקיבה ועוזרת לו לשרוד במיצי הקיבה. חיידק זה נמצא קשור כעלול לגרום מחלות של דרכי עיכול עליונות כגון: גסטריטיס, דלקת בתריסריון, אולקוס ועוד.
צמחי מרפא משמשים שנים רבות כמקור טבעי של חומרים בעלי תכונות ריפוי עם רעילות נמוכה יותר ותופעות לוואי פחותות בזמן שימוש לטיפול אפשרי במגוון מצבי בריאות.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26330884
שימוש בגליצריזה לריפוי דלקת בקיבה
הקבוצה שקבלה חומצה גליצריטינית הראתה שיפור משמעותי במדדים- נצפה שיפור בריריות הקיבה והדלקת פחתה לעומת הקבוצה עם החיידק ללא הטיפול האנטיביוטי.
מול הקבוצה אשר נטלה טיפול אנטיביוטי נצפו תוצאות דומות מה שמרמז כי לצמח הגליצריזה יש פוטנציאל פיתוח עתידי כמענה לדלקת בקיבה גסטריטיס על רקע הליקובקטר.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27006947
צמחי מרפא לטיפול בגסטריטיס כאשר ברקע הליקובקטר פילורי
נלקחו עשרים ואחד סוגי צמחי מרפא וכן ארבע סוגי שמנים אתריים לבדיקה מעבדתית למציאת גובה הפעילות האנטי בקטריאלית שלהם אל מול חיידק ההליקובקטר פילורי וחיידק קמפילובקטר ג'ג'וני.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=gastritis+filipendula