פיסטוק • 10 יתרונות בריאותיים לכולסטרול

 

פיסטוק הוא אגוז פופולרי במיוחד בישראל. בעברית נקרא אלת הבטנה. ישראל היא אחת המדינות בהם צורכים הכי הרבה פיסטוק. אולם חשוב לזכור כי את הפיסטוק יש לאכול בצורתו הטבעית, לא קלוי ולא מומלח [פירוט מדוע בהמשך]

אגוז הפיסטוק נמצא בשימוש קולינרי נרחב בארצות אגן הים התיכון והוא אחד האגוזים העשירים בנוגדי חימצון חזקים, ויטמינים ומינרלים שונים העשויים לסייע לטיפול טבעי במצבים בתסמונת המטבולית במיוחד בכולסטרול ורמות סוכר גבוהות בדם.


פיסטוק, כשאר האגוזים, מכיל חומצות שומן חיוניות וכן כמויות גבוהות של סיבים תזונתיים החשובים במיוחד לתהליכי איזון רמות סוכר, כולסטרול ולחץ דם. מעבר לכך זהו אגוז מזין במיוחד המכיל ויטמינים ומינרלים כגון: ויטמיני B, נחושת, אשלגן וכן ריכוז גבוה של חלבונים.

אגוז הפיסטוק עשיר במיוחד בויטמין B6 - זהו ויטמין חשוב הנוטל חלק בתהליכים רבים בגוף בהם סיוע באיזון רמות סוכר בדם וכן בתהליכי יצירת הומוגלובין.[1]


פיסטוק עשיר בנוגדי חימצון


הפיסטוק עשיר בנוגדי חימצון [כגון לוטאין וזקסנטין] ביחס לאגוזים אחרים. נוגדי חימצון אלו בעלי תפקיד חשוב לבריאות על ידי שמירה על שלמות התאים והפחתת נזקי הרדיקלים החופשיים.

נוגדי חימצון אלו המצויים בפיסטוק בעלי זמינות גבוהה לגוף ותהליכי הספיגה שלהם מהירים. במצבים מטבוליים כגון כולסטרול וסוכרת מסוג 2 התרומה של נוגדי חימצון חשובה במיוחד.


שמירה על משקל בריא


אגוזי פיסטוק מכילים שילוב של סיבים תזונתיים, חלבונים וחומצות שומן בריאות אשר יחד מסייעות לאיזון מנגנוני רעב ושובע ובכך תוןרמות רבות לשמירה על משקל בריא ומאוזן, בניגוד למיתוסים הגורסים כי מזונות שומניים חייבים לרדת מהתפריט בתהליך הרזיה.

נהפוך הוא, עולה מנתונים עדכניים כי דווקא הפיסטוק ושאר האגוזים תורמים לא רק לשמירה על בריאות כללית אלא גם מסייעים באיזון משקל אשר לכשעצמו מהווה היבט מרכזי בתהליך טיפול טבעי לכולסטרול וסוכר גבוה בדם.


טיפול טבעי לגסטריטיס


איזון פלורת המעי ואוכולסיית החיידקים הטובים


הפיסטוק מכיל סיבים תזונתיים בכמות גבוהה. סיבים אלו משמשים כמצע תזונתי חשוב לחיידקים הטובים בפלורת המעי. צריכה קבועה של סיבים תזונתיים במזון מסייעת לשמירה על אוכלוסיית החיידקים הטובים ובכך שיפור תהליכי פירוק וספיגה במעי.

תהליכים אלו חיוניים במיוחד במצבים של סוכרת וכולסטרול על מנת לסייע בשיפור ספיגת הסוכר לתוך התאים ובכך הטקנת הכמות שלו בדם. מצב זה תורם את חלקו לתפקוד טוב יותר של הכבד ועוזר באיזון רמות כולסטרול ושומנים בדם.


תרומה לאיזון לחץ דם ורמות שומנים בדם


נתונים עדכניים [ראו מקורות למטה] הראו כי צריכת פיסטוק [בצורתו הטבעית בלבד] מסייעת להפחית את רמות הכולסטרול והשומנים בדם ובכך לתרום להפחתת הסיכון הכללי למחלות לב. הסיוע לאיזון רמות כולסטרול ושומנים בדם תורם גם לשמירה על בריאות כלי הדם השונים.


פיסטוק - 10 יתרונות בריאותיים


• מסייע לסוכרת סוג 2

• תורם להפחתת כולסטרול

• טוב מאוד להרזיה

• עשיר בסיבים תזונתיים

• תורם לעיכול תקין

• חשוב לשמירה על בריאות הלב

• עשיר בוויטמיני B

• מסייע להרגעה

• תורם לחיזוק חיסוני

• שומר על עצמות חזקות


חטיף מושלם וטעים בצורתו הטבעית


מעבר לתרומה הבריאותית הגדולה של אגוז הפיסטוק הרי שהוא טעים במיוחד לאכילה. ישראל זו אחת המדינות בהם צריכת פיסטוק היא מהגבוהות בעולם ביחס לאוכלוסיה.

חשוב לזכור כי קלייה והמלחה של הפיסטוק גורמת לחימצון השומנים הבריאים שבו והופכת אותו למזיק. כמו כן ההמלחה מוסיפה לו כמויות גבוהות מאוד של נתרן העלול להזיק לבריאות.

לכן מומלץ לצרוך את הפיסטוק בצורתו הטבעית בלבד כשהוא לא קלוי ומומלח.


פיסטוק ברפואה עממית

ישנן עדויות על השימוש הרפואי בפיסטוק עוד מהמאה הראשונה. סופר עליו כי הוא טוב לטיפול בבעיות עיכול שונות וכן שימש אז לחיזוק האון הגברי והגברת החשק המיני.


מחקרים על תרומתו הבריאותית של הפיסטוק


השפעות של פיסטוק על גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18779280


כיצד פיסטוק משפיע על פרמטרי שומנים, דלקת ומצב חמצוני
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19647416/


דיאטת פיסטוק משפרת פרמטרים של פרופילי שומנים בדם
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21228801/


השפעות של צריכת פיסטוק לבד או בשילוב עם מזונות עתירי פחמימות על רמות סוכר לאחר ארוחה
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21364607/


תכונות תזונתיות והשפעות בריאותיות של אגוזי פיסטוק
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26148925/



אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..