מרק עדשים וחומעה • טיפול בעצירות • מתכון בריא
כיצד מסייע מרק עדשים וחומעה לטיפול בעצירות:
החומעה גדלה בר בכל אזורי הארץ - זהו אחד מצמחי המרפא המרכזיים לטיפול בבעיות עיכול שונות ובמיוחד בעצירות - לחצו כאן לעוד מידע. החומעה הצהובה - Rumex crispus מסייעת לייעול תהליכים מטבוליים שונים על ידי עידוד הפרשות מיצי מרה ועיכול ובכך מסייעת להניע תהליכי עיכול בצורה תקינה. העדשים שבמרק מכילות כמות גבוהה של סיבים תזונתיים, ברזל ואשלגן. שילוב זה יכול לסייע רבות לאזן את ריכוז החיידקים הטובים במעי ובכך לקדם יציאות תקינות ולטפל בעצירות. כמו כן עדשים הן מזון טוב למצבים מטבולים אחרים כגון איזון לחץ דם, איזון סוכר, סיוע בהפחתת משקל בצורה בריאה ועוד. קראו בהמשך בפירוט אודות תרומתם של כל סוג מזון לטיפול בעצירות.
בקצרה: חומעה וגם עדשים הם מזונות טובים לבעיות מערכת העיכול ובהם עצירות, גזים ונפיחות, ניקוי רעלים ועוד
רכיבים:
3/4 כוס עדשים ירוקות
6 כוסות מים
פלפל שחור טחון טרי
גבעולי פטרוזיליה, ענף טימין, עלה דפנה וגבעול סלרי
בצל קטן קצוץ דק
גזר קטן קצוץ דק
2 כפות עירית קצוצה
אופן ההכנה:
מנפים ומנקים את העדשים, שוטפים היטב במים זורמים ומניחים למשך 2 דקות במים רותחים. מסננים ומעבירים לסיר בעל תחתית כבדה. מוספים לסיר את המים על אש גבוהה עד לרתיחה. מוספים מעט פלפל שחור ואת עשבי התיבול כשהם קשורים (על מנת שיהיה קל להוציא אח"כ) מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים במשך 20 דקות. מוסיפים בצל, שום וגזר ומבשלים במשך 20-25 דקות, עד שהעדשים מתרככות. בינתיים רוחצים וקוצצים את החומעה. מחממים מחבת עמוקה ומקפיצים את החומעה במשך 2-3 דקות, עד שהעלים מאבדים את פריכותם. מוצאים ומניחים בצד. כשהעדשים מוכנות, מוציאים מהסיר את צרור עשבי התיבול. מוסיפים למרק את החומעה ומערבבים היטב. מבשלים עוד כ2 דקות על אש נמוכה. מסירים מהאש ומוסיפים עירית קצוצה. אם המרק סמיך מדי, אפשר להוסיף לו עוד מים רותחים. מתקנים את התיבול ומגישים.
תזונה מומלצת לטיפול בעצירות
תזונה נכונה היא הכלי המרכזי בטיפול טבעי לעצירות. האוכל שלנו הוא המרכיב המרכזי הבא במגע עם כל מערכת העיכול והוא יכול להשפיע על פעילותה לטוב או לרע. תזונה לקויה עשירה ברכיבים קשים לעיכול או כאלו המשבשים את איזון פלורת המעי, משאירים רעלנים לאורך המעי או גורמים לגירוי גבוה של מערכת העיכול - עלולים בסופו של דבר להוביל לבעיות עיכול שונות ולעצירות. לעומת זאת, תזונה מומלצת לטיפול בעצירות תכלול צריכה מוגברת של מזונות עתירים ברכיבים אנטי דלקתיים, מזונות עשירים בסיבים מסיסים אשר מהווים מצע גדילה לחיידקים טובים ובכך מסייעים באיזון פלורת המעי. כמו כן תזונה נכונה לעצירות תכלול מזונות קלים לעיכול וכאלו אשר יגבירו את נפח הצואה ובכך ישפרו את תנועתיות המעי ויובילו ליציאות קלות ותקינות. תכנית תזונה מומלצת לטיפול בעצירות חייבת להיות מותאמת ברמה אישית מאחר ואין מקרה עצירות אחד דומה למשנהו. כל מטופל שונה, אחד עם בעיות רקע מסוג מסויים והשני עם הרגלים מסוג אחר. התאמת תזונה נכונה ומומלצת לעצירות חייבת לקחת בחשבון גם היבטים אלו על מנת להבטיח הצלחה ארוכת טווח.
בקיצור: תזונה מומלצת לטיפול בעצירות כוללת צריכה מוגברת של סיבים מסיסים, מזונות אנטי דלקתיים, ומזונות עשירים בנוגדי חימצון.
ממה נגרמת עצירות ומה זה מעיים עצלות?
עצירות היא לרוב מצב בריאותי המגיע כתוצאה מבעית רקע אחרת או במילים אחרות היא נובעת מסיבות יותר יסודיות. עצירות היא מצב הכולל בתוכו מספר תסמינים ובהם חוסר יציאה כלל - לפחות יותר מיממה באופן רצוף, יציאות עם כאבים, יציאות קשות וקטנות ועוד. ישנם גישות טיפול שונות לעצירות - ידוע כיום שדווקא השימוש בחומרים לקסטיביים (משלשלים) גם אם המוצר טבעי ב100% - עלול להוביל לתוצאה הפוכה לאורך זמן. משלשלים גורמים לצואה להופך לנוזלית וכך היא יוצאת מהגוף מכובד המשיכה. יציאה תקינה מצריכה תנועתיות של המעי על מנת ש"ידחוף" את הפסולת החוצה. שימוש ממושך במוצרים משלשלים עלול להוביל לחוסר תנועתיות של המעי - מצב הנקרא "מעיים עצלות" במצב זה הופך השימוש במוצר המשלשל לממכר ותלותי.
חומעה ותרומתה לעצירות
חומעה (רומקס) היא אחד מצמחי המרפא השימושיים ביותר לטיפול בבעיות מערכת העיכול. זהו צמח בעל תכונות מיטיבות היכול לתרום רבות לטיפול בעצירות. החומעה גדלה בישראל בשדות רבים אך היא לא צמח נפוץ בשימוש קולינרי. תכונותיה הטיפוליות כוללות סיוע לניקוי רעלים מהגוף, המרצה ועידוד ייצור מיצי מרה ובכך המרצה עדינה של פעילות עיכול תקינה. החומעה מסייעת גם לשפר תהליכי חילוף חומרים. תכונות אלו הופכות אותה לצמח אידאלי לטיפול בעצירות. בשימושים מרוכזים יש צורך להתאים פורמולה ספציפית לפי מצב המטופל ובעיות הרקע , אם ישנם.
עדשים ותרומתם לשחרור עצירות
עדשים שייכות למשפחת הקטניות והם מצטיינות בריכוז גבוה של סיבים מסיסים. סיבים אלו חשובים בעיקר כמצע לחיידקי מעי טובים. גדילת חיידקים טובים ושינוי מאזנם אל מול חיידקים רעים על פלורת המעי חשובה לשמירה על פעילות עיכול תקינה וסדירה. צריכה קבועה של עדשים מספקת גם תמיכה לריכוך היציאות והגדל נפחן. פעולה זו מגבירה את הגירוי על דפנות המעי, מסייעת בניקוי עודפי רעלים שהצטברו במעי ומשפרת את העצבוב הפריסטלטי.
לסיכום: השילוב של חומעה ועדשים במתכון זה מספק תמיכה תזונתית טובה לטיפול טבעי לשחרור עצירות