מה מותר לאכול כשיש חיידק הליקובקטר



הטיפול הטבעי בזיהום של הליקובקטר פילורי מחייב תשומת לב יתרה לתזונה. הסיבה המרכזית לכך היא ההשפעה הגדולה של האוכל על רמת החומציות של מיצי העיכול.

במאמר הזה נתרכז בכל כל הפרטים לגבי תזונה מומלצת - מה כדאי ומומלץ לאכול - וממה כדאי להתרחק כאשר רוצים להתמודד עם זיהום חיידקי בקיבה.


ניווט מהיר:
החיידק היחיד החי בקיבה
האם לכל אחד יש הליקובקטר?
חשיבותה של תזונה
מה מותר ומומלץ לאכול
שאלות ותשובות
מחקרים ומקורות


הליקובקטר פילורי הוא החיידק היחיד המצליח לשרוד בקיבה. למה זה הישג כל כך גדול?


מכיוון שהקיבה שלנו מאוד חומצית. תאי הקיבה מפרישים חומצה חזקה המפרקת את האוכל שנכנס לקיבה.

החומצה לא רק מפרקת את האוכל אלא גם משמידה כל "פולש" שמגיע עם האוכל: חיידקים, וירוסים, תולעים, פטריות וכו'.

חיידק אשר ייצר עמידות לחומצה ויכול לחיות ולהתרבות בסביבה הזאת עושה כמעט את הבלתי אפשרי.


טיפול טבעי להליקובקטרטיפול נטורופתי להליקובקטר


איך הליקובקטר פילורי מצליח לשרוד בקיבה?


האמת שזהו חיידק שעושה משהו יוצא דופן. ההשרדות שלו בסביבה חומצית כמו בקיבה היא תופעה מיוחדת.

המדענים הראשונים שגילו את העובדה הזו נתקלו בזלזול וביטול מצד הקהילה הרפואית מאחר ואף אחד לא האמין שמשהו יכול לחיות ולשרוד בחומציות כה גבוהה.

להליקובקטר פילורי יכולת מיוחדת להפריש אמוניה, חומר בסיסי, ובכך הוא מייצר סביבה בסיסית המאפשרת לו לחדור לרקמת הקיבה ושם לחיות.


האם יש לכל אחד הליקובקטר?


המחקרים מראים כי אחוזי ההדבקה בחיידק משתנים בין מדינות שונות. במדינות מפותחות סיכויי הדבקות בחיידק נמוכים והם עומדים על כ 50%.

במדינות מתפתחות אחוזי הימצאות החיידק עומדים על כ- 90%.

מחקרים ביחס לשכיחות החיידק מעלים כי הוא קיים אצל בני האדם בקיבה כבר עשרות אלפי שנים.

חוקרים שונים מנסים לברר האם יש להליקובקטר תפקיד בגופינו, כמו להרבה חיידקים אחרים, או שהוא רק מזיק.


מדוע הליקובקטר פילורי נפוץ יותר כשמתבגרים?


שלב ההדבקה בחיידק כנראה קורה כבר בגיל ילדות. הדבקה נעשית, ככל הנראה, דרך רוק או אוכל נגוע.

ילד אשר אובחן עם הליקובקטר - לרוב לא יקבל טיפול מאחר והדעה הרווחת כי אין צורך לטפל בחיידק כי הוא לרוב לא גורם לדלקת בגיל צעיר.

ככל שאנו מתבגרים מערכת העיכול, החיסון, כמו שאר מערכות הגוף, נחלשות, כך שנוצרים תנאים לחיידק לשגשג.


איך החיידק משפיע על הקיבה?


שגשוג והתרבות החיידק בריריות הקיבה מאותת למערכת החיסון להגיב על ידי הפניית תאי חיסון אל עבר אזורי המחייה של החיידק על מנת לחסלו.

פעולת תאי מערכת החיסון, למיגור החיידק, יוצרת תהליך דלקתי אשר עלול לפגוע ברירית הקיבה ואף לפצוע אותה.


היווצרות דלקת כרונית


במידה והחיידק מצליח לשרוד את מתקפת מערכת החיסון - תמשך המלחמה של תאי החיסון וכך עלולה להיווצר דלקת כרונית בריריות הקיבה.

תאי הקיבה המודלקים רגישים מאוד וההגנה הטבעית שלהם נפגמת. כתוצאה מכך הם חשופים יותר לחומציות הקיבה אשר מחמירה את המצב.

באיזור דלקתי התאים מתחלפים בקצב מהיר וזרימת הדם לקויה יותר ולכן תהליכי פינוי והזנה פוחתים.


מדוע תזונה חשובה כחלק מהטיפול בחיידק?


ביחס לתזונה ישנם כללי יסוד החלים על כל אדם. ראשית אנו זקוקים לכל אבות המזון: פחמימות, חלבונים, שומנים וסיבים תזונתיים.

בנוסף, כל אדם חייב לצרוך את כל הוויטמינים והמינרלים החיוניים על מנת לשמור על הבריאות. חוסר של רכיב אחד עלול להוביל להתפרצות מחלה או חוסר איזון אחר.


התפתחות תעשיית תוספי התזונה


הגישה התזונתית הקונבנציולנית התמקדה לאורך השנים בעיקר בחישובים של כמויות צריכה אל מול חסר.

מגישה זו התפתחה תעשייה שלמה של תוספי תזונה. מישהו לא מצליח לצרוך מספיק סידן? יש תוסף להשלים את החסר.

במקרים מסויימים הצורך בנטילת תוסף תזונה כזה או אחר הוא הכרחי. אולם במרבית המקרים זהו קיצור דרך אשר טומן בחובו בעיות.


איכות המזון וחשיבותו 


ההתייחסות, לרוב, לרכיבי המזון באשר הם נעשית תוך התעלמות גוברת והולכת מאיכות המזון עצמו וכן לרכיבי תזונה אחרים בעלי תרומה משמעותית לבריאות.

כיום מתחילים להבין את המורכבות הרבה של תזונה נכונה ומאוזנת ואת המשמעות בצריכת מזונות מגוונת המכילים נוגדי חימצון, רכיבים אנטי דלקתיים, אנטי סרטניים, מדללי דם ובקיצור – מרכיבים המאזנים את הגוף שלנו ומסייעים במניעת מחלות.


תזונה נכונה למערכת העיכול


כשמדובר בקיבה, שם האוכל עובר פירוק ראשוני, ככל שהמזון עשיר יותר ברכיבים המזינים ומגנים על הקיבה, ובכך מפחיתים תהליכים דלקתיים בקיבה - כך ייטב.

לעומת זאת, מזון עשיר ברכיבים היוצרים גירוי גבוה, מעודדי דלקת - יגרמו להאצת תהליכים דלקתיים בקיבה.


חיידקים אוהבים במיוחד סוכר


חיידקים ומזהמים אחרים משגשגים על סוכר. צריכה מרובה של מזון עתיר סוכר ופחמימות ריקות, כמו לחם לבן ואורז לבן, יעודד שגשוג חיידקי, חולשה חיסונית וחוסר איזון כללי.


מה מותר לאכול כשיש הליקובקטר?


מה מותר לאכול כשיש הליקובקטר פילורי


חלק מהטיפול השלם במיגור החיידק הוא למעשה חיזוק מערכת החיסון והעיכול על מנת לשפר את יכולת העמידות של הגוף ולמנוע הדבקות נוספת בחיידק.

הטיפול הנטורופתי התזונתי לאיזון מערכת העיכול ולמיגור החיידק מכוון ל- 3 נושאים:

• תזונה תומכת בפעילות אנטי דלקתית לשיקום הריריות
• תזונה תומכת בחיזוק חיסוני
• פעילות לצמצום וחיסול החיידק

על מנת להשיג מטרות אלו אנו מתמקדים בבניית תכנית תזונה מותאמת אישית אשר מכילה מזונות עשירים במיוחד ב:

• קרטנואידים
• מוצילגים
• חומצות שומן חיוניות
• סיבים מסיסים
• נוגדי חימצון
• וויטמינים ומנירלים חיוניים

תזונה זו תסייע לייצר סביבה תומכת ומשקמת לרירית הקיבה וכן לאיזון פלורת המעי ולחיזוק מערכת החיסון.


ישנם סוגי מזון רבים אשר טובים לצריכה כחלק מטיפול טבעי בזיהום חיידקי, אך ניתן למנות מספר מזונות חשובים במיוחד לתהליכי עיכול תקינים:

זרעי פשתן - מכילים סיבים מסיסים וחומרים דמויי ריר בשם מוצילגים התומכים בריפוי ריריות הקיבה.
זרעי צ'יה - מכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3 בעלי השפעה אנטי דלקתית ומוצילגים המגנים על הקיבה.
שיבולת שועל - מכילה סיבים מסיסים העוזרים בשיקום וריפוי ריריות הקיבה.
בטטה - עשירה בקרטנואידים התומכים בריפוי ריריות הקיבה ובפעילות אנטי דלקתית.
קישוא - קל לעיכול לאחר בישול. קילוף הירק משחרר ריר התומך בתהליכי ריפוי הקיבה.
פפאיה - עשירה בנוגדי חימצון אנטי דלקתיים ובאנזימים העוזרים לפעילות העיכול.
קינמון - בעל פעילות אנטי דלקתית ואנטי חיידקית, נוגדת זיהום.
ציפורן - בעל פעילות מחטא ואנטי זיהומית במערכת העיכול, מפחית דלקת.
מיץ כרוב - עשיר בגלוטמין, חומצה אמינית התומכת בתהליכי ריפוי ריריות הקיבה.


טיפול טבעי להליקובקטרטיפול נטורופתי להליקובקטר


שאלות ותשובות


האם הליקובקטר מדבק?

צורת ההדבקות בהליקובקטר פילורי לא ברורה לחלוטין. סביר להניח שההדבקות נעשית דרך מגע ורוק ולכן יש סבירות גבוהה יותר להדבקות בקרב בני משפחה או בני זוג.

מכיוון שחיידק זה נפוץ מאוד, קשה להמנע מלהדבק בו, רוב האנשים נדבקים בו במהלך חייהם. בכל מקרה ניתן לבצע אבחון מהיר במידת הצורך.


האם סודה לשתייה עוזרת להליקובקטר?

סודה לשתיה היא חומר מבסס. כשאנחנו שותים כמות גדולה של סודה לשתיה המרכיב המבסס נקשר לחומצות הקיבה ומנטרל אותם על ידי ביסוסם.

מחומצה הוא הופך אותם לבסיס. במידה ויש דלקת בקיבה וריריות הקיבה מגורות, ביסוס הקיבה מפחית את התסמינים בצורה נקודתית. באשר להליקובקטר - הוא לא נפגע מביסוס הקיבה.


האם שמן אורגנו טוב להליקובקטר?

שמן אורגנו, המופק מצמח האורגנו, בעל תכונות אנטי חיידקית ואנטי זיהומיות. צמח זה מכיל חומרים פעילים בשם קרבקרול וטימול השייכים לקבוצת מרכיבים גדולה הנקראת פנולים אשר נמצאת בהרבה מזונות צמחיים.

שמן אורגנו עשיר במיוחד ברכיבים אילו שהם כאמור בעלי פעילות אנטי חיידקית, אנטי דלקתית ואנטי פטריתית.

עם זאת, זהו שמן אתרי בעל פוטנציאל גירוי גבוה, במידה ויש דלקת ברירית - לכן מאוד מומלץ לבחון את הנטילה בצורה מוקפדת.


האם פרוביוטיקה מחסלת הליקובקטר?

פרוביוטיקה כתוסף לא מחסלת את ההליקובקטר ובטח לא בצורה ישירה. נטילת כמוסה של חיידקים פרוביוטיים נעשית לרוב על מנת לעודד צמיחה של חיידקים טובים במעי ולא בקיבה.

החיידק היחיד שיכול לשגשג בקיבה הוא הליקובקטר פילורי. האתגר האמיתי של יצרני תוספי הפרוביוטיקה הוא לייצר מוצר ששורד את חומצות הקיבה ומגיע למעי, שם החיידקים אמורים להטמע.

עם זאת, נטילה של פרוביוטיקה יכולה לסייע בחיזוק מע' החיסון ובכך בצורה עקיפה לעזור לגוף להתמודד עם החיידק.

לרוב ההמלצה ליטול פרוביוטיקה היא במקביל או אחרי נטילת אנטיביוטיקה אשר עלולה לשבש בצורה משמעותית את אוכלסיית החיידקים הטובים במעי.


מחקרים ומקורות


תופעות לוואי אפשריות של טיפול אנטיביוטי להליקובקטר
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8184113

סקירה שיטתית של טיפול למיגור הליקובקטר - ההשפעה של עמידות לאנטי-מיקרוביאלית
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1365-2036.1999.00555.x

השפעת לקטובצילוס אצידופילוס על הטיפול בהליקובקטר פילורי
https://www.giejournal.org/article/S0016-5107(06)00942-4/fulltext

על השימוש באנטיביוטיקה
https://publichealth.doctorsonly.co.il/2022/11/272223/


שכיחות עולמית של זיהום בהליקובקטר פילורי: סקירה שיטתית ומטה-אנליזה
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28456631

איך הליקובקטר פילורי פועל בקיבה?תקציר על המטבוליזם של החיידק
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1523-5378.1997.tb00050.x

הדבקה בחיידק ההליקובקטר במדינות מתפתחות
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841423/

אינטראקציות הליקובקטר פילורי, תזונה ועישון: השפעתם על קרצינוגנזה בקיבה
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00365520903401959



אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..