הליקו בקטר • הליקו פילורי • מה זה והאם יש מקום לדאגה?



לפני עשר שנים בערך אם היית שואל מישהו מה זה הליקובקטר הוא היה בטח חושב שזה מכשיר צבאי כלשהוא שקשור להליקופטר. האמת שיש הרבה שקוראים לו ככה - הליקופטר.

החיידק הזה, שקשה לבטא את השם שלו, מוכר היום כמו חיידקים מפורסמים אחרים כגון סטרפטוקוק לדוגמא - הפך להיות מפורסם כאשר הבינו את ההשפעה שלו בקיבה.

אבל השאלה גדולה עליה ננסה לענות כאן האם יש מה לחשוש כשמגלים אצלי הליקובקטר? מה לעשות אם כן?


ניווט מהיר:
יש על מה לחשוש מהחיידק?
איך בכלל קוראים לו?
מה ההבדל בטיפול בחיידק?


התגלית של הליקו  היתה מרעישה בפני עצמה


כאשר הצליחו לזהות את המזהם הזה ברירית הקיבה זו היתה הפתעה די גדולה. למה? כי הקיבה שלנו מאוד חומצית. חלק מהרעיון שהיא חומצית זה להרוג כל מיני פולשים ומזהמים כמו חיידקים ווירוסים.

אז איך יכול להיות שיש יצור חי שכזה המצליח לשרוד בתוך החומציות של הקיבה? לא סתם מצליח לשרוד אלה גם יכול לגרום לבעיות שמיד נפרט אותם.

היכולת הזו של החיידק הליקו פילורי לחיות על רירית הקיבה עושה אותו לכל כך מיוחד ושונה משאר החיידקים והווירוסים השונים שאנחנו מכירים.


האם הפאניקה מוצדקת?


עקרונית יש היום יותר הבנה מאשר לפני מספר שנים וההבנה הזו הולכת ומתפתחת. אין ספק שהליקו בקטר הוא חיידק אשר יש צורך למגר אותו.

הוא נחשב למזהם קרצינוגני - משמעו שהוא עלול לגרום להתפתחות שינויים ברמת התא או במילים אחרות לגידולים ממאירים. אולם זה תהליך ארוך והוא ממש לא תמיד קורה.

החיידק הזה בשכיחות הרבה יותר גבוהה קודם כל גורם לדלקת ברירית של הקיבה - כמובן זה מצב לא נעים שגם בו יש לטפל אבל בהחלט לא דורש פאניקה.

דלקת בקיבה היא פתולוגיה שניתן להחלים ממנה באופן די פשוט - אפילו אם מתפתח כיב מהדלקת - מה שאומר שהרירית נפגמה ויש בה פצע - ניתן לשקם את הריריות ולהחלים גם ממצב זה הנקרא אולקוס.


אז לפחד ממנו או לא? 


יש צורך לטפל בחיידק הזה ולא לפחד ממנו. אנשים חיים איתו בקיבה עשרות שנים מבלי שהוא עושה דבר. למעשה, יש היום מדענים אשר טוענים שיש לו אפילו תפקיד.

במילים אחרות כל עוד אין מצב דלקתי יש כאלו שיגידו שאין גם צורך לעשות משהו מיוחד. מכאן אפשר ללמוד שזה חיידק שצריך לטפל בו אבל בלי לחץ מיותר.



הליקו פילורי הליקופטר או אליקו?


מאחר והשם של החיידק הזה מגיע מלועזית - כדרך שמות רבים כאלו גם כאן צצו הרבה עיוותים לשם שלו. בלועזית הוא נקרא: Helicobacter pylori - בתרגום ישיר לעברית: הליקובקטר פילורי [עם פ דגושה]

אבל כאמור זהו שם לועזי שלנו דוברי העברית די קשה לבטא ולכן צצו שמות "חיבה" שונים כגון:

הליקופטר, הליקו פקטור, אליקובפטר פיילורי, אליקובקטר ועוד. בכל מקרה מדובר על אותו חיידק ועל אותו מזהם. אלו רק שמות שונים שהאיות שלהם השתנה.


כדאי לדעת: לא משנה איך קוראים לו מדובר על אותו חיידק מאחר והוא היחיד היכול להיות ברירית הקיבה.


טיפול טבעי להליקובקטרטיפול נטורופתי להליקובקטר


אז מה עושים כן כשהוא מופיע?


ראשית יש צורך לעשות בדיקה ולאבחן את החיידק - אלא אם יש כבר ניסיון קודם עם החיידק הזה וכבר מכירים את מה שהוא עושה ובעיקר את התסמינים שלו שהם די אופייניים - כאן אפשר לקרוא בפירוט על התסמינים השכיחים של הליקובקטר.

מבחינת הטיפול הקונבניציונאלי הרי שרוב הרופאים ממליצים על טיפול אנטיביוטי [משולש או מרובע] לחסל את החיידק. זהו טיפול אגרסיבי וכמו שאנטיביוטיקה יודעת לעשות -היא מחסלת בדרך עוד כמה דברים - במיוחד בפלורה של המעי.

אולם לעיתים זו פעולה חשובה והכרחית ולכן חשוב לשקול אותה. עם זאת, ישנן עוד דרכים להתמודד מול החיידק. הדרך הטבעית שאנו עושים בה שימוש מתייחסת קצת שונה למזהם הזה.


מערכת החיסון היא חומת המגן וכיפת הברזל של הגוף שלנו מפני תוקפים חיצוניים - יש הגיון שלא לתמוך בה במיוחד כשמופיע חיידק ומשגשג?


אם הוא חי בקיבה הרבה זמן מה קרה שפתאום הוא מציק?


אחת ההבנות שהליקו פילורי חי בקיבה אצל אנשים רבים משך זמן ממושך מבלי שהוא מעורר בעיות כאלו או אחרות או מפריע. אז מה קרה פתאום שהוא מתחיל להיות בעיה?

אנחנו יודעים שבמרבית המקרים בהם החיידק מצליח לשגשג פתאום יש ברקע איזו שהיא חולשה של מערכת החיסון והעיכול. אם חושבים על זה הרי זה מאוד הגיוני.


מערכות ההגנה של הגוף - חיסון ועיכול


כשמערכת החיסון מתפקדת בצורה מאוזנת יחד עם מערכת החיסון היא מצליחה מידי יום להתמודד מול מיליוני מזהים, חיידקים, וירוסים, טפילים ועוד. זו המערכת הכי חשובה לנו מבחינת הגנה.

אז כשמשהו קורה והמערכת יוצאת מאיזון - נכון שחשוב לטפל במזהם באמצעים ישירים - אבל מה עם איזון וחיזוק מחודש להגנה הטבעית שקרסה?

הדבר דומה למצב בו על הגבול שלנו יש גדר - שהיא בעצם אמורה להגן מפני חדירה של אויבים. היה וקרה וכן נפרצה הגדר אנחנו עושים הכל כדי לחסל את האויבים אבל במקביל נבנית גדר חדשה - אולי אפילו חזקה וטובה יותר.

כך גם עם הגוף שלנו - כאשר ישנה התפרצות כלשהיא של זיהום - אם זה הליקו או מזהם אחר - יש צורך לטפל ולהתמודד עם המזהם - אבל חשוב לא פחות לא לשכוח לאזן במקביל את מערכות ההגנה שלנו - מערכת החיסון והעיכול.


חשוב לזכור: מערכת חיסון ועיכול מאוזנות יכולות למנוע מהחיידק לשגשג


זה ההבדל הגדול בין גישות הטיפול


כאשר רופא רושם אנטיביוטיקה הוא לא מתייחס לכלום מעבר לזה. לא לתזונה, לא לאורח החיים, לא לשום דבר שאולי היה ברקע וגרם מלכתחילה להחלשות של מערכות ההגנה שלנו.

בטיפול טבעי ההתייחסות היא תמיד באופן רחב: גם התמקדות ספציפית לחיסול המזהם באופן ישיר - לרוב באמצעות צמחי מרפא אבל תמיד גם טיפול וחיזוק מחודש של מערכת החיסון והעיכול.

אלו המערכות שבמקרה של הליקו בקטר הן החשובות ביותר כדי לחזור לשגרת חיים בריאה - לשמור על המצב ולגרום למניעה ארוכת טווח.


לסיכום: חשוב לטפל נכון ולהרגיש טוב


בשורה התחתונה יש לטפל בחיידק - אין מקום להכנס לפאניקה או לחשוש יותר מידי. אבל כן לטפל ותמיד לעשות זאת תוך התייחסות גם לגורמים במקביל כמו מערכת החיסון והעיכול.


תקצירי מחקרים על השפעות הליקובקטר פילורי על הקיבה


תפקידו של הליקובקטר פילורי בפתוגנזה של גסטריטיס, כיב פפטי

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00365529309098333


השפעת אוריאה של הליקובקטר פילורי בפתוגנזה של גסטריטיס וכיב פפטי

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2036.1996.22164006.x


השפעות זיהום הליקובקטר פילורי על תזונה ומטבוליזם

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00365529309098333


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..