דלקת קיבה ניוונית - גסטריטיס אטרופית • טיפול טבעי
דלקת אטרופית בקיבה - Atrophic gastritis - מאופיינת בפגיעה ניוונית של תאי הקיבה. זהו תהליך דלקתי מתקדם של גסטריטיס בו תאי הקיבה ניזוקים והופכים למנוונים – אטרופיים.
מאחר ותאי הקיבה אחראיים על תהליכי פירוק וספיגה עלולה להתפתח, עקב הדלקת הניוונית, יכולת פחותה לפרק מזון כראוי. מצב זה יכול להוביל לחסרים תזונתיים, בעיקר של B12 ושל ברזל.
תאי הקיבה מפרישים הורמונים וחומרים חשובים לפירוק האוכל - גסטרין ופפסין הינם הורמונים שעוזרים לפירוק החלבון. בנוסף, הפרשה של מיצי קיבה עוזרים בתהליכי פירוק נוספים.
טיפול טבעי לגסטריטיס אטרופית
הטיפול הטבעי לדלקת ניוונית מתמקד בשיקום מקסימלי של ריריות הקיבה וכן בשמירה על המצב ומניעת החמרה. זהו טיפול ממוקד המקיף כל נושא היכול לתרום לשיקום הריריות, מניעת פגיעה נוספת וחיזוק הקיבה.
הטיפול הכולל התייחסות להיבטי אורח חיים שונים על מנת להגיע לאיזון אשר יאפשר הטבה בריאותית לצד מניעה לטווח הארוך והוא כולל בעיקרו תזונה נכונה, צמחי מרפא והפחתת סטרס.
ניווט מהיר:
• גורמים לדלקת אטרופית
• סימפטומים שכיחים
• אבחנה
• טיפול טבעי לדלקת אטרופית
• שאלות ותשובות
• מחקרים רפואיים
גורמים נפוצים
זיהום חיידקי על ידי הליקובקטר פילורי נחשב לגורם המרכזי אשר עלול להוביל לדלקת אטרופית בקיבה. מעבר לכך ישנה היתכנות של התפתחות דלקת אוטואימונית אטרופית על רקע גנטי.
דלקת ניוונית יכולה להתרחש כבר בגיל צעיר ובמידה והיא לא מטופלת היא יכולה להתפתח למצב של כיבים ברירית הקיבה.
סימפטומים שכיחים לדלקת אטרופית
התסמינים האופייניים תלויים בסוג הדלקת, במידה והיא מתרחשת על רקע זיהום חיידקי או על רקע אוטואימוני.
סימפטומים על רקע זיהום חיידקי עשויים לכלול:
• בחילות והקאות
• חוסר בברזל
• כאבים בחזה ובאזור הקיבה
• חוסר תיאבון וירידה במשקל
• תחושת מלאות אחרי האוכל
סימפטומים על רקע דלקת אוטואימונית בקיבה הקשורים לחוסר בוויטמין B12 ואנמיה עלולים לכלול:
• סחרחורות וחולשה
• תחושת נימול
• דפיקות לב מורגשות - Palpitations
• עייפות וחוסר אנרגיה
• כבדות ומלאות
אבחון דלקת אטרופית
בשלבים הראשונים בדיקות הדם יספקו תמונה לגבי חסרים אפשריים במיוחד של וויטמין B12 וברזל. כמו כן בדיקה להימצאות חיידק הליקובקטר פילורי וכן גסטרוסקופיה יספקו יכולת מדויקת יותר לאבחן את הדלקת.
טיפול טבעי לדלקת קיבה אטרופית
הטיפול הטבעי לדלקת ניוונית בקיבה מתמקד בכמה היבטים על מנת לספק מענה ממוקד ככל האפשר להחלמה מקסימלית של רירית הקיבה המודלקת והן תמיכה בתהליכי עיכול משניים על מנת להקל על תהליכי הפירוק בקיבה.
התייחסות רחבה לבעיות רקע
במסגרת הטיפול ישנה התייחסות רחבה ככל האפשר גם לתנאי רקע להתפתחות הדלקתית. מדובר בעיקר במצבים בהם יש רקע אוטואימוני לדלקת וכן למחלות עיכול ברקע, במידה וקיימות.
הרעיון הוא לתמוך כמה שיותר בכל פעולות העיכול ולאפשר יכולת טובה יותר של הקיבה לתפקד בתנאים המגבילים בהם ישנם אטרופיה.
חשיבות התמיכה במע' החיסון
במצבי בריאות אוטואימוניים ישנה חשיבות להתייחס לתפקודים של מערכת החיסון. הכוונה היא לנסות ולזהות עומס המשפיע על תפקודה של מע' החיסון ולהפחיתו ככל שניתן.
תהליכים דלקתיים, סטרס, תזונה לקויה ועוד מייצרים עומס וגוזלים משאבים בצורה ספציפית ממערכת החיסון. הפחתת ההשפעה של מקורות אלו מסייעים להשגת איזון ומאפשרים תהליכי החלמה טובים יותר.
תכנית תזונתית אישית
תזונה נכונה היא בעלת חשיבות מיוחדת הן לשמירה על תאי הקיבה והן לריפוי התאים המודלקים. מעבר לכך לתזונה נכונה יש השפעה ישירה על תהליכים רבים בגוף מעבר למערכת העיכול עצמה.
המזון אותו אנו צורכים משפיע על חילוף החומרים, על הכבד, מערכת העצבים, מערכת החיסון, בלוטת האדרלן ועוד. תזונה מוקפדת המותאמת אישית יכולה לספק מענה טיפולי רב ערך במצבי דלקת אטרופית בקיבה.
יתרה מכך, התאמת המסגרת התזונתית לאורח חיי המטופל מאפשרת יכולת גמישות גבוהה לאורך זמן ובכך שימור ההטבה ומניעת ההחמרה בטווח הארוך.
כל תהליך התאמת התכנית התזונתית מבוצע ביחס לכל תסמין ובעיית רקע, נטילת תרופות, העדפות, אילוצים ועוד.
פורמולות צמחי מרפא
חלק מרכזי נוסף בטיפול הוא השימוש בצמחי מרפא. פורמולות צמחים מיועדות לטווחים קצרים יחסית אך הן בעלי תרומה למאמץ ההחלמה והשיקום של מערכת העיכול.
צמחי המרפא נרשמים לפי צרכי הטיפול הספציפיים ויתרונם הגדול הוא ביכולת לתת מענה לנושאים שונים במקביל כגון: הפחתת תהליכים דלקתיים, תמיכה ואיזון של בלוטת האדרנל (הרגעה והפחתת סטרס), שיקום של ריריות הקיבה, הפחתת גירוי ועוד.
ניהול והפחתת סטרס
סטרס ולחץ הן תגובות טבעיות והן נועדו להגן עלינו. אולם כאשר הלחץ והמתח מתמשכים והופכים כרוניים - ללא סיבה אמיתית – התוצאה תהיה פגיעה במערכות שונות בגוף.
איך סטרס משפיע עלינו?
כאשר אנו במתח הגוף נכנס למצב כוננות גבוהה, וטוב שכך מאחר ואם נשקפת סכנה לחייך הדבר הכי חשוב במצב זה הוא שהגוף מתגייס להילחם או לברוח עם כל המשאבים העומדים לרשותו.
לחץ הדם עולה וכן הדופק ורמות הסוכר כדי לאפשר אנרגיה זמינה, הלב מגביר את קצב הפעימות על מנת לספק חמצן לשרירים ולהתכונן לרמת פעילות גבוהה.
מערכות אחרות, פחות חיוניות, מאטות ואף מפסיקות לפעול – בהם מערכת העיכול. כי הרי יותר חשוב להצליח לברוח מסכנת החיים מאשר להצליח לעכל את ארוחת הבוקר.
לאורך זמן, כאשר מערכת העיכול משבשת לחלוטין את תפקודה – משתבשים איתה גם תהליכי העיכול עצמם דבר היכול להוביל לבעיות ותחלואה נוספת.
שאלות ותשובות נפוצות
מה התופעות של דלקת בקיבה?
אובחנתי עם גסטריטיס אטרופית בינונית והרופא רשם לי נקסיום 40 מ"ג פעמיים ביום. אני לוקח את התרופות כבר למעלה משבועיים אבל מרגיש עדיין תסמינים שונים. האם יתכן וזה לא קשור לדלקת? מה התופעות הנפוצות של דלקת בקיבה?
תשובה:
תסמינים אופייניים לדלקת ניוונית כוללים תחושת בחילה, לעיתים גם הקאה, מלאות וכבדות, עייפות - עקב בעיה בחוסרים במיוחד של ברזל וכן של B12. מעבר לכך יתכנו תסמיני משנה כגון צרבות, תחושת שריפה ועוד.
הטיפול הנטורופתי לבעיה זו כולל התייחסות לכל גורם אשר יכול להשפיע על תפקוד הקיבה ותקינות הריריות. בכלל זה תזונה נכונה, צמחי מרפא וכן הפחתת סטרס.
התאמת תכנית הטיפול וכל נושא בתוכה מבוצע באופן אישי לצרכי המטופל ולאורח חייו.
מה זה ביופסיה?
האם אפשרי לעשות בדיקת ביופסיה לבחון את רירית הקיבה ולדעת האם יש חיידק הליקובקטר ואם יש דלקת?
תשובה:
ביופסיה הוא הליך בו נוטלים חלק קטן מרקמה כלשהיא על מנת לבחון אותה בתנאי מעבדה ותחת מיקרוסקופ. ביופסיה נהוגה גם כאשר מבצעים בדיקת גסטרוסקופיה וניתן באמצעותה לדעת האם יש זיהום חיידקי וכן האם יש דלקת ברירית.
האם אנטיביוטיקה יכולה לפתור את הבעיה?
אובחנתי עם גסטריטיס אטרופית על רקע חיידק הליקובקטר פילורי. הרופא נתן לי טיפול משולש של 2 סוגי אנטיביוטיקה וכן אומפרדקס. האם סזה טיפול שיכול לרפא את הדלקת?
תשובה:
זהו הטיפול הקונבנציונלי הנפוץ והמקובל לזיהום חיידקי בקיבה. כמובן הכוונה היא לסייע בהחלמה של הדלקת ובמיוחד בחיסול החיידק. בטיפול טבעי הכלים הם שונים וגם המטרה.
המגמה היא להשיג עבורך איזון ארוך טווח. מצד אחד שיקום הקיבה והריריות למקסימום האפשרי, ומנגד סדר יום ואורח חיים קלים ופשוטים ליישום. בדרך זו תוכל לשמור על בריאות מערכת העיכול לשנים ארוכות קדימה.
מה זה רירית היפרמית בקיבה?
האם רירית היפרמית מצביעה על כך שיש לי דלקת בקיבה עם הליקובקטר? ואם כן באיזה רמה הדלקת?
תשובה:
רירית היפרמית משמעה שיש אדמומית המצביעה על תהליך דלקתי קל כלשהוא. מסיבה זו ניתן להסיק כי ישנה דלקת בקיבה ברמה קלה. יתכן ויש זיהום חיידקי בנוסף אבל את זאת ניתן יהיה לדעת רק אחרי בדיקה ספציפית לחיידק הליקובקטר.
האם דלקת ניוונית הפיכה?
אובחנתי עם דלקת אטרופית לא על רקע אוטואימוני. האם זו דלקת שניתן לטפל ולהחלים ממנה? האם דלקת אטרופית למעשה הפיכה?
תשובה:
מאחר וישנה אטרופיה בתאי הרירית זה אומר שחלק מהם ניזוקו. תאים שהפכו לאטרופיים לא יכולים להשתקם. רמת התפקוד של הקיבה תלוי במידת הדלקת ובחומרתה.
ניתן לשמור ולקיים אורח חיים נכון היכול להקל ולמנוע את המשך הדלקתיות. זה לכשעצמו הישג חשוב התורם לאורח חיים איכותי יותר.
מחקרים רפואיים
שיקום של גסטריטיס אטרופית לאחר מיגור חיידק הליקובקטר פילורי במעקב ארוך טווח
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1590865810003506
הקשר בין דלקת אוטואימונית אטרופית בקיבה עם זיהום בהליקובקטר פילורי
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2799921/
ליקוריץ ודלקת בקיבה
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27006947
צמחי מרפא ועיכוב גדילת חיידק הליקובקטר פילורי
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=gastritis+filipendula
מידת ההשפעה האנטי דלקתית של קפסין ופפרין ביחס להליקובקטר פילורי עם דלקת בקיבה.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/hel.12243
אינטראקציות של צריכה בשר ודלקת קיבה עם הליקובקטר פילורי.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12248
פעילות צמחי מרפא במחלות הקשורות להליקובקטר פילורי
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25132753/