אלרגיה למזון - גורמים ודרכי טיפול ומניעה



אלרגיה למזון [food allergy] הינה תגובה חריגה של מערכת החיסון לאחר צריכת מזון מסוים. לסובלים מאלרגיה למזון - אפילו כמות קטנה מהמזון האלרגני עלולה לעורר תגובה חיסונית. תגובה אלרגנית כזו יכולה להופיע במע' העיכול, על העור ובדרכי הנשימה.

אלרגיה למזון מופיעה לרוב בגיל ילדות ובמקרים רבים מלווה את הסובל ממנה הלאה בחיים, ישנם מקרים בהם האלרגיה תעלם עם ההתבגרות וניתן יהיה לחזור ולצרוך מזונות שהיו בעייתיים בגיל צעיר.

חשוב לזכור: אנשים הסובלים מאלרגיה למזון ברמה המסכנת את חייהם עלולים להיכנס למצב הנקרא שוק אנפילקטי. זהו מצב מסכן חיים ויש לפנות בדחיפות לטיפול רפואי עם כל חשד לתגובה אלרגנית כזו או אחרת.


ניווט מהיר:
תסמינים נפוצים
גורמים
אבחנת אלרגיה למזון
טיפול קונבנציונלי
טיפול טבעי
מחקרים ומקורות


תסמינים נפוצים במצבי אלרגיה למזון


עוצמת התסמינים יכולה להשתנות מתסמינים קלים ועד לחמורים ומסכני חיים. התסמינים לרוב מתפתחים תוך כמה דקות עד שעתיים מחשיפה למזון האלרגני.

לעיתים רחוקות התגובה היא לאחר כמה שעות. בין השאר, התסמינים השכיחים במצבי אלרגיה כוללים:

• תחושת עקצוץ ונימול בפה
• אקזמה ונפיחות בעור
• התנפחות של השפתיים, פנים, לשון, גרון וחלקים אחרים בגוף
• נזלת
• קושי בנשימה
כאבי בטן
• שלשולים
• בחילות
• הקאה
• סחרחורת
• התעלפות

חשוב לזכור: שוק אנפילקטי היא תגובה חמורה המסכנת חיים ויכולה לכלול תסמינים כגון חסימה של דרכי הנשימה, גרון נפוח ותחושה של גוש בגרון הגורם לקושי בנשימה, ירידה חדה בלחץ דם, דופק מהיר, סחרחורת, עילפון. במצב זה יש לפנות בדחיפות לטיפול רפואי.


גורמים לאלרגיה למזון


אלרגיה למזון מתפתחת כאשר אדם אלרגני נחשף לסוג מזון אליו הוא אלרגי. החשיפה יכולה להיות בכל רמה: אכילה, שאיפה, ואפילו מגע.

בתגובה לחשיפה לאלרגן מערכת החיסון מתחילה לייצר נוגדנים הנקראים IGE. נוגדנים אילו מתחילים שרשרת של תגובות הבאות לידי ביטוי בתסמינים השונים של האלרגיה.

למדע אין תשובות חותכות מדוע אנשים מסוימים מגיבים בצורה אלרגנית למזונות מסוימים אך ישנן השערות הקשורות לנטייה גנטית, חוסר הנקה בגיל ינקות, צריכה מרובה של אנטיביוטיקה ותרופות אחרות, חשיפה למזונות אלרגנים במידה גבוהה מידי ועוד.

המזונות המוכרים כאלרגנים כוללים:

• מוצרי חלב בקר
• ביצים
• בוטנים
• סויה
• חומוס
• שקדים
• אגוזי לוז
• פקאן
• קשיו
• פיסטוק
• אגוזי ברזיל
• פירות ים
• חיטה

חשוב לזכור! מעבר לרשימת המזונות המוכרים כאלרגניים - אפשר להיות אלרגני לכל סוג של מזון.


גלוטן -האלרגן השכיח


אבחנה


על מנת לאבחן אם יש אלרגיה מתבצעות כמה בדיקות אצל מומחה אלרגיה והן לרוב כוללות:

תבחיני עור
בבדיקה זו מחדירים לעור כמות זעירה של גורמי אלרגיה על מנת לבחון את תגובת הגוף לחומר.

מבחני אתגור למזון
נעשים אם קיים חשד לאלרגיה למזון ובעיקר על מנת לבדוק אם הרגישות חלפה. בבדיקה זו נותנים את המזון האלרגי במנות קטנות ותחת השגחה רפואית.

בדיקות דם
לקביעת רמות IGE - נוגדן שרמתו עולה במצבי אלרגיה


טיפול קונבנציונלי


הטיפול באלרגיה למזון כולל:

• הימנעות מוחלטת ממגע עם המזון האלרגן
• נשיאת מזרק חירום לשימוש במידה ונוצר מגע עם האלרגן
• טיפול להפחתת הרגישות למזון האלרגני על ידי חשיפה הדרגתית ומבוקרת רפואית בבית חולים


טיפול טבעי


הטיפול הנטורופתי למצבי אלרגיה שונים מתמקד בעיקר ביכולת להרכיב מסגת תזונתית עשירה ותומכת תוך הימנעות מהרכיבים וסוגי המזון אליהם התפתחה האלרגיה.

במסגרת הטיפול הטבעי אנו שמים דגש מיוחד על הסיבות לגורמי האלרגיה במטרה לאזן ולחזק את מערכות העיכול והחיסון על מנת לאפשר המשך אורח חיים בריא תוך הפחתת גורמי הסיכון לאלרגיה.

הגישה הטבעית לטיפול ומניעת תופעות אלרגיה למזון מבוססת על ההבנה כי ישנם גורמים מסוימים להיווצרות אלרגיה וכי תופעה זו נפוצה הרבה יותר בעולם המודרני.

אחד הכיוונים הנבחנים היא השפעת אוחר החיים המודרני על אוכלוסיית חיידקי המעי אשר תפקידם, בין השאר, למונע תגובות אלרגיות שונות.

זה מכבר ידוע כי זני חיידקים רבים נעלמים מהמעי האנושי בעקבות חשיפה מוגברת לחומרים אנטיביוטיים גם דרך תרופות אך גם דרך תזונה.

בנוסף, הרגלי חיים נוספים משפיעים על אוכלוסיות החיידקים במעי שלנו כמו למשל הגיוון הנמוך בסוגי החלבון אותם אנו צורכים.

לדוגמא חלבון החיטה, הגלוטן, נמצא בתפריט של רוב האנשים כל יום בצורה כזאת או אחרת. חשיפה חוזרת ונשנית עלולה להוביל לתגובה חיסונית ולאלרגיה.


מחקרים ומקורות


גורמי סיכון לאלרגיה למזון
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091674912003661

שימוש באנטיביוטיקה בגיל צעיר והקשר להיווצרות של אלרגיה למזון ומחלות אלרגיות
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/cea.12807

סיכונים אפידמיולוגיים לאלרגיה למזון
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091674908007781

האם לידה בניתוח קיסרי מהווה גורם סיכון לאלרגיה למזון?
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091674903015410


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..