מרק אפונה ירוקה • טיפול בעצירות • מתכון בריא
כיצד מסייע מרק האפונה לעצירות:
האפונה הירוקה הינה ממשפחת הקטניות וכמו כל הירקות במשפחה זו גם היא מכילה כמות גבוהה של סיבים מסיסים התורמים לשמירה על פלורת מעי תקינה על ידי סיוע לאיזון אוכלוסיית החיידקים הטובים אל מול החיידקים הרעים - פעולה זו היא אחת החשובות בטיפול בעצירות אקוטית או כרונית. בנוסף לאפונה, הכמון, הכוסברה והזנגביל נחשבים כמזונות סופחי גזים (קרימנטיביים) ובכך יכולים לסייע בהפחתה ומניעה של גזים ונפיחות בבטן אשר לעתים קרובות מהווים תסמינים נלווים לעצירות. מרק האפונה להלן מסייע גם שיפור פירוק וספיגה, הפחתת דלקתיות וסיוע בחיזוק חיסוני - קראו בהמשך פירוט על תרומת כל מזון לטיפול בעצירות ובעיות עיכול נלוות.
בקצרה: חלק חשוב בטיפול בעצירות הוא איזון פלורת המעי ע"י הגדלת אוכלוסיית החיידקים הטובים ביחס לחיידקים הרעים על דפנות המעי
רכיבים:
1 וחצי כוסות אפונה ירוקה, מבוקעת
2 כפות שמן זית
1 בצל בינוני קצוץ דק
1 גבעול סלרי חתוך לפרוסות דקות
1 כף כמון
1 כף כוסברה טחונה
2 כפיות זנגביל טרי מגורר
5 כוסות מים
2 כוסות אפונת גינה קפואה
מלח - מומלץ תערובת טבעית
1 כף עלי נענע קצוצים
אופן ההכנה:
משרים את האפונה הירוקה במים קרים לשעה וחצי - שעתיים לריכוך. מסננים את המים ושוטפים את האפונה. מחממים בסיר בעל תחתית כבדה מעט שמן, מוסיפים בצל, סלרי וגזר. מבשלים את הירקות על אש בינונית למשך כ- 3 דקות, תוך בחישה מידי פעם, עד שהירקות מתרככים. מוסיפים לירקות בסיר כמון, כוסברה וזנגביל ומבשלים עוד כדקה נוספת. מוסיפים את האפונה והמים, מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה לאש נמוכה. מבשלים כשהמרק מבעבע קלות והסיר מכוסה כשעה וחצי, לערבב כל כמה דקות. מוסיפים את האפונה הקפואה ומערבבים היטב - מבלשים לעוד כ-5 דקות. מעבירים את המרק לבלנדר/מעבד מזון וטוחנים לקבלת מרקם חלק, מוספים מעט מלח לפי הטעם, עלי נענע קצוצים, צנוברים ומגישים חם.
מה כדאי לאכול כשיש עצירות
עקרונית עצירות נחשבת לכל מצב בו אין יציאה תקינה כל יום. גם יציאות המלוות תחושת חוסר התרוקנות נחשבות עצירות. כמו גם יציאות קשות, חוסר יציאות, כאבים בזמן יציאה ועוד. תזונה היא המפתח הטיפולי המרכזי בטיפול טבעי לעצירות. המטרה הטיפולית היא לעודד פעילות מעי טבעית ותקינה תוך הגברת היכולת של המעי לדחוף החוצה בצורה קלה את הצואה מהגוף. מזונות רבים, במיוחד תזונת העולם המערבי, מכילים רכיבים הגורמים לשיבוש אוכלוסיית החיידקים במעי וכן לעיכוב תהליכי פירוק וספיגה תקינים. תזונה לקויה שכזאת כוללת בין השאר צריכה מוגברת של פחמימות ריקות, שומנים רווים, חומרים משמרים ועוד. תזונה לקויה היא גם צריכה או חוסר צריכה של מזונות סיביים ואנטי דלקתיים - בבסיס תהליכי העיכול שלנו אנו זקוקים למזון צמחי מלא.
מזונות במרק האפונה ותרומתם לטיפול בעצירות
אפונה
עשירה מאוד בסיבים מסיסים אשר מהווים מצע גדילה מצויין לחיידקים טובים במעי. איזון פלורת המעי לטובת חיידקים טובים לעומת חיידקים רעים מסייע רבות לשיפור תהליכי פירוק וספיגה ותהליכי עיכול תקינים. פעולה זו חשובה במיוחד כאשר סובלים מעצירות אקוטית או כרונית. צריכת סיבים מסיסים, לצד רכיבי תזונה אחרים, כגון נוגדי חמצון וחומרים אנטי דלקתיים - תורמים להפרשת מיצי עיכול משופרת ולהפחתת הצטברות רעלים במעי. פעולות אלו חשובות בכל טיפול טבעי בעצירות ובעיות עיכול תחתונות כגון ריבוי גזים, נפיחות, כאבי בטן לא מוסברים ועוד.
זנגביל (ג'ינג'ר)
נחשב כמזון סופח גזים (קרמניטיבי), מסייע לשיפור פירוק וספיגה של מזונות אחרים במעי תוך שחרור גזים כלואים והפחתת נפיחות. תסמינים אלו נלווים לרוב לעצירות ברמה כזו או אחרת ולכן יכולים לסייע בתהליך ההחלמה מבעיות עיכול תחתונות. מומלץ להשתמש בשורש טרי של זנגביל ולשמור במקפיא.
כמון
אחד התבלינים הנפוצים בעולם. כמו הזנגביל, גם הכמון, נחשב לסופח גזים ומסייע להפחתת נפיחות במערכת העיכול התחתונה וכחלק מטיפול טבעי בעצירות. מומלץ לרכוש כמון טרי ואיכותי. את הכמון מומלץ לשמור במקום מוצל וקריר ולמנוע חשיפה לשמש הגורמת התגבשות והתקשות האבקה.
כוסברה
אחד מהעלים הירוקים הבריאים ביותר. למרות הנטייה לאהוב או לשנוא כוסברה, הרי שהיא מומלצת בכל מצב לשילוב בכל ארוחה, סלט, מרק או תבשיל. הכוסברה עשירה בנוגדי חימצון חזקים וכמו כל העלים הירוקים היא חשובה בתרומתה להגברת נפח הצואה וסיוע להפחתת גזים במערכת העיכול.
שורה תחתונה: טיפול אפקטיבי לעצירות חייב לכלול התייחסות תזונתית לשיקום תהליכי עיכול תחתונים תוך איזון פלורת המעי, הפרשת מיצי עיכול והפחתת תסמינים נלווים כגון גזים ונפיחות.