מה כדאי לאכול כשיש אולקוס וממה להימנע



אולקוס הינו שם עממי לכיב פפטי היכול להופיע בעיקר בקיבה ובתרסריון. כיב פפטי הוא למעשה פצע המתפתח בריריות הקיבה ובתחילתו של המעי הדק. לרוב מקדים את הכיב דלקת ברירית הקיבה -גסטריטיס.

אולקוס היא מחלת דרכי עיכול עליונות שכיחה מאוד בעיקר במדינות העולם המערבי. כיב פפטי מלווה בתסמינים אופייניים אשר לרוב כוללים:

• בחילות
תחושת מלאות
• חוסר תיאבון
• כאב חד באזור הקיבה

התסמין האופייני ביותר לכיב פפטי הוא כאב חד בבטן העליונה באזור הקיבה בו מופיע הפצע. כאב זה לרוב פוחת אחרי אכילה. אולקוס נחשב בעבר כמחלה מורכבת אולם כיום ניתן להחלים ולשקם את ריריות הקיבה.

חשוב לזכור: גסטרוסקופיה היא הכלי האבחנתי המשמעותי ביותר לאיתור הופעת כיב פפטי. כיום, בעקבות אבחון מוקדם ומתן טיפול ממוקד, טבעי או קונבנציונאלי, שכיחות הופעת אולקוס פוחתת (1)


ניווט מהיר:
גורמים
תזונה נכונה לכיב פפטי
מה כדאי לאכול כשיש אולקוס
ממה כדאי להימנע כשיש אולקוס
שאלות ותשובות נפוצות
מקורות


גורמים מרכזיים לאולקוס


הסיבה השכיחה לכיבים הינה זיהום על ידי חיידק בשם הליקובקטר פילורי. חיידק זה נמצא ברוב האוכלוסיה הבוגרת ושוכן בקיבה ולרוב אינו גורם לנזק או בעיות.

אצל אחוז מסוים באוכלוסיה, מסיבות שכנראה קשורות בעיקר לאורח חיים, החיידק מתרבה וגורם למערכת החיסון לפעילות נגד והתוצאה היא דלקת. לאורך זמן, ללא טיפול, הדלקת עלולה להתפתח לפצע בקיבה.

הגישה הקונבנציונלית כיום לטיפול בחיידק ההליקובקטר היא על ידי אנטיביוטיקה, אך מחקרים בנושא מעלים סימני שאלה רבים.

אחת ההשערות כי שינויים סביבתיים כגון הרגלי אכילה, נטילת תרופות, רמות מתח גבוהות ועוד - מעודדים התרבות החיידק בקיבה וכתוצאה מכך דלקת (2)


על תזונה ואולקוס


למזון אותו אנו אוכלים יש השפעה ישירה על תפקוד ואיזון מערכת העיכול. התזונה המודרנית כיום מבוססת על כמויות גבוהות מידי מבחינה קלורית.

רוב התזונה מקורה במזון עתיר בשומנים מעודדי דלקת ובפחמימות פשוטות נטולות מרכיבים חיוניים לשמירה על בריאות ריריות מערכת העיכול.

תזונה לקויה זו עלולה להוביל לבעיות שונות בדרכי העיכול, בין השאר כיב פפטי (3). מעבר לצריכה חסרת האיזון מבחינה קלורית התזונה בעולם המערבי מכילה כמויות גבוהות של מרכיבים בעייתיים לגוף האדם כגון:

• חומרים משמרים
• חומרי טעם וריח
• חומרים מייצבים
• צבעי מאכל

המזון המעובד עתיר ברכיבים אלו המעודדים חוסר איזון רב מערכתי אשר מוביל לבעיות עיכול בשכיחות גדלה והולכת בצורה חדה בקרב מדינות העולם המודרני.


חשוב לזכור: השפעת תזונה לקויה ואורח חיים רווי בסטרס ודל בפעילות גופנית משפיע לאורך שנים על מערכת העיכול. התסמינים מופיעים לרוב אחרי זמן רב בו היה עומס גבוה על מערכת העיכול.


טיפול טבעי לאולקוסטיפול נטורופתי לאולקוס


מה כדאי לאכול כשיש אולקוס


תזונה נכונה למניעת התפתחות דלקת בקיבה וכיבים כוללת התייחסות לכל המרכיבים אשר משפיעים בצורה כזו או אחרת על רירית הקיבה והם כוללים לרוב את הנושאים להלן:


מוצילגים

מוצילגים הינם רכיבים בעלי מרקם דביק הנוצרים בעיקר בצמחים וגם בכמה סוגי מיקרואורגניזמים. תפקיד המוצילג בצמחים לאגור מים ומזון, לעזור בנביטת הזרע ולעבות את קרומי התא של הצמח.

למרכיבים אילו יש השפעות מרפאות שונות בגוף האדם, לרבות פעילות אנטי דלקתית, תמיכה בתהליכי ריפוי בריריות הגוף ובעיקר במערכת העיכול.

אחד המקורות המרכזיים למוצילגים הינם זרעי פשתן ולכן הם מומלצים לצריכה כחלק מתמיכה בשיקום ריריות הקיבה ולטיפול במצבי אולקוס(5)


קרטנואידים

זוהי קבוצה של פיגמנטים הנוצרים באופן טבעי בצמחים, אצות ובקטריות. פיגמנטים אלו יוצרים צבעים כגון צהוב, כתום, אדום של צמחים רבים.

בתזונה הממוצעת המקור לפיגמנטים נמצאים בעיקר בירקות ופירות בעלי אותם צבעים כמו בטטה, גזר, דלעת ועוד. לקרטנואידים ישנה השפעה אנטי דלקתית התומכת באופן ישיר בשיקום ריריות מערכת העיכול.

בנוסף, קרטנואידים בעלי השפעה מגוננת על ריריות הקיבה מפני זיהום חיידקי ובמקביל תמיכה בפעילות אנטי אוקסידנטית - נוגדת חימצון (6)


נוגדי חימצון

בזמן דלקת נוצרים רדיקלים חופשיים - אלו מולקולות הגורמות לתהליכי חימצון אשר פוגעים בתאים כחלק מהתהליך הדלקתי. צריכת מזונות עשירים בנוגדי חימצון ממתנת את התגובה הדלקתית ואת הפעילות של הרדיקלים החופשיים.

אנטי אוקסידנטים נמצאים במזונות מן הצומח ובעיקר בפירות וירקות. ירקות כתומים כגון בטטה, דלעת וגזר וירקות קלים לעיכול כגון קישוא וסלק מומלצים כמקור לאנטי אוקסידנטים בזמן אולקוס (7)


חומצות שומן אנטי דלקתיות

לחומצות שומן מסויימות השפעה על עידוד דלקת בקיבה והיווצרות אולקוס (8) איך זה קורה? השומן שאנו אוכלים מכיל סוגי חומצות שונות.

חומצות אילו משפיעות מקומית על ריריות הקיבה - שהם בעצם חומר מוצא להורמונים מקומיים. ישנן חומצות שומן המעודדות הורמונים מגבירי דלקת וישנן חומצות שומן המעודדות הורמונים מפחיתי דלקת.

צריכה גבוהה של חומצות שומן מעודדות דלקת משפיע באופן ישיר על רירית הקיבה ולאורך שנים נוצרת סביבה דלקתית.


כדאי לדעת: שומן רווי וחומצה ארכידונית, הנמצאים בעיקר במזון מן החי (כמו בשר, ביצים ומוצרי חלב) הם החומצות השומן העיקריות המעודדות דלקת.


חומצות שומן התורמות לפעילות אנטי דלקתית, בעיקר חומצות שומן רב בלתי רוויות מסוג אומגה 3, נמצאות במזונות כגון אגוזי מלך, זרעי צ'יה וזרעי פשתן - אותם מומלץ לצרוך לריפוי הרירית.


רשימת מזונות מומלצים וטובים כחלק מטיפול נטורופתי באולקוס - כיב פפטי


• במיה
• זרעי חילבה
• שיבולת שועל
• זרעי פשתן
• בטטה
• גזר
• דלעת
• קישוא
• סלק
• אגוזי מלך
• זרעי צ'יה
• מיץ כרוב


מה כדאי לאכול כשיש אולקוס


ממה כדאי להמנע כשיש אולקוס


תזונה נכונה כוללת גם התייחסות לסוגי מזון אשר עלולים לגרום לגירוי גבוה של ריריות הקיבה, להחליש את מערכת החיסון ולעודד שגשוג מוגבר של מזהמים חיידקיים. מסיבה זו ישנה חשיבות להתייחס גם למזונות שאינם מומלצים במצבים של אולקוס.


מזון חריף
אוכל חריף כמו פלפל חריף, פלפל שחור, שום ובצל טריים, גי'נג'ר, מכילים חומרים המגרים את ריריות הקיבה. אמנם לכל אחד מהמזונות הללו יש יתרונות בריאותיים למצבים שונים, אך במצב של פצע בקיבה מומלץ להמנע מהם על מנת שלא להחמיר את הגירוי של הריריות.


אלכוהול
על פי מחקרים יש קשר בין צריכת אלכוהול לבין גירוי וחוסר איזון במערכת העיכול (9) צריכה מוגברת של אלכוהול יכולה לעודד חומציות בקיבה ולגרום להחמרה של האולקוס.


קפה
קפה ומשקאות המכילים קפאין מקושרים להחמרת האולקוס עקב ההשפעה על עידוד הפרשת חומצות בקיבה (10)


מזונות מהחי
כאמור מזונות רבים מהחי מכילים חומצות שומן רוויות אשר עלולות לעודד תהליכים דלקתיים ולכן אינן מומלצות במצב של אולקוס בו ישנה דלקת וגירוי גבוהים של רירית הקיבה.


טיפול טבעי לאולקוסטיפול נטורופתי לאולקוס


שאלות ותשובות נפוצות


האם מותר לאכול עגבניה כשיש אולקוס?
עקרונית עגבנייה נחשבת כמזון חומצי אשר עלול לגרות את רירית הקיבה. מסיבה זו כדאי להימנע מצריכת עגבניות - בטח בשלבים הראשונים של הטיפול. לאחר התחלת שיקום הריריות ניתן לשקול שילוב של עגבניות כחלק מתפריט מאוזן.


האם מותר לשתות קוקה קולה כשיש אולקוס?
ממש לא. פעם הסתובב מיתוס ששתיית קולה מסייעת לכאבי בטן. לא ברור מה מקור המיתוס הזה אבל קוקה קולה ובכלל כל משקה מוגז עתיר סוכר לא מומלץ בשום צורה וכמות, גם לאלו שלא סובלים משום בעיה רפואית.


מה הכי טוב לאכול כשיש אולקוס?
המזונות הכי טובים במצב של כיב פפטי הן כאלו המסייעים להרגעת ריריות הקיבה ותורמים להגברת הפעילות האנטי-דלקתית על מנת לסייע בתהליך ההחלמה של הדלקת והכיבים.


האם מותר לאכול שוקולד חלב כשיש אולקוס?
לא. שוקולד חלב הוא מזון מעובד המכיל ריכוז גבוה מאוד של סוכר ושומנים. ריכוז זה יוצר עומס גבוה על רירית הקיבה ומפריע לתהליכי ההחלמה של הכיבים.


מקורות



1. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140673609609387/fulltext
2. Missing Microbes: How the Overuse of Antibiotics Is Fueling Our Modern Plagues, Martin J. Blaser MD
3. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0183777
4. https://www.nature.com/articles/srep36925
5. https://www.ajol.info/index.php/ljm/article/view/40488
6. https://www.mdpi.com/1424-8247/14/12/1320
7. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0952327898901028
8. https://gut.bmj.com/content/35/11/1557.short
9. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002927000021407
10. https://europepmc.org/article/med/2072799
11. https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=1521cefe0aded60273fa45b22e731294112c133c


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..