תוספי תזונה לטיפול בסוכרת מסוג 2



בנוסף לתזונה נכונה ומאוזנת, ישנם תוספי תזונה העוזרים לחולי סוכרת סוג 2 לאזן את רמות הסוכר בדם ולמנוע סיבוכי סוכרת עתידיים, כגון, פגיעת כלי הדם של העין והעצבים וכן עודף שומנים בדם שגורמים לטרשת עורקים ולבעיות לב וכלי דם.


כרום GTF

כרומיום הינו מינרל המרכיב את GTF (פקטור סבילות לגלוקוז). מינרל זה הינו מרכיב חיוני הנדרש למטבוליזם תקין של פחמימות ושומנים. מחסור בכרומיום מקושר לסיכון גבוה של סוכרת – סוכר גבוה בצום עקב חוסר רגישות של התאים לאינסולין. יתרונות הכרומיום נחקרו במשך הרבה שנים. מחקרים הראו כי יש צורך בכרומיום על מנת לאפשר לאינסולין להכניס את הסוכר לתאים. על ידי מנגנון זה נטילה של תוסף כרום מפחיתה את רמת הסוכר בדם ומונעת תנודות חדות ברמות הסוכר. מחקרים נוספים הראו את יכולתו של הכרומיום בהפחתה של רמות כולסטרול, טריגליצרידים, העלאת HDL. הכרומיום גם ידוע כעוזר למתן תשוקה למתוק, מעצם יכולתו לאזן רמות סוכר. מומלץ לקחת תוסף של כרומיום פיקולינט. צורת הפיקולינט נספגת הכי יעיל.


מגנזיום

המגנזיום הינו מינרל חיוני לגופנו מסיבות שונות. המגנזיום משתתף בהרבה תהליכים כימיים חשובים בגוף, בין היתר משפיע על מטבוליזם של סידן, נתרן ואשלגן. הוא הכרחי להפקת אנרגיה ומשתתף בכל התהליכים המטבוליים בגוף הקשורים לפחמימות, שומנים וחלבונים, בעיקר בתהליכי ייצור חומצות גרעין ב. DNAלמגנזיום מעורבות בהעברת פולסים חשמליים והרפיה של שרירים. הוא חיוני להפרשת הורמון הפרתירואיד ולהפיכת ויטמין D לצורתו הפעילה בכליות ובכך הוא משפיעה על בריאות העצם.לחולי הסוכרת הוא חשוב במיוחד מכיוון שהוא עוזר להפרשת אינסולין. חולי סוכרת מועדים יותר משאר האוכלוסייה לחסר במגנזיום בגלל איבודו דרך השתן. חולי סוכרת, בגלל ההפרשה של סוכר דרך השתן, מטילים יותר שתן ובכך מאבדים מגנזיום.


נוגדי חמצון

בתהליכים טבעיים בגופינו יש כל הזמן חמצון ותיקון. תהליכי החיים קשורים במסלולים כימיים ‏שמועברים בהם חמצן או העברת אלקטרונים. זה קורה כול הזמן ללא הפסקה. אם תהליך החמצון או ‏העברת האלקטרונים לא מלא, בסופו נשאר איזשהו מרכיב בלתי מסווג )לדוגמא חמצן בודד), הוא ‏הרדיקל החופשי. שאיפתו של הרדיקל החופשי למצוא משלים.‏ רדיקלים חופשיים נוצרים באופן טבעי בגוף, אך מקורם גם חיצוני – שריפת דלק, כימיקלים במזון, עישון ‏סיגריות ועוד.‏ רדיקל חופשי אינו מסוכן כשלעצמו אך הוא מפתח שרשרת חמצון. תהליך זה יכול להיות עד אין סוף.‏
אנטיאוקסידנטים יכולים להפסיק את שרשרת החמצון ובכך למנוע את נזקי החמצון. לאנטיאוקסידנט אלקטרון יחיד שיכול להתחבר לרדיקל החופשי מבלי להתחיל תגובת שרשרת חמצונית ‏ובכך לסגור מעגל.‏ כל הסיבוכים של הסוכרת קשורים לתהליכי חמצון:

מחלות לב וכלי דם – טרשת עורקים היא הגורם למחלות לב וכלי דם. טרשת עורקים נגרמת עקב חמצון של שומנים הנמצאים ברמה גבוהה מידי בדם. מולקולות השומן המחומצן שוקעות בדפנות כלי הדם ויוצרות חסימה וקשיחות של העורקים
נזק לכלי הדם הינו הגורם העיקרי בנזקי הסוכרת. נזק לכלי הדם, הנגרם עקב תהליכי חמצון בכלי הדם גורם לסיבוכים רבים. מכיוון שמטרת כלי הדם להוביל חמצן לאיבר המטרה, שהרי כשכלי הדם נפגע, לא מגיע חמצן לאיבר והוא ניזוק. נזק זה אצל חולה סוכרת מתבטא בנוירופתיה, נזק עצבי לעצבי הגפיים, רטינופתיה, נזק לעיניים ונפרופתיה, נזק לכליות.
לכן נוגדי החמצון חשובים ביותר לחולי הסוכרת למניעה וטיפול בסיבוכי הסוכרת. נוגדי החמצון הם:
ויטמין C – ויטמין C הינו נוגד חמצון ידוע רב השפעה. פעילותו נוגדת החמצון תמונה ביכולתו למחזר את ויטמין E וכך הם עובדים ביחד להפסיק את השרשרת החימצונית.
ביופלבנואידים – הפלבנואידים שייכים לקבוצת הפיטוכימיקלים. אלו הם חומרי צבע הנמצאים באופן טבעי בעולם הצומח. הם נוגדי חמצון חזקים ביותר בטבע.
קוורציטין – קוורציטין הינו פיטוכימיקל. הפיטוכימיקלים נמצאים בכל חלקי הצמח והם אילו שצובעים את הצמח. לפיטוכימיקלים השפעות מיטיבות רבות על גוף האדם. העיקריות הקשורות לסוכרת הינם: אנטיאוקסידנטים חזקים ביותר והשפעה מיטיבה על מטבוליזם של כולסטרול. ישנם סוגים שונים של פיטוכימיקל, הקוורציטין הוא אחד מהם. יעילותו הספציפית של קוורציטין הינו כי הוא ידוע כמעכב אנזים אלדוז רדוקטז, שפעילותו גורמת לקשת רחבה של נזקים האופיינים לסוכרת.
פרואנטוציאנידים – גם כן סוג של פיטוכימיקלים הנמצאים בצבעם העז של פירות וירקות. כמות מרוכזת של פרואנטוציאנידים מטפלת באופן ספציפי במניעת חמצון כלי הדם, הגורם העיקרי לסיבוך אצל חולי סוכרת.
ויטמין E - ויטמין ‏E‏ הינו הוויטמין הראשון והעיקרי הפועל כנגד האוקסידנטים החופשיים ומונע נזק חמצוני.‏ דרך פעילותו של ויטמין ‏E‏ היא בכך שהוא נותן מימן (‏H‏) לרדיקל החופשי. הוא נהפך בעצמו לרדיקל ‏חופשי אך פעילותו הרבה יותר מתונה.‏ ויטמין ‏E‏ ממוחזר בגוף כרדיקל בצורה מאוד יעילה
סלניום - סלניום הינו מינרל בעל פעילות נוגדת חמצון מאוד משמעותית. הסלניום בונה את האנזים גלוטטיון פראוקסידאז, אנזים בעל פעילות אנטיאוקסידנטית. אנזים זה מכיל 4 מולקולות של סלניום, ומכאן ‏פעילותו האנטיאוקסידנטית של הסלניום.
חומצה אלפא ליפואית – הפעילות העיקרית של החומצה האלפא ליפואית הינה כנוגדת חמצון. מחקרים רבים נעשו על חומצה זו ונתגלה כי אצל חולי סוכרת רמות החומצה האלפא ליפואית היו נמוכות מן הרגיל. עקב פעילותה נוגדת החמצון, חומצה אלפא ליפואית מפחיתה ומונעת פגיעה בעצבים וכלי דם בחולי סוכרת. עקב השתתפותה בתהליכי הפקת אנרגיה באמצעות מטבוליזם של פחמימות ושומנים במיטוכונדריה, חומצה זו מפחיתה רמות סוכר בדם. חסר בחומצה אלפא ליפואית מאט בצורה משמעותית את תהליכי הפקת האנרגיה.


קו אנזים קיו 10

הינו חלבון המיוצר בגוף ונמצא בריכוז הגבוה ביותר בלב. קיו 10 חשוב ביותר לתפקודו התקין של הלב ולייצור אנרגיה בתא. הוא משמש גם כאנטי אוקסידנט, שמונע תהליכי הרס שנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים. לחולי סוכרת הוא חשוב בעיקר כאנטי אוקסידנט וכן כמונע ומטפל במחלות לב, גורם מספר 1 לתמותה אצל חולי סוכרת.
נוצר בכבד בעזרת ויטמיני ‏B2‎‏, ‏B6‎‏, ‏B12‎‏ וחומצה פולית. תהליך הייצור יורד עם הגיל.‏

תפקידיו של הקיו 10 הינם:
‏1.‏ חמצון-חזור ‏ATP‏ במעגל קרבס (מעגל יצירת האנרגיה בגוף)
‏2.‏ ‏ אנטיאוקסידנט יחד עם ויטמין ‏E
‏3.‏ שיפור חיסוני על ידי השפעה על תאי הדם הלבנים
‏4.‏ ‏ טיפול במחלות לב כגון אנגינה פקטוריס‏


אומגה 3

אומגה 3 הינה חומצה שומן חיונית, כלומר, זוהי חומצת שומן שהגוף אינו יכול לייצר אותה ויש לצרוך אותה מהמזון. התזונה המערבית דלה מאוד באומגה 3, בעיקר התזונה הישראלית הממוצעת, מכיוון שהמקור העיקרי לאומגה 3 מגיע מדגי הים הצפוני. אומגה 3 משתתפת בתהליכים רבים בגוף והיא קריטית לשמירה על בריאות הגוף. מחקרים רבים נעשו לגבי תוסף זה ויעילותו במניעה של מחלות לב וכלי דם. מחקרים חדשים מראים את הקשר בין סוכרת מסוג 2, חוסר רגישות לאינסולין וחסר באומגה 3.


ויטמיני B

לקבוצת ויטמיני B יש תפקידים רבים בגופינו. קבוצה זו חשובה לחולי סוכרת מכמה סיבות:
• כפי שצויין, חומצה אלפא ליפואית חשובה בתהליכי הפקה של אנרגיה בגוף. לשם פעילות תקינה של חומצה אלפא ליפואית דרושים ויטמיני B1 ו B3.
• B12 – ויטמין B12 נחוץ ליצירת כדוריות דם אדומות. הויטמין מתחבר לחומצה הפולית והופך אותה לקואנזים ביצירת כדוריות דם אדומות. זו הסיבה שחסר ב B12 יכול לגרום לאנמיה. בנוסף, B12 הוא חיוני לשמירה על תקינות המיאלין, מעטפת העצבים, ולכן אחד הסימפטומים המתקדמים בחסר B12 הינו חולשת שרירים ובעיות מוטוריות. רמות ויטמין B12 נמוכות לאורך זמן גורמות נזק בלתי הפיך לתאי העצב. אחד הסיבוכים של חולי סוכרת הינה פגיעה בעצבים הפריפראלים, עצבי הרגליים. חשוב מאוד לוודא שפגיעה זו לא נגרמת מחסר B12. כמו כן, חולי סוכרת הנוטלים תרופוה כגון קלוקופאז' סובלים מספיגה לקויה של ויטמין B12. יש לדאוג כי מאגרי ה B12 מלאים.
• חסר בויטמיני B, בעיקר B12 ,B6, וחומצה פולית, יכולים לגרום להומוציסטאין גבוה. הומוציסטאין הינו מרכיב הנוצר בגוף כתוצאה ממטבוליזם של חומצה אמינית. כשהוא מצטבר בגוף הוא מתפקד כרדיקל חופשי הגורם לנזק לכלי הדם ולכן נחשב כגורם סיכון למחלות לב וכלי דם.




אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..