היפוגליקמיה - טיפול וריפוי טבעי



היפוגליקמיה - רקע כללי

היפוגליקמיה הינו מונח רפואי למצב פתולוגי שבו רמת הסוכר בדם נמוכה. רמות הסוכר אצל אדם בריא נעות בין 70 ל 100. רמת סוכר מתחת ל 50 מוגדרת כהיפוגליקמיה, למרות שיש הטוענים שרמת סוכר כבר מתחת ל 70 הינה היפוגליקמיה. המושג היפוגליקמיה במסגרת הרפואה הנטורופתית שנוי במחלוקת מבחינה מחקרית וזוהי אבחנה שמסבירה תסמינים אצל אנשים, שלא מוצאים אבחנה אצל הרופא ברפואה הקונבנציונלית.

מבחינה קונבנציונלית היפוגליקמיה מקורה ברמת סוכר נמוכה בדם עקב סיבוך של לקיחת תרופות, בעיקר הזרקת אינסולין (לעיתים רחוקות עקב תרופות הנלקחות דרך הפה) אצל חולי סוכרת. אם חולה סוכרת מזריק אינסולין ואינו דואג על ידי אכילת פחמימות או סוכרים שרמת הסוכר בדם תהיה מותאמת, נוצר מצב של אינסולין גבוה בדם ללא סוכר בדם. זהו מצב של חסר סוכר. הגוף כתגובה לחסר הסוכרממנסה ליצור מרכיבים הנקראים גופי קטו שמקורם בשומן, על מנת לתת מענה לתאי הגוף הדורשים סוכר. יצירת גופי הקטו גורמים לחומציות יתר בדם שיכולה להוביל למוות. זה אינו תהליך טוב לגוף.

היפוגליקמיה יכולה להוביל לסדרה של תופעות הנגרמות עקב אספקה לא נאותה של סוכר למוח. המוח הוא האיבר היחיד בגוף שצריך להשתמש לייצור אנרגיה בסוכר בלבד. טווח הסימפטומים יכול להשתנות מהרגשה רעה ועד איבוד ההכרה, פרכוסים ולעיתים רחוקות נזק למוח ומוות. הטיפול בהיפוגליקמיה אצל חולי סכרת היא לקיחה מיידית של טבליות סוכר על מנת לעלות את רמת הסוכר בדם. הסימפטומים של היפוגליקמיה הם רבים ומגוונים, ולרוב חולי הסוכרת, החיים ומכירים את מחלתם, יודעים לזהות היפוגליקמיה כשהיא מתבטאת בסימניה הראשונים. הסימפטומים כוללים: רעד, חרדה, עצבנות, דפיקות לב מהירות, זיעה, קור, איבוד תחושה באצבעות, רעב, בחילה, כאבי ראש, בלבול, פרכוסים, איבוד הכרה ועוד.

היפוגליקמיה יכולה להתרחש אצל אנשים בריאים, שאינם חולי סוכרת, על פי הרפואה הנטורופתית. סוג זה של היפוגליקמיה נקרא היפוגליקמיה ראקטיבית", ''reactive hypoglycemia''. הנטורופתיה רואה את מצבי ההיפוגליקמיה כהסבר לתופעות רבות אצל אנשים, בניהם גם מחלות כגון פיברומאלגיה, דכאון, השמנה, קנדידה ועוד.

הסימפטומים של היפוגליקמיה ראקטיבית:
- עייפות כרונית עם נפילות אנרגיה בעיקר בבוקר ואחר הצהריים
- תשוקה למזונות עתירי סוכר, קפה ומשקאות קלים
- אכילה מרובה של ממתקים, קפה ומשקאות קלים
- רעד או תחושה של כבדות בראש
- רעב תמידי
- כאבי שרירים כרונים
- תחושת הקלה בסימפטומים לאחר אכילה
- דפיקות לב חזקות או מואצות
- חרדה, התקפי חרדה
- דכאון, בעיות שינה
- סיפור משפחתי של סוכרת
- הרגשה של איבוד הכרה רגעי בעמידה
- אלכוהוליזם
- קושי לרדת במשקל
- קנדידה ואגינלית או מערכתית

סימפטומים אלו מתרחשים כשרמות הסוכר בדם נמוכות. התסמונת של היפוגליקמיה ראקטיבית מתרחשת אצל אנשים מסוימים בעלי חוסר איזון במשק הסוכר. חוסר איזון זה יכול להגרם ממרכיב תורשתי או ממתח, אך לרוב נגרם עקב תזונה לקויה, ולכן תופעה זו נפוצה בעיקר בעולם המודרני.

התהליך מתרחש כך:
לאחר אכילת תזונה עשירה בפחמימות (בעיקר פחמימות מזוקקות כגון לחם לבן ואורז לבן) וסוכרים בעלי אינדקס גליקמי גבוה , רמת הסוכר בדם עולה בצורה חדה. מצב זה מעודד את הלבלב להפריש הורמון בשם אינסולין שתפקידו להכניס את הסוכר לתאי הגוף, על מנת שהתאים ישתמשו בזה לאנרגיה. במידה ויש מספיק סוכר בתא, כפי שקורה באכילת יתר, התא לא זקוק לסוכר ליצירת אנרגיה, הסוכר נשאר בזרם הדם. האינסולין אינו מצליח להכניס את הסוכר לתא. כתגובה לרמה הגבוהה של הסוכר בדם יותר אינסולין מופרש מהלבלב. כתוצאה מכך רמות האינסולין בדם גבוהות, הסוכר נכנס במהירות לתאים. רמות האינסולין הגבוהות בדם מאותתות לגוף שהוא זקוק לעוד סוכר, והרבה, ואז מתחיל מעגל הסימפטומים הכוללים תשוקה למתוק, סחרחורת, עייפות, עצבנות, חוסר ריכוז וכאבי ראש. על מנת להפסיק את הסימפטומים לרוב פונים שוב לפחמימות או לסוכרים, שמקלים באותו רגע, אך מקבעים את הבעיה. אם כך, הסימפטומים שחשים בהיפוגליקמיה ראקטיבית היא עקב התנועות החדות של רמות הסוכר לאחר אכילת פחמימות וסוכרים.

 

היפוגליקמיה - טיפול נטורופתי טבעי

בדרך כלל מטופל אינו מגיעה למרפאה הנטורופתית עם אבחנה של היפוגליקמיה ראקטיבית. וזאת מסיבה פשוטה שהוא אינו יודע שהיפוגליקמיה ראקטיבית היא מקור הסימפטומים והתסמינים שהוא חש. לרוב יגיע המטופל עם תלונותיו לאחר שהרופא הקונבנציונלי עשה את כל הבדיקות האפשריות ולא מצא ממצאים חריגים. המטופל נשאר עם בעיותיו ללא פתרון. מטרת הנטורופת היא ראשית לאבחן שהתסמינים שמהם סובל המטופל הם אכן היפוגליקמיה ראקטיבית. אבחון נכון של המצב הינו צעד קריטי להתאמת תכנית טיפול מוצלחת שתפתור את כל הבעיות. בדרך כלל התלונה העיקרית היא עייפות בלתי מוסברת, חוסר יכולת להרזות, דכאון ותשוקה עזה למתוק. על ידי תשאול מפורט מאבחן הנטורופת אם מדובר בהיפוגליקמיה ראקטיבית או במצב אחר הדורש טיפול אחר.

לאחר שנתקבלה האבחנה נבנית תכנית טיפול מלאה שבמרכזה הטיפול התזונתי. מכיוון שהבעיה של היפוגליקמיה הינה תנודות חדות של רמות סוכר בדם, מטרת הטיפול יהיה לאזן את רמת הסוכר בדם ולמנוע תנודות חדות. לצאת ממעגל ההתמכרות לסוכר. על מנת להגיע למצב זה, יש להכין תפריט המכיל מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך. בנוסף, חשוב לחזק את הלבלב ובלוטת האדרנל, בעיקר אם יש ברקע רמות מתח גבוהות. בלוטות הלבלב והאדרנל לוקחים חלק באיזון רמות הסוכר בדם. חיזוק הלבלב ובלוטת האדרנל נעשים על ידי צמחי מרפא המותאמים באופן אישי למטופל, בניהם, צמחי מרפא אדפטוגנים, כגון ג'ינסינג, התומכים בבלוטת האדרנל.

ברוב המקרים חווה המטופל בימים הראשוני קושי רב בתהליך ההגמלות מסוכר, אך לאחר כמה ימים הקושי לרוב נעלם וכבר לאחר שבוע-שבועיים יש שינוי משמעותי בתסמינים.


היפוגליקמיה - שאלות ותשובות אודות הטיפול הנטורופתי

שאלה:
אני סובלת מהתקפי היפוגלקמיה אך לא מאובחנת כסוכרתית. האם ישנם מזונות מומלצים או שעלי להימנע מהם על מנת לשמור על רמת סוכר מאוזנת?
תשובה:
בהחלט יש הרבה מה לעשות. עלייך לאכול מזונות שאינן מעלים את רמות הסוכר בצורה חדה, כלומר, עלייך לאכול מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך ולהימנע ממזונות עם אינדקס גליקמי גבוה כגון סוכר, ממתקים, לחם לבן, בצק לבן ואורז לבן. אם תשמרי על תזונה בעלת אינדקס גליקמי נמוך תוכלי לפתור את בעיית ההיפוגליקמיה מהשורש.

שאלה:
האם תזונה עם אינדקס גליקמי נמוך למשך 3 חודשים עלולה לפגוע במשהו בגוף? הרי המוח צריך קצת סוכרים. האם התזונה הזו למשך 3 חודשים באמת מאזנת את הסוכר בגוף? יש לציין שאני לא חולת סכרת רק הנטרופת אמר לי שכל החולשה שיש לי זה משום שיש לי חוסר איזון סוכרים בגוף
תשובה:
אני לא מכירה את הרקע הרפואי שלך ועל סמך מה הנטורופת החליט שהכל נובע מבעיה באיזון רמות הסוכר ולכן לא אוכל להגיב ספציפית למקרה שלך. לחולשה יכולות להיות סיבות רבות מאד, לעיתים מקשרים חולשה שמופיעה בזמנים מסויימים ביחס לארוחות, לירידה ברמת סוכר. זה יכול להיות קשור למזון שנצרך וכן לכמויות ואופן צריכת המזון לאורך היום. יש מזונות שמעלים את רמות הסוכר בדם במהירות ויש כאלה שפחות. אנחנו כנטורופתים משתמשים לעיתים קרובות בתזונה כאחד מהכלים העקריים לאיזון רמות סוכר. תזונה זו יעילה ביותר לאיזון רמות סוכר בדם והיא פותרת את בעיית ההיפוגליקמיה. היא בהחלט לא מסוכנת, להיפך, מומלץ להמשיך איתה כל החיים, והתמדה בתזונה עם אינדקס גליקמי נמוך מונע בעתיד מחלות כגון סוכרת, השמנה, מחלות לב, סרטן ועוד. תזונה זו אינה נטולת סוכר כי היא מורכבת מפחמימות, אך הפחמימות הן מורכבות ומעלות את רמת הסוכר בדם בצורה מאוזנת ולא חדה.

שאלה:
מדוע עודף אינסולין גורם להיצטברות שומן ? מה זה היפוגליקמיה ואיך זה מתקשר לתחושת רעב?
תשובה:
אינסולין הינו הורמון אנבולי, הורמון הבונה תאי שומן. המצאות אינסולין בזרם הדם גורם לבנייה של תאי שומן, בייחוד אם אינסולין מופרש בכמות גבוהה עקב אכילת סוכר מרובה. חלק מהסוכר נכנס לתאים לצורכי אנרגיה, אך הסוכר הנותר הופך לשומן. היפוגליקמיה הינו מצב של נפילות סוכר חדות עקב חוסר איזון במטבוליזם הסוכר. כשיש עליה חדה ברמות הסוכר, עקב אכילת מתוק, מלווה אחריה נפילה חדה. נפילה חדה זו היא ההיפוגליקמיה. במצב זה הגוף דורש שוב מתוק, כדי להעלות את רמת הסוכר ולכן נוצר רעב. אחד הדרכים להתמודד עם רעב ותשוקה למתוק הינה על ידי תזונה עם אינדקס גליקמי נמוך שתמנע את התנודות החדות של הסוכר.





אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..