אי סבילות ללקטוז - טיפול וריפוי טבעי



אי סבילות ללקטוז - רקע כללי

אי סבילות ללקטוז הינה חוסר היכולת לפרק לקטוז, הסוכר שנמצא בחלב ובמוצרי חלב. חוסר היכולת לפרק את סוכר הלקטוז נובעת מחסר אנזים הלקטז במעי, אותו אנזים המפרק את סוכר הלקטוז. בהערכה גסה, כ 75% מהמבוגרים ברחבי העולם חווים ירידה באנזים הלקטז בזמן בגרות. התדירות של ירידת פעילות הלקטז משתנה מ 5% בצפון ארופה, שם התזונה עשירה במוצרי חלב, ל 90% בארצות אפריקאיות מסוימות, שם אכילת מוצרי חלב נדירה.

כשחסר את אנזים הלקטז במעי, הלקטוז לא מתפרק. הלקטוז הלא מפורק אינו יכול להספג בדפנות המעי ומגיע למעי הגס, שם הוא מתפרק על ידי חיידקי מעיים. כתוצאה מפירוק הלקטוז על ידי חיידקי המעיים נוצרים גזים. הגזים יכולים לגרום למגוון רחב של סימפטומים, בניהם, כאבי בטן, נפיחות, שלשולים וגזים.

 

ישנם 3 סוגי אי סבילות ללקטוז:

אי סבילות ללקטוז ראשונית
נמצא בעיקר במדינות בהם לא אוכלים מוצרי חלב לאחר גמילה מהנקה, מדינות באסיה ובאפריקה.

אי סבילות ללקטוז משנית
עקב מחלות מעי, חשיפה לפרזיטים במעי כגון גיארדיה או לוירוסים. במצב זה יצירת הלקטז מופרת זמנית עד לריפוי המחלה.

אי סבילות ללקטז גנטית
מחלה גנטית המונעת ייצור של לקטז, קיימת מלידה ומתגלה בגיל ינקות.

המצב הרגיל ליונקים הינה ירידה ברמות אנזים הלקטז עם הגיל בזמן הפסקת היניקה. באוכלוסיות שלא משתמשות במוצרי חלב, ייצור הלקטז יורד ב 90% בארבעת השנים הראשונות של החיים. יחד עם זאת, לאוכלוסיות מסוימות יש מוטציה המונעת את הירידה של האנזים לקטז, ומאפשרת לאותה אוכלוסיה לצרוך חלב ומוצרי חלב גם בגיל מבוגר ללא קושי. העובדה שהיכולת לעכל לקטוז קיימת רק באוכלוסיות בעלות מוטציה גנטית מחזקת את העובדה שגוף האדם לא נועד לצרוך חלב ומוצרי חלב לאחר גיל היניקה, וגם בגיל היניקה נועד האדם לצרוך חלב אם בלבד.

 

טיפול נטורופתי טבעי לאי סבילות ללקטוז

הגישה הנטורופתית רואה את מוצרי החלב כמזון מאוד בעייתי. בבסיסה של הגישה הנטורופתית האמונה כי מה שבריא לנו לאכול הוא מה שהטבע יעד לנו לאכול. אי סבילות ללקטוז מוכיחה כי הטבע לא יעד לנו לאכול מוצרי חלב. הנה כמה דוגמאות מדוע:

מוצרי חלב הינם מזון אלרגני היוצר ליחה
אלרגיה זו מתבטאת בדרכים שונות, בניהם: אסטמה, דלקות אוזניים חוזרות, ברונכיטיס, כאבי ראש ועוד.

אי סבילות לחלבון פרה
הלקטוז אינו הבעיה היחידה של החלב. חלבון החלב מהווה טריגר משמעותי ליצירת אי סבילות למזון שיכולה לגרום לתופעות רבות - החל מבעיות במערכת העיכול ועד מחלות אוטואימוניות.

מוצרי חלב לרוב עשירים בשומן רווי ובחלבון מן החי
שני המרכיבים הללו מקושרים למחלות רבות בעולם המערבי, בניהם גורמי המוות מספר 1 בעולם המודרני - מחלות לב וסרטן.
ירוויח מי שימנע ממוצרי חלב. ומה עם הסידן אתם שואלים? ראשית יש הרבה סידן בצומח - טחינה, שקדים, אגוזים, ברוקולי, כרובית, עלים ירוקים, פירות יבשים, מוצרי סויה ועוד. בנוסף, מוצרי החלב אינם מקור טוב לסידן כפי שמלמדים אותנו לחשוב.


שאלות ותשובות אודות הטיפול הנטורופתי - אי סבילות ללקטוז

שאלה:
איך אפשר לדעת האם יש רגישות למוצרי חלב, ובכלל לכל מאכל אחר? האם חייבת להופיע תפרחת על הגוף או שמא מתחולל לנו משהו בגוף ואנינו יודעים בכלל?
תשובה:
יש 2 סוגים של תופעות עקב שתיית חלב ואכילת מוצרי חלב, שמתבלבלים בניהם:
1. חוסר באנזים לקטז. האנזים לקטז הוא המפרק את הסוכר בחלב הנקרא לקטוז. אנזים זה חסר אצל אנשים רבים בגלל שנוכחות אנזים זה בגופנו היא יחסית חדשה מבחינה אבולוציונית. לאדם הקדמון, הנושא את אותו המטען הגנטי שאנו נושאים לא היה אותו אנזים בגיל מבוגר. האנזים נשאר פעיל עקב חשיפה לחלב ומוצריו כשהאדם החל לצרוך אותם בתקופה החקלאית, תקופה בה אדם החל לעבד את האדמה. התופעות שיגרמו בגלל חוסר אנזים זה בעיקר שלשול, נפיחות וגזים עם אכילת מוצרי חלב.
2. אי סבילות לחלבון שבחלב ומוצריו. לתינוק שנולד אין מערכת עיכול שלמה. היא מתפתחת, כמו הרבה מערכות אחרות, בזמן הגדילה. מכיוון שמערכת זו לא שלמה יש סיכון שבמידה ויוכנסו למעיים מזונות שמערכת העיכול של התינוק לא מוכנה להם (שזה כול המזונות חוץ מחלב אם ב-4-6 חודשים הראשונים), החלבונים, שהם מולקולות גדולות, לא יתעכלו, יחדרו לזרם הדם ויגרמו לתגובה במערכת החיסון. מערכת החיסון יודעת להבדיל בין מה שהוא self למה שהוא non-self. כלומר, מערכת החיסון לא תתקוף איבר של הגוף, כי היא מזהה שהוא שייך לה (למעט במחלות מסוימות) אבל היא כן יכולה לתקוף מה שאינה מזהה כשלה, וזה יכול להיות מולקולות של חלבון. כשמערכת החיסון תוקפת יש לזה השפעה על הגוף. זה יכול לבוא לידי ביטוי עורי (גרד, פריחה וכו') אבל גם ביטוי אחר כמו מגרנה או כאבי ראש, אסטמה, כאבי בטן, שלשול ועוד. חשוב לציין שהמנגנון שמפעיל מערכת זו אינו אותו מנגנון שמפעיל אלרגיה. כלומר, אם אדם אלרגי לתות-שדה, הוא יאכל אותו וישר יפרח - זו אלרגיה. אך אם אדם יאכל מוצרי חלב, לאו דווקא ישר אחרי הוא יתגרד. זה יכול לקחת זמן וחשיפה ארוכה לחלבון עד שמערכת החיסון מגיבה - זו אי סבילות. באותה נשימה, לכן יכול להיות שאדם סובל מאי סבילות למזון ועדיין אין סמפטומים, אך איזשהוא תהליך פתולוגי החל.

שאלה:
אני סובל מאי סבילות ללקטוז כתוצאה ממחלת מעיים. מה בנוגע לריוויון? ובכלל אילו מוצרי חלב מכילים מעט מאוד לקטוז? האם אפשר לשתות חלב דל לקטוז? או שעדיף להימנע מחלב ניגר בכלל?
תשובה:
הלקטוז אחראי על המתיקות בחלב ולכן מוצרי חלב חמוצים הם בעלי רמת לקטוז נמוכה. מוצרי חלב חמוצים הם לדוגמא יוגורטים למיניהם.
אני מציעה לך להמנע לחלוטין ממוצרי חלב. ישנם סיבות רבות להמנע ממוצרים אילו, אבל במיוחד אתה, שגופך מאותת לך באופן ברור שזה לא מתאים לך לצרוך מזון זה, עלייך להמנע לחלוטין מאכילת מוצרי חלב, למען בריאותך.

שאלה:
האם אי סבילות ללקטוז יכול לגרום לצרבת?
תשובה:
רגישות ללקטוז אינה קשורה לצרבת. רגישות ללקטוז היא רגישות לסוג הסוכר בחלב. אנשים שאין להם את אנזים הלקטז, המפרק את הלקטוז, אל יכולים לעכל סוכר זה. חלב יכול לגרום לצרבת בגלל תכולת השומן שבו. אנשים רגישים (אולי יש לך בקע סרעפתי?) עלולים לסבול מצרבת לאחר אכילת מזון שומני. המזון השומני מחליש את השריר הטבעתי הנמצא בין הוושט לקיבה ולכן תכולת מיצי הקיבה עולים.





אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..