אומגה 3 | מידע מפורט
רקע כללי אודות אומגה 3
כל חומצות השומן מיוצרות בגוף חוץ מחומצות שומן אומגה 6 ואומגה 3. בדרך כלל כמות חומצת השומן אומגה 6 במזון עולה בהרבה על זו של חומצה שומן אומגה 3. כאשר הכמות במזון של אומגה 6 עולה בהרבה מכמות במזון של אומגה 3 נוצרים איקוסונואידים (ראה פרוט בהמשך) הגורמים לדלקתיות יתר, קרישיות יתר וכיווץ יתר ולכן השפעה שלילית על הבריאות. כיום, בתזונה מערבית ממוצעת, היחס בין אומגה 6 לאומגה 3 הוא 1:30 לטובת אומגה 6. בארצות כגון יפן המסורתית, שם מחלות הלב נמוכות, היחסיות היא 1:4! יחס זה הוא המומלץ על ידי הנטורופתיה לבריאות שלמה.
מחסור באומגה 6 ואומגה 3 עלול לגרום לבעיות רבות
• הפרעות גדילה
• התייבשות של העור
• אקזמה
• שינויים בממברנות התאים ודפנות כלי הדם
• יתר קרישיות
• ירידה ביכולת התכוצות שריר הלב
• ירידה בפוריות
• אי תקינות כליתית
• פגיעה בעצבים
• הפרעות בראיה ובהתפתחות המוח אצל ילדים
תפקידי אומגה 6 ואומגה 3 בגוף
בונות ממברנה (דופן התא) על ידי קישור לפוספולידים (סוג של שומנים) אומגה 6 ואומגה 3 משמשות כחומר מוצא ל:
1.איקוסונואידים, תרכובות חשובות בפיזיולוגית האדם. עם האיקוסונואידים העיקריים נמנים חומצה ארכידונית, חומצה איקוספנטנואית ונגזרותיהן: פרוסטגלנדינים, תרומבוקסנים, ליקוטריאנים ופרוסטציקלינים. 2. חומצות שומן ארכידונית, GLA ו- EPA הפועלים כהורמונים מקומיים על התאים שמהם הופרשו ובסביבתם.
מקורות לאומגה 6 ואומגה 3 במזון
אומגה 6: שמנים מהצומח – תירס, חריע, סויה, שמשם, קנולה
אומגה 3: דגי ים צפוני (סול, בקלה, טונה, הליבוט, מקרל, סלמון, סרדינים), קנולה, אגוזי מלך, זרעי פשתן, עלים ירוקים