איזה שמן לבישול או טיגון?
כל סוגי השמנים מכילים את אותה כמות קלוריות לערך. עם זאת ישנם הבדלים בין סוגי השמנים השונים ביחס ליכולתם לעמוד בפני חימום. ככלל מומלץ להשתמש בשמן כשהוא טרי ו/או כמה שפחות לבשל - תהליך הגורם לחימצון השמן והופך אותו לבעייתי מבחינה בריאותית - לא מומלץ במיוחד במצבי עיכול כגון דלקת בקיבה - גסטריטיס, צרבות, רגישות כללית במערכת העיכול וכו'. לפניכם טבלה המפרטת את ההבדלים בין סוגי השמנים השונים.
מהי נקודת העישון של שמן?
נקודת העישון היא הטמפרטורה בה השמן מתחיל להעלות עשן וההרכב שלו מתחיל להתחמצן והוא הופך למזיק. כל סוג שמן הוא בעל נקודת "עישון" שונה ולכן ישנם סוגי שמן המתאימים יותר לבישול ואחרים לתיבול, ממרחים וכו'.
שמנים בעלי נקודת עישון גבוהה
סוגי שמנים אלו מתחמצנים בטמפרטורה גבוהה יותר ולכן פחות גרועים לבישול כללי, השחמה, צריבה, הקפצה וטיגון קל.
שקדים
שמן בעל טעם ברור ומודגש של אגוזים.
אבוקדו
שמן מתקתק עם ארומה מודגשת.
אגוזי לוז
בעל טעם חזק של אגוזים עם ארומה מודגשת.
חמנייה
רצוי שמן חמנייה המכיל כמות גבוהה של חומצה אולאית .
זית
ישנם סוגים שונים של זמן זית לפי סוג הזית. מומלץ טהור ככל האפשר.
דקלים
אינו מומלץ כלל לשימוש בגלל תכולה גבוהה של שומן רווי.
שמנים בעל נקודת עישון בינונית גבוהה
סוגי שמנים אלו מתחמצנים בטמפרטורה בינונית גבוהה עדיף לצרוך טרי או בבישול קצר מאוד.
קנולה
שמן נפוץ מכיל כמות נמוכה יחסית של אומגה 3.
זרעי ענבים
שמן לא נפוץ מכיל כמויות גבוהות של אומגה 6.
מקדמיה
שמן ארומתי בעל טעם ברור ומודגש של אגוזים.
בוטנים
שמן לא נפוץ, טוב במיוחד לבישולי צלייה וערבוב קצרים.
שמנים בעל נקודת עישון בינונית
סוגי שמנים אלו מתחמצנים בטמפרטורה נמוכה יחסית ולכן מומלצים לרטבים או לאפיה קצרה.
תירס
שמן נפוץ, מכיל כמות גבוהה של חומצת השומן אומגה 6.
המפ
שמן המפ מכיל כמויות גבוהות של אומגה 3.
זרעי דלעת
שמן לא נפוץ, מכיל גם הוא ריכוז של אומגה 3.
שומשום
שמן עשיר בעל טעם אגוזי מודגש, דורש קירור .
סויה
אחד השמנים הנפוצים מכיל אומגה 6.
קוקוס
מומלץ להשתמש בשמן בכבישה קרה. הנחשב לבריא יותר
שמנים בעל נקודת עישון נמוכה
סוגי שמנים אלו מתחמצנים בטמפרטורה נמוכה מאוד והם אינם מומלצים לחימום כלל. טובים לרטבים ומטבלים.
זרעי פשתן
מקור טוב לחומצה אלפא לינולאית.
נבט חיטה
שמן ייחודי עשיר באומגה 6 דורש קירור.
אגוזי מלך
שמן ארומתי מהווה מקור טוב לאומגה 3.