צמחי מרפא לטיפול בסוכרת סוג 2 שאינה תלויה באינסולין
ישנם הרבה צמחי מרפא בעלי פעילות היפוגליקמית, פעילות המאזנת רמות סוכר. הטיפול בעזרת צמחי מרפא לסוכרת סוג 2 מהווה נדבך חשוב ויעיל במסגרת תכנית הטיפול הנטורופתי. יעילותם של צמחי מרפא לסוכרת סוג 2 נבדקה, נחקרה והוכחה במחקרים רבים. ישנו ניסיון קליני לגבי יעילותם של צמחי המרפא בהורדה ואיזון רמות סוכר, אך לא תמיד ברור מנגנון הפעולה. ידוע למשל כי צמחי מרפא בעלי טעם מריר משפיעים על המערכת האנדוקרינית (המערכת ההורמונאלית) להפריש הורמונים, במקרה של סוכרת הפרשת הורמון האינסולין. ישנם אנשים שצמחים אילו יעילים בצורה דרמטית לאיזון רמות סוכר בדם על ידי כך שטעמם המריר של הצמחים גורמים להפרשה של אינסולין, הורמון המופרש מהלבלב.
מלון מר
מלון מר הינו ירק טרופי שגדל באסיה, אפריקה ודרום אמריקה. השתמשו בצמח זה לטיפול בסוכרתיים במשך מאות שנים. הפעילות ההיפוגליקמית (הורדת רמות הסוכר) של המיץ הטרי של פרי הבוסר או המיצוי של פרי הבוסר הוכחה במחקרים ניסויים ובמחקרים קליניים. מלון מר מכיל כמה מרכיבים עם תכונות אנטי סוכרתיות מוכחות. לדוגמא:החומר קרנטין (CHARANTIN) הנמצא בפרי הבוסר יעיל יותר מהחומר הפעיל טולבוטמיד הנמצא בתרופות להורדת רמות סוכר של חולי סוכרת פוליפפטיד-P הינו פפטיד הדומה למבנה של אינסולין ולכן מוריד רמות גבוהות של סוכר בדם
ג'ימנמה
צמח הג'ימנמה עוזר ללבלב ביצירת אינסולין בסוכרת מסוג 2. כמו כן צמח זה משפר את יכולת האינסולין להוריד את רמות הסוכר בדם בסוכרת מסוג 1 ו 2. צמח זה מוריד את החשק למתוק. הג'ימנמה מכיל תערובת ספונינים שנקראת גורמרין. תערובת זו הינה פוליפפטידים המכילים 35 חומצות אמינו. צמח זה מאזן רמות סוכר לאחר צום, מאזן רמות HBA1C ובנוסף יש לו כושר לבצע התחדשות של איי לנגרהנס בלבלב. (איי לנגרהנס בלבלב אחראים על הפרשת האינסולין). כמו כן לג'ימנמה השפעה על הורדת רמות כולסטרול.
חילבה
מחקרים ניסויים וקלינים הוכיחו את הפעילות האנטי סוכרתית של זרעי החילבה. החומרים הפעילים האחראיים על הפעילות האנטי סוכרתית נמצאים בחלק השומני של הזרעים והם מכילים את האלקלואיד טרוגונלין, חומצה ניקוטינית וקומארין.
עלי אוכמניות
חליטת עלי הבלוברי לטיפול בחולי סוכרת ידועה כבר מאות שנים. המרכיב מרטילין (שהינו אנטוציאנוזיד, מרכיב נוגד חימצון עתיר עוצמה) כנראה המרכיב הפעיל ביותר והמשמעותי ביותר בצמח זה ויש לו פעילות המחקה את פעילות האינסולין. בנוסף, האנטוציאנוזידים שבבלוברי מחזקים דפנות כלי דם קטנים (קפילרים), מונעים נזק חימצוני ומשפרים ומחזקים את מערכת כלי הדם והלב. אחד הסיבוכים של סכרת הינה רטינופתיה. ברטינופתיה נפגעים כלי הדם הזעירים של העין עקב רמות גבוהות של סוכר בדם. רטינופתיה הינה הסיבה מספר 1 בעולם המערבי לעיוורון. הבלוברי מונע סיבוך של כלי הדם של העין ושומר על בריאות העין.
שום
לשום פעילות מאזנת רמות סוכר בצורה משמעותית. מחקרים מצביעים כי החומרים הפעילים המאזנים רמות סוכר הינם ALLYLPROPYL DISULPHIDE (apds) ו DIALLYL DISULPHIDE OXIDE, (אליצין), למרות שסביר להניח שיש בשום מרכיבים נוספים כגון פלבנואידים, שמשפיעים על רמות הסוכר. מחקרים הראו כי APDS מוריד רמות סוכר על ידי כך שהוא מתחרה עם אינסולין על אזורי קליטה בכבד. ה APDS נקשר לאזורי הקליטה בכבד, מונע מהאינסולין להקשר, ועל ידי כך יש יותר אינסולין חופשי בדם. אינסולין זה עוזר להכניס את הסוכר לתאים ובכך תורם לאיזון רמות הסוכר בדם.
גלגה
מעניין שצמח זה יעיל כגלקטוגוג, כלומר, צמח המקדם ייצור חלב אם. פעילות זו יכולה להצביע על השפעה על ההיפותלמוס או ההיפופיזה. ההפיתלמוס וההיפופיזה הינן בלוטות הנמצאות במוח ושולטות על הפרשת ההורמונים בגוף ומכאן ההשפעה על המערכת ההורמונאלית. הצמח מר והוא מכיל טנינים. טעמו המר גם כן מסביר את השפעתו ההיפוגליקמית.
עלי זית
ברפואה המסורתית והעממית השתמשו בעלי זית לטיפול מחלות רבות, העיקרית מבניהם הינה סוכרת. עלי הזית מכילים כמה מרכיבים, בניהם אולרופאין וסוגים שונים של פלבנואידים כגון רוטין, אפיגנין ולוטאולין. העלה גם כן מכיל כולין. מחקרים הראו שעלי הזית מעכבים חמצון של שומנים בדם כגון LDL וכולסטרול ובכך מונעים מחלות לב וכלי דם. מחקרים רבים הראו כי שימוש בעלי הזית מוריד רמות סוכר גבוהות.
ג'ינסינג אסייתי
ברפואה הסינית המסורתית השתמשו בג'ינסינג כצמח מרפא לטיפול בסוכרת במשך מאות שנים. צמח זה הוכח כמקדם הפרשת אינסולין מהלבלב וכן מעלה את הרגישות לאינסולין בקולטני התא. מחקרים קליניים הוכיחו כי לצמח זה יכולת לאיזון רמות סוכר בדם. הצמח נחשב לאדפטוגן, כלומר, עוזר לגוף להתמודד עם מצבי לחץ ומתח. הקשר בין סוכרת למתח ולחץ נחקר והוכח כי במקרים רבים מתפרצת המחלה עקב טראומה חזקה שגורמת למתח ולקריסה של הלבלב.
סטיביה
סטיביה הינו צמח המשמש ברפואה המסורתית לטיפול בסוכרת. מחקרים מראים כי לסטיביה יש השפעה על חוסר רגישות הקולטנים של התא לאינסולין ובכך היא עוזרת בטיפול בסוכרת. בנוסף מחקרים הראו כי לסטיביה השפעה על הפרשת אינסולין מהלבלב. במחקר בנערך באוניברסיטה בדנמרק הוכח כי סטיביה גרמה להפרשה של אינסולין מהלבלב אצל עכברי מעבדה.הסטיביה יכולה לשמש כממתיק לחולי סכרת כתחליף לסוכר, אך בו זמנית היא עוזרת לטיפול בבעיה.
קינמון
מחקרים אחרונים הראו כי קינמון יכול לאזן רמות סוכר בדם ורמות כולסטרול לחולי סוכרת מסוג 2. מחקר משנת 2003 הראה כי אחרי 40 יום של לקיחת הצמח היו ירידות ברמות סוכר בצום, טריגליצרידים, LDL וכולסטרול כללי וש 20 יום לאחר מכן הרמות המשיכו לרדת. המחקר כלל 60 אנשים החולים בסוכרת מסוג 2. מחקרים נוספים שחקרו את פעילות הקינמון הוכיחו כי עקב הפעילות המאזנת סוכר של הקינמון, החשק למתוק יורד והקינמון נותן תחושת שובע ולכן עוזר לשמירה על משקל תקין.
הטיפול בסוכרת בעזרת צמחי מרפא אמנם מתמקד באיזון רמות הסוכר, אך פורמולת הצמחים מתייחסת גם לסיכונים בטווח רחוק שהסוכרת טומנת בחובה. יש לשים דגש על איזון ותמיכה של המערכת הקרדיו וסקולארית (מערכת הלב וכלי הדם) מכיוון שגורם המוות מספר 1 של חולי סכרת הינו התקפי לב ושבץ מוחי. צמחי מרפא יעילים לכך הם:
עוזרד
העוזרד מכיל פלבנואידים כולל רוטין, טנינים, ספונינים, גליקוזידים ציאנוגנים. צמח זה משקם את הלב, מרפה ומרחיב את העורק הכלילי ואת העורקים הפריפריאלים (עורקי הגפיים). משתמשים בו לבעיות בעורק הכלילי, אנגינה פקטוריס (תעוקת לב), כשל לב, לחץ דם גבוה וטרשת עורקים. ניתן להשתמש לשיקום בעקבות התקף לב.
ג'ינקו בילובה
ג'ינקו בילובה הוכח כיעיל למניעה וטיפול במצבים ראשוניים של נוירופתיה על רקע סכרת. נוירופתיה הינו אחד הסיבוכים של מחלת הסוכרת שבו עצבי הרגליים נפגעים עקב אספקת דם לא תקינה. כלי הדם המזינים את העצבים נפגעים בגלל רמות הסוכר הגבוהות בדם. הצמח ג'ינקו בילובה הינו בעל פעילות מדללת דם ומזרימה דם. בנוסף, בג'ינקו בילובה יש מרכיבים נוגדי חמצון חזקים המונעים את הנזק לכלי הדם.
בילברי
צמח זה הוזכר במאמר זה. יעילותו לגבי מערכת הלב וכלי הדם היא בגלל תכולת האנטוציאנוזידים שבבלוברי. האנטוציאנוזידים, שהם מרכיבים נוגדי חימצון, מחזקים דפנות כלי דם קטנים (קפילרים), מונעים נזק חמצוני ומשפרים ומחזקים את מערכת כלי הדם והלב.