פחמימות - מידע כללי
רקע כללי אודות פחמימות / סוכר
סוכרים הם מילה נרדפת לפחמימות והם מהווים מרכיב עיקרי בתזונתו של האדם. הסיבה לכך היא שהפחמימות והסוכרים נמצאים בשפע בסביבתו הטבעית של האדם. מקורות הפחמימות והסוכרים מן הצומח והן נוצרות בתהליך הפוטוסינתזה. הצמח אוגר את הפחמימות בעיקר בזרעים ובשורשים. גוף האדם משתמש בפחמימות ובסוכרים לאנרגיה. במידה ויש כמות עודפת של סוכרים בגוף, היא נאגרת במאגר הסוכר בכבד הנקרא גליקוגן או נאגרת כשומן בתאי השומן. ישנם סוגים שונים של סוכרים ופחמימות: חד סוכר (לדוגמא הגלוקוז), דו סוכר (לדוגמא הסוכרוז) ורב סוכר(לדוגמא פחמימות מורכבות כגון עמילן)
תפקידים של פחמימות / סוכר
"דלק" לגוף (מקור לאנרגיה זמינה) שהכרחי לכל תפקודי הגוף
ספק האנרגיה היחיד למוח
חסרים ועודפים של פחמימות / סוכר
בתזונה המודרנית יש עודף צריכה של סוכרים ופחמימות. ההמלצה היא לצרוך כ 50-60% פחמימות מורכבות מסך כל הקלוריות היומיות. חסר של סוכרים ופחמימות הוא נדיר בתזונה המודרני ובדרך כלל קורה בכוונה תחילה כמו בדאטת אטקינס, שמכילה בעיקר חלבון ושומן. חסר בסוכרים ופחמימות לאורך זמן יוביל לשינויים במצב הרוח וליצירת גופי קטו שמזינים את המוח במקום סוכר. מצב קיצוני זה יכול אף להוביל לחמצת הגוף ומוות. עודף סוכרים ופחמימות יכול להוביל להשמנה, סוכרת, היפוגליקמיה ומחלות נוספות.
המלצות צריכה של פחמימות / סוכר
מומלץ לצרוך סוכרים בצורת הרב סוכר, שמגיעה עם סיבים תזונתיים, ומאטה את ספיגת הסוכר במעי, תורמת לתחושת שובע ומונעת עלייה במשקל. פחמימות בצורת רב סוכר נקראות גם פחמימות מורכבות והם מקור נהדר לא רק לסוכר אלא גם לויטמינים ומינרלים רבים, בעיקר ויטמיני B.
מקורות במזון לפחמימות / סוכר
רב סוכר
קטניות - שעועית, אפונה, חומוס, סויה, פול ועוד
דגנים מלאים - חיטה, שיפון, גריסים, שבולת שועל, אורז ועוד.
דו סוכר - פירות
מוצרי חלב
סוכרוז (הסוכר בשימוש ביתי)
מתוקים נוספים - עוגות, עוגיות, ממתקים וכולי
חד סוכר
פירות מסוימים כגון ענבים.