כורכום • יתרונות בריאותיים ותרומה טיפולית
כורכום הוא תבלין נפוץ ביותר ממשפחת הזנגביליים. שורש הכורכום מקורו במזרח. הכורכום משמש כתבלין במטבחים רבים וכצמח מרפא חשוב ברפואת צמחים מודרנית הנחשב לבעל יתרונות בריאותיים רבים [1].
החומר הפעיל בכורכום נקרא כורכומין והא בעל יכולת אנטי דלקתית חזקה ביותר [2]. מחקרים עדכניים חיזקו את העמדה כי לכורכומין יכולת אנטי דלקתית חזקה לצד תכולת רכיבים נוגדי חימצון רבי עוצמה במיוחד.
שילוב זה תכונות אלו הפך את הכורכומין לצמח מרפא רב שימושי למצבי דלקת שונים ובעיקר אלו של מערכת העיכול כגון דלקת בקיבה, דלקת בוושט, כיב קיבה, דלקת בתריסריון.
דלקות אלו במערכת העיכול מאופיינות לרוב בפגיעה של הרירית עקב זיהום חיידקי או גירוי גבוה הנותר בד"כ כתוצאה מתזונה לקויה עתירה בשומן רווי ומזונות מעובדים.
הכורכום, בשילוב צמחי מרפא אנטי דלקתיים אחרים, מהווה מרכיב מרכזי בפורמולה לטיפול בגסטריטיס. עוד מידע מפורט על תרומתו הבריאותית של הכורכום לטיפול בדלקת בקיבה בהמשך.
כדאי לזכור: הכורכום כצמח מרפא נחשב לאחד הצמחים הנחקרים והוא משולב בפורמולות רבות לטיפול במצבי בריאות שונים הקשורים לתהליכים דלקתיים וחימצוניים בגוף
יתרונות בריאותיים כלליים של הכורכום
הרכיבים הייחודיים אשר בכורכום הופכים אותו לתבלין איכותי וכאמור לצמח מרפא משמעותי למגוון מצבי בריאות. רובם ככולם קשורים ברמה כזו או אחרת ליכולת האנטי דלקתית והאנטי חימצונית [3].
• טוב לניקוי רעלים מהגוף
• מסייע בהרגעה והפחתת מתח
• מכיל רכיבים אנטי דלקתיים
• מסייע בהפחתת שומנים בדם
• מסייע בשיפור עיכול
• תורם לחיזוק חיסוני
• כורכום מסייע לשיפור מצב הרוח
• מסייע באיזון רמות סוכר בדם
• מסייע בהאטת תהליכי הזדקנות
• מכיל נוגדי חימצון חזקים
פעילות נוגדת חימצון חזקה
רדיקלים חופשיים ודרכי הפעולה הביולוגית שלהם מהווים את אחד הגורמים המרכזיים לגרימת נזק חימצוני אשר נחשב לאחת הסיבות המרכזיות למחלות שונות וכן להזדקנות מוקדמת.
החומר הפעיל בכורכום - הכורכומין - מכיל נוגדי חימצון חזקים אשר פועלים לנטרל את הרדיקלים החופשיים בגוף. מספר מחקרים בוצעו סביב תכונה זו של הכורכומין. אם כי יש צורך באישוש מחקרי נוסף על בני אדם.
כדאי לזכור: הכורכומין הוא אחד הצמחים הפופולריים בתעשיית האנטי אייג'ינג העולמית בגלל יכולתו לנטרל תהליכים חימצוניים.
שמירה על בריאות הלב וכלי הדם
אחת מבעיות הבריאות השכיחות בעולם המערבי הם מחלות לב. הכורכוין נמצא כבעל מרכיבים ביולוגיים העשויים לסייע בהגנה והקטנת תהליכים שונים המובילים למחלות לב [4].
נמצא כי לכורכומין יכולת לסייע לשפר את תפקודי כלי הדם ותהליכים הקשורים לויסות לחץ הדם וקרישת הדם. מחקרים העלו כי כורכומין עשוי לתרום בהפחתת תהליכים אלו אשר מהווים גורם מרכזי במחלות לב [5]
שמירה על בריאות המוח
דמנציה ואלצהיימר נחשבות למחלות השכיחות בקרב הגיל השלישי. דלקות ונזק חימצוני תורמים להיווצרות אלצהיימר. לכורכומין יכולת נוגדת דלקת ונוגדת חימצון אשר תורמת במקרים אלו [6].
חשוב לזכור: למרות התרומה החיובית בהפחתת תהליכים דלקתיים וחימצוניים של הכורכומין עדיין יש צורך במחקרים נוספים על מנת לאשר את היכולת שלו להאט או למנוע אלצהיימר.
איזון מצב רוח
דיכאון הוא ממצבי הבירואת הנמצאים בעלייה מתמדת בעולם המערבי. מגוון הלחצים הלא חיוניים הקיימים בחברה האנושית עומדים מאחורי התפשטות בעיה זו.
נמצא כי לכורכומין יכולת להשפיע באופן חיובי על נוירוטרנסמיטורים כגון סרטונין ודופמין המשפיעים רבות על מצב הרוח בכלל ועל מצבי דיכאון בפרט [7].
כיצד מסייע הכורכום לטיפול בבעיות עיכול
הכורכום מכיל חומרים פעילים בעלי תכונות אנטי דלקתיות חזקות אשר יכולות לסייע בהחלמה מכל תהליך דלקתי ובמיוחד מדלקת בקיבה או בוושט.
הפעילות נוגדת החימצון והדלקת של הכורכומין תומכים בצורה ישירה גם לפעילות מאוזנת יותר למערכת החיסון אשר יחד עם תפקוד תקין של מערכת העיכול מסייעים לזירוז תהליכי ההחלמה הדלקתיים.
איזון מערכת החיסון חשוב במיוחד כחלק מהטיפול בגסטריטיס על מנת לאפשר את שיקום הרירית בזמן הקצר ביותר ובאופן אשר יאפשר חזרה לשגרה מאוזנת מכל היבט.
הפחתת החומציות בקיבה ובכך הפחתת הגירוי על הרירית תורמים גם הם לתהליך הריפוי. הכורכום הנמצא בשימוש רפואת צמחי מרפא ממוצה בצורות שונת על מנת להגדיל את זמינות הספיגה שלו בגוף.
מעבר לטיפול בדלקות במערכת העיכול עושים שימוש בכורכומי למצבי בריאות נוספים ומגוונים. בשימוש ברפואת צמחים מודרנית הכורכום מוכר בפעילות רפואית כגון:
• אנטי דלקתי
• מפחית כולסטרול גבוה בדם
• מנקה רעלים מהכבד
• אנטי חמצוני חזק - חיזוק חיסוני
• מחזק זרימת דם
• ממריץ ייצור מיצי מרה
• מחדש רקמות
• משקם כבד
שיפור ספיגה להגדלת היעילות הטיפולית
אחד האתגרים המרכזיים סביב צריכת הכורכומין היא עניין הספיגה שלו בגוף. אולם ניתן להתגבר על בעיה זו בצורה פשוטה למדי והיא הוספת מרכיב שומני כלשהוא יחד עם צריכת הכורכום.
במילים אחרות חשוב לאכול מרכיב שומני ורצוי חומצות שומן בריאות המסייעות להגברת הספיגה של הכורכום בצורה משמעותית ומורגשת.
כאשר הכורכום מגיע כתוסף תזונה מרוכז הוא לרוב מיוצר בטכניקות מתקדמות אשר מגבירות בצורה משמעותית את כושר הספיגה שלו בגוף.
מחקרים ומקורות
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5664031/
סקירה על כורכומין וכיצד הוא משפיע על הבריאות
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29097552/
אופן הפעילות האנטי דלקתית של כורכומין
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33172016/
הפוטנציאל בכורכומין להגברת הפעילות האנטי חימצונית בגוף
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28274852/
פוטנציאל הגנה של הכורכומין מפני מחלות לב
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8833931/
היכולת הטיפולית של כורכומין בהגנה מפני מחלות לב וכלי דם
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5950688/
כורכומין כחלק מטיפול באלצהיימר
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7728608/
כורכומין והשפעתו על דיכאון