חיידק בקיבה



איזה חיידק יכול לחיות בקיבה?


הליקובקטר פילורי. זהו החיידק היחיד המוכר למדע כיום המסוגל לחיות בסביבה החומצית של הקיבה. גילוי עובדה זו חוללה מהפכה בהתייחסות לכל בעיות מערכת העיכול העליונה - נמצא החשוד המרכזי. בדרך אמנם שכחו סיבות אחרות אולם אין ספק שחיידק הליקובקטר פילורי הוא מהגורמים המרכזיים להיווצרות דלקת ברירית הקיבה - גסטריטיס, כיבי קיבה  - אולקוס וכן אחראי לשלל תסמינים כאלו או אחרים בעקבות כך. הליקובקטר פילורי, כאמור, הוא חיידק המסוגל לחיות בקיבה והוא עושה זאת על ידי יצירת סביבה בסיסית המאפשרת לו לשגשג ולהתרחב לשטחים גדולים על פני רירית הקיבה החל מהאנטרום וכלה בתריסריון. 


בקצרה: החיידק היחיד המוכר לנו כיום המסוגל לחיות בחומציות הקיבה נקרא: הליקובקטר פילורי


גילוי חיידק בקיבה - תגלית מרעישה


את חיידק ההליקובקטר גילו צמד מדענים בשנות ה-80 ובזמנו גילוי זה היכה גלים בקהילת הרפואה והמדע מאחר ועד לאותה עת הסברה הייתה ששום יצור חי לא יכול לשרוד בתוך מיצי העיכול החומציים. ד"ר בארי מרשל היה אחראי על גילוי החיידק בקיבה והוא גם הדביק את עצמו במתכוון על מנת להוכיח כי החיידק אחראי, בין השאר, על היווצרותה של דלקת בקיבה - גסטריטיס. אחרי גילוי עובדת הימצאותו של חיידק בקיבה החלה התפתחות מהירה לאמצעי זיהוי של החיידק וכן הותאמו סוגי אנטיביוטיקה שונים במטרה לחסלו. בהתרגשות הגדולה סביב הגילוי החלו להאמין כולם כי החיידק הוא האחראי הבלעדי למחלות עיכול נוספות ובהם גסטריטיס ואולקוס. ואכן, החיידק מעורב במקרים רבים של דלקות קיבה וכיבי קיבה אולם הוא לא הגורם הבלעדי, למעשה, בשנים האחרונות יש יותר עדויות על כך שהוא מצוי ברמה נמוכה אצל מרבית בני האדם מעל גיל 50 מה שמלמד כי שגשוג החיידק תלויי גם בגורמים אחרים כגון תגובה חיסונית מאוזנת, מערכת עיכול חזקה ועוד.


בקצרה: גילוי חיידק בקיבה גרם להתרגשות גדולה והוא הפך לאשם המרכזי במחלות קיבה רבות אולם כיום אנו יודעים כי הוא מצוי בקיבה אצל רובנו והשגשוג שלו תלוי בחוזקה של מערכת החיסון, איזון מערכת העיכול ועוד..


הליקובקטר פילורי תופס תאוצה


החל משנות ה-80 - בו התגלה לראשונה חיידק בקיבה - הפך ההליקובקטר לפופולרי ביותר וכל תסמין של מערכת העיכול מוביל בצורה כזו או אחרת לבדיקת הימצאות של החיידק בקיבה. כאשר בדיקת אבחון לחיידק בקיבה מחזירה תשובה חיובית זה מוביל לרוב למתן טיפול נקודתי לחיידק עצמו מבלי להתייחס לגורמי הרקע אשר יתכן ואפשרו מלכתחילה לשגשוג החיידק בקיבה. אנו למדים על כך בעיקר בגלל המקרים הרבים בהם חיידק בקיבה חוזר גם אחרי טיפול אחד או יותר של אנטיביוטיקה. מה שמצביע כי הטיפול לחיידק אולי מספק מענה מקומי אולם הוא לא כולל התייחסות לסיבות היסודיות ברקע ולגורמים אשר אפשרו לחיידק להתרבות מלכתחילה.


בקצרה: עם גילוי החיידק בקיבה התחילו לייחס לו כל מחלה או תסמין במערכת העיכול העליונה - במקרים רבים שלא בצדק

טיפול טבעי להליקובקטרטיפול נטורופתי להליקובקטר

חיידק בקיבה אצל כולם?


בשנים בו גילוי את הימצאות חיידק בקיבה התפתחו יכולות האבחנה והידע סביב הליקובטר פילורי והשפעתו על תפקודה התקין של הקיבה ומערכת העיכול כולה. כיום הסברה המבוססת היא כי חיידק ההליקובקטר נמצא אצל כולנו בקיבה החל מגיל 40/50 לערך.  עובדה זאת מעמידה מיד באור שונה את ההסתכלות על אופן הטיפול הנכון לחיידק. בעוד שאצל אנשים מסוימים החיידק בקיבה ישגשג ויוביל לתסמינים שונים ואף לדלקת בקיבה - גסטריטיס ואולי גם לכיבים - אולקוס, הרי שאצל אנשים אחרים הוא ישאר ברמה נמוכה ולא מורגשת. השאלה המסקרנת סביב עובדה זאת היא מדוע חיידק בקיבה משפיע בצורה שונה על אנשים שונים? כמו מזהמים רבים אחרים, העוברים אצלנו בגוף, וירוסים, טפילים, פטריות, חיידקים, פרזיטים ועוד מרעין בישין, אל מול רובם המכריע אנו מסוגלים להתמודד בצורה טבעית על ידי תגובות חיסוניות ממוקדות. הידע הקליני המצטבר מלמד כי אצל אותם אנשים אשר החיידק בקיבה הצליח לשגשג היה אירוע כלשהוא שעלול היה להחליש את התגובה החיסונית, את איזונה של הקיבה ושל מערכת העיכול כולה. קשר זה מלמד יותר מכל על החשיבות הרבה של מערכת החיסון ומערכת העיכול אל מול מזהמים שונים כגון חיידקים בקיבה, במעי, וירוסים ועוד.


בקצרה: מעל גיל 50 חיידק בקיבה כנראה נמצא אצל כולם - הוא משגשג לרוב כאשר מע' החיסון ומע' העיכול נחלשות ויוצאות מאיזון


טיפול טבעי לחיידק בקיבה


מאחר וחיידק בקיבה, מגילאים מסוימים, משגשג עקב שינויים במערכות ההגנה הטבעיות שלנו - הרי שהטיפול הטבעי מורכב גם הוא מהתייחסות לשני היבטים מרכזיים:

• התמקדות בפעילות אנטיבקטריאלית למיגור החיידק
• התמקדות לחיזוק מערכת החיסון ומערכת העיכול במטרה להשיב את יכולת ההגנה הטבעית של הגוף אל מול החיידק בקיבה.


טיפול טבעי להליקובקטרטיפול נטורופתי להליקובקטר

צמחי מרפא למיגור החיידק


הפעילות האנטי חיידקית, במסגרת הטיפול, היא ברובה שילוב של צמחי מרפא מרוכזים בעלי תכונות אנטי בקטריאליות כגון:

• קופטיס | Coptis chinensis
הקופטיס הוא צמח מרפא נפוץ ברפואת צמחים מודרנית בעיקר למצבים זיהומיים, בקטריאליים, ויראליים ופטרייתים. חלקי הצמח בשימוש הם השורשים. מאחר ותיתכן דלקת יחד עם חיידק בקיבה השימוש המועדף יהיה במיצוי יבש ולא בטינקטורה המכילה אלכוהול.

• שרף מור | Commiphora | Myrrh
שרף מור מופק מעץ באותו שם ומקורו בערב הסעודית וסומליה. בעבר הוא שימש לקטורת ובשמים בבית המקדש. שרף מור נמצא בשימוש נרחב ברפאות צמחים למצבים זיהומיים כגון הליקובקטר פילורי וכן הוא בעל פעילות אנטי ויראלית משמעותית.

• ציפורן | Syzygium aromaticum
ציפורן הוא עץ ירוק עד והוא נחשב כצמח תבלין ומרפא חשוב בעל ריח חזק ואופייני. שמן הציפורן משמש בין השאר גם בתעשיית התרופות לחיטוי, אלחוש והפחתת כאבים.לציפורן יכולת חיטוי חזקה והיא מכילה נוגדי חימצון חזקים לתמיכה חיסונית.

• טבבוייה | Tabebuia impetiginosa
טאבוביה הוא עץ בעל פריחה סגולה מרהיבה, מקורו במדינת דרום אמריקה, בריל וארגנטינה. טבובייה מוכר ביכולתו לפעול כנגד מזהמים שונים והוא בעל פעילות אנטי בקטריאלית חזקה, אנטי ויראלית ונאטי דלקתית. ניתן להשתמש בצמח הן חיצונית והן פנימית.


חיידק בקיבה - צמחי מרפא


תזונה נכונה לשיקום הקיבה וחיזוק חיסוני


בנוסף לצמחי המרפא, כאמור, המגמה היא לתמוך בצורה ישירה בשיקום הקיבה וחיזוק מערכת החיסון - על מנת להשיג זאת אנו משלבים כל היבט באורח החיים אשר יש לו השפעה כזו או אחרת על מערכות אלו ועיקר ההתייחסות תהיה בהיבטי תזונה נכונה, קלה מאוד לעיכול על מנת להפחית כמה שאפשר את רמת הגירוי על רירית הקיבה, תזונה עשירה בנוגדי חימצון חזקים לאיזון וחיזוק מערכת החיסון, תזונה בעלת תכונות אנטי דלקתיות על מנת לאפשר הפחתת עומס ממערכת החיסון עצמה וכן שילוב היבטים תזונתיים נוספים רלוונטים בהתאם לצרכי המטופל.


בקצרה: תזונה מכונה היא בעלת חשיבות רבה בתהליכי החלמה מחיידק בקיבה


הרגעה והפחתת סטרס לחיזוק חיסוני ואיזון מע' העיכול


אחד הנושאים החשובים בתהליך תמיכה רחבה בחיזוק מערכת החיסון והעיכול הוא איזון רמות מתח/סטרס במידה וקיימות. הסיבה היא שסטרס ידוע ביכולתו להשפיע בצורה ישירה על תהליכים רבים בגוף וביניהם על מערכת העיכול - כאשר מצב זה מתרחש בצורה קבועה הרי שכל פעילות הקיבה משתנה גם היא ומצב זה עלול לגרור לחולשה מקומית ביכולת העיכול, החלשה של מערכת החיסון, פעילות עיכול לא תקינות ועוד. מהסיבות האלו יש חשיבות גבוהה לעבוד על הפחתת מתח על ידי אימון בניהול הסטרס וחיזוק היכולת העצמית להפחית מצבי מתח גבוהים בטכניקות שונות.


בקצרה: ניהול והפחתת מתח תורמים הן לפעילות תקינה של מערכת העיכול והן להפחתת עומס ממערכת החיסון.

טיפול טבעי להליקובקטרטיפול נטורופתי להליקובקטר

תסמינים אופייניים לחיידק בקיבה


ישנם מספר תסמינים המאפיינים הימצאות חיידק בקיבה אולם חשוב לציין כי כל אדם מגיב אחרת ולכן יתכנו שינויים בתסמינים ויתכן מצב בו אדם אחד מרגיש תסמין בעוצמות שונות והיקפים שונים מאשר אדם אחר. לרוב מקשרים לחיידק בקיבה תסמינים כגון:

• תחושת מחנק או גוש בגרון
• קושי בבליעה
• כאבים עמומים או חדים באיזור הקיבה
• כאבי מוקרנים לגב
• בחילות ותחושת הקאה
• אוכל עולה לכיוון הגרון
• גרעפסים וגיהוקים רבים

כאמור יתכנו תסמינים נוספים המעידים על המצאות חיידק בקיבה וכן שינויים בעוצמת התסמינים מאדם לאדם.


כיצד מאבחנים חיידק בקיבה?


אבחון חיידק בקיבה מתבצע בעיקר ב-3 אמצעים - שלושתם בעלי אמינות גבוהה לכשעצמם:

תבחין נשיפה - בדיקה פשוטה בה המטופל מתבקש לשתות מיץ תפוזים ואח"כ לנשוף למיכל מדידה אשר מחזיר תוצאה עם ערכים לגבי המצאות החיידק בקיבה.
• בדיקת צואה - בבדיקה זו התשובה לרוב תהיה חיובית או שלילית - ללא יכולת לקבוע ערכים של שגשוג החיידק בקיבה.
• ביופסיה במסגרת גסטרוסקופיה - נטילת דגימה מרירית הקיבה [ביופסיה] וביצוע בדיקת מעבדה מיקרוסקופית לגילוי נוכחות של חיידק בקיבה.


מה כדאי לעשות? תבחין נשיפה או בדיקת צואה לגילוי חיידק בקיבה?


אין הרבה הבדל בין שתי הבדיקות מאחר והן אמינות יחסית וניתן ללמוד מהם על נוכחות של חיידק בקיבה או לא. העדפה איזו בדיקה לבצע תלויה לעיתים בגורמים שונים טכניים ולא רק רפואיים כך שניתן לסמוך בצורה די טובה על כל אחת מהבדיקות והתוצאות אותם היא מחזירה [ רוצה לדעת יותר על תבחין נשיפה? לחצ/י כאן]


טיפול משולש וטיפול מרובע


לאחר גילוי חיידק בקיבה האופציות הטיפוליות הקונבנציונליות מסתכמות בעיקר במתן אנטיביוטיקה בשילוב תרופה להורדת חומציות -PPI - לרבות ממשפחת האומפרזול. על פי אתר איגוד הרופאים הפרוטוקול המקובל הוא לרשום טיפול משולש - היינו 2 סוגי אנטיביוטיקה ותרופה ממשפחת ה-PPI. במידה והחיידק בקיבה מופיע בפעם השנייה או יותר נהוג להגביר את הטיפול התרופתי ולעבור ל"טיפול מרובע" היינו 3 סוגי אנטיביוטיקה בשילוב תרופה להורדת חומציות כגון נקסיום, אומפרדקס, לנטון, לוסק, קונטרלוק ועוד.


חיידק בקיבה, דלקת וכיב בקיבה


טרם גילויי הימצאות חיידק בקיבה בשנות ה-80 שררה חוסר ידיעה לגבי הסיבות להופעת דלקת ברירית הקיבה - גסטריטיס [קראו כאן בהרחבה על גסטריטיס] לאחר גילוי הליקובקטר פילורי הכף נעה לצד קיצוני אחר והנטייה כיום היא ליייחס לו את מרבית מקרי הדלקת בקיבה - לעיתים מתברר שלא לצורך מאחר וישנם מקרים רבים של גסטריטיס ללא חיידק ולכן לא על ההליקובקטר לבדו. עם זאת, אין ספק כי חיידק בקיבה הוא הגורם המרכזי להיווצרות דלקת ואף להתפתחות של כיבים - אולקוס.


לסיכום: הטיפול הטבעי מספק מענה מקיף ורחב לשורש הבעיה ולגורמים להופעת חיידק בקיבה - גישה זו מסייעת להגיע ליכולת מניעה ארוכת טווח ולחיזוק מנגנוני ההגנה הטבעיים של הגוף אל מול מזהמים שונים בנוסף לחיידק בקיבה..



אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..