ג'ינג'ר (זנגביל) ובחילות
הג'ינג'ר (זנגביל) הינו צמח מרפא בשימוש כבר אלפי שנים. הוא ידוע כממריץ דם, מייזע וקרמינטיבי. הוא רב שימושי ברפואה האיור וודית בת אלפי השנים כתרופה אוניברסלית אך פעילותו הנחקרת ביותר היא פעילות נוגדת בחילות. כשג'ינג'ר נילקח בשימוש פנימי, החומר הפעיל שבו משחרר אנזימי רוק המעודדים ריקון קיבה. כתוצאה מכך ג'ינג'ר עוזר בטיפול בחילות והקאות(2). השימוש בג'נג'ר לטיפול בבחילות הוא נרחב: בחילות בהריון, בחילות לאחר ניתוחים ובחילת בזמן טיפולי כימותרפיה. סגולתו היא שהוא בטוח לשימוש בכל המצבים המוזכרים לעיל, בניגוד לתרופות רבות נוגדות בחילות.
במחקר שנערך במחלקה גניקולוגית בדקו את יעילותו של הג'ינג'ר במניעת בחילות והקאות אחרי לפרסקופיה גניקולוגית. המחקר היה רנדומלי וכפול סמיות. במשך שנה 80 חולים שעברו לפרסקופיה נבחרו בצורה רנדומלית וחולקו ל 2 קבוצות, בכל קבוצה 40 נשים. קבוצה אחת קבלה 2 קפסולות של ג'ינג'ר (כל קפסולה הכילה חצי גרם של אבקת ג'נג'ר) שעה לפני הלפרסקופיה. קבוצה שניה קבלה פלסבו. שאלון על הבחילות וההקאות נבדק שעתיים, 4 שעות ו 24 שעות אחרי הלפרסקופיה.
התוצאות היו שהקבוצה שקבלה ג'ינג'ר הראתה פיחות בחילות בצורה משמעותית לעמת הקבוצה שקבלה פלסבו. ההבדל המשמעותי היה אחרי שעתיים ו 4 שעות. אחרי 24 שעות לא נמצא שינוי. ההקאות בקבוצה שקבלה ג'ינג'ר היו נמוכות אך לא מבחינה סטטיסטית. המסקנות של המחקר היו כי ג'ינג'ר יעיל במניעת בחילות לאחר ניתוח גניקולוגי. (1)במחקר אחר נבדקו 120 נשים שעברו לפרסקופיה גניקולוגית. מחקר זה גם כן בדק את יכלותו של הג'נג'ר בהפחתת בחילות אחרי ניתוח גניקולוגי. הג'ינג'ר הושווה עם מטוכלופרמיד ופלסבו. המחקר היה רנדומלי וכפול סמיות.המקרים של בחילות והקאות היו דומות בנשים שקבלו ג'ינג'ר או מטוכלופרמיד. הנשים שקבלו פלסבו הראו מקרים רבים יותר של בחילות והקאות. הנשים שקבלו ג'ינג'ר הראו פחות צורך בתרופות נוגדות בחילה לאחר הניתוח.
מסקנות המחקר הם כי ג'ינג'ר הוא צמח מבטיח ויעיל בטיפול בבחילות והקאות לאחר ניתוח גניקולוגי.(3)מחקר אחר בדק את היעילות של טיפולים אלטרנטיביים בבחילות והקאות בזמן הריון. נעשה מטה אנליסיס של מחקרים קליניים. 10 מחקרים חקרו את היעילות של דיקור, ג'ינג'ר ו B6 במניעת בחילות והקאות בזמן הריון. נמצאו הוכחות כי שלושת השיטות יעילות. (4) מחקר נוסף שבדק את יעילות הג'ינג'ר במניעת בחילות בזמן הריון בטרימסטר הראשון, חקר את יעילות הג'ינג'ר כסירופ, הקל יותר לבלוע מקפסולה. המחקר כפול סמיות, רנדומלי עם פלסבו. המשתתפות היו 26 נשים בטרימסטר הראשון שלהם. המשתתפות קיבלו כפית סירופ ג'ינג'ר מהולה במים 4 פעמים ביום. קבוצה שניה קבלה פלסבו. המחקר נמשך 10 ימים. התוצאות היו: אחרי יום 9, 10 ו- 13 המשתתפות שקבלו ג'ינג'ר הראו הפחתה בבחילות. בקבוצת הבקורת רק 2 מתוך ה 10 חוו שיפור.
המסקנות היו שבליעה של גרם ג'ינג'ר המחולק ל 4 מנות ביום יכל להיות יעיל למטופלים הסובלים מבחילות והקאות בטרימסטר הראשון להריון. (5)יעילות הג'ינג'ר במניעת בחילות נבדק גם בים הפתוח. במחקר כפול סמיות, רנדומלי עם קבוצת פלסבו נחקרה יעילותו של אבקת שורש הג'ינג'ר על בחילות ים. 80 קצינים בחיל הים, שלא רגילים לשהות בים הפתוח, דווחו על בחילות בזמן ששהו בים הפתוח כל שעה במשך 4 שעות רצופות. קבוצה אחת קבלה גרם ג'ינג'ר והשניה קבלה פלסבו. אילו שקבלו ג'ינג'ר דווחו על פחות הקאות וזיעה קרה. ההבדל בין 2 הקבוצות לגבי הבחילות לא היה משמעותי מבחינה סטטיסטית.(6)
Referances:
1. The efficacy of ginger in prevention of post operative nausea and vomiting after outpatient gynecological laparoscopy, j med assoc thai, 2003 mar;86(3):244-50
2. The chopra center herbal handbook, deepak chopra and david simon:203-204
3. Zingiber officinale, an antiemetic for day case surgery, anaesthesia, 1993 aug;48(8):715-7
4. alternative theraoies for nausea and vomiting of pregnancy, obstet gynecol. 1998 jan;91(1):149-55
5. Ginger syrup as an antiemetic in early pregnancy, Altern Ther health med. 2002 sep-oct;8(5):89-91
6. Ginger root against seasickness. A controlled trial on the open sea.Acta otolaryngol.1988 jan-feb;105(1-2):45-9