ויטמין E | מידע מפורט
רקע כללי על ויטמין E
מסיס בשומן, חלק ממשפחת הטוקופרולים. הנגזרת הידועה והפעילה היא אלפא טוקופרול המהווה חלק מהממברנות של התאים והליפופרוטאינים של הפלסמה (LDL,HDL,VLDL). הנגזרת הפעילה שמקורה טבעי היא די-אלפא-טוקופרול לעמת הנגזרת הסינטטית הפחות יעילה די-אל-אלפא-טוקופרול. ויטמין E הינו הויטמין הראשון והעיקרי הפועל כנגד האוקסידנטים החופשיים ומונע נזק חימצוני. דרך פעילותו של ויטמין E היא בכך שהוא נותן מימן (H) לרדיקל החופשי. הוא נהפך בעצמו לרדיקל חופשי אך פעילותו הרבה יותר מתונה. ויטמין E ממוחזר בגוף כרדיקל בצורה מאוד יעילה. כשהוא מחומצן הוא עובר לחלק מימי של הממברנה, שם הוא יכול להתפרק על ידי חומרים מסיסים במים, כמו למשל ויטמין C. ויטמין C וגלוטטיון נותנים לו אלקטרון ובעצמם הופכים לרדיקלים.
תפקידיו של ויטמין E
• עוזר בשיקום הממברנה
• חוסם תצורות של ניטורזמינים (חומרים מסרטנים במזונות כגון נקניקים, מזון מעושן, "על האש")
• הגנה על כולסטרול LDL מפני חימצון על ידי רדיקלים חופשיים
• מוריד הצמדות טסיות וקרישי דם
• מגן מפני סרטן
מקורות במזון לויטמין E
שמנים צמחיים בכבישה קרה כגון שמן זית ושמן נבט חיטה, נבט חיטה (חשוב לשמור בקירור), דגנים מלאים כגון חיטה מלאה.