ויטמין E | מידע מפורט

 

רקע כללי על ויטמין E

מסיס בשומן, חלק ממשפחת הטוקופרולים. הנגזרת הידועה והפעילה היא אלפא טוקופרול המהווה חלק מהממברנות של ‏התאים והליפופרוטאינים של הפלסמה (‏LDL,HDL,VLDL‏). הנגזרת הפעילה שמקורה טבעי היא די-‏אלפא-טוקופרול לעמת הנגזרת הסינטטית הפחות יעילה די-אל-אלפא-טוקופרול.‏ ויטמין ‏E‏ הינו הויטמין הראשון והעיקרי הפועל כנגד האוקסידנטים החופשיים ומונע נזק חימצוני.‏ דרך פעילותו של ויטמין ‏E‏ היא בכך שהוא נותן מימן (‏H‏) לרדיקל החופשי. הוא נהפך בעצמו לרדיקל ‏חופשי אך פעילותו הרבה יותר מתונה.‏ ויטמין ‏E‏ ממוחזר בגוף כרדיקל בצורה מאוד יעילה. כשהוא מחומצן הוא עובר לחלק מימי של הממברנה, ‏שם הוא יכול להתפרק על ידי חומרים מסיסים במים, כמו למשל ויטמין ‏C‏. ויטמין ‏C‏ וגלוטטיון נותנים לו ‏אלקטרון ובעצמם הופכים לרדיקלים.‏


תפקידיו של ויטמין ‏E‏

• עוזר בשיקום הממברנה
• חוסם תצורות של ניטורזמינים (חומרים מסרטנים במזונות כגון נקניקים, מזון מעושן, "על ‏האש")‏
• הגנה על כולסטרול ‏LDL‏ מפני חימצון על ידי רדיקלים חופשיים‏
• מוריד הצמדות טסיות וקרישי דם
• ‏ מגן מפני סרטן


מקורות במזון לויטמין E

שמנים צמחיים בכבישה קרה כגון שמן זית ושמן נבט חיטה, נבט חיטה (חשוב לשמור בקירור), דגנים ‏מלאים כגון חיטה מלאה.

 


התוכן בדף זה משמש לצרכי מידע בלבד והוא אינו משמש כעיצה רפואית או תחליף להתייעצות/טיפול עם מומחה/רופא. נשים בהריון, מניקות, אנשים הסובלים ממחלות כרוניות ו/או הנוטלים תרופות יש להיוועץ ברופא או בעל מקצוע בטרם צריכה/שימוש.