ויטמין D | מידע מפורט

 

ויטמין D הוא כינוי לתרכובות אחדות בעלות מבנה ופעילות דומים, הנמנות כולן עם קבוצת החומרים הקרויים סטרואידים. בתזונת האדם יש חשיבות לשתי נגזרות של הויטמין : ויטמים D3 (קלציאול) המיוצר בבע"ח וויטמין D2 (ארקלציאול) המיוצר בצמחים, בפטריות ובחיידקים. גוף האדם מסוגל גם ליצר בעצמו ויטמין D מנגזרת של כולסטרול המצויה בעור בהשפעת הקרינה העל סגולה מהשמש. ויטמין D הוא חומר מוצא להורמון קאלציטריול המופרש מהכליה, ועל כן הוא נקרא לעתים פרו הורמון, דהיינו, חומר מוצא לייצור הורמון. מקורות במזון: מהחי – כבד, דגים ושמן מכבד דגים, שומן החלב וביצים. צמחי מאכל מוכרים אינם מכילים ויטמין D, אך שמרים מכילים את הויטמין. בארץ וכן בארצות אחרות נהוג להוסיף ויטמין D לחלב ולמוצריו וגם למרגרינה. ויטמין D, המגיע עם המזון, מתעכל ונספג יחד עם יתר השומנים. הוא מאוחסן בכבד, ושם גם חל בו שינוי כימי ראשון. מהכבד הוא מועבר לכליות, בסיוע חלבון ספציפי, לייצור ההורמון קאלציטריול. מן הכליות מועבר ההורמון באמצעות אותו חלבון אל אתרי המטרה של ההורמון: העצמות, המעי והכליות. הויטמין מיוצר בגוף מנגזרת של כולסטרול המצויה בעור.
חשיבותו העיקרית של ההורמון קאלציטריול, המיוצר מויטמין D, היא במטאבוליזם של יוני הסידן והזרחן. הוא מגביר את ספיגתם מהמעי לדם, מגביר את הוצאת הסידן מהעצם, ומונע את הפרשת שני היונים דרך הכליות. כתוצאה צכל אלה הוא מעלה את ריכוז יוני הסידן והזרחן בדם, וכך משתתף בשמירת ריכוזם הקבוע בדם. שמירה על ריכוז הסידן הקבוע בדם חיוני לתאים, שכן בתוך התאים הסידן משתתף בוויסות מערכות אנזימטיות רבות. הקאלציטריול משתתף גם בתהליך ההתמיינות של תאים, התרחש בעת בניית העצם והריסתה, וכן בהתמיינות של תאי אפיתל המעי ושל תאים מסוימים במוח העצם. ויטמין D אף משתתף בבקרה של התחלקות תאי הלימפה ובהתמיינות של תאים אחרים.

סימני חסר: חסר בויטמין D אצל ילדים גורם למחלת הרככת ואצל מבוגרים למחלה הקוריה אוסטאומאלאציה. בשני הקמרים נפגע החלק האנאורגני של העצם. מחלות אלה עלולות להגרם עקב ליקויים בספיגת המזון במעי. סבורים שהאוסטאופרוזיס בגילאים מתקדמים קשור אף הוא במידה מסוימת בחסר בויטמין D, הגם שתוספת של ויטמין למזון אינה מרפאה ואינה מונעת את המחלה. צריכת כמות גדולה פי חמישה מהכמות היומית המומלצת עלולה לגרום ליתר סידן בדם ולהסתיידות בכליות, בלב, בעורקים ובפרקים. תופעה זו צפויה בעקבות צריכת יתר הן בקרב תינוקות והן בקרב מבוגרים .

 


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..




התוכן בדף זה משמש לצרכי מידע בלבד והוא אינו משמש כעיצה רפואית או תחליף להתייעצות/טיפול עם מומחה/רופא. נשים בהריון, מניקות, אנשים הסובלים ממחלות כרוניות ו/או הנוטלים תרופות יש להיוועץ ברופא או בעל מקצוע בטרם צריכה/שימוש.