ויטמין B5 - חומצה פנטטונית | מידע מפורט
רקע כללי על ויטמין B5
ויטמין B5 - חומצה פנטטונית לא נהרס באור. קיים כמעט בכל המזונות ולכן חסר בו לא שכיח. בישול הורס בין 15-50% מהוויטמין בבשר ובעיבוד ירקות נהרסים בין 39-80% ממנו.
תפקידי ויטמין B5 - חומצה פנטטונית
• מרכיב ב - CoA (בנוי מכמה מולקולות שהמרכזית היא B5) הנחוץ לייצור כולסטרול, סינתזת הורמונים סטרואידים, נחוץ להפוך וויטמינים D, A לפעילים, מעורב בתהליכים ביוכימיים, ביניהם: הפקת אנרגיה, גלוקונאוגנזיס (ייצור עצמי של גלוקוז), ייצור/פירוק חומצות שומן.
• סינתזת הורמונים סטרואידים, אצטיל כולין והמוגלובין.
סימני חסר לויטמין B5 - חומצה פנטטונית
נדיר. עיכוב בגדילה, נזק לבלוטת האדרנל (Addison), בעיות פוריות (קריטי), הפרעות בעור,
רעילות
בצריכה של מעל 10 גר' ביום.
מקורות במזון לויטמין B5 - חומצה פנטטונית
ויטמין B5 נמצא בריכוזים גבוהים ב: קטניות, כרובית, ברוקולי, דגנים מלאים, סלמון, כבד, בטטה, עגבניות, טונה, בקלה, דבש מלכות. מגוון מזונות: שמרי בירה, כבד, ירקות, בשר, ביצים.