ויטמין B3 - ניאצין | מידע מפורט
רקע כללי אודות ויטמין B3
גזרותיו של ויטמין B3 : ניאצין, ניאצינאמיד, ח' ניקוטינית, ניקוטינאמיד. (לגוף יש יכולת להפוך ניקוטינאמיד לח' ניקוטינית ע"י ניקוטינאמידז, ההיפך לא אפשרי באופן ישיר). ויטמין B3 - ניאצין אינו נהרס בחום ואינו רגיש לאור. ספיגת ויטמין B3 - ניאצין: דיפוזיה, מעי דק. הפרשת ויטמין B3 - ניאצין: כליות.
תפקידי ויטמין B3 - ניאצין
מרכיב בקו-אנזימים משמעותיים במטבוליזם של הגוף, NAD - גליקוליזה, מעגל קרבס, מטבוליזם של חומצות שומן, והפקת אנרגיה.
מצבי חסר של ויטמין B3 - ניאצין
פלגרה - מחלת חסר של ניאצין. רקע - בעיית ספיגה/בעיית מעיים/תזונתי המחלה נפוצה באוכלוסיות הניזונות על בסיס תירס בדרום אמריקה, שם ויטמין B3 פחות זמין. הסימנים הראשונים יהיו - חולשה, אפטיה, העדר תאבון - יכול לגרום לאנורקסיה.
מקורות במזון לויטמין B3 - ניאצין
• טריפטופאן (ח' אמינו) כל 60 מ"ג = 1 מ"ג ניאצין – ההמרה מתבצעת בכבד ובכליות.
• סינתזה מינורית ושולית ע"י הפלורה של המעיים.
• מזון – בוטנים, שומשום, קטניות, אברים פנימיים (בעיקר בשר אדום וכבד), שמרי בירה.
ירקות ופירות דלים בניאצין. גם מוצרי חלב דלים בניאצין אבל עשירים בטריפטופאן. בתירס יש כמות גבוהה של ניאצין אך 90% לא זמין מבחינה ביולוגית ואף יש בו ח' אמינו שמתחרה עם טריפטופאן על הספיגה במעי.
רעילות בשימוש ויטמין B3 - ניאצין
בכמות של מעל 2 גר' יש רעילות המתבטאת בפגיעה בכבד, עליה ברמת הסוכר בדם והפרעות קצב לב. הופעת אודם על העור, המלווה בחום ותופעות נוספות כמו: בחילות והקאות.